22 Νοεμβρίου 2012

Συμπαιγνία συγκυβέρνησης-Χρυσής Αυγής κατά μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στοχοποιεί μετανάστες και επιχειρεί να διχάσει τους εργάτες
Ζητά στοιχεία για το πόσοι μετανάστες εργάτες δουλεύουν και πού, φωτογραφίζοντας ότι ευθύνονται για την ανεργία των Ελλήνων

Σε ευθεία στοχοποίηση και των μεταναστών που διαμένουν και εργάζονται «νόμιμα» στη χώρα μας προχωρά πλέον η Χρυσή Αυγή, που ταυτόχρονα επιδιώκει να διχάσει Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Πιο συγκεκριμένα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή στις 23 Οκτώβρη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών και με θέμα: «Οταν η ανεργία των Ελλήνων ξεπερνά το 25%, όλοι οι λαθρομετανάστες όλων των χωρών του πλανήτη δικαιούνται να εργαστούν στην Ελλάδα με μια αίτηση ασύλου». Παραπέμπει έτσι στην αντιδραστική λογική ότι για την ανεργία ευθύνονται οι μετανάστες και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η οικονομική κρίση που οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών. Λογική που πλασάρουν και τα αστικά επιτελεία.

Ακόμη, στέκεται στο γεγονός ότι ο υφυπουργός Εργασίας με εγκύκλιό του προσδιορίζει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την «πρόσβαση στην αγορά εργασίας» των αιτούντων άσυλο, των τελούντων υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας καθώς και των κατεχόντων προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή άλλους σοβαρούς λόγους, των προσφύγων και των μελών των οικογενειών τους.

Και ρωτά τους υπουργούς: «Πόσοι αλλοδαποί και από ποια χώρα προέλευσης εργάζονται στην Ελλάδα για καθεμιά από τις αναφερόμενες τέσσερις κατηγορίες της εγκυκλίου». Αν οι προαναφερόμενες κατηγορίες είναι επιδοτούμενες για την ανεύρεση απασχόλησης, π.χ. μέσω ΟΑΕΔ και ΜΚΟ, και αν ναι με ποια προγράμματα εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδοτούνται, πόσοι συμμετέχουν και με τι κόστος. Ποιος είναι ο αριθμός αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, πόσες κατέχουν αλλοδαποί και πόσες ανά χώρα προέλευσης. Τέλος, αν η εργατοώρα αλλοδαπού κοστίζει λιγότερο σε έναν εργοδότη από αυτή ενός Ελληνα, «διότι οι αλλοδαποί θεωρούνται ευπαθής ομάδα για ανεύρεση εργασίας από τον ΟΑΕΔ και η απασχόλησή τους επιδοτείται».

Με την κίνηση αυτή βγάζει λάδι τον καπιταλισμό που πιστά υπηρετεί, προσφέρει υπηρεσίες στα αφεντικά, μα και στην ίδια την κυβέρνηση που όντας ταξικά στο ίδιο μετερίζι με τη νεοναζιστική οργάνωση σπεύδει να της χορηγήσει τα στοιχεία που ζητά, για να εδραιώσει τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της και τα απάνθρωπα ζητούμενά της. 

Συμπαιγνία

Σε αγαστή συνέργεια με τη Χρυσή Αυγή η συγκυβέρνηση και μηχανισμοί του αστικού κράτους αναζητούν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία και να της δώσουν απαντήσεις. Χαρακτηριστικά, από το υπουργείο Ανάπτυξης έφυγε ως «εξαιρετικώς επείγον» υπόμνημα προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να βρουν σχετικά στοιχεία και να τα αποστείλουν «εντός δύο ημερών». Αντίστοιχα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έφυγε άλλο υπόμνημα ως «επείγον» προς τους δήμους στην περιοχή ευθύνης της για να συλλέξουν στοιχεία και να τα αποστείλουν «άμεσα». Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή, αφού το πρώτο διάστημα της κοινοβουλευτικής της παρουσίας επιτέθηκε εναντίον των λεγόμενων «λαθρομεταναστών», πλέον προχωρά στην ευθεία στοχοποίηση και εναντίον μεταναστών που δικαιούνται (βάσει και διεθνών συνθηκών) ανθρωπιστική προστασία. Ανθρωποι που τους έχει αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας, που έχουν λάβει έστω προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα. Η Χρυσή Αυγή, στα μάτια των φτωχών, άνεργων, ψευτοαπασχολούμενων Ελλήνων, δείχνει ως φταίχτες τους εξίσου φτωχούς, άνεργους, ψευτοαπασχολούμενους μετανάστες. Αποσιωπά ότι την ανεργία προκαλεί, συντηρεί κι αναπαράγει ο ίδιος ο καπιταλισμός, ότι αυτή φουντώνει σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Και ότι οι επιχειρηματίες και οι αστικές κυβερνήσεις κόβουν μεροκάματα, καταργούν εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η Χρυσή Αυγή, τα κόμματα του κεφαλαίου, όλοι οι μηχανισμοί των μονοπωλίων αποκρύπτουν την αλήθεια: Οτι το μεταναστευτικό, η ανεργία, η φτώχεια δεν αντιμετωπίζονται με αλαλαγμούς τραμπούκων, ξυλοδαρμούς, διώξεις πεινασμένων ανθρώπων. Φτώχεια, εκμετάλλευση και ανεργία είναι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους Ελληνες και στους αλλοδαπούς εργάτες ενάντια στον κοινό εχθρό τους, την κεφαλαιοκρατία. Γι' αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός ενάντια στην ΕΕ, στο ντόπιο κεφάλαιο, στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις γενικότερα.



