30 Ιανουαρίου 2012

Infographic ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ της Ελλαδας 1980-2010 - DRAFT

Ξεκίνησα να φτιάχνω αυτο το timeline του Δημόσιου Χρέους βασικά για μένα. Για να μπορέσω να βαλω στο μυαλό μου, σε μια σειρά την οικονομική ιστορία του χρέους. Για να να εξηγήσω εστω οπτικά καποιες σημαντικές αλλαγες, προσθεσα εκλογές, υποτιμήσεις, δανεια, Ευρωπαικές επιδοτήσεις και αλλα σημαντικά οικονομικά γεγονότα. Φτιάχνοντας το είδα πολυ γρήγορα οτι δεν υπάρχει κατι αλλο εξίσου αναλυτικό. Επειδή ενδέχεται να μου εχουν ξεφύγει καποια γεγονότα που μπορει να ειναι χρησιμα να βρισκονται στο timeline, θα ήθελα τη βοήθεια σας στον εμπλουτισμό του.
Το infographic θα ειναι online για μια περίοδο επισκόπησης και στη συνέχεια θα το ανεβάσω στην τελική μορφή του. Το αρχείο θα ειναι ελευθερο να χρησιμοποιηθει απο τον καθένα, με εξαίρεση την εμπορική χρήση του την οποια απαγορευω ρητά. Αν ειστε εφημερίδα, περιοδικό, website κτλ μπορείτε να πληρώσετε ενα γραφίστα για να σας φτιάξει ό,τι θέλετε, το ξερετε πολυ καλά αυτο.

Υ.Γ yiokyiok
Παρακαλεισθε να βοηθησετε στην κατανοηση και μελετη του.
Μπορουν να εξαχθουν αξιολογα συμπερασματα ?


Πηγη  

2 σχόλια:

  1. Όχι ιδιαίτερα.

    Διότι ο φίλος δεν λαμβάνει υπόψιν του 2 σημαντικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, οι οποίες μας δίνουν μια κάλπικη εικόνα για το χρέος (αφού μας το παρουσιάζει σε ποσοστό επι του ΑΕΠ). Η μια επι Α.Παπανδρέου το 1988, η άλλη του Αλογοσκούφη που πήγε αναδρομικά μέχρι το 2001 αν θυμάμαι καλά.

    Δίνεται η λανθασμένη εντύπωση, πως το χρέος παραμένει στάσιμο από το 1990 έως το 2005, ενώ αυτό δεν συμβαίνει.

    Βέβαια η καλύτερη προσθήκη θα ήταν η κερδοφορία των εισηγμένων και η αύξηση του ενεργητικού τους (για να δούμε που πήγαν τα ΜΟΠ και τα ΚΠΣ) ή η αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, κυρίως μετά το 2000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν θες την γνώμη μου, απαιτούνται άλλα 3 διαγράμματα για την πλήρη ανάγνωση του χρέους, και για το ρόλο που έπαιξε η ΕΕ σε αυτό. ένα για κάθε τομέα παραγωγής. ιδιαίτερα για πρωτογενή και δευτερογενή θα είναι πλήρως αποκαλυπτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.