15 Ιανουαρίου 2012

Η ευτυχία τού να μην είσαι κομμουνιστής

Από το Lenin Reloaded
 
* Απαλλαγμένος από το επαχθές βάρος τού να δηλώνεις ανοιχτά την ιδεολογία σου, κυκλοφορείς άνετα σε κάθε περιβάλλον, συγχρωτιζόμενος με τους πάντες (η κοινωνικότητα έχει πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα!), και δηλώνοντας "ευαισθητοποιημένος πολίτης", "κριτικό πνεύμα", άνθρωπος "της αριστεράς", "προοδευτικός", ή τίποτε απολύτως, γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι μιλάς από θέση ηθικής ισχύος. Στο κάτω-κάτω, δεν είσαι κομμουνιστής --ή μάλλον είσαι και αυτό, αλλά στον ιδανικό κόσμο που έχεις ήδη ολοκληρώσει μες στο μυαλό σου, εκεί που μόνο εσύ θα είσαι κομμουνιστής-- και κανείς δεν δικαιούται να σου ζητά λογαριασμό για το τι είσαι.

* Κριτικάρεις τους πάντες και τα πάντα από μια εξαίσια θέση ατομικής ανωτερότητας, επισημαίνοντας τις αδυναμίες και αντιφάσεις τους ως πράγματα που εσένα δεν σε αφορούν, γιατί εσύ είσαι πλάσμα του εαυτού σου, παρθενογένητος, αυτοδημιούργητη συνείδηση, απελευθερωμένος από προκαταλήψεις. Γιατί; Επειδή είσαι, απλά, εξυπνότερος. Η προπαγάνδα χάνει τον χρόνο της μαζί σου. Είσαι απροσπέλαστος στη χειραγώγηση της σκέψης, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Στα κέντρα αποφάσεων προβληματίζονται ολημερίς με την περίπτωσή σου. Τέτοια σκληρά καρύδια δεν ξανάδαν!

* Η δική σου σιωπή για ό,τι δεν νιώθεις να σε αφορά είναι πάντα έκφανση της ελευθερίας σου, απόδειξη ότι έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις από το να παίρνεις θέση για ό,τι δε σε αγγίζει προσωπικά (γιατί έχεις ασυνήθιστες ευαισθησίες, πώς να το κάνουμε;) Εσύ δεν είσαι στρατιωτάκι σαν αυτούς, δεν είσαι ενεργούμενο. Η σιωπή τους για ό,τι νιώθεις ότι αφορά εσένα είναι, αναμφίβολα, σημάδι αδυναμίας να σε καλύψουν ή, χειρότερα, ενοχής. Το δηλώνεις δυνατά, σε όλους τους τόνους.

* Μπορείς ελεύθερα να καλλιεργήσεις και να επιδείξεις το προσωπικό σου γούστο, ένα μνημείο εκλεπτυσμού αφιερωμένο στην ανωτερότητα της δικής σου αισθητικής, την οποία έχεις συνθέσει με υπομονή και μεράκι, από ένα τεράστιο σουπερμάρκετ ιδεών όπου σού ανήκουν όλα τα προϊόντα δικαιωματικά, ακόμα κι αν δεν δημιούργησες προσωπικά κανένα. Γιατί εσύ είσαι ο κληρονόμος των κόπων της ανθρωπότητας για τη γνώση και την ομορφιά· εσύ, που τόσα κάνεις για να τα τιμήσεις όπως τους αξίζει.

