20 Ιανουαρίου 2012

Συγκρούσεις στην Ρουμανία


Την Κυριακή, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και μεγάλων πόλεων, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Τραϊάν Μπαέσκου και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βουκουρέστι ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν πλήθος που εκσφενδόνιζε πέτρες.
Τουλάχιστον εννέα άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αφότου ο δημοφιλής αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ραΐντ Αραφάτ παραιτήθηκε, αντιδρώντας στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.
Αντιμέτωπος με διογκούμενη πίεση, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου απέσυρε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι συνειδητοποιεί πως δεν έχει στήριξη. Ωστόσο, η κίνηση δεν ηρέμησε τους διαδηλωτές που ζητούν τώρα την παραίτηση του Μπασέσκου και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι διαδηλώσεις έρχονται στον απόηχο των μέτρων λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της περικοπής μισθών στον δημόσιο τομέα.
http://omniatv.com
Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες(15-1ου) στο Βουκουρέστι ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, μετά από τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας.Τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπως δήλωσε ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Περίπου 30 διαδηλωτές προσήχθησαν από την αστυνομία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, σε ένδειξη υποστήριξης του υφυπουργού Υγείας Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος παραιτήθηκε αφού επέκρινε νομοσχέδιο του υπουργείου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε την παραχώρηση της παροχής ιατροφαρμακευτι κής περίθαλψης από το δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες, αποσύρθηκε την Παρασκευή, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν σήμανε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας.
Το απόγευμα της Κυριακής διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κάδοι σκουπιδιών πυρπολήθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επεισόδια αναφέρθηκαν στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας.
Κρατώντας πανό, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και της κεντρώας κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Έμιλ Μποκ.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
( http://www.babylonia.gr )


Πηγη

11 σχόλια:

  1. Όχι ότι έχω κανα φετίχ με τα μπάχαλα (αντίθετα τα θεωρώ μάλλον αυτοαναφορικά, ένα είδος θεαματικού τελετουργικού που σίγουρα είναι διαχειρίσιμο από το κράτος) αλλά... μου κάνει εντύπωση που σε αυτή τη σελίδα προβάλλονται τέτοιου είδους διαμαρτυρίες χωρίς αναφορά σε προβοκάτορες, πράκτορες, ξένα κέντρα και τα συναφή.
    Πού πήγε η δηλωση εκείνου του δεκέμβρη: "στην πραγματική λαική επανάσταση δε θα σπάσει ούτε τζάμι;"
    Ή μήπως όταν γίνονται εκτός είναι καλά (πχ θετικά σχόλια της γ.γ. για την εξέγερση στα γαλλικά γκέτο το 2005) αλλά όταν γίνονται εδώ είμαστε όλοι πλην Λακεδαιμονίων προβοκάτορες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμια σχεση οι φασαριες του Δεκεμβρη στην Ελλαδα με την συγκρουσεις στηνν Ρουμανια>
    Στην Ελλαδα οι προκληθηκαν απο ενα τυχαιο εγκληματικο γεγογνος που καποιοι προσπαθησαν να το εκμεταλευτουν για τους δικους τους σκοπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
      Το γεγονός δεν ήταν τυχαίο (περί μεμονωμένου περιστατικού μιλάει μόνο η αστυνομία) αλλά σχεδόν νομοτελειακό αποτέλεσμα της αυξημένης κρατικής καταστολής. Και αν το συγκεκριμένο περιστατικό πήρε δημοσιότητα, υπάρχουν παμπολλες αλλές δολοφονίες που περνούν λίγο στο ντούκου. Ίσως γιατί τα θύματα είναι κυρίως μετανάστες. Τι να σου πρωτοπώ; Η δολοφονία του Νικολά Τόντι στο Βύρωνα; Οι 2 δολοφονίες αλλοδαπών στη διεύθυνση αλλοδαπών της Πέτρου Πάλλη; Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν πολιτική (ταξική) αιτία.
      Όσο για το τι διαστάσεις πήραν οι "φασαρίες" και αυτό ταξική αιτία έχει. Γιατί η δολοφονία ήταν η αφορμή. Εκείνο που κινητοποίησε τον κόσμο ήταν πρώτα και κύρια η διαρκής υποβάθμιση της ζωής μας. Και όλα αυτά προ κρίσης. Γιατί, εδώ φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε, και σε περιόδους κερδοφορίας των αφεντικών το πραγματικό εισόδημα των εργατών συρρικνωνόταν.