Σιγοντάρει τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση

Την προηγούμενη Πέμπτη, τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής απείλησαν οικογένεια μεταναστών, που ζουν και εργάζονται πάνω από 10 χρόνια στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, ότι αν δεν εγκαταλείψουν το σπίτι τους σε ένα μήνα, θα τους το κάψουν. Επιπλέον, έβρισαν κι απείλησαν και τους γείτονες που βγήκαν από τα σπίτια τους, ζητώντας εξηγήσεις για το περιστατικό. Ανάλογες απειλές εκτόξευσαν όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον και άλλων μεταναστών, χώρια τους βιοπαλαιστές που ξυλοφόρτωσαν. Αποτέλεσμα, σήμερα πολλοί εργοδότες να απειλούν μετανάστες που εργάζονται γι' αυτούς να δέχονται ακόμα λιγότερα μεροκάματα, ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας, ειδαλλιώς θα φωνάξουν τον «μπαμπούλα» της Χρυσής Αυγής. Κοντά σε αυτά, διανομές τροφίμων και αιμοδοσίες που διοργανώνει «μόνο» για Ελληνες, η προσπάθειά της να διχάσει Ελληνες και μετανάστες γονιούς για ποια παιδιά δέχονται στους παιδικούς σταθμούς, οι επιθέσεις της με απειλές, ρόπαλα, μαχαίρια ενάντια σε μαθητές και εργάτες, που καλούσαν σε εξαγγελθείσες απεργίες. Συν την πιο πρόσφατη εξέλιξη (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ), την ευθεία στόχευση πλέον και εναντίον μεταναστών που δικαιούνται, βάσει και διεθνών συνθηκών, ανθρωπιστικής προστασίας.

Η οργάνωση δείχνει πλέον ανοιχτά το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπό της, ως ενός ύπουλου τρομοκρατικού και αντικομμουνιστικού μηχανισμού, που χρησιμοποιείται ενάντια στους νέους και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Αέρα στα πανιά τής δίνουν μια σειρά παράγοντες του αστικού καθεστώτος, που στο πρόσωπό της βρίσκουν ένα αποτελεσματικό εκτελεστικό όργανο για μια σειρά σκοπούς τους (εύρεση πειθήνιων εργατών δίχως διεκδικήσεις, αγώνες). Τους χρυσαυγίτες σιγοντάρει η κυβέρνηση με μια σειρά συγκεκριμένες ενέργειες: Στοχοποίηση των μεταναστών (και όχι των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το κέντρο της πόλης) ως υπαίτιων για την κατάντια του. Δηλώσεις για «ανακατάληψη των πόλεων», επιχειρήσεις - «σκούπα», φυλακίσεις μεταναστών, που σηματοδοτούν το «δίκαιο» του μαύρου μετώπου τους. Ανοχή στις βιαιοπραγίες της οργάνωσης, συλλήψεις μεταναστών που καταγγέλλουν ξυλοδαρμό τους. Χαρακτηρισμό των εργατικών αγώνων ως «ακραίων», αντιμετώπιση απεργών με άγρια καταστολή. Με απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση στη Βουλή σε μια σειρά ζητήματα που θέτει ο ναζιστικός οργανισμός (μέσω ερωτήσεων), μια για τους παιδικούς σταθμούς, μια για τους μετανάστες, που και αυτοί δικαιούνται προστασίας.

Ειδικά η καλλιέργεια της λογικής ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τα άλλα και πρέπει να σεβόμαστε το θεσμικό της ρόλο» είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Η «θεσμική» αντιμετώπισή της οδηγεί στη νομιμοποίηση της εγκληματικής της δράσης. Είναι επικίνδυνη, ειδικά για πιο ευάλωτες και αδιαμόρφωτες συνειδήσεις, ιδίως για τους νέους ανθρώπους που τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου (φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, «αριστεροί») με την άθλια εξίσωση φασισμού με κομμουνισμό, την εξίσωση των θυτών με τα θύματα. Λαός και νεολαία μπορούν να τους αποκαλύψουν, να τους απομονώσουν, να τους αντιμετωπίσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να πάρει οργανωμένη μαζική πολιτική απάντηση από το λαϊκό κίνημα. Καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Είτε δέρνουν μετανάστες, είτε παρελαύνουν, είτε επιτίθενται σε εργαζόμενους. Είτε ντύνονται φιλάνθρωποι, είτε «ράμπο». Με μαζική καταδίκη από συνελεύσεις εργατών, σωματείων, εργατικών κέντρων, συλλόγων κάθε είδους, προσφυγή και στη Δικαιοσύνη για εγκληματικές πράξεις. Αποκάλυψη στη νεολαία με ιδεολογικά, ιστορικά επιχειρήματα του ρόλου του φασισμού, των ταγμάτων εφόδου. Με βαθιά απομόνωσή τους.
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.