22 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΙΝΤΙΜΙΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ


Μέρος 1ο
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΙΝΤΙΜΙΝΤΙΑ


Το παρόν κείμενο γράφτηκε κυρίως με αφορμή μια σειρά σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες, με τα οποία το  «indymedia» εμπλέκεται άμεσα. Αρχικά την αισχρή λογοκρισία του αυτοαποκαλούμενου «αυτόνομου μέσου αντι-πληροφόρησης» σε σημαντικό αριθμό χρηστών που διοχέτευαν σημαντικές πληροφορίες για την πραγματική εικόνα της Λιβύης που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη συστημική προπαγάνδα. Όπως είναι γνωστό στους χρήστες που συμμετείχαν στους σχετικούς διαλόγους για τη Λιβύη, η στάση του Athens indymedia δεν διέφερε από αυτή ενός καθεστωτικού μέσου, που έφτανε να κρύβει ολόκληρη σειρά διαλόγων, ακριβώς λίγο πριν την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη[1]. Ακολούθησε μια αισχρή εκστρατεία καλλιέργειας εμφυλιακού κλίματος –ακόμη και με κείμενα που προέτρεπαν σε αιματοχυσία[2]
μεταξύ διαδηλωτών– μεταξύ αναρχικών ομάδων και κομουνιστών, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη 48ωρη γενική απεργία με τα γνωστά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι η σύμπλευση με τις θέσεις της υπερεθνικής και σιωνιστικής ελίτ σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η αντίστοιχη καλλιέργεια εμφυλιακού κλίματος μεταξύ κομουνιστών και αναρχικών σε εθνικό επίπεδο, δεν αποτελούν ήσσονος σημασίας γεγονότα αλλά, το αντίθετο, στρατηγικής σημασίας γεγονότα που κρίνουν την καθολίκευση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, δεν είναι τα μόνα που «έτυχε» το μέσο «αντιπληροφόρησης» να συστρατευθεί με τη μεριά του συστήματος. Η επί δεκαετία παρουσία του διεθνούς δικτύου του ιντιμίντια είναι μια παρουσία προβολής των χρηματοδοτούμενων «κινημάτων» από το ίδιο το σύστημα –όπως το ΠΚΦ– ρεφορμιστικών οργανώσεων και «διανοουμένων» και κάθε λογής χρηματοδοτούμενης ΜΚΟ, έντεχνα πασπαλισμένη – ειδικά στον ελληνικό χώρο – με φίλο- εξεγερσιακά τσιτάτα για λόγους άντλησης πολιτικής νομιμοποίησης από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο.
Για να ερμηνευθεί ορθολογικά η συστημική στάση του indymedia είναι απαραίτητη λοιπόν μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του από την αρχή της δημιουργίας του έως τώρα, θίγοντας τις κρίσιμες εκείνες χρονικές περιόδους όξυνσης της κοινωνικής πάλης όπου κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η προοπτική δημιουργίας αντισυστημικού κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, ή για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, μια αναδρομή στον επικοινωνιακό μηχανισμό του συστήματος που αφορά τη διείσδυση της συστημικής προπαγάνδας και δράσης στους πολιτικούς χώρους.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί καταρχήν ότι το διεθνές δίκτυο των indymedia, είναι ένα μόνο μέρος από αυτό που ονομάζουμε «εναλλακτικά» μίντια, και δεν μας ήρθε μια μέρα «ουρανοκατέβατο» όπως πολλοί ψευτο-αγωνιστές αρέσκονται να διατυμπανίζουν. Μη εμπορευματικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δίκτυα, υπάρχουν χιλιάδες σήμερα διάσπαρτα διεθνώς, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας, από «φιλανθρωπικά» ιδρύματα κάθε είδους, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικούς τομείς, μέχρι «εναλλακτικά» ιδρύματα «ελεύθερου λογισμικού». Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρόλη αυτή την κατακλυσμιαία ανάπτυξη των «εναλλακτικών» δικτύων που υποτίθεται λειτουργούν «αντι- εμπορευματικά» και «αντι-κρατικά» και οργώνουν στη κυριολεξία ολόκληρο τον πλανήτη για την υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς όχι απλά δεν δείχνει να απειλείται, αλλά αντίθετα βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου αντεπανάσταση από τα πάνω προς ό,τι έχει κερδηθεί με σκληρούς αγώνες δεκαετιών από τα λαϊκά στρώματα, παράλληλα η συγκεντροποίηση της εξουσίας είναι ένα γεγονός που αποκρυσταλλώνεται σε ολοένα και ισχυρότερους υπερεθνικούς μηχανισμούς και θεσμούς, ενώ στις χώρες που δεν είναι ήδη ενταγμένες στη Νέα Διεθνή Τάξη που εκφράζει την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ο στρατιωτικός βραχίονας της υπερεθνικής ελίτ – το ΝΑΤΟ – κονιορτοποιεί στη κυριολεξία, ολόκληρους λαούς καλλιεργώντας ταυτόχρονα για την εξυπηρέτηση των στόχων του, τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της εκάστοτε κοινωνίας, βαφτίζοντάς τα «εξεγερμένους» και «επαναστάτες».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ», ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ» ΤΗΣ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗΣ/ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

