25 Ιανουαρίου 2012

Μισθοί σε ... φωτοτυπία!

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

«Η ευελφάλεια, δηλαδή η ευελιξία και η ασφάλεια, είναι και τώρα η λύση. Και βεβαίως δεν μπορεί να συνεχίσουμε απλά με τη λογική των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να είναι αδιάφορος για το τι συμβαίνει στην επιχείρησή του, δεν μπορεί να μην πάμε στη λογική των επιχειρησιακών συμβάσεων και στη συνεννόηση πια ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο».

Τάδε έφη η Αννα Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία της υπουργού Παιδείας
(σ.σ.: στα σχολεία είναι γνωστή και ως η «υπουργός της... φωτοτυπίας)
σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή με το βαρύγδουπο τίτλο: «Για την Ελλάδα, τώρα».

Τι μάθαμε, λοιπόν, από την κ. Διαμαντοπούλου;

Πρώτον: Η «λύση», σύμφωνα με τους «σωτήρες» μας, δεν είναι παρά η «ευελιξία» στη λεγόμενη «αγορά εργασίας». Λέτε, όμως, να μην ξέρει η Διαμαντοπούλου - κοτζάμ υπουργός είναι - ότι αυτή ακριβώς η «λύση» είναι που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες; Οτι το αποτέλεσμα αυτής της «λύσης» είναι τα εργασιακά Νταχάου και το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι; Η πρώην επίτροπος της Κομισιόν γνωρίζει άριστα. Οπως άριστα αντιλαμβάνεται πλέον και ο καθένας: Ο,τι για το λαό αποτελεί καταστροφή, γι' αυτούς - τους... «σωτήρες» του - αποτελεί «λύση»!

Δεύτερον: Η... αγριάδα της υπουργού δεν επιτρέπει παρερμηνείες: Αλίμονο στους εργαζόμενους που τολμούν να αντιστέκονται στην πρόθεση των «σωτήρων» να καταργήσουν ακόμα κι αυτόν τον κατώτατο μισθό. Αυτομάτως, θα εμπίπτουν στη χορεία των «αδιάφορων». Με ό,τι συνέπειες έχει αυτό...
Τρίτον: Ο «πατριώτες» που μας κυβερνούν επ' ουδενί θα ανεχθούν πλέον «ανάλγητους» εργαζόμενους. Και τι πιο «ανάλγητο» - κατά την κυρία υπουργό - από έναν εργαζόμενο που δεν νοιάζεται για τον καπιταλιστή - εργοδότη του, που δεν σκέφτεται (ο εργαζόμενος) τι συμβαίνει στην επιχείρηση (του εργοδότη του) και που δεν αντιμετωπίζει (ο εργαζόμενος) σαν δική «του» την επιχείρηση του κεφαλαιοκράτη - εργοδότη του!
Τέταρτον: Ηρθε, επιτέλους, το πλήρωμα του χρόνου οι εργαζόμενοι να «συνεννοούνται» με τους εργοδότες τους. Και τι αποδεικνύει ότι υπάρχει πνεύμα «συνεννόησης» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων; Μα τι άλλο - ρωτήστε και την κυρία Διαμαντοπούλου - από το να δέχονται οι εργαζόμενοι να αμείβονται βάσει του κανόνα «ό,τι προαιρείσθε»...
Πέμπτον (και βασικότερο): Αφού όλα τα παραπάνω θα γίνουν με γνώμονα την «ευελιξία με ασφάλεια», θα πρέπει να κάνουμε τον απαραίτητο διαχωρισμό: Στην κατηγορία της «ευελιξίας» θα κατατάσσονται, φυσικά, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στη δε κατηγορία της «ασφάλειας» τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας.

Αυτά από τη «σοσιαλίστρια» Διαμαντοπούλου.
Ιδού τι επιθυμεί «Για την Ελλάδα, τώρα», αύριο και εις τον αιώνα τον άπαντα η κυρία υπουργός. Οπου ως «Ελλάδα», φυσικά, η κυρία και οι όμοιοί της
(σ.σ.: Εκείνοι που θα απαρτίζουν την - κατά τη δική της ορολογία - «κυβέρνηση των αρίστων»!)
εννοούν τα «αφεντικά», τα μονοπώλια, τους κεφαλαιοκράτες, δηλαδή την «αφρόκρεμα» που αξίζει τη «συνεννόηση», το «ενδιαφέρον» και τη «φροντίδα» μας.
Οσο για τους άλλους, τους εργαζόμενους, αυτοί μάλλον δεν θα είναι και τόσο «Ελλάδα». Και εν πάση περιπτώσει: ας μάθουν να ζουν με μισθούς σε ...φωτοτυπία!

