8 Ιανουαρίου 2012

Τι κοινωνικοί εταίροι μωρέ;


Γραφει η
Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ

Αυτές οι γιορτές που κύλησαν μέσα σε μια αδιόρατη ψυχικά λάσπη, ένα επίστρωμα συγκρατημένης μελαγχολίας στην καλύτερη περίπτωση, αφήνοντας τη γεύση που έχει όχι απλώς το πολυδιαφημισμένο και ανακριβές «τέλος εποχής» αλλά το πραγματικό τέλος των ψευδαισθήσεων, κάτι από τη γλυκόπικρη γεύση του τελευταίου τσιγάρου που παραχωρείται ως ανθρώπινο δικαίωμα στους μελλοθάνατους, είχαν και μια εξίσου αδιόρατη δημιουργικότητα. Μας προετοίμασαν καλά, καθώς περίσσεψε λίγος ανθρώπινος χρόνος ξεκούρασης, για την επανέναρξη και μάλιστα πανηγυρικά των εχθροπραξιών του ήδη μαινόμενου πολέμου.
 
Η σκέψη, αναγκαστική άμυνα σε συναισθηματικές φορτίσεις (πως να μην τις έχεις όταν άνθρωποι δίπλα σου πεθαίνουν κυριολεκτικά σαν τα σκυλιά στ' αμπέλι, χωρίς περίθαλψη, συχνά και χωρίς καμιά αξιοπρέπεια, γονείς να καταρρέουν στην προσπάθεια να γεμίσουν ένα τραπέζι γιορτινό με τα στοιχειώδη, νέοι έτοιμοι να λακίσουν από τη ζωή γιατί δεν έμαθαν να κοιτάνε πέρα από τ' ακροδάχτυλά τους...) ήρθε και φόρτωσε το 2012 στις πλάτες μας χωρίς μεν πανικό, αλλά ως πλήρες αδιέξοδο στην όψη.

Ολοένα και περισσότεροι απ' όσους είδα και μίλησα, άρχισαν να βυθίζονται σε μια ζοφερή μοιρολατρεία. Οχι κατ' ανάγκην άλλοθι σε αδράνεια. Ολοένα και περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν ακόμη μια πετσοκομμένη δουλειά άρχισαν ασκήσεις ευκαμψίας με βαρύτατο τίμημα για να την κρατήσουν. Ολοένα και περισσότεροι έγιναν δύσπιστοι και καχύποπτοι απέναντι σε κάθε πρόθεση για κοινό σχεδιασμό κι αντίσταση στα των καιρών. Κλείνουν ψυχές και στόματα. Αραιώνουν κι οι ψίθυροι ακόμη. Παιδιά αγέλαστα είπαν τα κάλαντα με αδικαιολόγητο φόβο στο βλέμμα. Ανοίγουν πόρτες και κλείνουν παράθυρα. Πόρτες για να μπει και να βγει ο όμοιος. Αυτός που έχει να διηγηθεί κάτι χειρότερο απ' αυτό που έχεις να του πεις. Κλείνουν παράθυρα για να μην μπει η μυρουδιά της φτώχειας ή για να μη φαίνεται πίσω από τις κουρτίνες της μικροαστικής γκλαμουριάς που εδώ και χρόνια αντικατέστησε εκείνη τη φυσική αρχοντιά που έχουν όσοι ζουν από τον κόπο τους και έχουν μάθει να σέβονται τα χέρια τους και τα χέρια των αλλονών, όταν δεν περισσεύει χρόνος για εκτονωτικές μούντζες.

Στο δίσεκτο '12 , φορτωμένο μια μέρα παραπάνω, η αναμονή σκοτώνει. Αναμονή μιας καλοσχεδιασμένης καταδίκης της κοινωνίας να προσαρμοστεί και να επιζήσει υπό όρους βαλμένους από τον εχθρό, δυσβάσταχτους και καταστροφικούς και συνάμα εξευτελιστικούς. Η ταξική προπαγάνδα έκανε περίφημη δουλειά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακύρωσε μάντεις και ποιητές, χτύπησε στη ρίζα την πρωτογενή σκέψη του ελεύθερου ανθρώπου φυλακίζοντας το μυαλό του σε παραθυράκια των ιντερνετικών κολαούζων και κουτάκια μοντέλων που θέλουν την οικονομία ξεκομμένη, σχεδόν μεταφυσική διαδικασία κοινωνικής συμβίωσης, λες και υπάρχει χωρίς ζωή, χωρίς εργασία και κεφάλαιο κλπ. Η προπαγάνδα έχτισε επικίνδυνα με πολλά ακρωτηριασμένα μυαλά, μια πυραμίδα εννοιών που φαλκίδευσαν θεμελιώδεις πυλώνες της πολιτικής διαλεκτικής. Πας ν' ανοίξεις μια κουβέντα και βλέπεις τον κοινωνικό αυτοματισμό να διαχωρίζει αμέσως την όποια παρέα, ομήγυρη, συντροφιά σε θεατές της πραγματικότητας από τη μια και δράστες από την άλλη. Ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται περιστασιακά ως ανήκων στη μια ή την άλλη «παράταξη» μέσα σε μια θολή αίθουσα πρόχειρου δικαστηρίου όπου ζώα ζούγκλας αναζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία αυτοεξαιρούμενοι όλοι από την ποινή...

Ο συμβολισμός των Φώτων είναι χρήσιμος όταν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεχόμαστε ακόμη να συζητάμε επί εννοιών όπως «οι κοινωνικοί εταίροι». Ο χυδαιότερος των όρων του σύγχρονου πολιτικού λεξιλογίου αυτός είναι, Εταίροι... Από πότε και σε ποια βάση συμφερόντων και αναγκών συνεταιρίστηκαν οι θύτες με τα θύματα και η ζωή έγινε παράσταση κακόβουλου θεάτρου, ο μισθός επίδομα, η εργασία απασχόληση, το προσωρινό μόνιμο, ο πλούτος δανεικά, η παιδεία προνόμιο, η ύπαρξη αυτή καθαυτή της πλειονότητας των λαών κόστος των εκμεταλλευτών; Αν δεν φωτιστεί αυτή η σκοτεινή πλευρά των εννοιών επί των οποίων εξαναγκάζεται να σκέφτεται και ν' αποφασίζει τη μοίρα του ο λαός, τότε οι άνθρωποι θα αποθεώσουμε το κτήνος μέσα μας. Κι αυτός ο ανθρωποφάγος πολιτισμός θα εξελιχθεί σε μεσαίωνα που κυριαρχεί στο χρόνο.

Ενας γέροντας που κοιμήθηκε με ήσυχη συνείδηση, αυτήν του αβλαβούς, επέμενε να προβάλλει το δίλημμα: Η μύγα πάει στα σκατά κι η μέλισσα στα άνθη. Εσύ διαλέγεις πού θα πας και τι είσαι... Ακου εκεί, κοινωνικοί εταίροι... Φως τώρα! Η κοινωνία δεν είναι εταιρεία. Δεν είναι κρίση εταιρική και χρηματιστηριακή αυτό που ζούμε. Είναι πόλεμος!


54 σχόλια:

  1. Αλήθεια, τι γίνεται με όσους "εταίρους" δεν δύνανται για τεχνικούς λόγους να μετέχουν στον διάλογο;
    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4685840

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυχερος αυτος ο πατριώτης, γλίτωσε τα χειρότερα που ερχονται...

    ...ασε που βρήκε και παγκάκι να πεθάνει, αν ήταν ο Καμίνης δήμαρχος στα Χανια θα του έδειχνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως το χειρότερο από το να πεθαίνεις πάνω σε ένα παγκάκι μια κρύα μέρα του χειμώνα, είναι να πεθαίνεις από βασανιστήρια στο ΕΑΤ/ΕΣΑ.

    Αν φτάσουμε κι εκεί....

    Υγ: Πάντως Poe έχει πολύ πλάκα που λένε ότι αν βγούμε από το ευρώ θα γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω (http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/v_rapanos_epistrofh_25_xronia_pisw_an_fugoyme_apo_to_eyrw.1559301.html), την ίδια στιγμή που μας γυρνάνε 60 και 100 χρόνια πίσω!!
    Απίστευτη απειλή!

    Λες και το 1986-7 (25 δηλαδή χρόνια πίσω) πέθαινε ο κόσμος στα παγκάκια, έβλεπες ανθρώπους να τρώνε απ' τα σκουπίδια, πλήρωνες τον καφέ 1500 δραχμές(!), η ανεργία ήταν στο 20% και δεν τολμούσες να πας βράδυ στην Ομόνοια!!!
    Μας δουλεύουν κανονικότατα μιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 25 χρονια πισω πραγματικα θα ηταν ευλογια, τοτε δεν θυμαμαι καμια μερα την οικογενεια μου να ηταν σε τετοια απογνωση, ήμασταν στο χωριο, ήμασταν ηρεμοι, ενας μισθος μας εφτανε να κανουμε μια ζωή απλη αλλά γεμάτη.

    Οι καλυτερες μου αναμνήσεις ειναι απο εκεινη την ηλικια7-8 ετων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλα τότε υπήρχε Σ.Ε και δεν τους επαιρνε να πλασαρουν στην Ελλαδα τοσο βιαια τον νεοφιλελευθερισμο, ετσι ο καπιταλισμος φορουσε αλλο προσωπειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πλέον τα έχουν τόσο χαμένα αυτά τα ανίκανα ρετάλια που παριστάνουν τους "τεχνοκράτες", που λένε κυριολεκτικά ό,τι τους κατεβαίνει...