* Η ιστορία δεν είναι φυλακή όταν δεν είσαι κομμουνιστής. Είναι ένας παιχνιδότοπος όπου κυκλοφορείς αμέριμνος παίζοντας καθημερινά τους ρόλους ανθρώπων που δεν είσαι, αλλά έχεις κάθε δικαίωμα να υποδύεσαι: τώρα Άρης Βελουχιώτης, τώρα Μίλτος Σαχτούρης, τώρα Κούνεβα, Τεμπονέρας, Πλουμπίδης, Κατσαρός, Καστοριάδης, Στίνας, Κροπότκιν, Μπακούνιν, Καβάφης, Λόρκα, και πάντα λίγο Μαρξ για επιδόρπιο. Μπορείς να φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ως Όργουελ των πολυκατοικιών· αντιφρονούντα που υψώνει το τεράστιο ανάστημά του σε γκρίζες Κεντρικές Επιτροπές· ρομαντικό μαχητή στον ισπανικό εμφύλιο· μοναχικό, αγέρωχο αναρχικό· αθάνατο ναύτη της Κροστάνδης. Είσαι τόσο μεγάλη προσωπικότητα, τέτοιος ογκόλιθος ύπαρξης όταν δεν είσαι κομμουνιστής!

* Αφού δεν είσαι τόσο ανόητος να πιστεύεις σε προγράμματα και στόχους, δεν θα χρειαστεί ποτέ σου να πείσεις και κανέναν για αυτά. Εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ στην εξευτελιστική θέση να χτυπήσεις την πόρτα αγνώστων με κίνδυνο να την φας στα μούτρα. Δεν είναι δουλειά σου να πείθεις· είναι δουλειά των άλλων να πείσουν εσένα. Κοπιάστε, ινστρούχτορες! Αλλά ουαί και αλλοίμονό τους! Εσύ δεν πείθεσαι εύκολα. Δεν είσαι αφελής εσύ. Θα τούς δείξεις! Θα ξεσκεπάσεις κάθε τους ανοησία, υποκρισία ή αφέλεια! Δεν χαρίζεις κάστανα εσύ!

* Όταν αρχίσουν τα ζόρια να σε πλησιάζουν, θα γίνεις καταγγελτικός! Πού είναι η "αριστερά;" Γιατί δεν ενώνονται για να σε υπερασπιστούν; Χα! Την πάρτη τους κοιτάνε όλοι! Νομίζουν ότι θα σε κοροϊδέψουν; Δεν εξαπατάσαι εσύ! Και ποιοί είναι αυτοί που θα σε πουν "μικροαστό"; Ο μικροαστός είναι άνθρωπος δειλός, σκυμμένος. Σε κοίταξαν εσένα να δουν ανάστημα; Κορμοστασιά; Ο Τζένγκινς Χαν θα έτρεμε μπροστά σου, ο Χίτλερ θα σε παρακάλαγε να μην γράψεις επιστολή που τον κατακευρανώνει στις εφημερίδες! Ήσουν αυτό που έτρεμε σε όλη του τη ζωή ο Στάλιν, κι ας μην το γνώριζε!

Όταν έρθει το τέλος, η ώρα σου να συντριβείς στον γενικό πολτό, το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις είναι να αφήσεις ένα μακρόσυρτο "γιατί;", συντετριμμένος απαρηγόρητα για λογαριασμό της ανθρωπότητας, που θα σε χάσει οριστικά και αμετάκλητα, και τι θα κάνει η κακόμοιρη χωρίς εσένα;

39 σχόλια:

  1. το προβλημα ειναι οτι εχουμε γεμισει με τυπους που νομιζουν οτι ειναι αριστεροι και δεν αφηνουν εμας τους αριστερους να παμε μπροστα

    το αρθρο απλα τελειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γαμάει το άρθρο...ελπίζω να το διαβάσουν αυτοί που πρέπει μπας και αλλάξουν μυαλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΟΥ ΗΡΘΑΝ ΠΟΛΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπράβο στον Αντώνη για άλλη μια φορά,ελπίζω στην υποβολή σχολίου στο δικό του blog να προσθέσει στην επιλογή προφίλ και το Ονομα/ΔιεύθυνσηURL ή το Ανωνυμος αν γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειραματικά, έχω ανοίξει την επιλογή ανώνυμου σχολιασμού σε ανταπόκριση στο αίτημα.