12 σχόλια:

  1. Αμα την πω πουτανα σηκωνει μυνηση;

    Μαλλον βγαζει στους εργαζόμενους τα απωθυμενα της που την απερριψε ο Σειρινακης και πηρε στη θέση της την Τζούλια...

    ...κριμα γιατι με τετοια προστυχολογα που βγαίνουν απο το στόμα της θα ήταν καλή για τσόντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μισθούς; Γιατί μίλησε για μισθούς; Είχα την εντύπωση ότι μίλησε μόνο για "δουλειά, δουλειά, δουλειά" (δεν ξέρω αν έβαλα σωστά τους τόνους)

    Το γελοίο της υπόθεσης δεν είναι ότι συγκεντρώνονται οι νεοφιλελεύθεροι και τα λένε. Εντάξει, δικαιωμά τους είναι θα πει κανείς. Το γελοίο είναι η ορολογία που χρησιμοποιούν και οι βαρύγδουπες εκφράσεις με τις οποίες ενδύουν την κενότητά τους...ευελφάλεια, Για την Ελλάδα τώρα, Εθνική Ατζέντα 2020 και άλλα τέτοια φαιδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. red1917 . δεν θυμαμαι πιος ηταν εκεινος ο μπατσος που ειχε βγαλει διαταγη και ειχε καταργησει την παλη των ταξεων! στο μυαλο( πιο μυαλο) της διαμαντοπουλου αλλα και στην φρασεολογια τους αυτο εχει γινει φυσικα! ακριβως για αυτο των λογω μιλανε για κοινωνικους εταιρους ακριβως για αυτο μιλανε οτι οι εργαζωμενοι πρεπει να νιαζονται για την επιχειρηση !αντε να κανω τον αφελη και να το δεχτω! τερμα η ταξικη παλη θα νιαζωμε για την φαμπρικα του μανεση πχ ! θα εχω κανενα κερδος? δεν το νομιζω και αν καπιος δεν το καταλαβαινει μπορουμε να το αναλυσουμε αργοτερα! αρα για πιο λογο ο εργατης να αποχτησει ψυχολογια δουλου και να νιαζετε για αυτο που των απαξιωνει σαν ατομο τον καταδιναστευει και τον πνιγει?ουσιαστικα η κυρια αυτη πρωσπαθει να μας γυρισει στην λογικη του βεμπερ και στην προτεσταντικη ηθικη του! θεωρο οτι ο κοπος της ειναι ματαιος μια και ο βασιλιας παρουσιαστηκε στον κοσμο με ολη του την γυμνια και αυτο δεν αλλαζει! red1917

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν μπάτσος, ήταν ένας παλιός υπουργός εργασίας της ΝΔ, ο Λάσκαρης, που ήθελε να απαγορεύσει την πάλη των τάξεων.

      Διαγραφή
  4. red1917
    η Διαμαντοπούλου δεν προσπαθεί να μας γυρίσει στην προτεσταντική ηθική του Βέμπερ. Αυτό μάλλον είναι δουλειά της Μέρκελ.
    Η αντίληψη της Άννας είναι εντελώς διαφορετική. Είναι η πλήρης, ολοκληρωμένη και καθολική έκφραση του νεοφιλελευθερισμού. Ο Βέμπερ ανήκει στην εποχή που ο καπιταλισμός χτιζόταν σε ορθολογικά θεμέλια. Σήμερα αυτά τα θεμέλια έχουν ξεπεραστεί. Έχει επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός παντού. Απλά στην Ελλάδα έρχεται με καθυστέρηση.