      Διαγραφή
  3. έχουμε λοιπόν ακόμη μια εξέγερση που πιθανόν να μην οδηγήσει πουθενά! ακριβώς γιατί όπως και στην Ελλάδα ο λαός είναι χωρισμένος σε απολιτίκ αγανακτισμένους, συνδικαλιστές, κομμουνιστές, αναρχικούς, αριστερούς, αριστεριστές, σοσιαλιστές κτλ και οι άλλοι κρατικοί και παρακρατικοί κάνουν τη δουλειά τους χέρι-χέρι με τα αφεντικά....
    προσοχή δεν υποστηρίζω την ενωμένη αριστερά και πράσινα άλογα, απλά νομίζω κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενωθεί ο λαός και να τους συνθλίψει
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηκτικε
    Το παρον ιστολογιο προσπαθει να λειτουργησει και ενημερωτικα. Το να παρουσιαζεται μια ειδηση δεν συνιστα παραινεση, προτροπη ή κατι αλλο. Απλα ενημερωση για το τι συμβαινει αλλου. Και πως θα μπορουσε ο yiok να κανει λογο για προβοκατορες ή να εκφερει την οποια γνωμη για τα γεγονοτα, απο τη στιγμη που αυτα ειναι προσφατα και διαφραματιζονται σε μια αλλη χωρα? Δεν μπορει να εχει πληρη εικονα για το τι συμβαινει εκει.

    Αληθεια αν εκανε λογο για προβοκατορες στη Ρουμανια, ποια θα ηταν η αντιδραση σου?

    Δε σας πιανει πουθενα κανενας, ειλικρινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπήκα λίγο φουριόζος (και δηκτικός) γιατί βλέπω ότι υπάρχει μια τάση να ανακαλύπτουμε agents provocateurs κάτω από κάθε πέτρα στην Ελλάδα αλλά όταν τα ίδια και χειρότερα γίνονται εκτός, εκεί είμαστε από κριτικά ουδέτεροι ως και υποστηρικτικοί. (ο πρώτος πληθυντικός είναι ευγενείας για να μην αρχίσω τα εσεις έτσι και τα εσείς αλλιώς).

      Ίσως το πιο σημαντικό αντεπιχείρημα είναι αυτό του Δημήτρη. Ότι δηλαδή τέτοιου είδους εξεγέρσεις δεν οδηγούν πουθενά. Πράγματι, αυτές τις μέρες γίνεται εξέγερση στη Νιγηρία. Με νεκρούς, καμμένα μπατσικά, καμμένα κυβερνεία και όλα τα καλά. Θα περάσει ο έλεγχος του νιγηριανού πετρελαίου στα χέρια των Νιγηριανών εργατών; Φυσικά όχι, το πολύ πολύ να υποχωρησει (προσωρινά) η κυβέρνηση και να μην καταργήσει την επιδότηση στα καύσιμα. Άλλωστε η κομβική θέση του νιγηριανού πετρελαίου στην ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ και των ΗΠΑ εγγυάται ότι αν οι Νιγηριανοί κάνουν καμιά χαζομάρα και εθνικοποίησουν τα πετρέλαια, οι δυτικοί όλο και κάποια Αλ Κάιντα θα ανακαλύψουν και θα μπουκάρουν. Είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους εξεγέρσεις είναι απλώς άμμος στα γρανάζια του συστήματος και όχι προσπάθειες ανατροπής του συστήματος. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για την επανάσταση στην Αίγυπτο.

      Αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο εξεγερμένος προλετάριος στην πλατεία Ταχρίρ με τη μολότωφ στο χέρι είναι παρακρατικός; Και αν αυτός δεν είναι γιατί ο αντίστοιχος στην Ελλάδα είναι;

      Για να κλείσω, προφανώς υπάρχουν και ασφαλίτες. Όταν δεν υπάρχει οργάνωση, οι εκδηλώσεις τείνουν να γίνουν ξέφραγο αμπέλι και αυτό είναι μείζον πρόβλημα. Αλλά άμα δεν είναι προσεκτικα τα όργανα... Είδες τι έγινε την Τρίτη.

      Διαγραφή
    2. τωρα το ειδα το σχολιο σου, σορυ

      (Μην χρησιμοποιεις πρωτο πληθυντικο ευγενειας. Δεν προκειται να προσβληθει κανενας. Γενικα δεν ειμεθα ευθικτοι ουτε εχουμε την ταση να περνουμε πραγματα προσωπικα. Αναλογα με το υφος του σχολιαστη ειναι και η απαντηση πολλες φορες, βεβαια. Ειπα σε προηγουμενο σχολιο ποιο ειδος σχολιων δεν ειναι αποδεκτο.)

      θα συμφωνησω σε γενικες γραμμες στο οτι δεν οδηγουν πουθενα, περαν απο τυφλο ξεσπασμα οργης.
      παντως το κκε δε μιλαει γενικα και αοριστα για προβοκατορες ουτε τσουβαλιαζει ολο τον κοσμο που συμμετεχει σε τετοιες καταστασεις. Λεει αυτο που λες στις τελευταιες τρεις γραμμες πανω κατω. Οτι σε μια χαλαρη οργανωση ευκολα μπαινουν και τετοιοι με τα γνωστα αποτελεσματα.
      (Αυτο με τα οργανα και την τριτη δεν το καταλαβα..)

      Διαγραφή
    3. ενιοτε εχουμε ενα θεμα με την ορθογραφια βεβαια
      *παιρνουμε
      και αν εχει και αλλα, αστα βραστα (παλι καλα που δεν υπαρχει grammar police γιατι θα με ειχε χωσει μεσα για τα καλα)

      Διαγραφή
  5. Ειρωνικα σχολια, κακεντρεχη σβηνονται χωρις περεταιρω προειδοποιηση.

    Οποιος θελει να αδειασει τη χοληδοχο κυστη του (εναντιον του κκε) δε θα το κανει εδωμεσα. οποιος θελει να επιχειρηματολογησει και διαφωνει καθετα με το κκε μπορει να το κανει ελευθερα. Φτανει να το κανει σε ανθρωπινα πλαισια και να μην προσβαλει/ βριζει/ εξυπνακιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορεις να διαφωνησεις οσο θες .
    Η αντικειμενικη πραγματικοτητα εχει καταγραφει στην ιστορια και ΔΕΝ αλλαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Δηκτικός
    Κατ αρχας κι επειδή είχα παρακολουθήσει με πολύ ενδιαφέρον τα τεκτενόμενα των γκέτο στην Πόλη του Φωτός το '05,η θέση του κομματικού οργάνου ήταν ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις δεν έχουν αποτέλεσμα..Παράλληλα βέβαια και ορθώς ήταν αλληλέγγυος με τους καταπιεσμένους εξεγερμένους Γάλλους..Ε,το ίδιο μέσες άκρες έκανε και στην Ελλάδα..Μέσες άκρες πάντα..Έβαζε πρώτα τους προβοκάτορες βέβαια αλλά μιλούσε και για παιδιά που νομίζουν ότι αυτό είναι η λύση και ασκούσε κριτική..Μην ξεχνάς ότι η άλλη περιβόητη φράση της Αλέκας εκείνη την περίοδο ήταν το "μην χαιδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων" προς το ΣΥΡΙΖΑ..Κουκουλοφόρος δε σημαίνει ασφαλίτης,προβοκάτορας κλπ κλπ..Ουσιαστικά δηλ έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η αντίληψη του ΚΚΕ(λέω εγω) είναι ότι έτσι γενικά τα μπάχαλα πάνε πίσω το κίνημα,είναι ξεσπάσματα που δεν έχουν αποτέλεσμα..Η ίδια στάση δηλ..

    Anorymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.