Παρότι στον Ελλαδικό χώρο η εμφάνιση των «εναλλακτικών» δικτύων και οργανώσεων είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, δεν ισχύει το ίδιο για τον ισχυρότερο εταίρο της υπερεθνικής ελίτ, την Αμερικανική οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ελίτ (που περιλαμβάνει τα διεθνή think tanks, και Πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, διεθνή MME και την ίδια την κουλτούρα made in USA).
Η ιδέα της δημιουργίας «εναλλακτικών» μέσων, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά – όπως αρέσκονται ορισμένοι να υποστηρίζουν – με τις διαδηλώσεις του Seattle το 1999. Η δημιουργία των indymedia ήρθε ως συνέχεια ενός ήδη υπάρχοντος τεράστιου «εναλλακτικού» χώρου ενημέρωσης και δράσης «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενα με το ίδιο το σύστημα και τη στρατηγική διασφάλισης της αναπαραγωγής της καπιταλιστικής οικονομίας.
Στις ΗΠΑ όπως και στην Αγγλία π.χ.,  η χρηματοδότηση των «εναλλακτικών» μέσων από τα «Foundations», είναι ένα θέμα που πλέον δεν κάνει σε κανένα ιδιαίτερη εντύπωση και προσπερνιέται ως κάτι το φυσιολογικό. Παρά το γεγονός ότι η διείσδυση των μηχανισμών του συστήματος σε έντυπα και άλλα «εναλλακτικά» μέσα με αριστερό λόγο, έχει αποτελέσει θέμα έρευνας πολλές φορές στο παρελθόν, η χειραγώγηση πλέον των «εναλλακτικών» μέσων ενημέρωσης από το σύστημα είναι φαινόμενο καθολικό, σε βαθμό που πλέον μπορούμε χωρίς ίχνος αμφιβολίας να διατυπώσουμε, ότι η υπερεθνική ελίτ επιλέγει και προβάλλει η ίδια ποια θα είναι η «αριστερά» της, ποιοι θα είναι οι στόχοι της, που στην ουσία συμπλέουν με τους στόχους της ελίτ αυτής.
Και αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο Ιστορικά φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό της άλωσης, αντί για την καταστολή των αντισυστημικών κινημάτων, κορυφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα μόνο στη Νέα Τάξη που καθιέρωσε η κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού και η παράλληλη κυριάρχηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Αυτό σαφέστατα προκύπτει από τη μελέτη της περιόδου που τα παραδοσιακά αντισυστημικά προτάγματα του ελευθεριακού σοσιαλισμού και κρατικίστικου σοσιαλισμού, υπέστησαν συστημική καταστολή και που χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να συνεχιστεί επί δεκαετίες για να σβήσει ο «κίνδυνος» μιας αντισυστημικής ανατροπής. Εδώ, για λόγους συντομίας, είναι αρκετό να ξεκινήσουμε από την χρονική περίοδο του τέ καπιταλιστικών κρατών, κατά του «εσωτερικού εχθρού», που κόστισαν στους λλους του 2ου παγκοσμίου πολέμου, με τις τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις τωναούς την απώλεια τεράστιων αριθμών σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφή κοινοτήτων και πόλεων, βασανιστήρια, παραδειγματικές εκτελέσεις, βιασμούς, εγκλεισμούς σε φυλακές-κολαστήρια, δηλώσεις «νομιμοφροσύνης» και περιθωριοποίηση σε όποιον χαρακτηριζόταν αναρχικός και κομμουνιστής.
Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που άρχισε μια συστηματική προσπάθεια μεταπολεμικά, όχι απλά καταστολής των αντισυστημικών κινημάτων, όπως στις άλλες χώρες, αλλά κυρίως άλωσής τους «από τα μέσα». Βγαίνοντας από μια περίοδο –40 έως το 50-  συστηματικών διώξεων κομουνιστικών αντιλήψεων που συχνά, εκτός από τον δημόσιο στιγματισμό, οδηγούσαν και σε εκτελέσεις, η ηγεμονική δύναμη του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ, δεν ήταν πια διατεθειμένες να αφήσουν σπιθαμή ζωτικού χώρου για την ανάπτυξη αντισυστημικών  τάσεων και πραγματικού πολιτικού προβληματισμού, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία δομικής εξέλιξης και αναπαραγωγής του συστήματος.  Έτσι την περίοδο του Μακαρθισμού και, γενικότερα, την περίοδο των βίαιων εκκαθαρίσεων των αντισυστημικών  τάσεων, ακολουθεί η περίοδο της διείσδυσης της CIA σε πανεπιστήμια, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης, μέσω ινστιτούτων που ήταν άμεσα κατασκευασμένα από τη CIA όπως το “Farfield Foundation”, ή έμμεσα, αλλά πάντα οργανικά συνδεδεμένα με τις μυστικές υπηρεσίες, όπως το Ford Foundation.
 Όπως αναφέρει στο βιβλίο της η Frances Stonor Sounders : «Μέχρι τα μέσα του 1950 η διείσδυση της CIA στο χώρο των Ιδρυμάτων ήταν μαζική». «Η χρησιμοποίηση των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ήταν ο πιο πειστικός τρόπος για να διοχετευτούν τεράστια χρηματικά ποσά, σε επιχειρησιακές δράσεις των μυστικών υπηρεσιών». Με τη χρησιμοποίηση των «Foundations» άνοιξε ο δρόμος της χρηματοδότησης από το σύστημα, «…μυστικών προγραμμάτων που θα δρούσαν σε ομάδες νέων, συνδικάτα, πανεπιστήμια, εκδοτικούς οίκους και άλλα ινστιτούτα, από τις αρχές της δεκαετίας του 50».[3] Μόνο μεταξύ των δεκαετιών 50 και 60, το Ford Foundation (F.F.), ξόδεψε το αμύθητο ποσό των 300 εκατ. δολ. για χρηματοδοτήσεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς με μη εμπορευματικό χαρακτήρα. Όπως καίρια σκιαγραφεί τη περίοδο αυτή ο Bob Feldman : είναι μια περίοδος όπου στο ισχυρότερο κράτος του καπιταλιστικού κόσμου, τις ΗΠΑ, μέσω του βασικότερου τότε «ανθρωπιστικού» ιδρύματος – το F.F – ξεκινάει την εγκαθίδρυση μιας «παράλληλης αριστεράς», που θα παρουσιάζεται ως μια νέα «εναλλακτική φιλελεύθερη» πρόταση , έναντι της «αυτόνομης αντικαθεστωτικής επαναστατικής αριστεράς»[4]. Γέννημα θρέμμα του ίδιου του συστήματος και ειδικότερα της επιχείρησης αφανισμού της αντισυστημικής αριστεράς είτε με τη βία είτε μέσω των Ινστιτούτων, η «παράλληλη αριστερά» αυτή, διαμορφώνει την «ιδεολογία» της και τη στρατηγική της με βάση την ίδια την ιδεολογία και τη στρατηγική του συστήματος που τη δημιούργησε.
Ο «αντι- Σταλινισμός», ο «εκδημοκρατισμός», «τα ανθρώπινα δικαιώματα», έχουν επιστρατευθεί ήδη από τη περίοδο του ψυχρού πολέμου, από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του συστήματος για να συνοδεύσουν ιδεολογικά τις αποικιοκρατικές και αντικομουνιστικές επιχειρήσεις, αλλά στη Νέα Τάξη καθιερώνονται πια επίσημα ως η ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης[5]. Ένα τυπικό παράδειγμα διαπλοκής των αντικομουνιστικών επιχειρήσεων των οργανώσεων της CIA, με τα «εναλλακτικά» μέσα πληροφόρησης είναι η δράση του (IRC) “international Rescue Committee”. Διευθυντής της αντικομουνιστικής οργάνωσης του IRC, ήταν ο William Vandeun Heuvel, πατέρας της Katrina Vandeun Heuvel, εκδότριας του περιοδικού Τhe Nation και ενός από τα «εναλλακτικά» μέσα ευρείας κυκλοφορίας της «παράλληλης αριστεράς», που στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα τους, φιγουράρουν μονίμως ακαδημαϊκοί σαν τον Τσόμσκι, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν πάρει εργολαβικά την ανακύκλωση της επίσημης προπαγάνδας που συνοδεύει κάθε φορά τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ[6], ή τα συμφέροντα της υπερεθνικής ελίτ π.χ. στην Ελλάδα[7].
«Το IRC λειτούργησε επιχειρησιακά σε καυτά γεωπολιτικά σημεία όπως η Νότιο-ανατολική Ασία, Κεντρική Αμερική, Αφγανιστάν και ανατολική Ευρώπη, εφαρμόζοντας προγράμματα τα οποία ανέδειξαν τις αντικομουνιστικές δράσεις της Ουάσιγκτον[8]»
Ο W. Vandeun Heuvel άλλωστε διετέλεσε ως ειδικός σύμβουλος στη κυβέρνηση Κένεντι, διευθυντικό στέλεχος και στο Farfield που επίσης χρηματοδοτούσε αντι- κομουνιστικές οργανώσεις και μεταξύ ‘53-‘54 υπηρέτησε σε υψηλόβαθμη θέση δίπλα στον W. Donovan, έναν από τους ιδρυτές της CIA.
Με το τέλος της περιόδου του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ και την παράλληλη διαδικασία στησίματος της «παράλληλης αριστεράς», δεν υπήρχε ουσιαστικά κανένα πεδίο έκφρασης και πολιτικής ζύμωσης που να μην έχει καταληφθεί από τους θιασώτες της εκφυλισμένης/παράλληλης «αριστεράς». Οι λασπολογικές επιθέσεις άλλωστε στο αντισυστημικό πρόταγμα που επιχείρησε να διατυπώσει ο Μπούκτσιν από αυτο-αποκαλούμενους «αναρχικούς» είναι γνωστό γεγονός, που οδήγησε τον Μπούκτσιν να αποκηρύξει αηδιασμένος αυτό που ονομαζόταν, αμερικάνικος αναρχικός χώρος.  Το σύστημα, αφομοιώνοντας πολύ καλά τους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσεται και διαμορφώνεται η αντίσταση, χειραγωγώντας τα πεδία που αναπτύσσεται ο προβληματισμός, ελέγχει κατά συνέπεια τον τρόπο σκέψης καναλιζάροντάς τον, μέσα στα πλαίσια που το ίδιο διαμορφώνει. Οι ρεφορμιστικές και λάιφ-στάιλ τάσεις μέσα στην αριστερά αναδεικνύονται ως ο ενδεδειγμένος τρόπος σκέψης και πράξης, και η «παράλληλη αριστερά» του συστήματος αποτελεί πλέον το κυρίαρχο παράδειγμα στο πολιτικό προσκήνιο, από την εκπροσώπηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία έως τις πολιτικές ομάδες στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο.
Σήμερα στις ΗΠΑ, ο χώρος των «εναλλακτικών» είναι ένα τεράστιο συνονθύλευμα πολυποίκιλων μέσων, που περιλαμβάνουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, δίκτυα «ελεύθερου λογισμικού», τα οποία συνδέονται μεταξύ τους ως μια ενιαία οντότητα. Τα περισσότερα από αυτά χρηματοδοτούνται άμεσα από το σύστημα μέσω των «Foundations». Τέτοια είναι π.χ. τα “The Nation”, “FAIR”, “WORKING ASSETS RADIO”, “PACIFICA”, “DEMOCRACY NOW”, “Mother Jones” και πολλά άλλα, ή όπως το “Free Speech Tv” που χρηματοδοτείται από τα παραπάνω «εναλλακτικά μέσα».
Όλη αυτή η πλειάδα μέσων, που κυριαρχεί πλέον στο τομέα της διακίνησης της πληροφορίας, λειτουργεί ως διαφημιστική πλατφόρμα για «εναλλακτικά» μέσα που άμεσα δε φαίνεται να χρηματοδοτούνται από το σύστημα, παρότι βέβαια συμπορεύονται με την ιδεολογία του συστήματος χρησιμοποιώντας «αριστερή» γλώσσα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα από τη μια να μην φαίνεται ότι άμεσα στηρίζονται από το ίδιο το σύστημα, και από την άλλη ουσιαστικά να είναι από τις πιο προσοδοφόρες κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού οι εκδόσεις τους μέσω της διαφήμισης από τα άμεσα χρηματοδοτούμενα «εναλλακτικά» και μη μίντια, γίνονται best seller αποφέροντας στους δικαιούχους τεράστια χρηματικά ποσά. Τέτοια είναι π.χ. τα «εναλλακτικά» μέσα του Znet των ΄Αλμπερτ/Τσόμσκι. Το πολυδιαφημιζόμενο βιβλίο του Τσόμσκι π.χ., «PROPAGANDA AND THE PUBLIC MIND: CONVERSATIONS WITH NOAM CHOMSKY», υπολογίζεται ότι απέφερε πάνω από 1 εκατ. δολ.. Αν λάβουμε δε υπόψη και τη δραστηριότητα του “South End Press”, η οποία είναι η εμπορευματική επιχείρηση του “Institute for Social and cultural Change”, της εκδοτικής φίρμας που ίδρυσε ο Άλμπερτ το 1984, τότε μιλάμε για απολαβές της τάξης του 1.7 εκατ. δολ. σε αξία χρήματος του 2000[9]. Γίνεται έτσι ξεκάθαρο πως άμεσα χρηματοδοτούμενα «εναλλακτικά» μέσα όπως του Democracy Now της φιλοσιωνίστριας Amy Goodman, λειτουργούν ως διαφημιστικός μεσολαβητής για να προωθήσουν τη βιβλιογραφία και τα αντίστοιχα μέσα των ομοϊδεατών τους. Ωστόσο ο Τσόμσκι ο οποίος ανακηρύχτηκε ως «πολιτικός φιλόσοφος» από τα έντυπα της ρεφορμιστικής «αριστεράς», αλλά και από αυτά των κοινοβουλευτικών σοσιαλφιλελεύθερων κομμάτων, έχει λάβει και απευθείας χρηματοδότηση, μέσω απονομής χρηματικού βραβείου (Kyoto Prize) από το “Inamori Foundation” της τάξης των 350000 $ εν έτει 1988. Το “Inamori F” είναι η βιτρίνα μιας από τις ισχυρότερες πολυεθνικές, της οποίας ο ιδρυτής, μαζί με τον David M. Abshire (τέως ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης Ρέηγκαν) αποτελούν ηγετικές παρουσίες του “Center For Strategic & International Studies” (CSIS)[10], ενός από τα ισχυρότερα Think Tank που σχετίζεται άμεσα με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ INDYMEDIA, ΤΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΚΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 το σύστημα της οικονομίας της αγοράς περνάει σταδιακά στο διεθνοποιημένο νεοφιλελεύθερο στάδιό του, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη προσπάθεια εγκαθίδρυσης της αυτορυθμιζόμενης οικονομίας, δηλαδή της οικονομίας στην οποία δεν παρεμβάλλεται κανένα είδος προστατευτισμού απέναντι στα κοινωνικά στρώματα και συνεπάγεται τη δραστική συρρίκνωση των κοινωνικών ελέγχων πάνω στις αγορές. Η δυναμική «ανάπτυξη ή θάνατος» που υπάρχει στη φύση της λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς και δημιούργησε το νέο φαινόμενο των πολυεθνικών, επέβαλλε το άνοιγμα και απελευθέρωση όχι μόνο των αγορών εμπορευμάτων αλλά και των αγορών κεφαλαίου, και (σε ένα βαθμό) εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η «από κάτω» ανάπτυξη της αγοράς ευρωδολαρίου . Όλες αυτές οι αλλαγές, που θεσμοποιήθηκαν στη συνέχεια από τους Θάτσερ-Ρεηγκαν και στη συνέχεια το ΔΝΤ, τον ΠΟΕ, την  ΕΕ,  κ.λπ., οδήγησαν στη διεθνοποιημένη μορφή της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς.