    Κι όμως, αντί αυτοί οι τύποι να σταλούν για επανεκπαίδευση σε μια σχολή μπας και μάθουν να κάνουν κάτι χρήσιμο (έστω "μια τέχνη" που έλεγαν παλιά), σ' αυτό τον κόσμο που ζούμε πληρώνονται αδρά από το σύστημα και ο λόγος τους είναι και...είδηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι αλλα απο πισω οτι ειναι να γινει γινεται με ακριβεια δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίταξε Poe, αν ο ένας έχει μία ευκαιρία και ο άλλος 100, είναι πολύ πιο εύκολο (και πιθανό φυσικά) να πετύχει αυτός με τις 100 ευκαιρίες, ακόμη κι αν δεν τραβάει με τίποτα, ακόμη κι αν οι ικανότητές του είναι οι μισές από τον πρώτο. Κάπως έτσι νομίζω δημιουργείται σ' εμάς η εικόνα της "ακρίβειας" και της "αποτελεσματικότητας"

    Προσωπικά πιστεύω ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι. Οι τύποι (είτε Έλληνες είτε ξένοι -τρόϊκες και διάφοροι γραφειοκράτες της ΕΕ και των λοιπών οργανισμών) έχουν πίσω τους ένα ολόκληρο μηχανισμό που τους στηρίζει: Από ΜΜΕ, οικονομικούς παράγοντες, πολιτικούς προστάτες, δικαστικό σύστημα κλπ. Έτσι ο πανικός αλλά και τα λάθη, η ανικανότητά τους κλπ. σκεπάζεται ή...ξεχνιέται. Βγαίνουν και λένε "αποτύχαμε" και περνάει στο ντούκου! Για φαντάσου να έλεγε η Παπαρήγα ή έστω ένας Κεϋνσιανός "αποτύχαμε": Πανικός κι ομίχλη!!!

    Αντίθετα ο ίδιος μηχανισμός ένα λάθος (του ΚΚΕ π.χ.) θα το πάρει και θα το κάνει το πιο σημαντικό ζήτημα στον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μωρε ετσι ειναι, δεν το αμφισβητω

    επισης προς το παρον αυτοι εχουν τον λαο με το μερος τους, τι εννοώ, οτι ο λαος δεν εχει περάσει συνειδησιακα στην άλλη όχθη, να τους αντιπαλέψει, αλλα συνεχίζει εστω και παθητικα να τους δινει νομιμοποίηση.

    Αυτοι λοιπον, οσο δεν εχουν ορδες λαου να τους αντιπαλευουν με νυχια και με δοντια, μπορουν να συνεχισουν να ειναι γατζωμενοι στην εξουσια και να μας σερνουν σε ανεργιες, πεινες, πολεμους, γενοκτονιες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Poe λες...
    "... ο λαος δεν εχει περάσει συνειδησιακα στην άλλη όχθη, να τους αντιπαλέψει, αλλα συνεχίζει εστω και παθητικα να τους δινει νομιμοποίηση."

    Αν κάπου φταίει ο λαός, είναι με τις ως τώρα επιλογές του στις κάλπες.
    Από που κι ως που τους δίνει όμως νομιμοποίηση;
    Από που να πιαστεί και να αναθαρρήσει;
    Τι υπάρχει απ αριστερά που σαν κάτι να του λέει ξεσηκώσου κι εδώ είμαστε εμείς;
    Δεν έχω ματαδεί τέτοια παθητικότητα κι υποκρισία απ τα καθεστωτικά ΚΚ.
    Σαν να βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη τους, μπας και ξαφνικά αποκτήσουν πλειοψηφία (πλειοψηφία λέω κι όχι παπαριές του είδους ν αυξήσουμε το ποσοστό από 8 σε 10%) και υποχρεωθούν να κάνουν παιχνίδι από θέση εξουσίας.
    Και αμάν!!!!!!!!!!
    Τι κάνουμε τώρα!!!!!!!!!!
    Οπότε τι;
    Κάνουμε ό,τι μπορούμε ν αυξήσουμε λιγάκι τα ποσοστά μας για καμμιά δεκαριά περισσότερες έδρες, μα όχι και να δώσουμε ελπίδα στο λαό πως είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε, να μαζευτούνε σούμπιτοι κοντά μας κι άντε να τους λές τότε πως, ξέρεις δεν μιλούσαμε σοβαρά, καταγγελτικό κόμμα είμασταν, όχι και να πιστεύετε τώρα πως μπορούμε να βγάλουμε τα κάστανα απ τη φωτιά...
    Εδώ ετοιμάζεται το απόλυτο ξεπούλημα με το μνημόνιο 2 και το κούρεμα και το κόμμα ασχολείται με τα χαράτσια!
    Για να μην πω και για την επερχόμενη 24ωρη απεργία. Έτσι, για να τους κάνουμε τα μούτρα κρέας, που θα πάει; κάθε 2-3 μήνες και μια 24ωρη. Πόσο θ αντέξει το παλιοσύστημα;.
    Φταίει ο λαός, σύμφωνοι.
    Μα, να ρίχνουμε και καμμιά ματιά στον καθρέφτη...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρε συ mbiker, δεν καταλαβαινεις ή δεν θες να καταλαβεις.
    το κομμα οχι μονο δεν φοβαται αλλα επιδιωκει την εξουσια. αλλα δεν συζηταμε με γιαλαντζι ορους (βλ. δανια) και τα μορφωματα που θελουν να μας πλασαρουν και εδω. θελουμε λαικη εξουσια, σοσσιαλισμο και ειδικα απο το πανελλαδικο συλλαλητηριο του μαη, καθε τοποθετηση οποιουδηποτε μελους του κομματος λεει αυτο.
    η τοποθετηση σου απαντιεται σε συγκεκριμενους πολιτικους χωρους και σου απανταω με την λογικη οτι απλα παπαγαλιζεις την αποψη και δεν την ενστερνιζεσαι γιατι τοτε ειναι σαν να μιλαω σε τοιχο, γιατι απλα ΔΕΝ ΘΕΣ να δεις τι λεει το ΚΚΕ.
    ποτε και πουθενα το κομμα δεν λεει οτι βαζει αυτοσκοπο την εκλογικη ανοδο (την εκλογικη μαχη θα την δωσουμε βεβαια οσο καλυτερα μπορουμε) το αντιθετο.
    εντωμεταξυ εχει πολυ γελιο. οταν το κομμα βαζει γενικοτερα πολιτικα ζητηματα ακουμε "δεν ασχοληστε με τα καθημερινα" οταν μιλαμε για τα "καθημερινα" τοτε ερχεται το δεν θελετε την εξουσια για αυτο βαζετε τετοια ζητηματα.
    λοιπον μια και καλη και να μην ξαναδιαβασω τετοια κριτικη.
    το ΚΚΕ εχει συγκεκριμενη γραμμη πλευσης και αυτο λεγεται ΣΟΣΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.οτι κανει απο κει και περα υπηρετει το συγκεκριμενο. ολα υποτασονται εκει. σαφεστατα και δεν γινονται ιδανικα ολα, αλλα στο μετρο που μπορουμε και θα διαβαζουμε και θα μαθαινουμε και θα σχεδιαζουμε το πως αλλα και θα προσπαθουμε καθημερινα για τον εργατη.
    τα δεν θελουμε την εξουσια τα ακουω βερεσε. απανταμε καθε μερα σε αυτο. αν καθησουμε σε καθε "επιθεση'" τετοιου τυπου και να το αναγουμε σε μειζον ζητημα τοτε ναι, θα στριβουμε δια του αρραβωνος οπως κανουν οι διαφοροι γκρουμπουσκουλοι αριστεροχαρουμενοι.
    αν δεν θες μια απεργια ανα 2-3 μηνες, αλλαξε τους συσχετισμους στα σωματεια, γιατι ολοι οι αριστεριστες/πασοκοι ακουνε απεργια και βγαζουν σπυρια και στα δυσκολα απο την πισω πορτα.
    ή προτιμας τωρα που σιγα σιγα μαζικοποιειται το κινημα (αυξανομενος αριθμος απεργων παρολη την πιεση) να γινει πεσιμο στα λουλουδαδικα, να ξεκληρησουν οι κατασταλτικες αρχες ολοι την πρωτοπωρια (παμε/αριστεριστες/αναρχικους ειδες μας βαζω ολους μεσα) και να ξανασηκωσουν κεφαλι στα 50χρονια μετα.
    αριστεριστικη τρικυμια στο κρανιο.
    σε παρακαλω αν θες να απαντησεις μονο με σοβαρα και δικα σου επιχειρηματα, αλλιως θα το κανω ποιο απλοικο ακομα και εγω και θα πεσει πολυ το επιπεδο
    modseto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mbiker δεν εχεις καταλαβει καθολου τι λεει το ΚΚΕ, ουτε καν τι πρεσβέυει.

    Να κυρήξει λες απεργία, πόσες μέρες θες να στην κυρήξω εγω, θελεις 200 μέρες; Αντε παιδια, απο αύριο 200 μέρες απεργία.

    Το θεμα δεν ειναι να το πει το ΚΚΕ, ειναι να το πει ο λαος, αν ηξερες τι μαχη δινει για να δωσει το οκ η ΓΕΣΕΕ για τις 24ωρες 48ωρες, όχι επειδη συμπλέει με την ΓΕΣΕΕ, αλλά επειδή αλλιώς δεν κινείται φύλλο.

    Το ΚΚΕ λοιπον να εισαι σιγουρος οτι θα στηρίξει, θα συμπαρασταθεί, θα οργανώσει, θα συντονίσει κάθε απεργιακή κινητοποίηση στο βαθμό που το παίρνει(αμα ο κλάδος δεν το θέλει δεν θα παει το ΠΑΜΕ με το ζόρι), δες για παράδειγμα τι υποστήριξη εχει δώσει στους χαλυβουργούς.