      Διαγραφή
  5. Ποιος είναι προλετάριος και ποιος δεν είναι μικροαστός ή μεγαλοαστός;
    Ποιος ζει στην ιστορία και ποιος ντύνεται ρόλους για να επιβιώσει πολιτικά;
    Όταν ψάχνεις τρόπους να διαχωρίσεις τους άλλους ανθρώπους από το "εμείς" και να φτάσεις στο "εμείς" που σε βολεύει και να το παίζεις "Γιατί; Επειδή είσαι, απλά, εξυπνότερος." και δεν καταλαβαίνεις ότι το κείμενο είναι για να το διαβάσεις εσύ.
    Η πολιτική δεν είναι μόνο συνδικαλισμός!
    Η συζήτηση γέννησε την πολιτική και να δούμε τώρα ποιον θα υποδυθείς "τώρα Άρης Βελουχιώτης, τώρα Μίλτος Σαχτούρης, τώρα Κούνεβα, Τεμπονέρας, Πλουμπίδης, Κατσαρός, Καστοριάδης, Στίνας, Κροπότκιν, Μπακούνιν, Καβάφης, Λόρκα, και πάντα λίγο Μαρξ για επιδόρπιο."
    Πάντα φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης κρύβομαι ΠΑΝΤΑ πίσω από την ανωνυμία μου.
      Πάντα φιλικά,

      Διαγραφή
  6. Ενώ αν είσαι κομμουνιστής τα έχεις ντε φάκτο όλα αυτά; πέμπονται ουρανόθεν; Περισσόθεν; Πόθεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι κομμουνιστής, βάζεις στην άκρη το αυτάρεσκο εγώ σου, συμμετέχεις σε συλλογικές διαδικάσίες και πολλές φορές, -ω! τι φρικτό!- κάνεις και πράγματα με τα οποία μπορεί να μη συμφωνείς απόλυτα, γιατί ξέρεις ότι οι αποφάσεις παρθηκαν συλλογικά και δημοκρατικά και -ω! τι φρικτό!- μπορεί η κομματική πλειοψηφία να έχει και δίκιο...
      Αν είσαι κομμουνιστής "όλα αυτά" δεν τα έχεις "defacto", αλλά τα αποκτάς μεσα από τη συλλογική δράση και τη συζήτηση προτίστως στους χώρους δουλειάς.
      Ένα είναι το σίγουρο: αν είσαι εαυτούλης δεν μπορείς να είσαι κομμουνιστής.
      τέλειο κείμενο
      ΠΑΝΟΣ

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να είμαι λίγο άκυρος,αλλά επειδή είναι για μια έκθεση κυρίως,μήπως ξέρετε αν ήταν αγαπητός ο Στάλιν στον λαό και σε τί ποσοστό;

      Και κάτι τελευταίο,ποια ήταν η γνώμη του Λένιν για τον Στάλιν;
      Ευχαριστώ προκαταβολικά,
      Βασίλης

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Βασίλη δεν ξέρω αν ο Στάλιν ήταν τόσο δημοφιλής όπως ο Κουβέλης που ψηφίστηκε με ποσοστό 97,31% στο συνέδριο του κόμματος που μέλλει να μας κυβερνήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εντολές του Αλαφούζου.
      Όμως θα πρέπει να ήταν κάπως αγαπητός, αν κρίνω από το πλήθος που μαζεύτηκε στην κηδεία του:
      http://www11.atpages.jp/te04811jp/stalin%20funeral.jpg

      Όσο για την γνώμη του Λένιν για το Στάλιν προτιμώ να μας την πεις εσύ, μιας και φαίνεται να είσαι εκπρόσωπος των κληρονόμων...

      Διαγραφή
  7. Μπορεί να είμαι λίγο άκυρος,αλλά επειδή είναι για μια έκθεση κυρίως,μήπως ξέρετε αν ήταν αγαπητός ο Στάλιν στον λαό και σε τί ποσοστό;