Αναπόφευκτη συνέπεια του ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών ήταν η άρση των κοινωνικών ελέγχων πάνω στις αγορές, η αποδιάρθρωση του κοινωνικού Κράτους  κ.α..Έτσι, τα μεσαία στρώματα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του Βορρά αρχίζουν να βιώνουν την άρση των κοινωνικών ελέγχων πάνω στις αγορές και την συνακόλουθη συρρίκνωση των δικαιωμάτων που απολάμβαναν στην κρατικιστική περίοδο της οικονομίας της αγοράς.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δομικής εξέλιξης του συστήματος, ένα πρωτόλειο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αρχίζει να σχηματίζεται από ετερογενείς ομάδες που οργανωμένα αρχίζουν να  συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν απέναντι  στα θεσμικά όργανα του διεθνοποιημένου νεοφιλελευθερισμού όπως στις συγκεντρώσεις του Seattle κατά του ΠΟΕ. Η εμφάνιση του αντι-παγκοσμιοποιητικού κινήματος, που στη βάση του τότε είχε αντισυστημικό χαρακτήρα, είναι η σημαντικότερη ίσως επανεμφάνιση των λαϊκών στρωμάτων στην κοινωνική πάλη, και πολλά υποσχόμενη, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφανίζεται μια σημαντική προοπτική αντίστασης και πολιτικού προβληματισμού απέναντι στη δομική εξέλιξη της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς προς τη διεθνοποιημένη μορφή της και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κοινωνικά στρώματα. Η περίοδος της εμφάνισης του αντί-παγκοσμιοποιητικού κινήματος μπορεί να αξιολογηθεί και ως εν δυνάμει χώρος αντισυστημικής συνειδητοποίησης, δεδομένου της κατάρρευσης τόσο των παραδοσιακών αντισυστημικών κινημάτων, όσο και της κατάρρευσης της σοσιαλδημοκρατίας στη Δύση, φαινομενικά αφήνοντας ένα πλήρες κενό για την ανάπτυξη και διαμόρφωση νέων αντισυστημικών προταγμάτων ή αντίστοιχων πλειοψηφικών τάσεων. Το εν διαμορφώσει όμως πολιτικό υποκείμενο του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης διέφερε σημαντικά από τα παλαιότερα επαναστατικά κινήματα του 19ου αιώνα, και εμπεριείχε στους κόλπους του τελείως αντιφατικές προσεγγίσεις, που αρκετές από αυτές δεν είχαν καμία σχέση με το χαρακτήρα ενός αντισυστημικού προτάγματος αλλά περισσότερο με οικολογικές «ανησυχίες» των αστών και μικροαστών που έπαιρναν ως δεδομένο το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς[11].
Η πρώτη προσπάθεια ιντερνετικής κάλυψης διαδηλώσεων δεν ήταν αυτή του 1999 στο Seattle, αλλά το 1996 και προήλθε από το συνέδριο του δημοκρατικού κόμματος στο Σικάγο, από μια ομάδα που ονομάζονταν “Countermedia”. Ένας από τους βασικούς συν-δημιουργούς του πρώτου IMC του Seattle, o Jeff Perlstein υπήρξε και μέλος της ομάδας του Countermedia. Παρότι η απήχηση της ιντερνετικής κάλυψης στο Σικάγο είχε λίγη απήχηση τότε, το επόμενο εγχείρημα της ιδέας της κάλυψης των διαδηλώσεων θα λάμβανε μέρος στις συγκεντρώσεις κατά του συνεδρίου του ΠΟΕ στο Seattle. Η επιτυχία αυτή τη φορά του εγχειρήματος ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη αφού όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ένας από τους συνιδρυτές του Seattle IMC ο Εric Galatas, «η περιοχή του Σηάτλ είχε μια στέρεη συμμαχία εναλλακτικών μέσων που προμήθευσαν πολλούς οργανωτές του IMC». Ο Eric Galatas εξάλλου ήταν μέλος του “Free Speech Tv” όταν συμμετείχε στο στήσιμο του πρώτου indy. Μεταξύ των «ακτιβιστών» όπως ο Dan Merkle και η Sheri Herdon και των «αυτόνομων» χρηματοδοτούμενων μέσων που έσπευσαν να συνδράμουν στο στήσιμο του πρώτου indy στο Seattle, ήταν το “Deep Dish TV”, “Paper Tiger”, “Free Speech TV”, “Direct Action Media Network” κλπ.
To στήσιμο του πρώτου indy δεν ήταν ένα καθόλου βιαστικό γεγονός, αλλά  προσεκτικά οργανωμένο. Όπως είχε περιγράψει την προετοιμασία χρηματοδότησης και εγκαθίδρυσης του IMC ο Dan Merkle, «…η ομάδα των έξι ατόμων [οι πρωτεργάτες του στησίματος του IMC Seattle] αναζήτησαν ένα κεντρικό χώρο και άρχισαν να μαζεύουν χρήματα και να επικοινωνούν με άλλα εναλλακτικά μέσα στη χώρα. Δωρεές χρημάτων και σημαντικού τεχνολογικού εξοπλισμού άρχισαν να φτάνουν. Μέχρι να αρχίσουν οι διαδηλώσεις, το IMC είχε ένα χρηματικό αποθεματικό 75000$, δυο τοποθεσίες, δεκάδες υπολογιστές, mobile phones, servers και πολλά άλλα». Ο Dan Merkle δεν είχε και κανένα πρόβλημα να αναφέρει συγκεκριμένα από πού προήλθε όλος αυτός ο εξοπλισμός: «Τα περισσότερα από τα κύρια χρηματικά ποσά και υποστήριξη [τεχνολογίας] , προήλθαν από ανεξάρτητους δωρητές όπως και τοπικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Enconding.com, γνωστή τώρα ως Loudeye[12]». Η Loudeye όμως δεν είναι κάποια τοπική μικρή εταιρεία που είδε το φώς το αληθινό και αποφάσισε να …επαναστατήσει. Πελάτες και συνεργάτες της εταιρείας είναι ορισμένες από της μεγαλύτερες πολυεθνικές όπως η Xerox, Ford, General Motors, Coca cola, Sony και μεταξύ αυτών και ο Λευκός Οίκος. Οι παραπάνω πολυεθνικές είναι αυτές που αποτελούν τους κύριους χρηματοδότες των «εναλλακτικών» μέσων της «παράλληλης/εκφυλισμένης» «αριστεράς[13]». Η Loudeye όχι μόνο παρείχε τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό – και χρηματικό προφανώς – αλλά είναι η εταιρεία που θα  φιλοξενήσει στο μέλλον στους δίσκους της, όλο το αρχείο πολυμέσων του indymedia.org, καθώς είναι αυτή που τους παρέχει χώρο για τα αρχεία ήχου και εικόνας[14].
Είδαμε λοιπόν να στήνεται η ιντερνετική κάλυψη των διαδηλώσεων του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης, από τα «εναλλακτικά» εκείνα μέσα, άτομα και εταιρείες - μια διαδικασία που ξεκίνησε από το σύστημα μετά το τέλος περίπου της περιόδου του Μακαρθισμού και τη σταδιακή εγκαθίδρυση της ρεφορμιστικής «αριστεράς».
Στο κινηματικό ιδεολογικό επίπεδο επίσης, το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης δεν πρόλαβε καν να αναπτυχθεί ως αυτοοργανωμένο κίνημα και να εξελιχθεί φυσιολογικά σε ισχυρό αντισυστημικό πολιτικό κίνημα, όπως εξελίχθηκαν τα παραδοσιακά αντισυστημικά κινήματα που έδωσαν βάσιμες ελπίδες στην ανθρωπότητα για την  αυτοοργανωμένη αταξική κοινωνία. Oυσιαστικά οι αντισυστημικές τάσεις του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, αποξενώθηκαν και το κίνημα στραγγαλίστηκε μέσα στα ρεφορμιστικά πλαίσια, που του ετοίμασε το σύστημα για να κινηθεί.[15] Η διαδικασία εκφυλισμού του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, ήταν η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά το τέλος της περιόδου του Μακαρθισμού: η εγκαθίδρυση μιας «παράλληλης αριστεράς» μέσα στα κινήματα ή στους χώρους που τα κινήματα διαμορφώνονται. Η προηγούμενη εμπειρία της δημιουργίας των «εναλλακτικών μέσων» και ψευτο αντισυστημικών ιδεολόγων, ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς καταλήφθηκε κάθε ζωτικός χώρος προβληματισμού και έκφρασης. Από εδώ και πέρα το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιείται συχνά σε κάθε περίπτωση που δημιουργούνται λίγο ή πολύ οι προϋποθέσεις για πολιτική ζύμωση με αφορμή περιόδους κρίσης του συστήματος.
Μια αντίστοιχη διαδικασία βιώσαμε πρόσφατα και στην Ελλάδα, με το «κίνημα των πλατειών» και τη χειραγώγησή του από την ίδια αυτή εκφυλισμένη «αριστερά». Άλλωστε, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η μνήμη του ολοκαυτώματος της αντίστασης ήταν κυρίαρχη και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου, τα πολιτιστικά «πακέτα» του Ford είχαν αρχίσει απο νωρίς να διαμορφώνουν την «παράλληλη/εκφυλισμένη» «αριστερά[16]» --διαδικασία η οποία εντάθηκε κυρίως στην περίοδο της Χούντας, όταν άρχισε να κτίζεται η μεταπολιτευτική «Αριστερά».
Έτσι τα ίδια ισχυρά κέντρα που χρηματοδοτούσαν και εκτελούσαν αντικομουνιστικά προγράμματα την περίοδο του ψυχρού πολέμου και πρωτοστάτησαν στην βίαιη εκκαθάριση του «εσωτερικού εχθρού» όπως στην περίοδο του Μακαρθισμού, ενώ έστηναν την «παράλληλη αριστερά» με τα «εναλλακτικά» της δίκτυα, τώρα στήνουν και το «παράλληλο κίνημα» μέσα στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι μεταξύ των χρηματοδοτών και υποστηρικτών του ΠΚΦ είναι μεταξύ άλλων και το ίδρυμα Φορντ με τις παραδοσιακές σχέσεις του με τη CIA και τις αντικομουνιστικές επιχειρήσεις. Όπως άλλωστε φρόντισε να μας πληροφορήσει παλιότερα ένας θιασώτης της συστημικής στρακαστρούκας που ονομάστηκε «κίνημα», εκτός από το F.F.  και το μεγαλο-ίδρυμα της Le Monde, το ΠΚΦ χρηματοδοτείται από : «(μέσω των inter Press Servises) και από τα υπουργεία εξωτερικών της , Ολλανδίας, Δανίας, Φιλανδίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, από την Κομισιόν, από το υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας, από την ομάδα των G 77, καθώς και από τρία μεγάλα ιδιωτικά αμερικανικά ιδρύματα[17]».
Η «ιδεολογία» του ΠΚΦ αποτέλεσε την συνέχεια της αντίστοιχης «ιδεολογίας» της ρεφορμιστικής «αριστεράς» των ΜΚΟ και των «εναλλακτικών δικτύων» της, που έκανε την εμφάνισή της ,με τις χρήσιμες υπηρεσίες των ινστιτούτων του συστήματος.  Ο μεταμοντερνισμός και η αταξική οπτική που ενσωματώνονται στην έννοια της «κοινωνίας των πολιτών» αποτελεί το θεμέλιο του ΠΚΦ, μια έννοια που αγνοεί τις ταξικές διαιρέσεις, συνενώνοντας αφεντικά και εργαζομένους. Δεν είναι λοιπον τυχαίο ότι την έννοια της «κοινωνίας πολιτών» και τη «συμμετοχική δημοκρατία» τις παπαγαλίζουν στελέχη της υπερεθνικής ελίτ, η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως βέβαια και ο τωρινός σοσιαλφασίστας και μέχρι πρότινος ηγήτωρ της ελληνικής κοινοβουλευτικής χούντας, Παπανδρέου, που οδήγησε την Ελλάδα στην προτεκταριοποίησή της και το άγριο ξεπούλημα του δημοσίου. Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα είχε λοιπόν άμεσο συμφέρον να υποστηρίξει τη «συμμετοχική δημοκρατία» εκδίδοντας μέχρι και βιβλίο πάνω στο θέμα[18].
Ως αποτέλεσμα, οι αντισυστημικές τάσεις μέσα στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα αποξενώνονται και γίνονται εύκολος στόχος του κατασταλτικού μηχανισμού όπως στη Γένοβα, ενώ το ΠΚΦ είναι η «ενδεδειγμένη» «αριστερή» πρόταση που το διεθνοποιημένο σύστημα στηρίζει και αποδέχεται. Ήδη από τις αρχές του 2002 στο Πόρτο Αλέγκρε, το καπέλωμα[19] του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης είναι γεγονός. Από δώ και πέρα το ΠΚΦ θα μονοπωλεί την ειδησεογραφία όχι μόνο των καθεστωτικών ΜΜΕ, αλλά και των «εναλλακτικών». Η αταξική έννοια της «κοινωνίας πολιτών» και η «συμμετοχική δημοκρατία», θα αποτελέσουν τα αγαπημένα ιδεολογήματα της διεθνούς ρεφορμιστικής μαρξογενούς «αριστεράς», αλλά ακόμη καλύτερα της ρεφορμιστικής «ελευθεριακής» «αριστεράς» τύπου Τσόμσκι και Znet. O «ελευθεριακός» Τσόμσκι αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος για την προπαγάνδιση του ΠΚΦ και της ιδεολογίας του και θα αποτελέσει τον «ενδεδειγμένο» θεωρητικό που θα προπαγανδίζει τη ρεφορμιστική οπτική του ΠΚΦ σε διαλέξεις ανά τον κόσμο, φιγουράροντας σε όλα τα έντυπα της εκφυλισμένης αριστεράς και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις τους.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου ειρωνικό, και πολύ περισσότερο τυχαίο, ότι τη στιγμή ακριβώς που η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση φανέρωνε την πραγματική φύση της, με την ανισότητα στην κατανομή εισοδήματος και πλούτου να φτάνει σε πρωτόγνωρα ύψη, το ΠΚΦ αρχίζει να φθίνει μέχρι να εξαφανιστεί από την πολιτική αρένα! Προφανώς,  είχε επιτελέσει το σκοπό του, τον αποπροσανατολισμό του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης και της διάλυσής του και δεν χρειαζόταν πια. Ωστόσο η ιδεολογία της εκφυλισμένης «αριστεράς», οι πολιτικοί χώροι και οι αντίστοιχοι «διανοούμενοί» της, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται πάνω στο ίδιο μοτίβο αν και τώρα έχουν στραφεί βασικά στην έμμεση δικαιολόγηση των εγκληματικών πολέμων της υπερεθνικής ελίτ στη συστηματική της προσπάθεια να ενσωματώσει πλήρως μη πελατειακά καθεστώτα στη διεθνοποιημένη οικονομία της Αγοράς (Ιράν, Λιβύη, Συρία κ.λπ.).