    Αλλά τι να κάνουμε, χωρις τον λαο να σε στηρίζει, απεργία, πόσο μάλλον επανάσταση δεν γίνεται, δηλαδή τι, να απεργήσουν τα δεν ξερω και εγω ποσα μέλη ανα την ελλαδα έχει το κόμμα; Μηπως έχει νοημα αυτό; Ο λαος λοιπόν, που με την ανοχή του και με την προσφορα της εργασίας του(και δεν βαζω τον εαυτο μου απέξω) στηριζει το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί παράγει για αυτό(και μόνος του κανείς δεν μπορεί και να αρνηθει να παράγει γιατί θα πεθάνει στην ψάθα) και με την μη διάθεση για συντονισμό-αλληλεγγύη-αλλαγή νοοτροπίας-κινητοποίηση(γιατί πως να το κάνουμε, οι περισσότεροι ακομα, οπως και εσυ, περιμένουν τον μαρμαρωμένο βασιλια, το ΚΚΕ, τον Σαμαρα, τον Καμμένο, να φορέσε την μπέρτα του και να τους σώσει). Ε ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ, "Ας αναψουν την φωτια οι άλλοι και θα δω τι θα κάνω και εγω", γιατι και οι αλλοι δεν ειναι μαλάκες να πανε να θυσιαστούν με την ελπίδα οτι ο λαός, που ειναι και "ανεκπαίδευτος" επαναστατικά - ταξικα θα τους ακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ηταν ακομα ενα σχολιο ευμεγεθες που συνεχιζε το πρώτο και εξαφανιστηκε, δεν ξερω τι εγινε, για ριξτε μια ματια εσεις οι admins :)

    Οχι τιποτα αλλο βαριεμαι να καθομαι να το ξαναγραφω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το σχόλιο που ακολουθεί, ανήκει στον Poe, και το οποίο το κατάπιε ο κάδος για άγνωστα μέχρι τώρα αίτια ...

    Ας μας δωσει δειγματα υποστήριξης μια μεγάλη μερίδα του λαού
    ας ερθει εστω στα συλαλητηρια
    ας συμμετέχει στα σωματεία
    ας συμμετέχει στις λαικές επιτροπές
    ΑΣ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΥΤΖΑ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΑ

    Γιατι οταν εγω πηγαινω σαν μαλακας σχεδον σε ολες τις κινητοποιήσεις, και δεν μαζεύεται, όχι το 10/100(το ποσοστο δηλαδη του ΚΚΕ) αλλά ούτε το 0,1/100. Οταν μαζευομαστε εξω απο την δεη να διαμαρτυρηθουμε για το χαράτσι, και ειμαστε εμεις 20 και αυτοι πυο ερχονται για να πληρώσουν σαν τα νομιστεράκια 200. Οταν στις λαικές επιτροπές ειμαστε καθε φορα τα 10-12-14 ατομα, και αμα ερθουν ενας δυο παραπανω κάνουμε πάρτυ. Οταν οι εργαζόμενοι, παρα τις ενημερωσεις μας σε χωρους δουλειας και στις γειτονιες, στο συνολο τους εν ξερουν καν τι είναι σωμματείο

    ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ;

    Γιατι θαρραλέοι είμαστε να το ρισκάρουμε, μαλακες και χαζοι να θυσιαστούμε για το τίποτα δεν ειμαστε επειδη του καθενος του σφηνωθηκε η ιδεα οτι εχει φτάσει η στιγμή να σηκώσουμε το λάβαρο.

    Το λαβαρο λοιπον το εχουμε σηκωσει ετσι και αλλιως
    η επανασταση ξεκινάει πολύ πριν το ξέσπασμα της, η επανασταση συμβαίνει τώρα για οσους θέλουν να το δούν, ο αγώνας δεν σταματά, εγω δεν σταματω τον αγωνα, οι συντροφοι μου το ιδιο.

    Σταματήστε λοιπον και εσεις να εχετε παράλογες απαιτησεις απο εμας, που ειμαστε απλα άνθρωποι, και ελατε μαζι μας στο δρόμο να τα βρούμε, δωστε μας δύναμη να πάρει δύναμη και η εργατική τάξη, ετσι φτάνουμε στην επαναστατική έξαρση, όχι με ευχές και προσευχές.

    Και αυτα που λες για τα καταγγελτικα, σε παρακαλω μην μου τα λες εμενα, το ΚΚΕ και τα μελη του, αποδυκνειουν καθε μερα στο δρομο του αγωνα την αξια και τις επιδιώξεις τους. Οποιος εχει μάτια βλέπει.


    (μου φαινεται θα το μετατρέψω σε αρθρο αυτο για να υπάρχει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εχετε κατασκοπους στο blog που σβηνουν τα σχολια του αγωνιζόμενου λαου:)

    Ο δαιμων του πιεστηριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΒΗΣΑΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΕ;

    ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΝΑΔΙΤΗΜΝΟΝΑΣ ΤΟΥ "ΑΞΙΟΙΜΟΥ" ΚΥΡΙΟΥ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΕΔΩ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.

    ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΦΕΗΣΜΠΟΥΚ ΚΑΙ ΤΟ RINGTONE TOY ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΡΕΚΛΙΣΗ.

    ΧΑΧΑ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Poe και άλλοι σύντροφοι

    Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μην καταλαβαίνει ο καθένας ό,τι θέλει.
    Δεν είπα τίποτα για επανάσταση.
    Ο τελευταίος που θα αθωώσει το λαό είμαι εγώ, άλλωστε πλέμπα τον ανεβάζω και πλέμπα τον κατεβάζω. Και είναι.
    Άλλο πράγμα όμως αυτό κι άλλο το να χρεώνουμε κάθε μας ανεπάρκεια στο λαό.
    Όταν αναφέρομαι σε κόμμα ή κόμματα, σαφώς και δεν αναφέρομαι στον κόσμο του και στις προσπάθειες που κάνει καθημερινά.
    Άλλο πράγμα όμως ο κόσμος, οι οπαδοί, οι ψηφοφόροι κι άλλο το οποιοδήποτε κόμμα, τα στελέχη, οι τυχόν φιλόδοξοι, οι τυχόν βολεμένοι κι οι τυχόν δήθεν (απ αυτό το τελευταίο δυστυχώς το ΚΚΕ έχει ν αποδείξει πως διέθετε τουλάχιστον πολλούς-μια ματιά στα καθεστωτικά παπαγαλάκια και στους "πούσαι νιότη πούλεγες κλπ" δαμανακοανδρουλοτέτοιους, θα σας θυμίσει).
    Εγώ αναφέρθηκα στην ολοένα και πιό έντονη αρρυθμία και ραθυμία τω τελευταίων μηνών.
    Το να προτρέψει το κόμμα ξεσηκωμό-εδώ το πουλάει ο Καμμένος- δεν σηματοδοτεί επανάσταση.
    Poe, δεν με ξέρεις για να κείνεις αν περιμένω Καμμένο Σαμαρά ή όποιον άλλον φαντάζεσαι.
    Μα ακόμα κι έτσι νάναι, μάθε πως ποτέ κεντρικές επιτροπές και λοιπές παπαριές δεν έκαναν το αδιανόητο.
    Αν δεν υπήρχο ο Λένιν, δεν θα γινόταν τίποτα. Θα υπήρχε ο Μένιν, μα δεν θα τον ακολουθούσε κανείς.
    Το ίδιο ισχύει και για τον Κάστρο και για τον Γκεβάρα.
    Αν αντί γι αυτούς υπήρχαν οι Μάστρο και Μεβάρα, πάπαλα η επανάσταση.
    Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Χίτλερ, ο συγκεκριμένος, δεν θα καταστρεφόταν ο πλανήτης.
    Απ την αρχαιότητα ως σήμερα, πέρα από ιδεολογίες και ιδεοληψίες, υπάρχει και το θέμα της υλοποίησής τους.
    Κι αυτό μόνο με την ταυτόχρονη εμφάνιση αυτού που θα εμπνεύσει τον κόσμο μπορεί να γίνει πράξη.
    Εγώ απλά σχολίασα το να κάνουμε και μια αυτοκριτική πέρα απ το να χρεώνουμε στην πλέμπα όλα μας τα δεινά και πέσατε να με φάτε.
    Άσχετος, δεν ξέρω το πρόγραμμα, οπαδός του κάμμένου και τι δεν μου σούρατε.
    Το νάχω κάπου ένα λίγο δίκηο, δεν παίζει ε;
    Η ιστορία θα δείξει. Και σε λιγότερο χρόνο απ ό,τι φαντάζεστε...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. xexe θερσιτη πες μου, εχει βαλει τον υμνο του πασοκ?

    το καλοκαιρι παντως δεν τον ειχε, αρα υποθετω οτι κατι εχει μεσολαβησει τους τελευταιους μηνες..λες να ειναι οι χειρισμοι του γαπ για το δημοψηφισμα ή η κυβερνηση παπαδημου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την κριτικη εχει σημασια που την κανεις, και τι λεει αυτη η κριτικη

    να εισαι σιγουρος οτι τιποτα, εγω, και πολλοί άλλοι δεν δεχομαστε αμάσητο, και τις ενστασεις μας μπορει να εχουμε, ομως ως φιλοι και μελη του κκε, δεν ειναι σωστο αυτες τις ενστασεις μας να τις βγάζουμε στον αερα, ειναι σαν να βγαινω εγω να λεω στο ιντερνετ τρα προβλήματα της οικογένειας μου.