    Και κάτι τελευταίο,ποια ήταν η γνώμη του Λένιν για τον Στάλιν;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά,
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν δοκιμάζεις την αγγλική wiki να δεις για το purging και το red terror να γουστάρεις αντικειμενική δυτική ιστορία; Ανάλογα με τις πηγές θα δεις τρομακτικά κυμαινόμενα συμπεράσματα για τον Στάλιν. Μπορείς να βρεις και να αναφέρεις ότι ήταν ανταγωνιστής του Χίτλερ στην βαναυσότητα, ή ότι οικοδόμησε τον σοσιαλισμό και μετά από αυτόν η Σοβιετική Ένωση δεν ξαναβρήκε αντίστοιχη πυγμή και θέληση για ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας της.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω πως αντιλήφθηκες το σχόλιο μου,αλλά δεν ειρωνευόμουν.Κομμουνιστής είμαι,απλώς γράφω μια έκθεση και θα ήθελα να βρω τα παραπάνω στοιχεία που έχω ψάξει στο ίντερνετ αλλά δεν βρήκα ικανοποιητικά στοιχεία.

      Είχε πάρει το μάτι μου κάπου που έλεγε οτι ο Λένιν θεωρούσε οτι ο Στάλιν ήταν πολύ αδίστακτος και συγκεντρώνει τεράστια εξουσία στα χέρια του,αληθεύει ;

      Διαγραφή
    3. Να σε βοηθήσω εγώ αγαπητέ:
      Όταν πέθανε ο Λένιν, οι Τροτσκιστές θεώρησαν ότι έχουν κληρονομήσει το κόμμα, βάση μιας διαθήκης που περιέφεραν δεξιά και αριστερά (κυρίως δεξιά μπορώ να πω). Προφανώς είχαν θεωρήσει ότι οι μπολσεβίκοι ήταν..."ιδιόκτητοι" και δεν υπήρχε λόγος να ερωτηθούν οι ίδιοι. Τελικά όμως οι μπολσεβίκοι αποφάσισαν να βγει ο Στάλιν γενικός γραμματέας και από τότε ο Τρότσκι (τον οποίο ο Λένιν είχε χαρακτηρίσει ούτε λίγο-ούτε πολύ γραφειοκράτη) ξεκίνησε ένα "δικαστικό" μαραθώνιο διεκδικώντας μια κληρονομιά που κανείς δεν του έδωσε, με τα γνωστά αποτελέσματα.

      Σ' εκείνη λοιπόν την διαθήκη ο Λένιν ανέφερε ότι προκειμένου να αποφευχθεί το σχίσμα μέσα στους μπολσεβίκους καλό είναι να εκλέξουν ένα άλλο γενικό γραμματέα κι όχι το Στάλιν. Προσοχή: Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να αποφευχθεί το σχίσμα, αφού ήταν φανερή η διάσταση "των δύο ικανότερων μελών της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής".
      Δεν ανέφερε πουθενά τον χαρακτηρισμό "αδίστακτος", είπε απλά ότι είναι "πολύ απότομος". Τα αδίστακτος, αιμοβόρος, βαμπίρ, βουρδούλιακας κλπ. είναι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν στο Στάλιν πολύ μετά το θάνατο του Λένιν και δεν φέρει ο ίδιος κάποια ευθύνη.

      Πάντως μπορούμε να πούμε ότι αυτό που κατά βάση ενδιέφερε το Λένιν (το σχίσμα) δεν έγινε. Ήταν επώδυνο για τους "κληρονόμους", αλλά αυτά έχει η ζωή.

      Διαγραφή
    4. Yuri,
      σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!Μάλλον διάβαζα "λάθος" πήγες....

      Μήπως υπάρχει και καμιά πηγή για το αν ήθελε ο λαός τον Στάλιν ;


      Ανώνυμε,
      Συγγνώμη απλώς ξες ο γραπτός λόγος παρεξηγείται εύκολα. ;)
      Ντάξει όχι πτυχιακή κλπ,έκθεση προσωπική θα μπορούσα να πω.

      Διαγραφή
    5. Η αλήθεια ανώνυμε είναι ότι τω καιρώ εκείνω δεν υπήρχαν οι εταιρίες δημοσκόπησης του Αλαφούζου που έβγαζαν με ακρίβεια τα ποσοστά που θέλει η εξουσία, υποδεικνύοντας στον κόσμο τι να ψηφίσει. Σήμερα πιθανά να μπορούσα κι εγώ να σου παρουσιάσω ότι το 92,2348% του πληθυσμού αγαπούσε το Στάλιν. Τότε όμως δεν γίνονταν δημοσκοπήσεις, όχι μόνο στην Σοβιετική Ένωση, αλλά παντού.