INDYMEDIA: ΤΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΚΦ

 Παρότι η παρουσίαση των εκδηλώσεων του ΠΚΦ δεν λείπει από την ειδησεογραφία των μεγάλων καναλιών, το κύριο μέσο προπαγάνδισης του ΠΚΦ αποτέλεσε το δίκτυο των indymedia, αφού έτσι κι αλλιώς γι’ αυτό δημιουργήθηκε. Όσο διήρκεσε η δράση του ΠΚΦ, δηλαδή όσο διήρκεσε η χρονική περίοδο εκείνη μέχρι το πλήρες καπέλωμα του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, την απομόνωση των αντισυστημικών τάσεων και τον αποπροσανατολισμό της μάζας του κινήματος μέχρι την εξαφάνιση και του ίδιου του ΠΚΦ, αφού επιτέλεσε το ρόλο του, διήρκεσε αντίστοιχα και η καθολική προβολή του ΠΚΦ  από το δίκτυο των ιντιμίντια.
Οι παρακάτω πληροφορίες που αναφέρονται, αφορούν αυτή ακριβώς τη διαδικασία καθολικής προβολής του ΠΚΦ από το ιντιμίντια και παράλληλα της απροκάλυπτης χρηματοδότησης άμεσης ή έμμεσης του ιντιμίντια από το ίδιο το σύστημα, που εξ αρχής είχε προκαλέσει σοβαρές αμφισβητήσεις για το πραγματικό ρόλο του «μέσου» καθώς και αποστασιοποιήσεις πραγματικών αγωνιστών που έδωσαν ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή τους για το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα. Σε άμεση σχέση με τα παραπάνω, γίνεται ειδική αναφορά στο UCIMC, που αποτελεί μέχρι και σήμερα ουσιαστικά το «αρχηγείο» του διεθνούς δικτύου των ιντιμίντια και της άμεσης σχέσης του με προγράμματα «ελεύθερου λογισμικού», με τα οποία τροφοδοτούν οι μυστικές υπηρεσίες αντικαθεστωτικές ομάδες μέσα σε κράτη που η υπερεθνική ελίτ δια πυρός και σιδήρου εντάσσει στη Νέα Διεθνή Τάξη.
Είδαμε μέχρι τώρα το στήσιμο  των πρώτων indymedia από μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα ατόμων προερχόμενη από τα ήδη υπάρχοντα «εναλλακτικά» μέσα του συστήματος που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν για να αποτελέσουν μια ενιαία πλατφόρμα διαφήμισης της «παράλληλης» ρεφορμιστικής «αριστεράς», η οποία δημιουργήθηκε μετά το τέλος του μακαρθισμού και του ψυχρού πολέμου. Το επόμενο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση του ρόλου του διεθνούς indymedia ως μέσου ανάδειξης της ρεφορμιστικής αριστεράς και των «Φόρουμ» της, με συνέπεια τη βίαιη ή μη καταστολή των αντισυστημικών τάσεων, ήταν η διακριτική διαχείριση ολόκληρου του δικτύου από το UCIMC της κλίκας του Shasha Meinrath. Το υπό διαμόρφωση δίκτυο των ιντιμίντια δεν ήταν δυνατό βέβαια να αφεθεί να καταλήξει σε αντισυστημικούς αγωνιστές που θα διαμόρφωναν και τους στόχους του. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την υπερεθνική ελίτ. Έτσι το UCIMC οδηγεί με κάθε τρόπο το δίκτυο στην προβολή των εκδηλώσεων του ΠΚΦ και των αντίστοιχων «διανοητών» που ανέλαβαν να το προωθήσουν από «ελευθεριακή» σκοπιά, όπως ο Τσόμσκι. Αυτή είναι μια διαδικασία χειραγώγησης, ιδιαίτερα έντονη στα πρώτα χρόνια ύπαρξης του indymedia.
Τα πακέτα χρηματοδότησης στο indymedia από το Ford F., και το OSI του G. Soros και των γιών του, που δημιούργησαν τους πρώτους τριγμούς μέσα στο διεθνές δίκτυο των indy, ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την προβολή από τα indymedia των εκδηλώσεων του ΠΚΦ, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή (2002-2003), όταν η λειτουργία των indymedia ως το προπαγανδιστικό μέσο του συστημικού ΠΚΦ, θα καθόριζε και τη ρεφορμιστική ή αντισυστημική κατάληξη του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η χρηματοδότηση IMCs από το ίδρυμα Φορντ μέσω δημοσίευσης επίσημης καταγγελίας από το Ιντυ της Αργεντινής (βλ. παρακάτω), την υπεράσπιση των χρηματοδοτήσεων και την εξασφάλιση της σχέσης των indymedia με τα μεγαλο-ιδρύματα, ανέλαβαν να την κάνουν το UCIMC του Μeinrath και οι υπόλοιποι υπερασπιστές των διαδικασιών αυτών όπως η Sheri Herdon, από τα βασικά στελέχη του στησίματος του πρώτου ιντυ του Σηάτλ. Φορέας των προτάσεων χρηματοδότησης των μεγαλο-ιδρυμάτων μετά την αποκάλυψη της σχέσης  του ιδρύματος Φορντ με τα indymedia, υπήρξε πάντα το UCIMC, αφού το συγκεκριμένο indy είχε και έχει μέχρι και σήμερα, τον ρόλο του οικονομικού διαχειριστή, νομικού σπόνσορα και διεκπεραιωτή των σημαντικών προτάσεων που τίθενται μέσα στο διεθνές δίκτυο.
Κάποια συγκεκριμένα στοιχεία λοιπόν, είναι απαραίτητα να διατυπωθούν εδώ μέσα από τo φόρουμ του indymedia.org για να γίνει μια και καλή ξεκάθαρο, ποιος ο ρόλος του και ποιοι οι διαχειριστές/δημιουργοί του.
Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για την χρηματοδότηση και την τεχνική υποστήριξη στα ιντιμίντια που είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσα στο φόρουμ διαλόγου του indymedia.org το 2002, όπως είπαμε οι διαχειριστές του δικτύου (Sheri Herdon, Shasha Meinrath) και άλλοι όμοροι κύκλοι τους, σπεύδουν να προστατεύσουν το δημιούργημά τους και κυρίως τον κρίσιμο άμεσο στόχο του, που είναι η κάλυψη των εκδηλώσεων του ΠΚΦ, υπερασπιζόμενοι τα μεγαλο- ιδρύματα των πολυεθνικών, Ford , ΟSI, κλπ…
Όπως λέει η ίδια η Herdon στον αποκάτω διάλογο, μετά τις διαμαρτυρίες του Αργεντίνικου ίντυ, υπήρξε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτής και των Αργεντινών, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μην υπάρξει εκείνη τη κρίσιμη περίοδο αποχώρηση από το διεθνές δίκτυο. Αφού λοιπόν η Herdon (υποστηρίκτρια των ιδρυμάτων που σχετίζονται άμεσα με τη Cia και τις νατοϊκές επεμβάσεις ανά τον κόσμο) υποτίθεται αντιλαμβάνεται το δίκαιο των διαμαρτυριών των Αργεντινών, και ενώ το ίδρυμα Φορντ είχε συνεισφέρει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στις εξαφανίσεις/δολοφονίες της Αργεντινέζικης αντίστασης (μέσω της οργανικής του σχέσης με την CIA), ωστόσο με μια από τις γνωστές κωλοτούμπες των χρηματοδοτούμενων «αριστερών», σπεύδει να δώσει τις διαβεβαιώσεις της, ότι η χρηματοδότηση των indymedia δεν πρέπει να σταματήσει από τα ιδρύματα, αλλά αντίθετα, να γίνει μια εκατέρωθεν «σύνθεση» των «αναγκών» των κάθε ιντυ…
Sheri Herdon (indymedia.org): «…αλλά πολλά κινήματα και οργανώσεις έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις από τα ιδρύματα και συνεχίζουν να κάνουν καλή δουλειά. Αυτό δεν είναι καινούργιο για τα κινήματα και κάποιες ομάδες αποφασίζουν να μην αποδεχτούν τα ποσά των foundations και άλλες αποφασίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό χωρίς δεσμεύσεις»(!). «Πώς θα ισορροπήσουμε αυτά τα θέματα;… ελπίζω όπως στο παρελθόν να εξετάσουμε πως θα δουλέψουμε μέσα από μια διαδικασία όπως αυτή, που στο μέλλον θα μπορούμε να ισορροπούμε όλες τις ανάγκες του δικτύου»[20]
Shasha Meinrath (UCIMC): «… θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Πολλά ενεργά μέλη των IMC δουλεύουν με τα ποσά από το F.F εδώ και πολλούς μήνες. Ένα γκρουπ από ακτιβιστές των indymedia, διαμόρφωσε μια αυτόνομη ομάδα για να το κάνει αυτό [τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων]. Αυτή η ομάδα, (encuentros) που συνεργάζεται με το Urbana-Champaign IMC (UCIMC), βοηθάει στο να υποστηριχθεί με τη χρηματοδότηση η οργάνωση των IMC και η επικοινωνία.»[21]
Συνεχίζοντας ο Meinrath την υποστήριξή του στα μεγαλο-ιδρύματα:
«Νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια κριτική ματιά σε αυτούς που έχουν αποδεχτεί χρηματοδότηση από το F.F. πριν καταλήξουμε ότι η αποδοχή αυτών των ποσών μπορεί να βλάψει την φήμη μας. Εδώ είναι μια λίστα από 20 περίπου πρότζεκτ και οργανώσεις που το F.F. έχει χρηματοδοτήσει…»[22]
Mέσα από τους διαλόγους του indymedia είναι πολύ εύκολο για κάποιον να καταλάβει ότι ο Sh. Meinrath (UCIMC), λειτουργεί ως ο συντονιστής και οικονομικός διαχειριστής/διαικπεραιωτής όλου του διεθνούς δικτύου. Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του γιατί όπως θα δειχτεί παρακάτω, το συγκεκριμένο άτομο και ο ρόλος του είναι άμεσα συνδεδεμένος με πρότζεκτ ελεύθερου λογισμικού που διαχειρίζονται και χρηματοδοτούν τα μεγαλο-ιδρύματα και συγκεκριμένα πρότζεκτ των Νατοϊκών επιχειρήσεων που ο ίδιος διαχειρίζεται εν έτει 2011…
Έτσι π.χ. σε αυτό το μήνυμα εδώ – το οποίο και αυτό σχετίζεται με τη συζήτηση που ξέσπασε στο φόρουμ των ιντυ μετά τις αποκαλύψεις για χρηματοδότηση από τα ιδρύματα – ο Shasha απαντώντας σε άλλο ΙΜC λέει ότι:
« Πρόκειται να ετοιμάσω την αναφορά έτους για την χρηματοδότηση [του indymedia] που το UCIMC έχει επιτηρήσει για το 2002. Θα την δημοσιεύσω όσο πιο γρήγορα μετά την νέα χρονιά…»[23]
 Σε επιβεβαίωση του ρόλου του Shasha (που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από κανένα IMC) αλλά και του δικού της, η Sheri Herdon αμέσως μετά το τέλος του έτους του 2002 και αρχές 2003, αναφέρει επισφραγίζοντας την ιεραρχική θέση τους στο διεθνές δίκτυο ότι:
 «Ο Shasha  από το Urbana – θα παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό για αυτά που το UCIMC έχει επιτηρήσει για το 2002, δεδομένου ότι αυτοί ενεργούν ως ο οικονομικός σπόνσορας για πολλά imcs  και indymedia projects[24]
Ο ρόλος μεσάζοντα όμως του UCIMC και των πρωτεργατών του στησίματος του «πρώτου indy», μεταξύ των μεγαλο-ιδρυμάτων και των indymedia, από τη στιγμή που έγινε και δημόσια γνωστός, έθετε υπό αμφισβήτηση και έβαζε πολλά ερωτηματικά για τους διαχειριστές του indymedia.org και πολλών άλλων IMCs. Έτσι ήδη από το ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς του 2003, ο Sh. Meinrath αναγγέλλει τη δημιουργία του ΤMF (Tactical Media Fund), που θα επιτελεί αυτό ακριβώς το σκοπό, δηλαδή της άμεσης επαφής με τα μεγαλο-ιδρύματα Ford και Osi, εξασφαλίζοντας τις χρηματοδοτήσεις για την προώθηση του ΠΚΦ ως μονόδρομου για το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης.
«… μια ομάδα από μέλη του indymedia ήρθε σε επαφή για να δημιουργήσει το TMF. O πρωταρχικός μας σκοπός είναι να μαζέψουμε χρήματα για βασικά και στρατηγικά πρότζεκτ επικοινωνίας παγκόσμια. Το πρότζεκτ (ΤΜF) στεγάζεται στο UCIMC… καταλαβαίνουμε τις προκλήσεις με το να δουλεύεις μέσα στον κόσμο των foundations. Έχουμε πάρει προσεκτική απόφαση να δουλέψουμε μέσα στο σύστημα των χρηματοδοτήσεων των ιδρυμάτων… Το να ψάχνεις χρηματοδότηση από τα ιδρύματα δεν είναι καινούργιο για το δίκτυο των indymedia – το imc του Λος Αντζελες έλαβε χρηματοδότηση 10000$ από το Osi του Soros… πολλά άλλα imc ειδικά μέσα στις ΗΠΑ έχουμε λάβει χρηματοδότηση από τα foundations[25]
Βέβαια «πολλά άλλα imcs» έχουν λάβει απευθείας χρηματοδότηση από τα γνωστά ιδρύματα[26] που το ομολόγησαν δημόσια, υποστηρίζοντας το αφεντικό τους, τον Shasha, αλλά και καμπόσα άλλα απλά το βούλωσαν στις σχετικές συζητήσεις…
Η διαχείριση των οικονομικών πόρων (προφανώς κρυφών και φανερών) του indymedia καθώς και η διεκπεραίωση των σημαντικών θεμάτων που καθορίζουν την στρατηγική του διεθνούς δικτύου, γίνεται όπως φαίνεται από το UCIMC του Meinrath, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και η Sheri Herdon, για να …εμπεδώσουν σε όλο το δίκτυο των indy τον αρχηγικό ρόλο του UCIMC. Όπως δείχνεται παρακάτω από κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που προέρχονται από τις «λίστες επικοινωνίας» που αφορούν τη συζήτηση για τις επίσημες προτάσεις του OSI για χρηματοδότηση, ο  Meinrath διαχειρίζεται καθολικά τα σημαντικά θέματα μέσα στο δίκτυο. Αυτό γίνεται φανερό π.χ. από:
·        την πρόταση για χρηματοδότηση στο  Αργεντινέζικο indy[27] και το αντίστοιχο μήνυμα διεκπεραίωσης της πρότασης[28].
·        την πρόταση για τους σέρβερς του indymedia[29] , την «υπενθύμιση» για την πρόταση[30], και το αντίστοιχο μήνυμα διεκπεραίωσής του[31]
·        την πρόταση για χρηματοδότηση στο βραζιλιάνικο indy, για την κάλυψη των εκδηλώσεων του ΠΚΦ στο Πόρτο Αλέγκρε[32], την «υπενθύμιση» της πρότασης[33], και ούτω κάθ’ εξής…
O διαχειριστικός αλλωστε ρόλος του UCIMC για ολόκληρο το δίκτυο των indymedia γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρος από το γεγονός ότι το ίδιο το UCIMC του Μeinrath και της ομάδας του, είναι το «ταμείο» για ολόκληρο το δίκτυο, όπως προκύπτει επίσημα από την ιστοσελίδα του indymedia:
·        «Υποστηρίξτε το Indymedia:
·        Για δωρεές μέσω τσεκ, παρακαλούμε στείλτε τσεκς στο UCIMC και βεβαιωθείτε να βάλετε IMC Tech στη διεύθυνση. Στείλτε τσεκς στο Urbana-Champaign Independent Media Center...»[34]
Τον Δεκέμβρη του 2003 ο Shasha M. παρουσιάζει ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, τη χρηματοδότησή του από το OSI του Soros:
 «Το Urbana-Chambaign IMCs Wireless Project μόλις δέχτηκε χρηματοδότηση από το [ΟSI] για να αναπτύξει ένα ελεύθερο λογισμικό…, είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχαμε ποτέ σαν πρότζεκτ…., η δωρεά είναι για 200000$.»
Το «δεξί χέρι» του Shasha, η Sheri Herdon είναι αυτή που παρουσιάζει με τρομερό ενθουσιασμό αυτή την επιτυχία… μέσα στο indymedia:

«μια τρομερή επιτυχία για το
Urbana!! Μίλαγαν γι αυτό εδώ και αρκετό καιρό και τώρα δημιουργούν ένα μοντέλο και δέχονται χρηματοδότηση για να τους βοηθήσουν να πετύχουν το σκοπό τους» [35]
 
Ωστόσο οι «διαφωνίες» έτσι όπως εκφράστηκαν μέσα από τις λίστες διαλόγου του indymedia διαφόρων indy, ήταν εντελώς επιφανειακές και δεν αφορούσαν την ουσία του ζητήματος, δηλαδή την υποστήριξη του διεθνούς δικτύου του indymedia προς το στημένο από το σύστημα ΠΚΦ. Κανένας διαχειριστής από κανένα indy δεν εξέφρασε αντίρρηση για το εάν το indymedia επρεπε να λειτουργήσει ως φερέφωνο του ΠΚΦ. Οι «διαφωνίες» περιορίστηκαν γύρω από το θέμα αν το indymedia θα έπρεπε να δέχεται ή όχι δωρεές για την επίτευξη των στόχων του από ιδρύματα όπως το Ford και το OSI, δηλαδή τη δεδομένη χρονική περίοδο, σε σχεση με την άμεση υποστήριξη στις εκδηλώσεις του ΠΚΦ και των «φιλοσόφων» του.
 
Ανάλογη στάση όπως θα δούμε στο δεύτερο μέρος αυτής της έρευνας, κράτησε φυσικά και το Athens indymedia. Διαφωνώντας με τις χρηματοδοτήσεις από το Ford και OSI που προωθήθηκαν από το UCIMC μέσα σε όλο το δίκτυο, ενώ παράλληλα ζητώντας με δουλικό τρόπο «συγνώμη» προς τον διαχειριστή του διεθνούς δικτύου Shasha, υποστήριξε την εξεύρεση χρημάτων με άλλους τρόπους «από τα κάτω», με κοινό στόχο πάντα την προβολή του ΠΚΦ. Αυτή τη στάση του αθηναϊκού, την ανέδειξαν σε «αγωνιστική» θέση οι τότε και νυν διαχειριστές του μέσου…! Είναι σαν να σου λένε οι «κύριοι» που απαρτίζουν το αθηναϊκό, ότι υποστηρίζουμε και προωθούμε τις εκδηλώσεις του ΠΚΦ – που δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθούν κάτι τέτοιο…- που χρηματοδοτείται από ιδρύματα όπως το Φορντ, αλλά δεν θέλουμε να τα παίρνουμε από ιδρύματα όπως το Φορντ για να προβληθεί το ΠΚΦ… γίνεται κι αλλιώς…!!
 
Ένα ακόμα επιπρόσθετο σημαντικό στοιχείο για το διεθνές δίκτυο των indymedia, είναι ότι το UCIMC συνεχίζει μετά από μια δεκαετία σχεδόν να λειτουργεί ως το «αρχηγείο» των indymedia, δηλαδή ως το ΙΜC που διαχειρίζεται τις ζωτικές λειτουργίες του δικτύου και καθορίζει τη στρατηγική του και το ρόλο του κατ’ επέκταση. Έτσι μετά από την ανάδυση και τον ξεπεσμό του ΠΚΦ, εν έτει 2011 το UCIMC που τώρα έχει άλλον «αντιπρόσωπο» στις λίστες διαλόγου του indymedia, τον Μike Lehman, που αντικατέστησε τον Shasha Meinrath, συνεχίζει να λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως το 2002-03 (βλ π.χ. μια πρόσφατη πρόταση που αφορά την χρηματική υποστήριξη για την διεθνή συνάντηση των IMCs στο Ντακάρ το 2011.[36])
 
 
UCIMC, Shasha Meinrath, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ.

Ο Shasha Meinrath βέβαια ποτέ δεν αποχώρησε από την ενεργό δράση, παρά το ότι έπαψε πριν λίγα χρόνια να διαχειρίζεται το δίκτυο των indymedia προσωπικά ο ίδιος, αφού στη θέση του έχει τον χρήσιμο αντικαταστάτη του, τον Lehman. O Μeinrath, μετά την πολύτιμη προσφορά του στο σύστημα, που κατόρθωσε και εξασφάλισε τη διάλυση του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος προωθώντας το συστημικό «κίνημα» του ΠΚΦ, είναι και σήμερα ο άνθρωπος «κλειδί» πίσω από προγράμματα ίντερνετ που χρησιμοποιούνται από τις μυστικές υπηρεσίες και υποστηρίζονται από την ελίτ των κυβερνητικών στελεχών του Λευκού Οίκου. Η πρόσφατη προσφορά του στη καταστροφή της Λιβύης αλλά και των υπολοίπων χωρών που δεν είναι ακόμη πληρως ενσωματωμένες στις ανοιχτές και απελευθερωμενες αγορές που επιβάλει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση (Συρία, Ιράν), είναι θέμα που έχει καθοριστεί στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας της υπερεθνικής ελίτ.
Ουσιαστικά η αναγγελία της χρηματοδότησης από το OSI στο UCIMC για την εξέλιξη του λογισμικού πρωτοτύπου[37] που έγινε με τυμπανοκρουσίες από τον Meinrath και την Herdon μέσα στο indymedia, δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό το εξελισσόμενο πρόγραμμα[38] , που μεταξύ άλλων υποστήριξε και η Χίλαρι Κλίντον για την επίτευξη του πλήρους ελέγχου των πληροφοριών, αρχικά στην περίπτωση της Νατοϊκής εισβολής στη Λιβύη και κατ’ επέκταση σε Συρία, Ιράν, στις χώρες δηλαδή που ήταν παραδοσιακά στο στόχαστρο της υπερεθνικής ελίτ. Οπως δήλωνε πρόσφατα η Χίλαρι Κλίντον:
«Βλέπουμε όλο και πιο πολλούς ανθρώπους παγκόσμια να χρησιμοποιούν το ιντερνετ, mobil phones, και άλλες τεχνολογίες για να ακουστεί η φωνή τους καθώς διαμαρτύρονται κατά της αδικίας και ψάχνουν για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους,… Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσουμε θετική αλλαγή, αλλαγή που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν…, Έτσι λοιπόν είμαστε επικεντρωμένοι στο να τους βοηθήσουμε γι αυτό, να τους βοηθήσουμε να επικοινωνούν μεταξύ τους, με τις κοινότητές τους, με τις κυβερνήσεις τους και με τον κόσμο.[39]»
Ρίχνοντας, άλλωστε, μια απλή ματιά στο βιογραφικό του Shasha Meinrath[40] και της ομάδας του, γίνεται ηλίου φαεινότερο ότι αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στα προγράμματα νέων τεχνολογιών του ίντερνετ, που χρησιμοποιούνται για κυβερνητικούς σκοπούς.
Το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης του ιντερνετικού επικοινωνιακού προγράμματος της ομάδας του Shasha Meinrath, ακούει στο χαρακτηρισμό «Internet in a suitcase»[41], που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο του προγράμματος «Stealth Wireless Network». Η αρχική αιτία που οδήγησε στο τελευταίο αυτό στάδιο του «internet in a suitcase», ήταν ότι στο υπό κατοχή Αφγανιστάν η χρηματοδότηση προγραμμάτων ύψους 50 εκατ. δολ. δεν ήταν ικανή να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιθέσεις των μουτζαχεντίν στα κέντρα διαδικτυακής επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών και των ντόπιων συμμάχων τους. Μετά από αρκετά χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν, η τελευταία εξέλιξη του λογισμικού επικοινωνίας μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε μια βαλίτσα περνώντας τα σύνορα και να εγκατασταθεί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, συνδέοντας την ομάδα που κατέχει το πρωτοποριακό πρόγραμμα με το παγκόσμιο δίκτυο. Έτσι, οι φίλο- Νατοϊκές ομάδες που επιχειρούν μέσα στα κράτη όπως στη Λιβύη, στη Συρία και σε Ιράν, μπορούν με αυτό τον τρόπο να προσπερνούν τα οποιαδήποτε εμποόδια βάζουν τα τοπικά μη πελατειακά καθεστώτα που εχουν προδιαγραφεί από την υπερεθνική ελίτ, και να ποστάρουν ελεύθερα, να ανεβάζουν βιντεάκια στα «social media» όπως στο YouTube, Indymedia, κ.λπ… διαμορφώνοντας έτσι την εικονική «πραγματικότητα» που υποστηρίζει τις Νατοϊκές επιχειρήσεις και την προπαγάνδα που τις «δικαιολογεί». Το «Internet in a suitcase» της ομάδας με επικεφαλή τον Shasha Meinrath, έχει επιχορηγηθεί από τον Λευκό Οίκο με το ποσό των 2 εκατ. δολ.[42][1] Περισσότερα στο 2ο μέρος του άρθρου για το αθηναϊκό ιντιμίντια.
[3] Frances Stonor Sounders: “The Cultural Cold War”
[4] ALTERNATIVE MEDIA CENSORSHIP:
SPONSORED BY CIA's FORD FOUNDATION?
Bob Feldman, part 1
[5] βλ. Τ. Φωτόπουλος, Παγκοσμιοποίηση, Αριστερά και Περιεκτική Δημοκρατία, (Ελληνικά Γράμματα, 2002), κεφ. 6 http://inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grbooksglobal/grbooksglobal.htm
[6] Δες πχ εδώ: Αρθογράφος του Ζnet υποστηρίζει ότι η μοναρχική σημαία που σήκωσαν οι χρηματοδοτούμενοι αντάρτες της Λιβύης, δεν απεικονίζει το προηγούμενο φιλομοναρχικό καθεστώς αλλά τη …δημοκρατία!
 Gilbert Achar, “Libya Developments” , 19-March-2011, Znet.  http://www.zcommunications.org/libyan-developments-by-gilbert-achcar 
[7] Ο Τσόμσκι συνυπογράφει για την δημιουργία «Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους».
[8] Covert Network: Progressives, The International Rescue Committee and CIA
Του Eric Thomas Chester έκδοση 1995 , ME Sharp Inc.
[9] ALTERNATIVE MEDIA CENSORSHIP:
SPONSORED BY CIA's FORD FOUNDATION?  ALTERNATIVE RADIO / Z MAGAZINE / SOUTH END PRESS
Part 4, Bob Feldman
[11] Τάκης Φωτόπουλος, Η «νίκη» κατά της Παγκοσμιοποίησης, Ελευθ. 18 –Δεκ- 1999
[13] "Alternative" media paymasters: Carlyle, Alcoa, Xerox, Coca Cola...?, Brian Salter, 29-Sep-2002
[14] Δες εδώ πχ την παρέμβαση χρήστη του ιντυ που αναφέρει το γεγονός της υποστήριξης της εταιρείας loudeye στο indymedia, μεταξύ και άλλων θεμάτων χρηματοδότησης των indymedia από ινστιτούτα. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=70760
[15] βλ Τ. Φωτόπουλος, «Η ανάγκη για ένα ριζοσπαστικό κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης», Ουτοπία, τεύχος 37 (Νοέμβρης-Δεκέμβρης 1999) http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grvarious/utopia_dec_99.htm 
[17] Yποστηρικτής του ΠΚΦ Γ. Καλπαδάκης στην «Εποχή» 26-2-2003.
[18] «Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός» : η εμπειρία του Πόρτο Αλέγκρε
[19] Τ.Φωτοπουλος, Πόρτο Αλέγκρε: Το ρεφορμιστικό καπέλωμα του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης (ΠΡΙΝ, 17/2/2002)
[20] [Imc-finance] Ford & Indymedia (part 2) - many questions for us as a network
[21] [Imc-finance] Ford Foundation -- clarifications from the UCIMC:
[22] Imc-finance] Ford Foundation and confidence-unity issues
Βαζω εδώ ολόκληρο το μήνυμα της Herdon για να είναι άμεσα προσβάσιμο: 
[sascha from urbana - will be providing a year end report for what 
urbana has overseen in 2002. since they have acted as the network's 
fiscal sponsor for numerous local imcs and indymedia projects.]
[25] Imc-finance] Tactical Media Fund (TMF) Intro Letter:
[26] Η χρηματοδότηση πχ του indymedia Ουρουγουάης http://anarchogeek.com/2004/12/28/indymedia-uruguay-sells-out/
Και η χρηματοδότηση του indymedia Alberta http://archives.lists.indymedia.org/imc-process/2003-January/004569.html
[27] Imc-finance] *PENDING* Proposal 2003-A: IMC Argentina Funding
[28]Imc-finance] *PASSED* Proposal 2003-A: IMC Argentina Funding
[29] [Imc-finance] *PENDING* Proposal 2003-B: Indymedia Network Server
[31][Imc-finance] *PASSED* Proposal 2003-B: Indymedia Network Server
[35] [IMC-Seattle] Fwd: [Imc-wireless] OSI Approves Grant Proposal to Support the Urbana-Champaign Community Wireless Network.