    Εμεις λοιπον προσπαθουμε να παλέυουμε για το κομμα και μεσα απο το κομμα, εγω δεν ειμαι μελος αλλα αυτο το πράγμα το σέβομαι, για να γινεις μελος δε, πρεπει να το αποδεχθεις ειναι στις υποχρεωσεις σου πως αλλιως να στο πω. Οποτε την οποια κριτική μου δεν θα την κάνω με τρόπο που να βλάψει το κομμα, σου μιλαω τωρα με ανοιχτα χαρτια.

    Απο εκει και περα, ασε την επανασταση και δες αυτα που σου ειπα για τις απεργίες, άδικο εχω; Τωρα οσον αφορα την επανασταση ή καλύτερα τους επαναστατικους λογους, αυτα ας τα αφησουμε για τον Γιωργάκη(επανασταση του αυτονοητου) για τον Καμμενο(επανασταση μεσα απο την ΝΔ) στον Καρατζαφέρη(επανασταση της κωλωτουμπας της υποκλισης και της μισσαλοδοξιας και σε αλλους), εμεις την επανασταση δεν την εχουμε για καραμέλα, την εχουμε για "επάγγελμα".

    Ο επαναστατικος χαρακτηρας λοιπον του κκε δεν εξαντλείται σε λογια, εξαντλείται σε δράσεις, αναλογες με αυτες που σου ειπα παραπανω, οι οποιοες οσο θα προοδευει το κίνημα θα κλιμακωνονται και θα μαζικοποιούνται, αν τωρα το σημειο βρασμου ερθει απο μόνο του, τοτε παλι θα κάνουμε οτι καλύτερο μπορούμε, αν το κομμα κάτσει στα αυγά του και δεν φανει αντάξιο των απαιτησεων ενος ΚΚ, τοτε να εισαι σίγουρος οτι θα ειμαι ο πρώτος που θα σταματήσει να το υποστηρίζει. Προς το παρον παντως, κατα τη γνωμη μου και κατα τη γνωση μου, το ΚΚΕ κανει την πιο αποτελεσματικη προσπαθεια απο καθε αλλο χωρο, να οργανωσει την εργατική τάξη.

    Τωρα αυτα για τις προσωπικοτητες που λες

    εμεις λεμε, ως μαρξιστες, οτι τις προσωπικοτητες της γεννα η εκαστοτε εποχη, οι συνθηκες, ενας τσε γκε βαρα(λεμε τωρα) στην ελλάδα του 90 θα ειχε πολλε΄ς πιθανοτητες να κανει τα όσα έκανε για την Κούβα τότε; Μαλλον πως όχι. Ενας Λενιν θα μπορούσε να κάνει τόσα οσα εκανε αν δεν ζούσε σ εεπαναστατικες εποχες και αν δεν είχε την υποστήριξη μιας μερίδας του λαου, σε μια εποχή που το καθυστερημνένο σύστημα στην Ρωσία παράπαιε;

    Αυτο που θελω να πω είναι ότι τις προσωπικότητες της γεννούν οι καιροί, αν σήμερα εβγαινει καποιος και ελεγε τα ιδια πυο ειχε πει ο χριστός τότε, και ελεγε οτι ηταν ο γιος του θεου, θα τον πέρναγαν η δεν θα τον πέρναγαν για τρελο(ασε τωρα το οτι η εκκλησια εχει την οποια δύναμη, αυτο συμβαίνει επειδη εχει εδραιώσει την εξουσία της ποικιλοτρόπως, δεν βασίζεται σε ενα άνθρωπο).

    Το ΚΚΕ λοιπον, και τα κομμουνιστικα κομματα γενικώς, έχουν την τάση, με τα οποια τους λάθη, να γεννούν ήρωες αβέρτα, να γενουν ηγέτες αβέρτα, αλλά και προδότες, όπως πολύ σωστά είπες. Δεν εχουμε βέβαια το μονοπώλιο ούτε τον προδοτών, ούτε των ηρώων, αλλά σίγουρα δεν μας λείβονται ουτε οι μεν ούτε οι δε.

    Η επανασταση λοιπον δεν γίνεται επειδή πρέπει να γίνει, επειδη ειναι ο κοσμος αδικος και ο ντουνιας βαρυς, επειδή εχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Γίνεται επειδή ειναι οι συνθήκες τέτοιες, και εμεις λοιπον αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, με την συνδρομή και του καπιταλισμου, αφου αυτος οπως ξέρουμε γεννα τον φονιά του. Η πιο σωστα, προσπαθουμε, οταν οι συνθήκες δημιουργηθούν, η εργατική τάξη να βρίσκεται οσο πιο δυνατον σε καλύερο επίπεδο, υπάρχει σε αυτό κάτι λάθος;

    Ή δεν το κανουμε σωστά;
    Η ποιός το κάνει καλύτερα;

    Σαφως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλα ο καλύτερος τροπος να βελτιωθούμε, ειναι μεσω του συνεχους αγώνα.

    Οσο για την κεντρικη επιτροπη το πολιτικο γραφειο κλπ, ειναι αναποσπαστο μερος της οργανωτικης δομης του κομμματος για να μπορει να λειτουργεί δημοκρατικά, η πιο σωστα βάσει του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Many εχω στο κινητο το "λεφτα υπαρχουν"

    απίστευτες ατάκες, αξεπέραστες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η "πλεμπα", ο λαος γενικα, για να αναφερθω και σε αυτο, ενα αμάρτημα διαπράττει, το αμαρτημα οτι εχει επίγνωση του ρόλου του στο σύστημα και της σημασιας που εχει ως τάξη, για να συνειδητοποιήσει την δυναμη του και να διεκδικήσει το απολυτο του δικαίωμα, χοντρικα το δικαίωμα του να καθορίζει και να απολαμβάνει αυτό που παράγει, ωστε να γινεται η ζωή του μερα με την μερα καλύτερη(όχι το άτομο, το σύνολο των ατόμων για να μην παρεξηγηθω).

    Αυτο ας πουμε ειναι το προπατορικο αμάρτημα
    οταν θα το υπερβει αυτο, θα κατακτήσει τον επι γης παράδεισσο.

    Τωρα σε σχέση με το ΚΚΕ, οσο περισσότερος κοσμος ειναι δίπλα του, τοσο περισσότερο θα δυναμώνει. Συμφωνα και με την ιδεολογια μας, οσο αναγκη εχει ο λαος ενα ΚΚ αλλό τόσο ανάγκη έχει ενα ΚΚ τον λαο. Βασει λοιπον αυτου, λεμε οτι πρεπει να ξυπνήσει και κανουμε οτι μπορουμε για να τον ξυπνησουμε. Σε καμια περίπτωση δεν προτιμαμε να τον βλέπουμε κοιμησμενο για να μας δίδει αυτό δικαιολογία για την όποια "αποτυχία" μας. Αν και εμεις δεν θεωρούμε οτι αποτυγχάνουμε, γιατι ξερουμε οτι αν ηταν η επανάσταση δεν ειναι ευκολη υπόθεση και οτι πολλές φορές γίνεται εργο που δεν ειναι με την πρώτη φανερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εννοώ "...το αμάρτημα οτι δεν εχει επίγνωση..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΩΣ ΦΩΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ ΦΕΗΣΜΠΟΥΚ.

    ΚΑΙ Η ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΕΙ.

    ΧΑΧΑ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΝΕ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝΕ ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ.

    ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΒΓΑΓΕ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ.

    ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ. ΕΓΩ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΩ.

    ΣΙΓΑ ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ - ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.

    Ο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΜΙΚΡΟΣΑΣΟΤΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.

    ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙ ΚΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΑΣ.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΝΙΚΟΛΑ.

    ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΓΦΟΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πατσαουρι, τωρα εχω αυτο για φωτογραφια στο φεησμπουκ

    http://eleftheriadis.edu.gr/site/content/view/209/64/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαχαχα λολ οχι αυτο, αυτο πήγαινε για το υπουργείο εργασίας και τα ειδικά επιδόματα