      Την εποχή μάλιστα της Οκτωβριανής επανάστασης σε πάρα πολλές χώρες -όπως το λίκνο της δημοκρατίας, οι ΗΠΑ- ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (π.χ. γυναίκες, μαύροι) δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου. Οι μαύροι μάλιστα δεν θα είχαν για πολύ καιρό ακόμη.
      Άσε...τότε τα πράγματα ήταν πιο σφιχτά:
      Δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη αυτή η πλαδαρή και ηλίθια μάζα των μικροαστών να φωνάζει "Γιώργο άλλαξέ τα όλα", οπότε μια σειρά από ταξικές δικτατορίες κυριαρχούσαν στον πλανήτη, γιατί οι άνθρωποι διεκδικούσαν ακόμη το δίκιο τους.

      Απλά σε μία χώρα το είχαν ψιλοβρεί, οπότε δεν υπήρχαν μόνο αστικές δικτατορίες, υπήρχε και μία προλεταριακή. Αυτό, όπως φάνηκε καθαρά, ενόχλησε πολλούς οπότε, οπότε αφού δεν έκατσαν οι ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις από τον "πολιτισμένο" κόσμο (ίσα-ίσα που κόντεψαν να χάσουν και τα "κεκτημένα"), άρχισε ένας πόλεμος φθοράς και προπαγάνδας.
      Το κρίμα είναι ότι από ένα σημείο και μετά άρχισε να μετέχει σε αυτή την φθορά και η ίδια η Σοβιετική Ένωση.

      Αλλά τι να κάνουμε...next time.

      Διαγραφή
    6. Άσε,τα ξέρω καλά πως ήταν τότε οι δημοκράτες Δυτικοί.Άλλωστε έχω αφιερώσει βδομάδες διαβάζοντας βιβλία,πηγές από ίντερνετ,εφημερίδες(μάλλον εφημερίδ-α,τον "Ρ") για την συμβολή του σοσιαλισμού στα 80 χρόνια ιστορίας του στην ΕΣΣΔ-μπορώ να πω οτι ντρέπομαι για τα τελευταία 40,νομίζω καταλαβαίνεις γιατί.Μετάβαση στον σοσιαλισμό,μετάβαση στον κομμουνισμό από τον σοσιαλισμό,δικτατορίες του προλεταριάτου κ.α., ακόμα και στον ύπνο μου τα βλέπω,που λέει ο λόγος.

      Διαγραφή
    7. Yuri παραδεξου το ειδες Πρετεντερη χτες το βραδυ

      Διαγραφή
    8. Χθες το βράδυ είδα τον "Ακέφαλο καβαλάρη" του Μπάρτον, που μου είχε ξεφύγει και χρόνια τώρα έλεγα "κάποια στιγμή να τον δω". Πολύ ωραίο (όπως όλες άλλωστε του Μπάρτον πλην του Ψαλιδοχέρη, που μάλλον το έκανε για να μας αποδείξει ότι, αν θέλει, μπορεί να φτιάξει και μαλακίες)

      Όμως για να το λες κάτι ειπώθηκε στον mega Ανατροπέα.
      Και φυσικά έχω την περιέργεια να μάθω. ;)

      Διαγραφή
    9. Ελα ρε!! Φοβερη ταινια! Παιζει ο Walken που ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ αγαπη (και ας μη λεει λεξη). Θα σου βαλω πιπερι στο στομα που θαβεις τον ψαλιδοχερη. Εχει μπολικα cheesy moments αλλα μου αρεσει ακομη. Πρεπει να την εχω δει πανω απο 10 φορες.
      Ο τιμ βεβαια εχει χαλασει πολυ τα τελευταια χρονια. Μια χαρα του την λενε στο south park.