[36][IMC-Finance] [Imc-africa] Funding proposal for a Dakar2011 Independent Media Convergence, Center -- PASSED?

http://lists.indymedia.org/pipermail/imc-finance/2011-January/0125-ko.html

To παραπάνω λινκ που δείχνει τη χρηματοδότηση του OSI στο προγραμμα του Sasha Meinrath δεν ανοίγει… όπως άνοιγε πριν λιγο καιρό. Όμως η ανακοίνωση της χρηματοδότησης είναι αποθηκευμένη και σε έγγραφο. Άλλωστε και στην προσωπική ιστοσελίδα του Meinrath, μπορεί κανείς να δει ένα ολόκληρο κατεβατό από «δωρεές» των Foundations, μεταξύ αυτών και του Osi το 2003 για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των τριών σταδίων. http://saschameinrath.com/cv
[38] Το 2004 πάλι ο «αντιεξουσιαστής με τη γραβάτα» Meinrath,  μέσα στις λίστες διαλόγου του indymedia επαναφέρει το θέμα του προγράμματος που του χρηματοδοτεί το ίδρυμα του Σόρος, κάνοντας αναφορά ότι το πρόγραμμα είναι σε πολύ καλό δρόμο και ήδη έχει εφαρμοστεί σε δύο περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Η εικονική πραγματικότητα που μας επιβλήθηκε με τη Λιβύη και τώρα με Συρία, χρωστάει πολλά – αν όχι τα πάντα – σε αυτό τον χρήσιμο εργαλείο και πράκτορα του συστήματος.

34 σχόλια:

 1. Ειναι μια κουραστικη συρραφη ανοησιων. Το ιντυ δεν ειναι φερεφωνο του ΠΚΦ, αντιθετα θα ελεγα. "Παραξενο" που δεν μας παραπεμπει σε αρθρα κεντρικης ή διαλογους για αυτο το θεμα το αρθρο. Το πως ξεκινησε, μονο οτι ειχε αποφασιστει στα πρωτοκολλα της Σιων δεν εγραψε ο συγραφεας.

  Στηριζουμε ιντυ, βεβαια υπαρχει και η κριτικη που ομως ειναι αλλη.

  https://webwar4.org/index.php/topic,15620.msg177756.html#msg177756

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά όχι απλά το στήριξε και του έκανε τάμα, μαζί με τους εγκάθετους της Αριστεράς και των "προγραμμάτων"/ funds αλλά συνέπραξε στη σημερινή κατάντια του μεγαλύτερου μέρους του α/α χώρου τα μέγιστα. Φυσικά κάποιος βλέπει αυτά που θέλει προκειμένου να προστατεύσει το "μέσο" που αγάπησε επειδή του έδινε την ψευδαίσθηση της "ελευθερίας". Το ίδιο "άτομο" δεν θα δει μάλιστα την άγρια λογοκρισία και τη λάσπη που πετάει η ΣΟ του μέσου ενάντια σε αγωνιζόμενο κόσμο σε συνεργασία με κάποιους δήθεν "α/α" μέσα σε αυτό και αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ κτλ. που συμπράττουν για την...αναρχία μέσα στο σύστημα, την ΕΕ κτλ., αλλά θα το κάνει γαργάρα. Αυτή είναι η κατάντια των "παράλληλων" αριστερών και αναρχικών που θίγει με στοιχεία το άρθρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οσοι θεωρειτε το ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ αυτο αρθρο, "μια κουραστικη συρραφη ανοησιων" η ο,τιδηποτε αλλο, να ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ τον ισχυρισμο σας, παραθετοντας στοιχεια που καταριπτουν τα στοιχεια του Δ. Τασση.

  Αν δεν μπορειτε βουλωστε το!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://lsm-new.blogspot.com/2009/04/stop-indymedia-sorros.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι να αποδείξουν ρε συ ανώνυμε;; εδώ ξεβρακώθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός του συστήματος... Ο Σασα Μεινραθ που απο την αρχη των ιντιμιντια λειτουργεί ως διαχειριστής του inymedia org, και τώρα τρεχει το κορυφαίο εν εξελίξη λογισμικό που χρησιμοποιείται για κυβερνητικούς σκοπούς σε χώρες που επιχειρούν οι μυστικές υπηρεσίες του συστήματος CIA, Mossad και δε συμαζεύεται. 2 εκατ δολ πήρε αυτος ο καθήκις και η ομάδα του και χίλαρι χειροκροτεί για την εικονική πραγματικότητα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα φερεφωνα του συστήματος πως θα χαρακτηρίσουν το άρθρο αυτό που μιλάει με στοιχεία ατρανταχτα για το μανιπουλάρισμα που παίζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου στις πλάτες μας; μα φυσικά "κουραστικό" - δηλ μη το διαβασετε, ακούστε εμενα γιατί θα κουραστείτε βρε.. - "συρραφή" και "ανοησίες"... Πολλές "ανοησίες" μαζεύτηκαν όμως στη καμπούρα μας φιλαρακι, και αντε να πουλήσεις ψευτομαγκιά και αμορφωσιά στο μπλοκ σου, για να σχολιαζεις χωρίς σύνορα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βρε παιδιά.. δεν χρειάζονται τόσα.. αυτά κρίνονται από το αποτέλεσμα και με την βοήθεια της λογικής. υπάρχουν στον κόσμο μυστικές υπηρεσίες ή μηχανισμοί ελέγχου ή μήπως αποτελούνται από αργόμισθους; υπάρχουν στην Ελλάδα; έχουν κάποιον λόγο να διεισδύσουν και να ελέγξουν το indymedia και την ΣΟ του ή το θεωρούν τόσο ακίνδυνο γι αυτούς; Το κυριότερο: και αν λοιπόν το θέλουν, το μπορούν και μάλιστα σχετικά εύκολα; και αν το πράξουν προς τα που θα το κατευθύνουν χωρίς να πολυκαρφωθούν; Που επικεντρώνει σε αριθμό αναρτήσεων και κυρίως σε αριθμό σχολίων. φορουμ κτλ; Στην αντικαπιταλιστική, εργατική πάλη ή στον πιο τυφλό αντικομμουνισμό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δυστηχως αρκετοι νεοι παρασυροντε απο αυτο τον χωρο και πολλοι απο αυτους απο πραγματικη επαναστατικη διαθεση εναντια στον καπιταλισμο.Πολυ καλυτερη απο παλαιοτερες εποχες ειναι η αντιμετωπιση του χωρου απο το κομμα,αφου τελευταια εστιαζει σωστα και δεν τσουβαλιαζει τους απλους νεους με αφορισμους τυπου προβοκατορες αλλα εξηγει τον προβοκατορικο ρολο που παιζουν αυτοι που κρυβοντε απο πισω.Πολλοι νεοι που δραστηριοποιουντε στον χωρο εχουν διαθεση συνεισφορας και αλληλεγγυης στους εργατικους αγωνες οπως στον Βολο και αλλου.Πολλοι απο αυτους βλεποντας εργατικους αγωνες που αναπτυσει το ΠΑΜΕ καταλαβαινουν την ανοησια της προπαγανδας που δεχοντε οτι δηθεν το ΚΚΕ υπερασπιζει το συστημα και αλλες τετοιες μπουρδες.Στο χερι μας ειναι με υπομονη και σε προσωπικο επιπεδο να τους εξηγησουμε οτι τουλαχιστον δεν ειμαστε εχθροι(μιλαω βεβαιως για τους καλοπροαιρετους και οχι τους ηδη ποτισμενους με αντικομμουνισμο)Στον χωρο τους υπαρχουν αξιολογα ατομα που εχουν οντως την καλη διαθεση να αγωνιστουν με αυτοθυσια για την επανασταση και την ανατροπη του καπιταλισμου.Αρθρα του τυπου ξεμπροστιασμα του βρωμικου ρολου του Οργουελ που ειναι μυθικη προσωπικοτητα στον χωρο λειτουργουν δειχνοντας την οργανωμενη και υπουλη προπαγανδα δεκαετιων που δεχεται η νεα γενια εναντια στην πρωτη προσπαθεια του ανθρωπου να οικοδομησει Σοσιαλισμο.Το οτι γινανε πολλα λαθη ειναι αναμφισβητητο ομως υπηρχαν και πολλα θετικα που κρυβοντε με λυσσα απο την αστικη προπαγανδα!Αυτα πρεπει να κινησουν υποψιες σε ελευθερα πνευματα.Οι αναλυσεις που εχει κανει κομμα τα τελευταια χρονια για τον υπαρκτο ηταν οντως υψηλου επιπεδου αλλα δεν καταφεραμε σωστα να τις μεταφερουμε σε μεγαλα τμηματα του πληθυσμου.Οι εικονες των ΜΜΕ απο την Βορεια Κορεα με την απολυτη προσωπολατρεια επρεπε κατεμε να αντιμετωπιστουν σωστοτερα απο το κομμα και ηταν ευκαιρια να αποσαφηνισουμε καποια πραγματα στο λαο που δεχετε μια απιστευτη αντικομμουνιστικη προπαγανδα δειχνοντας τον κομμουνισμο σαν οικογενειακοκρατουμενο και προσωπολατρικο καθεστως.Η Β.Κ.δεχεται οντως ιμπεριαλιστικη επιθεση αποκλεισμο βρωμικη προπαγανδα κλπ αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν πρεπει να τονισουμε οτι η λαικη εξουσια που παλευουμε για αρχη με συνεχεια τον σοσιαλισμο κομμουνισμο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑ!Βασιζεται στο κομμα της εργατικης ταξης που λειτουργει σε στενη επαφη και συνεχη συνεννοηση με τις οργανωσεις βασεις τις εργατικες επιτροπες τις επιτροπες γειτονειας των χωριων των αγροτων κλπ.Θελει να οικοδομησει ενα βελτιωμενο Σοσιαλισμο που θα κρατησει τα θετικα και θα παλεψει εναντια στα αρνητικα χωρις αγκυλωσεις!Αν καταφερουμε να τα περασουμε αυτα στο λαο με την καταντια του καπιταλισμου τωρα που δειχνει το προσωπο του χωρις τα ψευτοεφφε και την ψευτογυαλαδα του θα συσπειρωθει συντομα και μαζικα στο κομμα.Οι δυσκολιες βεβαια πολυ μεγαλες αλλα οχι ανυπερβλητες.Εξαλλου υπαρχουν στην χωρα μας οι ριζες που εχουν ποτιστει με το αιμα χιλιαδων αγωνιστων.ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ!ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΑΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΧΗ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. RED FAITH προσυπογράφω όλα όσα λές!!!
  Με κάλυψες πλήρως,στάση και διαπιστώσεις που πάει την σκέψη μας και τον αγώνα μας πολλά βήματα μπροστα!!!