    αυτο

    http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/401609_10150505527234194_658664193_8423548_1479039667_n.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ρε συ Mbiker δεν γινεται να λες εσυ τον λαο πλεμπα και να μην τρεχει καστανο και οταν λεμε οτι εχει ευθυνη και ο λαος να πρεπει να κανουμε την αυτοκριτικη μας. δεν κολανε αυτα.
    παμε ποιο κατω, προφανως και κυριως λογο των σχολιων του POE που ειναι ποιο εμπεριστατομενα απο τα δικα μου (που τα γραφω στην δουλια), ξεπερασαμε τα "δεν θελει το ΚΚΕ την εξουσια" και φτασαμε στο επομενο ιδεολογημα, της ηγεσιας και των "προσωπικοτητων".
    κανενας απο αυτους που αναφερες δεν γεννηθηκε ηγετης. ξεπηδησε μεσα απο τις γραμμες του κομματος και του κινηματος. φανταζομαι οτι αν ζουσε τωρα ο λενιν θα του λεγανε απο τα "μεγκα" ο κοντοπιθαρος, ο ασχημος, ο δογματικος κτλ. για τον τσε με το ασχημο μουσι, ο δογματικος κ.ο.κ.
    η εμφανιση λοιπων των ηγετων δεν ειναι κατι που γινεται, δλδ γεννιεται ο ηγετης και οταν φτασει 33χρ ξεπεταγεται περνει τις μαζες και προχωρανε. τους ηγετες τους γενναει η κατασταση η οριμοτητατα τους (η ταξικη κτλ).
    ο θανασης κλαρας δασκαλος ηταν και μαλιστα απο τους σ/φους που εσπασαν με τα βασανιστηρια. περιμενε κανεις ή το εβλεπε ποτε κανενας οταν ξαναμπαινε στις οργανωμενες γραμμες του κομματος οτι θα εξελισσονταν ετσι; οπλαρχηγος και λαοπροβλητος; οχι! με εντολη του κομματος βγηκε στο βουνο για να ξεκινησει τον ΕΛΑΣ. (μην ξαναπιασουμε τον αρη ομως και χαθουμε, παραδειγμα ηταν,αλλωστε ο 2ος τομος τα λεει καλα), ο διαμαντης ή ο χαριλαος ειχαν περασει σχολειο για να γινουν αυτο που εγιναν; ΟΧΙ! το κινημα και η παλη τους εβγαλε, οπως μπορει να καθεσαι διπλα στον αυριανο "ηγετη" και να μην το ξερεις ακομα.
    οσο για την ραθυμια. αν περιμενεις οτι η κινηση ειναι γραμμικη και αυξανομενη τοτε κανεις απλα λαθος και δεν χρειαζεται να επιχειρηματολογισω για αυτο.θεωρω οτι ειναι πολιτικη αριθμητικη της ταξης του 1+1.
    δεν ξερω οι υπολοιποι ποσο χρονο θεωρουν οτι εχουμε, ουτε εγω θεωρω οτι εχουμε πολυ.ακριβως για αυτο τον λογο λοιπον πρεπει να ειμαστε πανετοιμοι αυτη την απειρη μαζα που θα βγει θελοντας και μη, να την καθοδηγησουμε εμεις για το συμφερον της εργατικης ταξης και να μην ακολουθησει ετοιμες λυσεις τυπου ΚΕΑ/πασοκ 81 δλδ σοσσιαλδημοκρατιας.
    Υ.Γ. επειδη το θεμα του ηγετη εχει συγκεκριμενο στοχο και δεν ειναι το προσωπο αλλα η πολιτικη (οπως χτυποντας τον σταλιν χτυπανε την σοσ/κη οικοδομηση και οχι τον πατερουλη), ετσι και εδω αυτο που τους ποναει ειναι οτι με την αλεκα ως γ.γ. και τους υπολοιπους που περασαν απο το Π.Γ. και την Κ.Ε.,το κομμα, απο εκει που το 92 ζουσε εποχες μανιαδακη του 36-39, εχει φτασει εδω που εχει φτασει και χωρις να βαζει νερο στο κρασι του, προσπαθοντας και στο διεθνες τοπιο και ποναει. αν ειμασταν ΚΚ αλλα γαλλια και ιταλια π%#@3ς θα μας περνανε.
    αυτα
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γενικά υπάρχει μια τάση, βασισμένη σε ιστορικές σχολές του παρελθόντος, που τείνουν να ξεπεραστούν(και σε αυτο βοήθησε και ο μαρξισμος τα μεγιστα), να διδεται σημασία στις προσωπικοτητες και όχι στην βάση της κοινωνίας. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει και με τις αντιλήψεις εκείνων των εποχών, την σημασία που είχε ο ηγέτης, ο βασιλιάς, ο αυτοκράτορας, ως σύμβολο, και έτσι τα πάντα περιστρεφοταν γύρω απο αυτόν.

    Τελικα αυτου του είδους οι ιστορικές ματιές ήταν ανεπαρκής,όχι οτι δεν παίζει ρολο και η προσωπικοτητα βέβαια, και σταδιακα το μάτι της ιστορικής έρευνας έπεσε πάνω και στα υπόλοιπα υποκειμενα, άρχισε να διακρίνει ανάμεσα τους τάξεις κλπκλπ.

    Εμεις ως μαρξιστες, όσοι είμαστε, ωφείλουμε να πηγαίνουμε πάντα πέρα απο πρόσωπα και να εξεταζουμε το τι και το πως, φτάνοντας μεχρι την βάσει τις κοινωνίας.

    Αυτο που ειπες μοντέστο για τον Στάλιν πολυ σωστό, δεν ξερω πόσοι απο αυτους που τον κατηγορούν στα τυφλα το έχουν συνειδητοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΜΟΝΤΕΣΤΟ

    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.

    ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, Η ΠΙΣΤΗ, Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ.

    ΓΙ ' ΑΥΤΟ ΚΙΑ Ο ΛΕΝΙΝ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΕ ΚΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΞ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΙ ΕΡΙΞΕ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΙΚΗ.

    Ο ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΟΟΥ ΣΟΒΙΤΕΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΙΑ.

    ΛΕΝΙΝ ΚΙΑ ΣΤΑΛΙΝ ΛΑΤΡΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.

    Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΘΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΙΣ ΝΑΖΙΣΤΚΕΣ ΟΡΔΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ Η ΕΣΣΔ.

    ΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ Ο ΓΚΟΡΜΑΤΣΩΦ;

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ Η ΕΣΣΔ Η ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΑΔΗΟΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΕΠΣΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΝΑ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ.

    ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ;

    ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΦΑΣΙΑΤΣΤΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ.

    ΚΑΙ ΒΑΒΑΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ. ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ.

    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ ΟΟ ΠΤΩΤΟΚΑΠΤΕΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ.

    ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ ΚΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΟΘΟΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ.

    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΝ ΑΠΕΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΣΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΤΣΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πάμε πάλι...
    Περί ηγεσίας.
    Ωραία όλα αυτά Poe και συμφωνώ.
    Το κόμμα λες χρειάζεται κι άλλο λαό με το μέρος του.
    Ποιός όμως είναι αυτός ο λαός; Τυχαία ανθρωπάκια, πλέμπα που την είδανε ξαφνικά καταστροφή, που ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε, που ο πολιτικάντης τους δεν μπορεί πια να κάνει τίποτα για τη σωτηρία τους, που παλισιώνανε δεκαετίες τώρα τα κόμματα εξουσίας, που είχαν τόση σχέση με τον μαρξισμό, όση κι ο παπαδήμιος.
    Και ξαφνικά, ανακαλύπτουν πως μπορεί να υπάρχει ένα κόμμα που κάτι σαν να υπόσχεται.
    Όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθούσαν είτε κάποιον που τους είχε εξασφαλίσει πρόσβαση σε ο,τιδήποτε (οι πιο πονηροί), είτε όποιον θεωρούσαν πως είχε τη θεία χάρη του σωτήρα (οι αφελείς-πλέμπα-άσχετοι-αμόρφωτοι πολιτικά κλπ).
    Ο Αντρέας είναι πατριώτης, θα μας σώσει, όχι ο Αβέρωφ, μπά ο τάδε, τι μας λές, ο δείνα κοκ.
    Όποιος κατόρθωνε να πείσει τις μάζες πως ενδιαφέρεται για το καλό τους τον είχαν για ηγέτη και σωτήρα. Θέλουν αρχηγό, όχι κεντρική επιτροπή, όχι άγνωστους μη "πεφωτισμένους" μεσήλικες και βάλε.
    Αν δεν ήταν έτσι, δεν θάταν κι ο πλανήτης έτσι.
    (παρεπιπτόντως, μια ματιά στα δεξιά μπλόγκς, ειδικά στο αντινιούζ και το πως στα σχόλια εκλιπαρείται ο Αντώνης να μας σώσει, θα σας πείσει).
    Τι είναι κεντρική επιτροπή τι είναι συλλογικές αποφάσεις, τι είναι θεσμικά όργανα, δεν ξέρουν κι ούτε τους ενδιαφέρουν.
    Αυτό που ξέρουν (και σας μιλώ ειλικρινά, μάλιασε η γλώσσα μου στονοργανισμό που δουλεύω να δώσω να καταλάβουν), είναι μια νοικοκυρά ενάμισυ μέτρο
    εμείς δεν την ακολουθούμε και γιατί κάθεται 30 χρόνια τώρα στην καρέκλα, μητροπολίτης είναι; με τέτοια παραδείγματα θα πάμε μπροστά;, ή απαντήσεις του τύπου γιατί δεν είναι καλός ο βενιζέλος; θάτανε καλύτερος ο Μαίλης;
    Αυτός είναι ο λαός, έτσι έμαθε, πλέμπα ήταν και θα είναι.
    Και ν ασπαστουν μερικοί κάποιες, λέω κάποιες μαρξιστικές αρχές, δεν σημαίνει πως δεν θέλουν τον ηγέτη τους.
    Είτε μας αρέσει, είτε όχι, όλοι θέλουμε κάποιον να μας εμπνέει, ειδικά αν πρόκειται να κάνουμε την μεγάλη ρήξη.
    Μια γαμωαλλαγή έκανε ο σύριζας, έβαλε έναν νέο κι ωραίο κι αμέσως πήρε φόρα-θύμάστε;
    Κανείς δεν κάθησε να εξετάσει τι εστί τσίπρας.
    Αυτός είναι ο λαός, μπορεί να μην μας αρέσει, μα αυτόν έχουμε.
    Κι αν δεν αρέσουμε στον λαό, ας αναρωτηθούμε για μια φορά, μπας και φταίμε κι εμείς κάπου;
    Τώρα, αν συμφωνείτε πως επανάσταση δεν είναι απαραίτητα όπλα και σαματάς, αλλά μια χαρά μπορεί να γίνει και κοινοβουλευτικά, μια χαρά μπορεί να γίνει η απίθανη τρίπλα του να τα βρούν έστω σε ελάχιστο επίπεδο όσα τέλος πάντων αριστερά κόμματα σέβονται τον εαυτό τους προκειμένου να τους σταματήσουμε έστω και προσωρινά και μετά βλέπουμε, το συζητάμε κι αυτό.
    Εκτός κι αν ισχύει η ολοένα και πιο έντονη πεποίθησή μου πως, βιώνουμε τον μεγαλύτερο εφιάλτη μας.
    Μπας και κατά λάθος γίνουμε απόλυτη πλειοψηφία κι αναγκαστούμε να έρθουμε στα πράγματα.
    Και τι κάνουμε τώρα; Πανικός...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. MBIKER

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΛΑΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ.