      Κοιτα δεν αντεξα να δω πανω απο 5 λεπτα. Ειχε καλεσμενους 7 πασοκους, Αννα νταλαρα, κουκουλοπουλο, μοσιαλο, πεταλωτη κ α

      Διαγραφή
    10. Δεν ξέρω τι εννοείς έχει χαλάσει, εμένα π.χ. "ο φονικός κουρέας" μου άρεσε πάρα πολύ (αν και πολύ αίμα ρε παιδί μου...). Εκτός αν εννοείς την Αλίκη, για την οποία θα συμφωνήσω.

      Όσο για τον Ψαλιδοχέρη...εξαρτάται πότε το είδες. Κι εγώ όταν ήμουν μικρός μου άρεσε η "Γαλάζια Λίμνη", αλλά δεν μπορώ να πω ότι την στηρίζω και σήμερα...

      Διαγραφή
    11. Και η Αλικη και ο Τσαρλι δεν ηταν αυτο που επρεπε. Το Sweeney Todd οντως ηταν καλο. Τωρα περιμενω το remake του frankenweenie. Το παλιο υπαρχει στο youtube

      http://www.youtube.com/watch?v=r34yz-xC4xQ
      Κοιτα αν μου εχει αρεσει κατι πολυ, ειναι δυσκολο να μην μου αρεσει ακομη (υπαρχουν καποιες εξαιρεσεις βεβαια πχ ο Δαντης)

      Διαγραφή
    12. Εμένα πάλι μια χαρά μου φάνηκε ο Τσάρλι!
      Κοίταξε, δεν μπορείς να ζητάς από κάποιον να βγάζει πάντα αριστουργήματα, είτε ταινίες είναι αυτά, είτε cd είτε οτιδήποτε!

      Για να πεις όμως ότι κάποιος έχει πάρει την κάτω βόλτα θα πρέπει να φαίνεται ότι χάνει την έμπνευσή του. Πώς ήταν π.χ. ο Σαββόπουλος που από το 1982-83 και μετά έβγαζε την μιά πατάτα πίσω από την άλλη; Μέχρι που το παραδέχθηκε κι ο ίδιος ότι δεν έχει έμπνευση κι έσκασε (...καλλιτεχνικά εννοώ, γιατί πολιτικά θεωρεί ότι μπορεί ακόμη να μας ταλαιπωρεί...)

      Ότι γι αυτά που σου άρεσαν κλπ., είναι επειδή δεν έχεις απομακρυνθεί ακόμη απ' τους μέταλλους. Μόλις το κάνεις θα νοιώσεις πιο απελευθερωμένη απ' το παρελθόν. :))

      Διαγραφή
    13. Κοιτα ο Τσαρλι ηταν ενα απο τα αγαπημενα μου βιβλια οταν ημουν παιδι. Οποτε ειχα απαιτησεις. Να σου πω την αληθεια μαλλον ο Johnny με χαλασε.
      Οσο για τον Τιμ, μονος του εχει ανεβασει τον πηχη, δεν φταιει το κοινο του : ]]]]] Ας μην βγαζει αριστουργηματα, αλλα ας ειναι πανω του μετριου, μπορω να το αντεξω. Τον τσαρλι τον θεωρω επιεικως μετρια ταινια, αποδειξη οτι την εχω σε dvd και δεν την εχω ξαναδει (απο τοτε που την ειδα στο σινεμα δλδ).

      Κοιτα ειμαι 30 και δεν εχω απομακρυνθει απο τους μεταλλους, οποτε χλωμο να το κανω στο μελλον.

      Διαγραφή
    14. Εγώ δεν έχω διαβάσει το βιβλίο κι αυτό είναι μεγάλη διαφορά.