    Η ταξική συναίνεση υπάρχει και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια (μην ξεχνάς την ΓΣΕΕ)όμως έχει πια περάσει και ως αντίληψη. Σκέψου πόσους ανθρώπους ξέρεις που λένε ότι ο τάδε επιχειρηματίας δίνει ψωμί σε τόσες οικογένειες.
    Αυτό που έγινε κάτω απο τη μύτη μας ήταν οτι ο καπιταλισμός έγινε υπερασπίσιμος απο εκείνους που έπρεπε να είναι οι νεκροθάφτες του. Χαμπάρι δεν πήραμε για να είμαστε ειλικρινείς. Ακόμα και θεωρητικοί που τα έγραφαν αυτά εδώ και χρόνια πέρασαν στην απαξία και απο την αριστερά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
    Το θέμα μας είναι ότι η ταξική πάλη αναζωπυρώνεται σήμερα αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ αδύναμοι και φοβάμαι ότι αυτή η ήττα εκτός από βέβαιη θα είναι και καθοριστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι φωτό είναι αυτή....χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. red10917 προς 2310 νετ . οταν λεω οτι η διαμαντοπουλου προσπαθει να μας γυρισει στην προτεσταντικη ηθικη ενωο οτι , συμφωνα με την λογικη του βεμπερ ολοι μαζι εργατες καιεργοδοτης δουλευουν για τον κοινο σκοπο ! το πνευμα και η εγκρατεια του προτεσταντισμου βοηθησαν την προταρχικη συσορευση του κεφαλαιου! οταν μιλανε για κοινωνικουσ αιτερους δηλαδη μια συνεργασια διαφορετικων ομαδων για το κοινο καλο παει περιπατο και η θεωρεια της υπεραξιας και η ταξικη παλη ! ο καπιταλισμος δεν εχει σχεσει με τον ορθολογισμο,ορθολογισμος για πιον και ποτε? αντιθετα σαν απολυτος αρπακτικο συστημα εκμεταλευτικο και αντιανθρωπινο απο την φυση του στιριχθηκε στισ δυναμεις που μπορουσε να αξιοποιηση την δεδωμενη ιστορικη στιγμη για να πετυχει τουσ στοχουσ του! σε τι συνιστατε λοιπον ο ορθολογισμοσ του συστηματος? πο την αλλη συμφωνο οτι ειναι δυσκολο να αποχτησει ο λαος ταξικη συνειδηση αλλα για αυτο δεν παλευουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. red1917 . ευχαριστω τον yuri ειχα ξεχασει οτι ηταν ο λασκαρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και φυσικά δεν μπορεί να μην μπει η δήλωση της Διαμαντοπούλου, όπου μας εξηγεί γιατί έγινε νεοφιλελεύθερο τσόλι με την αξία της κι όχι επειδή κυνηγούσε καρέκλες:

    "Επειδή προσωπικά είμαι γεννημένη σε ένα ορυχείο (!!!μέσα στη στοά γεννήθηκε?) και δουλεύω από τα 17 μου χρόνια, επειδή αυτά που έκανα στην πολιτική τα πίστευα βαθιά και τα πάλεψα, δεν δέχομαι από κανέναν να μου λέει για καρέκλες, Μα κανέναν."
    ...είπε η τύπισσα που διορίστηκε νομάρχης Καστοριάς στα 26 της χρόνια!!

    Προσέξτε:
    1959: Σε μια στοά ορυχείου γεννιέται σαν το Χριστό η μελλοντική μας επίτροπος, υφυπουργός, διευθύνουσα σύμβουλος, πρόεδρος κλπ. Ταυτόχρονα τρεις Μάγοι του Πασόκ ξεκινούν από τα πέρατα του κόσμου για να φέρουν δώρα στο θείο βρέφος.
    1976: Δούλευε σκληρά ΚΑΠΟΥ (κατά δήλωσή της)
    1976-1981: Σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός
    1981-1985: ΔΙΔΑΣΚΕΙ στα ΤΕΙ Κοζάνης! (Άμα είσαι μελετηρός δεν κρύβεται)
    1986: ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ νομάρχης και κατόπιν...Διευθύνουσα Σύμβουλος εταιρείας μελετών Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=89241

    Κατόπιν: Βουλευτής, Επίτροπος ΕΕ, βουλευτής και πάει λέγοντας
    Τα δύσκολα χρόνια είχαν πλέον τελειώσει για την "Μικρή Ανθρακωρύχο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αυτη τη φωτο δεν μοιαζει λιγο με την γυναικα του σρεκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @red1917
    Έχεις την εντύπωση οτι ο Μαρξ προσπάθησε να μελετήσει τον καπιταλισμό ως ένα ανορθολογικό σύστημα;
    Μήπως ο καπιταλισμός δεν συνδέθηκε με τον διαφωτιστικό ορθολογισμό; Με τις έννοιες του δικαιώματος στην ιδιοκτησία; Με την επιστήμη και την εφαρμογή της; Αυτά δεν είναι πράγματα ανορθολογικά.

    Ειναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το να θεωρείς τον καπιταλισμό ανορθολογικό απο το να αντιλαμβάνεσαι ως ανορθολογικό ή άναρχο τον τρόπο με τον οποίο ας πούμε οργανώνει την παραγωγή του. Ορθολογικός δεν σημαίνει καλός, δεν σημαίνει ωφέλιμος ή θεμιτός. Όμως πως μπορείς να μιλάς για σύστημα και να μην παραδέχεσαι την ορθολογική του οργάνωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. red1917. μαλλων δεν καθορισαμε σωστα του που αναφερωνταν η λαξη ανωρθολογισμος γιατο απο αυτη την σκοπια που το θετεις δεν διαφωνο καθολου και μιλουσαμε για αλλα πραγματα ! δεν πειραζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.