30 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Επιτακτική ανάγκη τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που έχει προτείνει το ΚΚΕ
 
Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μεσόγειο, της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, της απουσίας οποιαασδήποτε πρόνοιας.
 
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από οργανώσεις, σχετικά με τις αφίξεις προσφύγων (κύρια σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Σύμη, Αγαθονήσι), ανάμεσα στους αφιχθέντες βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα ανήλικα, δηλαδή οι αποκαλούμενες στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία «ευάλωτες ομάδες». Πολλοί είναι Σύροι που έχουν τραπεί σε φυγή λόγω της σύρραξης στη χώρα τους.
 
Ακόμα: «Η "υποδοχή", με την έννοια της κάλυψης των πρώτων ανθρωπιστικών αναγκών (σίτιση, διαμονή, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης) έχει αφεθεί στα χέρια της αστυνομίας, με ελάχιστους έως καθόλου σχετικούς πόρους και μέσα. Οι πρόσφυγες ή μετανάστες στοιβάζονται στα κρατητήρια, σε συνθήκες που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία, χωρίς περαιτέρω προοπτική, παρά την παράταση της κράτησής τους. Σε κρατητήριο μιας εκ των αστυνομικών διευθύνσεων των νησιών του Β. Αιγαίου, με χωρητικότητα 28 ατόμων, βρίσκονται κατά καιρούς έως και 80 άνθρωποι. Η μόνη επιπλέον βοήθεια που μπορεί να υπάρχει, έρχεται από τους κόλπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κοινωνιών που ήδη βιώνουν την οικονομική κρίση».
 
Μεγάλος αριθμός προσφύγων κοιμάται σε υπαίθριους χώρους, δρόμους, πάρκα, σε συνθήκες εξαθλίωσης, πριν ακόμα μπει ο χειμώνας. «Παράλληλα, αναπτύσσονται κυκλώματα αισχροκέρδειας κατά των αλλοδαπών, αλλά και εις βάρος ενός όποιου υγιούς συστήματος ασύλου, σε όλα τα επίπεδα».
 
Μέτρα άμεσης ανακούφισης
 
Το ΚΚΕ εδώ και καιρό επεξεργάστηκε και προβάλλει ένα πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης του προβλήματος για παλιούς και νέους μετανάστες, με έμφαση στο να δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για όπου είχαν εξαρχής προορισμό.
 
Συγκεκριμένα:
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς ανοιχτοί, δημόσιοι, προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή σε Σένγκεν και Κανονισμό «Δουβλίνο 2».
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.



Πηγη

5 σχόλια:

  1. οτι να ναι παλι το κκε.
    0,5% θα φτασετε ετσι οπως πατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το οτι εισαι κομμουνιστης δεν σημαινει οτι εισαι κ εξυπνος.
    αν ησασταν στοιχειωδως εξυπνοι θα ειχατε 15%, θα ανακουφιζατε το λαο παιρνοντας πισω καποια μετρα σε μια συγκυβερνηση με δικους σας ορους(αν θελαν οι αλλοι),, και στις επομενες εκλογες θα χτυπαγατε τα σημερινα ποσοστα του Συριζα.
    ολος ο πλανητης θα μιλαγε για τους κομμουνιστες κ την Ελλαδα.
    Αρα μαλλον μαλακες εισαστε και κολλημενοι παρα εξυπνοι κ ιδεολογοι

    ανωνυμος 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.