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ = ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

    ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΚΕ.

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΤΑΚΤΟΣ ΠΡΟΔΟΣΤΗΣ.

    ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.

    ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΚ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ.

    ΔΕΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Για τον Παπαδημιο μονο ενα πραγμα τα αλλα μετα που θα επιστρέψω γιατι βιάζομαι.

    Αν ο Παπαδημιος ειναι σοβαρος αστος οικονομολόγος, τοτε θα πρεπει να εχει μεγάλη σχεση με τον Μαρξ, να τον ξερει αποξω και ανακατωτα, μιας και στην ουσια, ως τα σημερα, δεν εχει περιγραψει καλυτερα κανεις αλλος τον τροπο λειτουργιας του καπιταλιστικου συστηματος απο τον Μαρξ.

    Οι αστοι λοιπον, μια χαρα τον μαθαινουν και πατάνε πάνω στον Μαρξ, τοσο για να αποκωδικοποιήσουν τις λειτουργιες του συστήματος τους, οσο και για να ξερουν απο τι απειλούνται.

    Αυτα τα ολιγα στα αλλα θα τοποθετηθω πιο μετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. το γεγονος οτι υπογραψε δεν ηταν μομφη. απλα ως παραδειγμα για καποιον. επαναλαμβανω ομως οτι εκτος απο την ηγεσια που τον εκτιμησε και τον εστειλε ποιος τοτε περιμενε την εξελιξη του αρη; αυτο που λεω ειναι ακομα και ο ποιο χαρισματικος ηγετης δεν κανει τπτ αν δεν υπαρχει και το υποκειμενο απο "κατω" καθως και οι αντικειμενικες καταστασεις. εγινε πρωτοκαπετανιος απο την δραση του και οχι πριν.
    μια παρατηρηση, ειναι συμβολο του κομμουνιστικου κινηματος και οχι της αριστερας γενικα. (αριστερα προσδιοριζονται συν/συριζα, ανταρσυες κουβεληδες even το πασοκ).
    Mbiker
    δεν υπαρχει περιπτωση κοινοβουλευτικα να γινει κατι αργα ή γρηγορα θα ερθει η ωρα της βιαιης συγκρουσης (βλ. αλιεντε και χιλη και τι ρολο επεξαν οι σοσ/τες που αρνιοντουσαν πεισματικα να οπλισουν τον λαο), επισης δες τι εγινε στην βενεζουελα. αλλγες τυπου αντρεα 81 εκανε ο τσαβες και εκαναν πραξικοπημα, αλλα ειχε παρει το μαθημα του και εβγαλε τον λαο εξω ΚΑΙ τον στρατο (αρχηγος των ειδικων δυναμεων ηταν πριν) και το αντεξε, (χοντρικα τα γεγονοτα μην αρχισουμε λεπτομερειες).
    επαναλαμβανω λοιπον για τους "αρχηγους". δηλαδη η πασιοναρια δεν ηταν ηγετης ή η ροζα; και τι να κανει δλδ παραπανω η αλεκα στις συνθηκες; απειλησε με ξυλο μεσα στην βουλη, μιλαει ειρωνικα και απαξιωτικα στους αλλους μεσα στην βουλη, για να μην παμε στην ουσια των λογων που εκανε τον μπουμπουκο και τον αδελφο να αναφωνησουν το "θα μας σκοτωσουν δλδ". το δεκεμβρη του 08 ηταν μπροστα στην κεφαλη της πορειας που ηταν το πεσιμο απο τους γνωστους για να διαλυσουν την πορεια του κομματος και με τον κλιντον και το περιβοητο βημα ηταν στην πρωτη γραμμη στα λουλουδαδικα και σε καθε κινητοποιηση ειναι εκει και μπροστα.
    το πολιτικο γραφειο και η κεντρικη συνολικα (για να μην παω ποιο κατω) εχει συλλογη τις μυνησεις απο τις κινητοποιησεις.
    ο κομμουνιστης ειναι ηγετης στον χωρο του και ηγειτε του εργασιακου χωρου/της γειτονιας κτλ. ο λαος στα δυσκολα πρεπει καταρχην να εχει ηγετη τον κομμουνιστη της γειτονιας/εργασιας του και μετα ποιο πανω.
    ολα τα αλλα ειναι ιστοριες αυτων που ποτε δεν χωνεψαν οτι το κομμα με ΑΥΤΗ την ηγεσια εστησε ξανα γερα τα ποδια του και δεν διαλυθηκε και δεν αλλαξε ιδεολογια.
    ας ερθουν να βοηθησουν να παρει την εξουσια η εργατικη ταξη και τον "αρχηγο" τον βρισκουμε τοτε. ασε που οπως εχει αποδειξει ξανα η πραξη οι κομμουνιστες δεν φοβουνται να πανε μπροστα στην μαχη και δεν ξερεις ποσοι θα ειμαστε ορθιοι (μαζι με την αλεκα τον μαιλη και δεν ξερω και εγω ποιον αλλο) για εχουμε τον αρχηγο.
    την εξουσια την "διαχειριζομαστε" και σημερα δεν μας φοβιζει τπτ. το υποκειμενο δεν υπαρχει, λαικη νομομοποιηση. ας ερθει αυτη (αυτο προσπαθουμε καθε μερα) και να δεις τι ωραια θα την διαχειριστουμε
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και κατι ακομα mbiker.
    οι διαφορες δεν ειναι στο επιπεδο μουστακι/βαρος.
    η διαφορα μας ειναι οτι εμεις ειμαστε με τον εργατη και δεν παμε στην χαλυβουργια να πουμε οτι συμπαραστεκομαστε στα λογια και οταν ερθει η ωρα λεμε οτι η απεργια βοηθαει τον μανεση. ναι ρε λαμογιο (συνασπισμενε, δεν απευθυνομαι στον mbiker), τον βοηθαει γιατι του κανεις πλατες και κρατας με νυχια και με δοντια ανοιχτα τα εργοστασια του στον βολο. τον βοηθαει λαμογιο συνασπισμενε γιατι αρνησε στην αδεδυ να παρει αποφαση για απεργια. να μην συνεχισω τα παραδειγματα γιατι θα παρει νυχτα.
    και το 1917 ειχαν διαφορες και ευτυχως που οι μπολσεβικοι τοτε δεν πηγαν να τα βρουν με τους μενσεβικους -που ειχαν παει ηδη με την αστικη ταξη και την κυβερνηση του κερενσκι. ατιθετα μενσεβικοι οπως ο γκορκι καταλαβαν και αλλαξαν στρατοπεδο.
    ναι λοιπον συνεργασια με το προγραμμα του ΚΚΕ καιμονο. υποχωρησεις ΔΕΝ κανουμε.
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Λοιπον mbiker

    καταρχην το ΚΚΕ δεν εβαζε ποτε το επικοινωνιακο πάνω απο το ουσιαστικο, δεν το ενδιαφέρει αν λενε την Παπαρήγα κοντη και της Παπαρήγα ο μονος ρολος δεν ειναι να βγαινει στα δελτία και στην βουλη, ως γραμματέας έχει και ουσιαστικό ρόλο μεσα στο κόμμα οργανωτικά.

    Ακομα και αν οταν γίνει συνέδριο, αποφασιστεί να αλλάξει η Παπαρήγα, όποιον και να βάλουμε πάλι κάτι θα βρούνε να λένε. Γιατι να στο πω και αλλιώς, απο όσους ακουω να λένε άσχημα λογια για την Αλέκα, απο αλλους τόσους ακούω να λένε και καλα λόγια για αυτήν. Προσωπικα εγω παντα την πήγαινα και την υποστήριζα, πάμε παρακάτω.

    ΛΕς για την "μονιμότητα" της Αλέκας, αν τους πειράζει αυτό, η μονμότητα της οικογένειας Παπανδρέου δεν τους πείραζε; Των Καραμανλήδων; Των Μητσοτακαίων; Αντιθετα, αυτου τους ξυνίζουν, και αν, μονο οταν κυβερνήσουν καμια δυο τετραετίες και τους κάνουν τον κώλο να, μετα τα σκεφτονται τα περι οικογενειοκρατίας κλπ.

    Η αλέκα λοιπόν απόσο ξέρω εκλέγεται μεσα απο το κόμμα κάθε φορά που γίνεται συνέδριο του ΚΚΕ(δεν ξερω όμως λεπτομέρειες), δεν ειναι εκει επειδη το θέλει αυτή, ούτε κρατιέται στην εξουσια με ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα, ούτε αμφισβήτησε κανείς μεσα απο το κομμα την αξία της της. Αντίθετα, στα χρόνια που ειναι η Αλεκα στο ΚΚΕ, το κόμμα έχει βρει επιτέλους ξεκάθαρα την ταυτότητα του, εχει μελετήσει χωρίς κόμπλεξ την ιστορία του, και εχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση σε όλους τους τομείς, δες για παράδειγμα το ΠΑΜΕ. Αλλα για να μην με κατηγορήσεις για προσωπολατρεία, όλα αυτα δεν τα εχει κάνει μονο η αλέκα, αλλά ολο το ΚΚΕ μαζί, τα μελη, η επιτροπή(αυτή που δεν ενδιαφέρει τον κόσμο) το πολιτικό γραφείο, ακόμα και οι φίλοι του εχουν βάλει τον οβολό τους, ακόμα και οσοι κατά καιρούς το υποστηρίζουν αγοράζοντας ενα κουπόνι.

