27 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Π.Α.ΜΕ. για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εορδαίας

Συνάδελφοι,

Δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/20120) για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιεί κάθε πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα του εργαζόμενου για να τον οδηγήσει στη διαθεσιμότητα και την απόλυση. Η εγκύκλιος αυτή έχει δοθεί και για όλο το δημόσιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κάποια από τα κριτήρια απόλυσης είναι τα εξής:

Άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δημοκρατία.
Απρεπής ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός της υπηρεσίας.
Ασέβεια και απείθεια προς τη διοίκηση.

Ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες.

Με δυο λόγια, ό, τι και να κάνει ένας εκπαιδευτικός, ένας δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την απόλυσή του.

Το αστικό κράτος δείχνει τον πραγματικό του πρόσωπο. Με τα νέα μέτρα, με τα πειθαρχικά δίκαια, θωρακίζουν το σύστημα τους, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το λαό.

Το μήνυμα είναι σαφές: ή υπάκουος ή χωρίς δουλειά.


Ασκούν την εξουσία του κεφαλαίου, με το βούρδουλα, το φόβο της πείνας και της απόλυσης.

Στην περιοχή μας οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές εκπαίδευσης πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων και αυτοί τους εκπαιδευτικούς να ψάξουν να βρουν βιβλία οι ίδιοι για τους μαθητές. Και αυτά που δίνονται είναι «λειψά». Γιατί άλλα βιβλία δεν πρόκειται να έρθουν.

Πολλοί συνάδελφοι πιέστηκαν να αφήσουν τις ώρες τους στα μαθήματα υποστήριξης και project για να συμπληρώσουν τα κενά σε καθηγητές, τόσο στα σχολεία που ανήκουν οργανικά όσο και σε άλλα σχολεία. Άλλοι αναπληρωτές ενδέχεται να μην προσληφθούν και από την επόμενη χρονιά μειώνονται κι άλλο οι προσλήψεις μόνιμων. Επίσης αποκαλύπτεται και ο ρόλος των μαθημάτων του project και της υποστήριξης καθώς από την αρχή προορίζονταν για την ελαστική εργασία.

Τα εργαστήρια των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Είναι άδεια από αναλώσιμα υλικά εργαστηρίων και οι εξοπλισμοί τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα οι καθηγητές να μην μπορούν να διδάξουν και οι μαθητές να μην μπορούν να εξασκηθούν στην ύλη των εργαστηρίων. Επίσης οι εργαστηριακές αίθουσες δεν θερμαίνονται. Μαθητές και καθηγητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στο κρύο. Και η σκέψη στη μείωση των μισθών κάνει τους καθηγητές να αγανακτούν.

Λεφτά για πετρέλαιο, τηλεθέρμανση και έξοδα άλλων αναλώσιμων δεν υπάρχουν.

Ο δήμος δηλώνει αδυναμία να αντιμετωπίσει τα έξοδα και τα άλλα προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των χρημάτων για την παιδεία.

Η ΕΛΜΕ Εορδαίας αντί να παλέψει δυναμικά, να καταδείξει το ποιος φταίει για όλη αυτή την κατάσταση και να σημάνει συναγερμό για όλα αυτά τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και των σχολείων περιορίζεται σε άρθρα και κείμενα και σε επισκέψεις στα γραφεία της εκπαίδευσης στην Κοζάνη για τη δήθεν λύση των προβλημάτων.

Τα μέλη της μάλλον , δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και αρνούνται να παραδεχτούν την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Ειδικά για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ακολουθούν τη γραμμή της ΟΛΜΕ, για μια άλλη αξιολόγηση, χωρίς να σκέφτονται ότι το υπουργείο πάνω σ’ αυτή τη γραμμή στηρίζεται για να περάσει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου – αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Αρνούνται να γνωστοποιήσουν ότι η αξιολόγηση οδηγεί σε σχολεία – επιχειρήσεις, στην κατηγοριοποίηση τους και στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών φοβούμενοι την κοινή γνώμη. Για τις απολύσεις οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ συνεχώς διαψεύδονται και προωθούν «το διαίρει και βασίλευε».

Συνάδελφοι,

Για όλα όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Υπεύθυνοι είναι όλοι όσοι εφάρμοσαν τις εκπαιδευτικές πολιτικές που σκοπό και στόχους είχαν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Γι’ αυτό:

ΠΑΛΕΨΕ, ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εορδαίας καλεί σε συναγερμό – ξεσηκωμό. Δεν πάει άλλο.

Να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ μέχρι την Τετάρτη 28/11 με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών της Εορδαίας.

Να απαιτήσουμε:

Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων.
Καμιά συζήτηση για την αξιολόγηση. Να μείνει στα χαρτιά.
Να καλυφθούν τα κενά με αναπληρωτές καθηγητές.
Να εξασφαλισθεί έκτακτο κονδύλι από το δήμο ή το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων και των προβλημάτων των εργαστηρίων του ΣΕΚ Εορδαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.