  Γιοζεφ Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γράφει"Mέσα από τους διαλόγους του indymedia είναι πολύ εύκολο για κάποιον να καταλάβει ότι ο Sh. Meinrath (UCIMC), λειτουργεί ως ο συντονιστής και οικονομικός διαχειριστής/διαικπεραιωτής όλου του διεθνούς δικτύου. ".Αυτό είναι ψευδές.Δεν υπάρχει ούτε συντονιστής ούτε οικονομικός διαχειριστής ούτε "διεθνές δίκτυο".Το κάθε indymedia έχει τις δικές του ομάδες που το διαχειρίζονται.Το ελληνικό ας πούμε έχει τη συνέλευσή του η οποία και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα.Όσο για το οικονομικό δεν υπάρχουν ποσά που να απαιτούνται,πόσο κάνουν δηλαδή 2 σέρβερ;1000 ευρώ,2 χιλιάρικα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εντάξει, "συνελεύσεις" όπου από πριν είναι φιξαρισμένα τα θέματα και όποιος πάει ξέρει περί τίνος πρόκειται και ότι δεν πρόκειται να θιχτεί η γενική διαχειριστική γραμμή του ίντι με εξεγερσιακό πάντα περιτύλιγμα. Ενώ βέβαια το τι θέματα περνάνε και την πολιτική δημοσίευσης που έχει σχέση και με άλλες φωνές που θα μπορούσαν να ακουστούν τα κάνουν κουρελόχαρτα. Και μετά λένε ότι το μέσο επιτρέπει να ακουστούν και άλλες φωνές και να συνδιαμορφώσουν αφού έχουν ρίξει τη λογοκρισία της ζωής τους... Άστα φίλε, το έχουμε μάθει καλά το παραμύθι. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εξαιρετικό κείμενο
  Συνεχίστε να ξεσκεπάζετε τους αλήτες του Σόρος και της Πλουτοκρατίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. http://www.inclusivedemocracy.org/brochures/2011.12.17_indymedia_systimikoi_koukouloforoi2.htm
  τρωγονται μεταξυ τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. χαχαχα πολύ γελάσαμε με την λιακοπουλειάδα του ΚΚΕ. Τα ίδια λένε και οι φασίστες. Αλλά βλέπει κανείς καμιά διαφορά μεταξύ τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Μπορεις να γινει συγκεκριμενος ανωνυμε στο 07:21 η απλα περιοριζεσαι σε ατακες ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Οι δυτικοί φιλοι των εναλλακτικών μεταλλαγμένων μεσων "αντι"-πληροφόρησης

  εμπνέονται απο τον σκιτζή εθνο-μαρξιστή Μαο φαίνεται, και προτρέπουν ολα τα λουλούδια

  να ανθήσουν και μετα κόβουν.

  Στα σοβαρά τωρα αυτος ο περιβόητος "χώρος" έχει καποια χαρακτηριστικά πολύ

  αξιοποιήσιμα.Ενα ειναι οπως ειχε πει και ο Τρότσκι,πως αυτος που ειναι ενάντια στην καθε εξουσία

  ειναι υπερ αυτων που την κατέχουν δηλ.των εξουσιαστών και το πιο βολικό

  ειναι εντος του κινήματος και τι να φοβηθεί ενα υπερ-οργανωμένο

  κρατος την αυτοοργανωση των γκρουπούσκουλων κοροϊδευόμαστε τωρα ?

  Απο την εποχή των ιρλανδων ανθρακωρύχων στα τελη του 19 αιωνα+ στις ΗΠΑ εως σήμερα

  τα ιδια αδιέξοδα μια ζωη ήττες .Αυτο που θα ζήσουν ειναι κατι οχι ασυνήθιστο δηλ.στην

  προσπάθεια να πολιτικοποιήσουν τους ποινικούς(οπως συνηθίζουν διεθνώς) θα

  ποινικοποιηθουν οι ιδιοι .

  Ελευθεριακοι άνθρωποι με περιεχόμενο που σέβονται τον εαυτο τους απο

  καιρο τους εχουν καταγγείλει και εχουν εκφραστεί και συνεχίζουν σε αλλα μπλοκ

  ΥΓ

  Εδω κανουν ον-λαιν συνελεύσεις για εγκληματική και γραφικη οργάνωση τον Ε.Α (τρομάρα τους)

  για τον οποίο ο Τζωρτζάτος εχει δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην

  Γ.Παπαδακου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΤΟ παρόν άρθρο είναι μια σαχλαμάρα!

  Απλά, το ιντιμίντια ως ΜΜΕ των αναρχικών έχει την ίδια κουλτούρα με τον Ριζοσπάστη: διαστεβλώνουμε τις θέσεις των άλλων, ή τις αποσιωπούμε τελείως!

  Γεμάτη είναι η ιστορία του Ριζοσπάστη, από αποσιωπήσεις, λασπολογία, και λογοκρισία των θέσεωντων άλλων κομμουνιστικών, αριστερών οργανώσεων, όπως και της αναρχίας.

  Ε, τη δόξα του Ριζοσπάστη σε πολλά τέτια, ζήλεψε και το ιντιμίντια.

  Επίσης όλα όσα γράφει σε αυτό το παπαροπόνημα ο συγγραφέας για υποπτες χρηματοδοτήσεις, ΠΚΦ και τα τοιάυτα είναι απλά ψέμματα!!

  Η παπαροσυνωμοσιολογία σε όλο της το μεγαλείο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ριζοσπάστης χαζούλη λέει στην πρώτη σελίδα ΚΑΘΕ φύλλου με μεγάλα γράμματα "Όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ". Δεν λέω ότι κι εγώ δεν έχω δει πράγματα που δεν μου αρέσουν, αλλά ο Ριζοσπάστης είναι φτιαγμένος για να προβάλει τις απόψεις του ΚΚΕ κι όχι της οργανωσούλας ή οργανωσάρας σου.

   Το indymedia προβάλλεται στον κόσμο και (κυρίως) στους πιτσιρικάδες ως "ανοιχτό μέσο δημοσίευσης" όπου προβάλλονται ΟΛΕΣ οι απόψεις εκτός των φασιστικών. Καταλαβαίνεις την διαφορά; ΠΟΥΘΕΝΑ δεν λέει ότι είναι όργανο των αναρχικών, ούτε σε ένα σημείο της πολιτικής δημοσίευσης δεν λέει ότι υπάρχει αυστηρή λογοκρισία από...αναρχικούς. Απλά άτυπα υπάρχει το κόλπο της..."προ-έγκρισης" που είναι χειρότερο από τις εξετάσεις ΑΣΕΠ κι αν περάσεις από εκεί πλέον ελέγχεται ο "βαθμός αναρχικότητας" του post σου μέχρι την...πέμπτη βάρδια.

   Δεύτερον, το άρθρο πιστεύω ότι είναι λίγο φλύαρο, αλλά λέει κάτι βασικό: Ότι το σύστημα επιχειρεί να δημιουργήσει την αντιπολίτευσή του. Kαι δεν μιλώ φυσικά για το δίκτυο indymedia μόνο, ούτε το μόνο στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι οι χρηματοδοτήσεις.
   Κατά τη γνώμη μου το σύστημα βάζει τα όρια: Εντός των ορίων δεν το ενδιαφέρει να έχει απόλυτο έλεγχο, μερικές φορές ούτε σχετικό. Το ενδιαφέρει όμως η αντιπολίτευση ή "αντιπολίτευση" να μην θίγει το σκληρό πυρήνα του συστήματος και κυρίως να μην μπορέσει ποτέ να αποκτήσει την μορφή της οργάνωσης που θα είναι επικίνδυνη γι αυτό.

   Διαγραφή
 18. Μπορείς να μας δείξεις τι είναι ψέμμα στο άρθρο μεγάλε αναλυτά "ανώνυμε"; Ότι τα παίρνουν επίσημα και χαίρονται γι' αυτό και τα δημοσιεύουν μάλιστα; Ουστ από εδώ δήθεν «αντικειμενικό» καρα-λίμπεραλ δεκανίκι. Και όχι δεν είναι το ίδιο το να γράφεις επώνυμα και να παρανοείς θέσεις λόγω ανοησίας ή στρεβλής ανάγνωσης όπως κάνει πολλές φορές ο Ριζοσπάστης και να το κάνεις ανώνυμα και σκόπιμα για να θάψεις και να λογοκρίνεις σε ένα ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ "ΑΝΟΙΧΤΟ" ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ μέσο όπως κάνουν οι του ιντιμίντια. Δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά φιλελεύθερο τσουτσέκι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. βλακούλη κνιτούλη, ο ριζοσπάστης λοιπόνν και με τη βούλα, όπως εσύ πιστέυεις, έχει το δικάιωμα να χυδαιολογεί απέναντι στην υπόλοιπη κομμουνιστική αριστερά, να φτύνει την αναρχία κα ιόλα αυτά, επειδή λέει "οργανο της ΚΕ".

  αΧ ΡΕ ΒΛΑΚΟΎΛΗ ΚΝΙΤΆΚΟ, πότε θα καταλάβεις ότι αυτά που λές είναι ρηχότητες;

  ιντιμίντια=ριζοσπάστης όσον αφορά την ποιότητα και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.


  Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά σταλίνες μου! Η ίδια νοοτροπία είναι και στα 2!!!

  ΄Με τη διαφορά πως το ΚΚΕ ονειρεύεται τον "σοσιαλισμό" όπου οι άλλοι κομμουνιστές, αναρχικοί κλπ εκτελούνται όπως έκανε η κρατική/κομματική άρχουσα ταξη στην ΕΣΣΔ από το '30 και μετά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να χυδαιολογεί αγαπητέ, ακόμη κι αν κρύβεται πίσω από την ανωνυμία στο internet, που τον κάνει να νοιώθει "μεγάλος και σίγουρος". Εκείνο που σου είπα, αλλά είσαι πολύ δεξιός για να το καταλάβεις, είναι ότι ο Ριζοσπάστης δεν εξαπατά κανένα: Λέει ότι όποιος τον πάρει θα διαβάσει την άποψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εκτός κι αν σημειώνεται κάτι άλλο (π.χ. "συνεργάτης" ή ό,τι άλλο).

   Αντίθετα το indymedia, η Αυγούλα και διάφοροι άλλοι μεταμφιέζονται πίσω από ωραία ονόματα όπως "ανανεωτική", "ανεξάρτητη" ή "αδιαμεσολάβητη ενημέρωση" (μουαχαχα, τι ωραίο επίθετο για την πιο σκληρή λογοκρισία εν Ελλάδι...)
   Καταλαβαίνεις την διαφορά;
   Μπορεί κανείς λοιπόν να ασκήσει κριτική στον Ριζοσπάστη για την παρουσίαση κάποιων θεμάτων, όπως μπορεί να ασκήσει "αριστερή" ή "δεξιά" (δεξιά για την περίπτωσή σου) κριτική και στο ΚΚΕ και σε κάθε κόμμα, όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι πάει να πλασαριστεί ως κάτι άλλο από αυτό που είναι.