    1/2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. mbiker η προσωπικότητα παίζει πάντα ρόλο. Είναι πιθανά η ανάγκη που έχουμε όλοι (εγώ πάντως την έχω) η ιδεολογία, αυτά που πιστεύουμε να ενσαρκώνονται σε κάποιο ή κάποια άτομα. Γι αυτό και βλέπεις π.χ. τύπους που βρίζουν το Μαρξ ή το Λένιν ή και με τον Τσε (που είναι πιο ευρείας αποδοχής) να είναι "αποστασιοποιημένοι" π.χ. στο Ντουρούτι. Εκεί δεν λένε με την ίδια άνεση "Σιγά μωρέ, και τι ήταν ο Ντουρούτι;". Κι αν το πουν, το λένε ως...παραχώρηση προς την ιδεολογία τους, αφού με την πρώτη ευκαιρία θα τον υπερασπίσουν λυσσασμένα...

    Γι αυτό και το σύστημα πολλές φορές βάζει ως στόχο τους ηγέτες: Εκατοντάδες οι απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο, στην Λατινική Αμερική ή ακόμη και στην Παλαιστίνη οι ηγεσίες των επαναστατικών κινημάτων αποτελούν μόνιμο στόχο, που μόλις βρεθεί η ευκαιρία χτυπιούνται αμείλικτα. Δεν είναι μόνο οργανωτικός ή...συναισθηματικός ο ρόλος του ηγέτη. Αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς που όταν χαθεί αποτελεί πλήγμα. Πολλές φορές ακόμη και η απόφαση δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ του να παρθεί μια απόφαση σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς να υπάρχουν τριβές, ανταγωνισμοί και διασπάσεις. Κι εκεί μια ισχυρή προσωπικότητα που εμπνέει σεβασμό μπορεί να ομογενοποιήσει πολύ καλύτερα καταστάσεις, ακόμη κι αν δεν είναι όλες οι αποφάσεις της σωστές (και είναι φυσικό άλλωστε).

    Απ' την άλλη η προσωπικότητα είναι αλληλένδετα δεμένη με το συλλογικό. Έξω από το συλλογικό οι δυνατότητές της είναι εντελώς διαφορετικές. Π.χ. ο Βελουχιώτης ήταν ισχυρή προσωπικότητα, είχε λόγο και μπορούσε να επηρεάσει καταστάσεις. Έξω όμως από την συλλογικότητα δεν μπόρεσε να τραβήξει πολύ, παρόλο που όλοι σήμερα παραδεχόμαστε ότι είχε δίκιο και πιθανά -αν έδειχνε λίγο υπομονή- να το έβρισκε κιόλας! (Εκεί αρχίζουν άλλα προβλήματα, γιατί κανείς δεν μπορεί να σου πει την εξέλιξη κάποιων επιλογών) Αυτό μάλιστα θα πρέπει να το προσέξουν μερικοί και σήμερα, γιατί η πίστη τους ότι έχουν δίκιο τους οδηγεί έξω από συλλογικές διαδικασίες και δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμη κι αν έχουν καθ' ολοκληρία δίκιο (πράγμα απίθανο για όλους μας) το υπονομεύουν οι ίδιοι με την πρακτική τους.

    Τέλος πάντων, αυτό το θέμα έχει πολλές παραμέτρους και δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί πλήρως, πάντως σίγουρα δεν είναι ανάγκη μόνο της (αμόρφωτης?) "πλέμπας". Από εκεί και πέρα αυτό που λες για τον Σαμαρά είναι λίγο διαφορετικό. Εκεί ο "ηγέτης" φοριέται από πάνω, είναι κάτι τεχνητό και πολλές φορές είναι πλήρως αναλώσιμος και μιας χρήσης, είναι το μαξιλαράκι που θα δεχθεί τα πυρά. (βλέπε και Παπανδρέου: ουσιαστικά μιλάμε για καριερίστα κι όχι για ηγέτη, ακόμη και μέσα στο κόμμα του).
    Έχουν αυτό το "προνόμιο" όσοι κατέχουν την εξουσία: Μπορούν σχετικά εύκολα να φτιάξουν ρέπλικες "ηγετών"

    Όσον αφορά την δυνατότητα της αριστεράς να κυβερνήσει, το έχω ξαναπεί, αλλά θα το πω:
    Βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα δημιουργείς αριστερό ένα κοινωνικό ρεύμα και μετά διεκδικείς την εξουσία μόνος ή με συνεργασίες. Αυτό το "πρώτα συνεργάζομαι και μετά διεκδικώ την εξουσία" είναι λάθος. Διαφορές υπάρχουν μέσα στην αριστερά (και ουσιαστικές πέρα από τις πλασματικές) και είναι δύσκολο να λυθούν της κοινωνίας απούσας. Αν η κοινωνία δώσει το παρόν (και μπορεί να το δώσει με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με εκλογές), τότε θα μπουν και σε μια λιγότερο θεωρητική και πιο ρεαλιστική βάση τα προβλήματα.

    Απλά σήμερα νομίζω κάποιοι προτρέχουν για να "επενδύσουν" σε μελλοντικά κέρδη -ΜΕ την βοήθεια του συστήματος- κι αυτό είναι ενοχλητικό, όσο και υποκριτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τώρα για την επανάσταση, σε αυ΄το που λες υπάρχει αντιφαση, και τι εννοώ.

    Το κοινοβούλιο ειναι εργαλείο στην ουσία του καπιταλιστικού συστήματος, όσο υπάρχει καπιταλισμός, τα αστικά κόμματα ανταγωνίζονται για το ποιος θα γίνει ο εκάστοτε διαχειριστής, ενα αστικό κόμμα λοιπόν, κερδίζει τις εκλογές και τέλος.

    Για ενα κομμουνιστικό κόμμα, το κοινοβούλιο, το αστικού τύπου, αλλά και η κοινοβουλευτικου τυπου δημοκρατία πρέπει να καταργηθούν, όταν αυτό πάρει την εξουσία, διαφορετικά θα είναι και αυτό διαχειριστής του καπιταλιστικού συστήματος, αμα διατηρήσει την αστικού τύπου δημοκρατία και το κοινοβούλιο. Αρα, ακομα και αν ενα ΚΚΕ πάρει τις εκλογές με "νόμιμο"(γιατι ο κυριος νομος για εμας ειναι το δικιο του εργάτη και οχι το αστικο) τρόπο, μετα πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω, όχι μόνο στα διαδικαστικά του πολιτικού συστηματος, αλλά και στην οικονομία της χώρας, να πετάξει δηλαδή εξω τους κεφαλαιοκράτες, να καταργήσει αμεσα την μεγάλη ατομική ιδιοκτησίαμ να οργανώσει την παραγωγη ανάλογα, και ολα αυτα με την κινητοποιηση του λαου. Ε οταν ειναι να γίνεια αυτό, έχεις την εντύπωση οτι η έχοντες και οι κατέχοντες θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια; Οχι δεν θα κάτσουν και μάλλιστα θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον, βια, δολοπλοκιες, χρηματισμούς, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και ότι άλλο μπορούνε για να τσακίσουν και να κατευνάσουν τον λαο. Η βια λοιπον είναι αναπόφευκτη και δεν την ξεκινάμε εμείς, την εχει ξεκινήσει το σύστημα εδω και καιρό, και οσο οι ειρηνικοι αγώνες του λαού θα εντείνονται, τόσο θα εντείνεται και η βια, το ειδαμε και στις μεγάλες κινητοποιήσεις.

    Ε απο κάποιο σημείο και πέρα, στην βια αυτή θα πρέπει να δωθει απάντηση, τι θα λεμε δηλαδή, αυτοι μας ρίχνουν σφαίρες και εμείς θα προσπαθούμε να τους λογικευσουμε με λόγια; Για αυτό λέμε ότι η βία είναι αναπόφευκτη, όχι επειδη την γουστάρουμε, επειδή αντικειμενικά δεν γίνεται αλλιώς, και αν δεν σου φτάνει η λογική απόδειξη, μελέτησε και την ιστορία για να δεις ότι υπάρχει και ιστορική απόδειξη.

    Τεσπα αυτα, σε μεγάλο βαθμό με κάλυψαν και τα οσα είπαν οι προλαλήσαντες, απλα είπα να προσθέσω και μερικά που δεν ακούστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Poe
    Καλύφθηκα σε πολλά με τα τελευταία σου σχόλια, άσε που συμφωνούσαμε έτσι κι αλλοιώς σε γενικές γραμμές.
    Η διαφορά είναι το ότι εσύ μιλάς με όρους κομμουνιστή συνειδητού και κατασταλαγμένου, ενώ εγώ μιλώ για τον πολύ κόσμο που υποτίθεται πρέπει να πλαισιώσει το κόμμα για να δυναμώσει και πμλα μπλα, να μην τα ξαναλέμε.
    Ε, αυτός ο πολύς κόσμος, δεν νομίζω πως εννοεί τον ηγέτη που πολύ περιγραφικά και σωστά σηματοδοτείς εσύ.
    Θέλει αρχηγό. Αδιαφορεί αν ακολουθεί έναν μωροφιλόδοξο Αβραμόπουλο λόγου χάριν, ή έναν αρχομανή ρήτορα που μπορεί να μιλάει επί ώρες χωρίς να λέει τίποτα, Βενιζέλο ας πούμε.
    Υπάρχει κι ο άλλος ο κόσμος, ο έχων και μια στάλα μυαλό τέλος πάντων και που μπορεί να μην έχει εντρυφήσει στα ενδότερα του σοσιαλισμού, μα δεν θα τον χάλαγε κιόλας, αρκεί να έβλεπε μπροστά κάποιον που θα τον ενέπνεε κάπως.
    Αυτός λοιπόν ο κόσμος, πως να το πω, βλέπει κάπως το ν ακολουθήσει μια μεσόκοπη νοικοκυρά (αναφορές σε Ρόζα δεν στέκουν, δεν είναι Ρόζα η Αλέκα, ούτε Πασιονάρια).
    Θέλουν τον γερμανό τους, πως να το πώ. Θέλουν να γοητευτούν, να συγκινηθούν, θέλουν αυτό που ίσως κρύβεται μέσα τους, να βρεθεί αυτός που θα τους το βγάλει.
    Και τους πιστεύω. Γιατί, παραδείγματα που μου αραδιάζουν, υπάρχουν πολλά.
    Δεν είναι τυχαίο που μετά τον Μαρσέ και τον Μπερλίγκουερ χάθηκε η ευρωπαϊκή αριστερά.
    Η περίπτωση δε του ελληνικού ΚΚ, θαρρώ πως είναι τελείως διαφορετική και μάλλον είναι συγκαιρία. Άσε που κομμουνιστικό κόμμα μεγέθους 7και 8%, δεν θεωρώ πως είναι και κάτι σπουδαίο, αν αναλογιστείς πως 65 χρόνια πριν δέσποζε στον πληθυσμό.