      Όσο για τους μέταλλους οκ, στο κάτω-κάτω δεν γίνεται να σωθούν κι όλοι... :)

      Διαγραφή
  8. Φίλε μου, δεν το είπα ειρωνικά απλά χιουμοριστικά. Για να μην μπλέκεσαι με διφορούμενες για τους δυτικούς απόψεις το ανέφερα, αφού είναι μια απλή έκθεση και όχι πτυχιακή ή κάποια σημαντική για σένα έρευνα. Άμα όμως θέλεις να δώσεις μια γροθιά στο κατεστημένο ανέφερε αυτά που έγραψε ο παραπάνω φίλος ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to keimeno me ekfrazei apolyta. nomizw oti milaei gia mena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της ρωσικής εταιρείας VTSIOM έδειξαν πως η αντικομμουνιστική καμπάνια, που έχει ξεκινήσει η ρωσική ηγεσία για την αναγκαιότητα της λεγόμενης «αποσταλινοποίησης της κοινωνίας», δε βρίσκουν θετική απήχηση στους πολίτες της Ρωσίας. Σχεδόν το μισό των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρόκειται για επιχείρηση απόσπασης της προσοχής της χώρας από τα πραγματικά της προβλήματα.

    Εκτός αυτού, αν σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας το 2007 μόνο το 15% των Ρώσων θεωρούσε πως ο Στάλιν έκανε για τη χώρα «περισσότερα θετικά πράγματα», σήμερα αυτήν την άποψη υποστηρίζει το 26% των πολιτών. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Ρώσων που αντιπαθούν τον Στάλιν μειώθηκε.
    Ετσι, εάν το 2007 το 33% έλεγε πως ο Στάλιν έκανε «περισσότερα αρνητικά πράγματα» για τη χώρα, τον Απρίλη του 2011 αυτήν την άποψη εξέφρασε το 24%.

    Επιπλέον σχετικά με την καμπάνια για την «αποσταλινοποίηση», με την οποία δρομολογούνται διοικητικά μέτρα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, που εκφράζουν δημόσια θετική γνώμη για τη σοβιετική περίοδο, κι ανοίγει ο δρόμος για μέτρα σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, το 45% των Ρώσων θεωρεί ότι «θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, θα διαστρεβλώσει την ιστορική συνείδηση των Ρώσων, θα την κάνει μονόπλευρη».

    Οι εμπειρογνώμονες συνδέουν την αύξηση της δημοφιλίας του Στάλιν με τη δυσαρέσκεια του λαού από την πολιτική της σημερινής εξουσίας. Η εικόνα του Στάλιν στο ρωσικό λαό, όπως σκιαγραφείται στις δημοκοπήσεις, είναι το σύμβολο της σκληρής εξουσίας, που όμως είναι πατριωτική κι αδιάφθορη.

    Να σημειωθεί πως αυτά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι η πρώτη επιβεβαίωση της αυξημένης δημοτικότητας του Στάλιν, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Ετσι το 2008 ο Ιωσήφ Στάλιν ψηφίσθηκε ως η τρίτη δημοφιλέστερη ιστορική φυσιογνωμία της Ρωσίας σε μια πανεθνική δημοσκόπηση «Ονομα της Ρωσίας», που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya.


    ΑΝΩΝΥΜΕ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως όμως αυτά οφείλονται στην κρίση της Ρωσίας ;Εννοώ,μήπως οτι θέλουν έναν εθνάρχη,έναν άνθρωπο που θα τους βγάλει από την οικονομική και κοινωνική κρίση και έτσι είναι μόνο προσωρινά και "ψευδείς" αυτές οι απόψεις ;Για να καταλάβεις καλύτερα,ένα παράδειγμα υπάρχει και στην Ελλάδα.Πόσα άτομα που δεν υποστήριζαν τον παπαδόπουλο πετάνε και ένα "Που 'σαι ρε Παπαδόπουλε" την σήμερον ημέρα ;Εγώ ξέρω και φίλους και συγγενείς.

      Εννοείται πάντοτε σε φιλική διάθεση.Μην γίνουμε κανιβαλοι σαν τους δεξιούς.

      Βασίλης

      Διαγραφή
    2. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΕΣΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ.
      ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΑΣ(ΔΕΝ ΗΤΑΝ) ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ.
      ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΥΑΛΑ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ.
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
    3. Σωστό και αυτό που λες.