   Υγ: Η κριτική σου για την κολλεκτιβοποίηση είναι βλέπω εμπνευσμένη από μεγάλους διανοητές, όπως ο Καλύβας και ο...Παπαχελάς.

   Διαγραφή
  2. Ωπ! Ανωνυμε φαουλ. Λεγε τη γνωμη σου χωρις να βριζεις και να προσβαλεις. Το επομενο που θα εχει εξυπναδες οπως "βλακουλη κνιτη" σβηνεται.

   Διαγραφή
  3. Όχι εντάξει, εγώ το ξεκίνησα με το "χαζούλη". Δεν φταίει αυτός.

   Διαγραφή
  4. ok..δεν εχω χρονο να διαβασω ολα τα σχολια, ασε που το νεο συστημα με τις απαντησεις με μπερδευει!!

   Εισαι παντως παλικαρι αφου το ξεκαθαριζεις : ]]]

   Διαγραφή
  5. A...όσο γι αυτό, ούτε κουβέντα!
   Η μόνη περίπτωση να κιοτέψω είναι να με βάλεις να ακούσω Manowar :)))
   (Φιρί-φιρί το πάω...)

   Διαγραφή
  6. χεχεχεχεχε μπορω να σου βαλω πολυ χειροτερα απο manowar, believe me

   Ετσι ωστε να ευχεσαι να σου ειχα βαλει manowar
   : ]]]

   Διαγραφή
  7. Είχα ακούσει για τα τρομακτικά βασανιστήρια που έκαναν στις χώρες του "παραπετάσματος", αλλά δεν έφτανε το μυαλό μου μέχρις εκεί...!!

   Διαγραφή
 20. Η αντίληψη της χυδαιολογίας, της παραποίησης των ΄θέσεων των υπόλοιπων κομμουνιστικών ή αριστερών οργανώσεων, είναι δομική στον ριζοσπάστη. Στον Ριζοσπάστη δεν διαβάζει κανείς μόνο τις θέσεις του ΚΚΕ, διαβάζει και την παραπληροφόρηση/λάσπη με τον οποία το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την υπόλοιπη κομμουνιστική ή μη αριστερά.

  Το ότι ο ριζοσπάστης είναι όργανο της ΚΕ, δεν τον απαλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες που έχει, για την παραπληροφόρηση/χυδαιολογία που αρκετά συχνά χρησιμοποιεί εναντίον των άλλων κομμουνιστών ή αριστερών. Δεν τον απαλάσσει από την αποσιώπηση/λογοκρισία αρκετών θεμάτων.

  Ετσι είναι κα ιτο ιντιμίντια. Στο ιντιμίντια δεν διαβάζει κάποιος μόνο τις θέσεις των αναρχικών, ή όποιων στέλνουν σε αυτό το ΜΜΕ κείμενα, διαβάζει ταυτόχρονα και τη λάσπη/παραπληροφόρηση με την οποία ένα μεγάλο κομμάτι των αναρχικών αντιμετωπίζει τα άλλα πολιτκά ρεύματα της Αριστεράς ή/και της αναρχίας.

  Γιατί; Διότι ΚΚΕ, ένα μεγάλο κομμάτι της υπόλοιπης Αριστεράς κα ιεπίσης ένα μεγάλο κομμάτι της αναρχίας, κάνουν πολιτική με βάση την μικροαστική αντίληψη της "ιδιοκτησίας" του κινήματος. Θεωρεί το κάθε κομμάτι πως αυτό είναι το μοναδικά ριζοσπαστικό ή επαναστατικό (πχ το ΚΚΕ θεωρεί αβάσιμα πως είναι -υποτίθεται- το μοναδικό κόμμα της εργατικής τάξης).

  Συνεπώς, όσο υπάρχει αυτή η αντίληψη στο κίνημα, τόσο η παραπληροφόρηση είτε του ιντιμίντια, είτε του ριζοσπάστη είτε οποιουδήποτε άλλου, θα υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

  Ποιά ΜΜΕ της Αριστεράς και της αναρχίας εκτιμώ πως έχουν καλύτερη ποιότητα από ριζοσπάστη και ιντιμίντια;;

  Το ιστολόγιο "Βαθύ Κόκκινο", το ιστολόγιο "Αριστερό μπλογκ", την εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ", την εφημερίδα "ΠΡΙΝ" κ.α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Επίσης μια αναρχοσυνδικαλιστική εφημερίδα που έχει ποιότητα είναι η εφημερίδα "Ροσινάντε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ιστολόγια που συνεισφέρουν σε μια σφαιρική ενημέρωση κα ιθεωρητική γνώση είναι επίση η πολύ καλή "Λέσχη", η "Κόκκινη Σημαία", η "Αφορμή" κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. χαχα...καλά τώρα τι να πω.
  Πες μας και ποιά βιβλία θεωρείς καλά, ποιές ταινίες, τα μπαράκια που σου αρέσουν, ποιές ήταν οι καλύτερες διακοπές σου κλπ. να έχουμε μια συνολική εικόνα.

  Ρε ανώνυμε, το έγκυρο δεν είναι αυτό που μας αρέσει.
  Η Εποχή, το Πριν, το Βαθύ Κόκκινο κλπ. άλλες φορές έχουν γράψει σωστά πράγματα κι άλλες χοντράδες. Δεν μου φταίνε τα έντυπα π.χ. κι εγώ παίρνω το Πρίν κάθε Κυριακή (την Εποχή την έκοψα, δεν μου έλεγε απολύτως τίποτε από ένα σημείο και μετά), αλλά αυτό που εσύ λες "έγκυρο", είναι απλά μια άλλη οπτική. Όταν ας πούμε λένε στα έντυπα της Ανανεωτικής Αριστεράς ότι το ΚΚΕ έχει στάνταρ κόσμο "δεμένο" στις διαδηλώσεις, στις εκλογές κλπ. λένε ψέματα. Ό,τι νούμερα σε εκλογές και διαδηλώσεις να κοιτάξεις θα δεις ότι δεν ισχύει αυτό που λένε. Π.χ. 150.000 νέους ψηφοφόρους είχε ο ΣΥΝ από το 1993 μέχρι το 2007... και 270.000 το ΚΚΕ.
  Που βλέπεις λοιπόν την "εγκυρότητα";
  Στο ότι το...δηλώνουν;

  Κάθε έντυπο΄έχει το δικό του ύφος, στυλ, δομή κλπ. που άλλο μπορεί να σου αρέσει κι άλλο όχι. Όμως από πλευράς "εγκυρότητας δεδομένων" δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Από που κι ως που π.χ. έχει εγκυρότητα η Ροσινάντε όταν λέει ότι "Το ΚΚΕ περιφρούρησε το αστικό κοινοβούλιο";
  χαχα, ναι το κράτος έπεσε στα πόδια του ΚΚΕ για περιφρούρηση! Εκείνη την μέρα (ειδικά) δεν θα άντεχαν τα χτυπήματα των "επαναστατών", θα έπεφτε το κοινοβούλιο και η εγκαθίδρυση της άμεσης δημοκρατίας θα ήταν πλέον γεγονός...

  Όσο για την διαφορά μεταξύ του να δηλώνεις το τι είσαι και το να κρύβεσαι πίσω από ωραίες λεξούλες, άμα δεν θέλεις να την καταλάβεις μην την καταλαβαίνεις. Υπάρχει όμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΤΟ ΠΡΙΝ γιούρι, δεν φτύνει το ΚΚΕ ονομάζοντάς το "...καθοδηγούμενο απο σκοτεινά κέντρα" όπως αντιθέτως χυδαιολογεί ο γόντικας εναντίον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Αυτό εννοώ όταν λέω για τις χυδαιολογίες του ΚΚΕ και του ριζοσπάστη, αντίστοιχες με τις χυδαιολογίες του ιντιμίντια.

  Ναι, λοιπόν υπάρχει θέμα και με τον ριζοσπάστη και με το ιντιμίντια όσον αφορά την κακεντρέχεια, τη λάσπη και τη συκοφαντία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίταξε, εγώ δεν συμφωνώ με τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις, ειδικά σε κόσμο που είναι γνωστός μέσες άκρες, δεν είναι τίποτε ουρανοκατέβατοι. Υπάρχει η πολιτική κριτική, δεν χρειάζονται..."σκοτεινά κέντρα".

   Απ' την άλλη κι εγώ έχω ακούσει πολλές χοντράδες για το ΚΚΕ, δεν έχω κάτσει να κάνω καταγραφή ποιός έγραψε τι και που, αλλά υπάρχουν σε όλους, μη κοροϊδευόμαστε. Μάλιστα το χειρότερο είναι αυτό το "δήθεν φιλικό". Ξέρεις, αυτό που σε θεωρώ (και σε αντιμετωπίζω!) ως εντελώς μαλάκα, αλλά..."σύντροφος είσαι μωρέ κι εσύ" (ειδικά αφού έχεις κόσμο...)

   Τέλος πάντων, πάντως εκεί που διαφωνώ καθέτως είναι όταν συγκρίνεις το Ριζοσπάστη με το indymedia. Ε όχι ρε φίλε, είναι άλλο να πεις μία ή δέκα χοντράδες κι άλλο όλη σου η δομή να είναι μια απάτη.

   Διαγραφή
 25. Τι λες βρε παιδί μου διαμαρτύρεται η εξωκοινοβουλευτική αριστερά

  για συκοφαντίες ,ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ είναι

  πως νομίζουν οτι ζούμε σε μπουκάλι.τα εχει φέρει ομως η ζωη να κινούμαι

  προσωπικά και να κανω παρέα (και καλή) με ανθρώπους απο όλο αυτο το φάσμα Ε λοιπον

  το να "κρίνεις" το κομμα είναι κριτήριο για ΟΛΟΥΣ τους σε άλλους λιγότερο και απο

  αλλου περισσότερο, στα όρια της αυτογελοιοποιησης οταν πρέπει να

  γίνουν πειστικοί ,ο λόγος πιθανόν ειναι πως εχουν συνηθίσει να τα λενε μεταξύ τους

  και να υιοθετούν άκριτα και εκείνοι τους 'καθοδηγιτες"τους και τις ΦΗΜΕΣ... Ο λογος που

  αυτο το αναφέρω ειναι για τον χαλασμό που γίνεται για την καθοδήγηση του κόμματος

  προς τα μέλη του,ενω εκείνοι παθαίνουν το αντίστροφο δηλ ψάχνουν να οι ίδιοι να

  καθοδηγηθούν μήπως νικήσουν την προσωπική τους ανασφάλεια και φυσικα η μπουρδολογία

  πολλές φορές παει σύννεφο οπως και τα τσιτάτα .

  Δεν θα σταθώ στο ξεχείλωμα (επιεικώς) της πραγματικότητας διοτι σε ενα

  βαθνο μας συμβαίνει γενικά αλλα η "επιχειρηματολογία" τους ειναι αναμάσημα της

  δυτικής προπαγάνδας μεσα-εξω. και ειδικά εδω της εφ.ελευθεροτυπίας που μας ειχε

  κηρύξει τον πόλεμο η καημένη,να δούμε τωρα

  πως θα καλυφθεί το κενο διοτι αλλο πράγμα η προπαγάνδα του κομματικού/κινηματικου

  τύπου και αλλο μιας υποτίθεται "ουδέτερης"(και εκσυγχρονιστικής) φυλλάδας

  Θα διαλέξω τωρα μια εμμονή τους που ειναι χαρακτηριστική και διασκεδαστική ,η στήριξη

  για χρόνια της ΓΣΕΕ όπου μας τα ειχαν κανει τσουρέκια για διάσπαστες του κινήματος το

  οποίο "διασπούν" και εκείνοι τα τελευτ.2-3 χρόνια η ΑΣΥΝΈΠΕΙΑ τους ειναι σταθερή αξια και

  δεν μιλώ μονο για πρόσφατα αλλα απο την εποχή της ΕΝΑΝΤΙΑ και ακομα πιο πριν για να

  μην πάμε παλαιότερα και μπερδευτούμε


  κουσιατε ναζταροβια  ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.