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. χεχε...πάντως αν είναι να γοητευτώ από το Μαρσε και τον Μπερλιγκουέρ προτιμώ ν' ακολουθήσω στα τυφλά μια μεσόκοπη νοικοκυρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ενταξει ορεινε ποδηλατη καταργεις καθε λογικη! δεν θελω να μπω στην λογικη να συγκρινω ατομα, ομως προκαλεις, η μεσοκοπη γυναικα εχει πολυ καλυτερες πολιτικες θεσεις επι του πρακτεου οδηγησε ενα κομμουνιστικο κομμα απο το οριακο της διαλυσης σε ενα κομμα που τρομαζει τους αστους εστω και με το 8% και με αρνητικους συσχετισμους, ενω η ροζα ενα κομμα με τα οπλα στο χερι, με ευνοικοτερες προυποθεσεις στην εξαρση της παλης και κατεληξε στο χωμα (ηρωικα) και με διαλυμενο κομμα. οσο για την πασιοναρια δεν εχουμε ενοπλη παλη, αν αποκτησουμε και κανει την παπια τοτε να κρινεις. συμπερασμα ευτυχως που δεν ειναι ροζα και ειμαι σιγουρος οτι αν υπηρχαν οι προυποθεσεις θα γινοταν πασιοναρια, ασε που στην ηλικια της και με τα προβληματα της υγειας της (απο την ηλικια και την καλοπεραση) στα ποδια δεν την φτανεις και ας κανεις και ποδηλατο, ουτε στην αντοχη.
    στα σοβαρα τωρα κανενας πολιτικος αρχηγος και ποιο κατω ακομα δεν εχει το επιπεδο της και δεν μπορει να την "κολησει". ναι αν ηταν 35 και κορμαρα θα εκανε "γκελ" στον κοσμο αλλα εχεις καταλαβει οτι δεν μας νοιαζει το φαινεσται αλλα το ειστε. οι αναφορες για μεσοκοπη νοικοκυρα ειναι απο αυτους που ντρεπονται και δεν εχουν διαθεση να κανουν κατι και βρισκουν ιλαρες δικαιολογιες. το να τις αναπαραγει καποιος που ετσι και αλλιως αυτους τους θεωρει πλεμπα δεν μου στεκει και πολυ. ή τους θεωρεις πλεμπα και δεν δινεις σημασια σε αυτα που λενε ή τα ενστερνιζεσαι. δλδ η φιγουρα του διαμαντη και το πως μιλαγε (απο μαρτυριες παντα) συναδουν με την μορφη του ηγετη οπως την θελεις/ουν αυτοι που κραζουν την αλεκα; καμια σχεση. αυτα τα ακουω βερεσε, ανοητα επιχειρηματα ασημαντων ανθρωπων.
    δεν χαθηκε η ευρωπαικη αριστερα, ζει και βασιλευει στο ΚΕΑ στα διαφορα ΠΑΣΟΚ ανα την ευρωπη και αν βαλω ηγετη τον Μπερλιγκουέρ καλυτερα να παθαινωαπο βαρεμαρα παρα αυτο.
    καθολου τυχαια η υπαρξη του ΚΚΕ. λεγεται συνεπη ταξικη κομμουνιστικη γραμμη
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. KAI OI ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ.

    ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ.

    ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΡΑΣ Ο ΑΡΗΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΙ Ο ΤΣΕ.

    ΤΟ ΑΝ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΣΑΝ.

    ΚΑΛΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΑΡΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΤΣΕ.

    ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΣΤΑ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΟΧΡΑΝΑ.

    ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΘΗΚΕΣ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΛΕΣΕΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΔΡΙΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

    ΚΙΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΝΟ.

    ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΜΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑ ΙΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ.

    Η ΗΓΕΣΙΑ ΔΙΝΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ. ΒΑΣΙΚΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Modesto για άλλη μια φορά υπερθεματίζω αυτά που λες, πράγμα που είναι ανησυχητικό για έναν από τους δυό μας. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι χαρακτηρισμοί "πλέμπα" και "νοικοκυρά" είναι και προκλητικός ελιτισμός άνευ μάλιστα και φανερής αιτίας.

    Υγ: Πάντως ο Βελουχιώτης ήταν γεωπόνος κι όχι δάσκαλος (Δεν μπορώ να μην στην πω και σε κάτι... ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Το εκανα αυτο το σχόλιο και σε σχετικό άρθρο στο γλόμπινγκ, το κάνω και εδω μιας και πιστεύω οτι ταιριάζει.


    "Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει την κοινωνική, πολιτική και διανοητική διαδικασία γενικά. Δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων που καθορίζει την ύπαρξη τους[το είναι τους] αλλά, αντίθετα, η κοινωνική τους ύπαρξη καθορίζει την συνείδηση τους."

    Πάνω στην οικονομική δομή της κοινωνίας "υψώνεται ένα νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα στο οποίο αντιστοιχούν καθορισμένες μορφές κοινωνικής συνείδησης"(Κ.Μαρξ, Εισαγογή σε μια συμβολή της κριτικής της πολιτικής οικονομίας,1859)

    Με λίγα λόγια, εκείνοι που ελέγχουν τα μέσα και τις σχέσεις παραγωγής, και που αποκομίζουν τα όποια ωφέλη. Εκείνοι είναι που ελέγχουν και την παραγωγή και αναπαραγωγή της ιδεολογίας τους, αφού ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό και την διανοητική παραγωγή. Λογικό λοιπόν είναι, μέχρι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, μέσα απο το σύστημα τους, που θα αρχίσουν να κλονίζουν τα ίδια του τα θεμέλια(τη βάση), να είναι το σύνολο των ιδεών που προάγουν, το κυρίαρχο σύνολο ιδεών στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Η εποχή μας λοιπόν προσφέρεται για ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, διοτι σε μια οικονομική κρίση παγκόσμια, της οποίας ακόμα δεν έχουμε δει την ουρά, το ίδιο το σύστημα αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για την επόμενη μέρα του(την επόμενη μέρα αυτών που απαρτίζουν την αστική τάξη). Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει και στο έπακρο την αγριότητα και την λύσσα του, για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα πριν έρθουν τα καλύτερα...δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Βεβαια χωρίς την συνδρομη της εργατικής τάξης, το καπιταλιστικό σύστημα δεν θα πέσει, απλά θα μας φορτώσει, ως συνήθως όλα του τα προβλήματα στην πλάτη μας(κάτι που θα εκφραστει με πολέμους, πείνα, θανάτο, αθλιες συνθήκες ζωής), και αν δεν φροντίσουμε με τους αγώνες μας να σπάσει αυτός ο κύκλος(και αν δεν εξαφανιστεί η ανθρωπότητα απο τα πυρηνικά)οι επόμενες γενιές θα περάσουν απο ενα, τηρουμένων των αναλογιών, υπέροχο ντεζαβού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. modesto

    Για ναα κάνουμε κι ένα διάλλειμα στις διαφωνίες γιατί κοντεύουμε να μαλώσουμε οπως πάει.
    mbiker=motorbiker- πως λέμε μηχανόβιος και μάλιστα, γερομηχανόβιος;
    Παρ ότι διαθέτω και ποδήλατο, αυτή τη διαστροφή των ποδηλατών παύλα οικολόγων παύλα κινήματος παύλα δεν ξέρω πως νοιώθουν ποδηλατώντας μέσα στις πόλεις, ποτέ δεν την κατάλαβα.
    Κι ύστερα λένε επικίνδυνα τα μηχανάκια...

    mbiker(απλά βαριέμαι να γράφω όλη τη λέξη κι υπογράφω έτσι) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Συναδελφος και εγω, τι μηχανη εχεις τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @yuri
    εχεις δικιο γεωπονος, ειναι απο τα κοληματα που τραβας κατι ωρες, αλλα δεν αλλαζει την ουσια.
    @mbiker σορυ για τον λαθος χαρακτηρισμο :) :), αλλα γενικα εχει μεινει ποιο χαρακτηριστικο το ορεινος ποδηλατης με το MountainBiker,καταλαβες πως μπερδευτικα.
    μακρια απο μενα οικολογικες παπαριες και κινηματος ποδηλατων χωρις ταξικα κριτιρια. κυκλοφοραω με ποδηλατο παντου εδω και πολλα χρονια και αν στο γραφειο ειχαμε και τροπο να μην ειμαστε βρωμιαριδες (κανα ντουζακι κτλ) καθε μερα με ποδηλατο θα ερχομουνα. και πιστεψε με αν αποφυγεις εθνικες ειναι ποιο ασφαλες
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κολλήματα εγώ;;;
    You talking to me??
    http://www.youtube.com/watch?v=lQkpes3dgzg&feature=fvwrel

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.