      Να σε ρωτήσω κάτι λίγο άσχετο από το θέμα για τον Στάλιν.Ας το πάω στο πιο γενικό.Τί θεωρείς οτι είναι πατριωτισμός ;Γίνεται να είσαι αριστερός και πατριωτής ;Αν ναι,εσύ είσαι ;
      Η-οι ερωτήση-εις θα ήθελαν να τεθούν και στον Yuri,αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον.

      Βασίλης

      Διαγραφή
    4. Ο Yuri επιστρέφει λοιπόν και σου απαντά:

      Για μένα Βασίλη το εθνικό στοιχείο πάντα συνδέεται με το ταξικό, το οποίο είναι και κυρίαρχο. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να πει (χωρίς να γίνει αστείος) ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού δεν υπάρχει εθνική καταπίεση. Ο ιμπεριαλισμός όχι μόνο καταπιέζει (και) εθνικά, επιβάλλοντας σε χώρες πολιτικές/οικονομικές επιλογές, τρόπο ανάπτυξης, ακόμη και πολιτισμό, αλλά κατά τη γνώμη μου μπορεί να κρατήσει έθνη (ακόμη και ομάδες εθνών) στην αιώνια υπανάπτυξη και εξαθλίωση.
      Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι υπανάπτυκτες χώρες δεν μπορούν ποτέ (ή μπορούν ΠΟΛΥ δύσκολα) να γίνουν ανεπτυγμένες. Δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες των λαών τους, έχει να κάνει με την θέση που τους έχει επιφυλάξει/επιβάλει το ιμπεριαλιστικό σύστημα και ο διεθνής καταμερισμός εργασίας.

      Ο πατριωτισμός λοιπόν ως υπεράσπιση της χώρας σου από τον ιμπεριαλισμό και τα τσιράκια του, είναι για μένα ένα πολύ υγιές και φυσιολογικό φαινόμενο, τόσο, όσο και ο προλεταριακός διεθνισμός.
      Αντίθετα με τον εθνικισμό που είναι σύμφυτος με την επιθετικότητα, το ρατσισμό κλπ. (ακόμη και σε πλήρως εξαρτημένα και υποτελή έθνη), ο πατριωτισμός για μένα έχει να κάνει ουσιαστικά με την διεκδίκηση της ανεξαρτησίας σου και την υπεράσπιση του λαού/πατρίδας σου απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και κοσμοπολιτισμό, όταν αυτός αποκτά εθνικά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
    5. Νομίζω με κάλυψες πλήρως.Αυτό θα έπρεπε να είναι η απάντηση για τον οποιοδήποτε καπιλέυεται για τον δήθεν αντιπατριωτικό συναίσθημα της αριστεράς.Μάλλον εκεί στα δεξιά πρέπει να αναθεωρήσουν λίγο τις αρχές τους περί πατρίς και να μην παίζουν πίσω από τις λέξεις.

      Διαγραφή
    6. "Εκεί στα δεξιά" δεν με αφορά τι θα κάνουν. Εδώ στ' αριστερά μ' ενοχλεί που κάποιοι δεν βλέπουν τα προφανή.

      Διαγραφή
    7. Θεωρείς οτι οι μετανάστες είναι υπερβολικά πολλοί στην Ελλάδα ;

      Διαγραφή
    8. Θεωρώ ότι σε όλα, ακόμη και στο τρολάρισμα, θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, γιατί αλλιώς γίνεται άχαρο.

      Διαγραφή
    9. Έπρεπε να ζήσουμε την βαρβαρότητα του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος για να εκτιμήσουμε και να νοσταλγήσουμε τον σοσιαλισμό που είχαμε, με όποια προβλήματα.

      Εγώ έζησα τον σοσιαλισμό στα άσχημα χρόνια του, δηλαδή λίγα χρόνια πριν την ανατροπή του, αλλά ο χειρότερος σοσιαλισμός είναι χιλιες,δεκα χιλιαδες, εκατό χιλιάδες ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από ένα τέλειο Καπιταλισμό.

      ΜΑΒΟΥ, από χώρα πρ. Σοβιετικής Ένωσης

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.