24 Ιανουαρίου 2012

Το άλλο σύστημα

 
Πυκνώνουν τελευταία οι αναφορές που υποστηρίζουν ότι συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αν από κάποιο επόμενο κυβερνητικό σχήμα αποκλειστούν τα κόμματα που έχουν ταυτιστεί με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, αν προκύψει, δηλαδή, κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ειδικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λένε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί στην κυβερνητική εξουσία να βρεθούν αριστερές δυνάμεις, που θα ακολουθήσουν μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, άλλη τακτική απέναντι στο κρατικό χρέος και άλλα παρόμοια. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι για το λόγο αυτό είναι αρκετό να βρεθούν πολιτικές δυνάμεις που αξιοποιώντας τη λαϊκή αγανάχτηση θα εξασφαλίσουν τα αναγκαία εκλογικά αποτελέσματα.
 
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η αλλαγή των κυβερνητικών δυνάμεων δεν αποτελεί κατ' ανάγκη και αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ισα ίσα. Μπορεί τα όποια νέα σχήματα αναλάβουν τη διακυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι είναι φορείς αλλαγής του, ενώ στην πραγματικότητα θα συνεχίζουν να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των ίδιων κοινωνικο-πολιτικών δεδομένων. Αποπροσανατολίζοντας και αφοπλίζοντας τους εργαζόμενους, δημιουργώντας αυταπάτες.
 
Ενα παράδειγμα: Μιλάει ο ΣΥΝ για την ανάγκη πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, για «έξοδο από την κρίση και μια νέα πορεία της χώρας». Ομως, δε λέει λέξη, πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις και ποιος θα κερδίσει από αυτές. Τι θα αλλάξει ώστε οι επιχειρηματίες, που σήμερα λόγω κρίσης απέχουν, να αρχίσουν τώρα να επενδύουν; Δεν αναφέρει το παραμικρό πώς αφού κινητήρια δύναμη για το κεφάλαιο είναι το κέρδος, η «αριστερή» τους κυβέρνηση θα εξασφαλίσει επιχειρηματικές επενδύσεις, χωρίς να συνεχίσει να ικανοποιεί τις διαρκώς διευρυνόμενες αξιώσεις των επιχειρηματιών.
 
Αλλο παράδειγμα: Τι θα γίνει με τα κρατικά χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις; Η «αριστερή πρόταση» που για καιρό παρουσίαζε ο ΣΥΝ προέβλεπε την τμηματοποίηση του χρέους για τον προσδιορισμό του «επαχθούς» του κομματιού, τη διαγραφή μέρους αυτού και την επιμήκυνση του υπολοίπου με χαμηλότερα επιτόκια. Η πρόταση αυτή και η προοπτική εφαρμογής της δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Πολύ περισσότερο που το ουσιαστικό μέρος αυτής ακριβώς της πρότασης (διαγραφή, επιμήκυνση, επιτόκια) αποτελεί και την ουσία του «κουρέματος» που προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζόμενους η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
 
Οποιαδήποτε αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αλλαγή πραγματική και όχι στη φαντασία του καθενός, είναι διαδικασία ανατροπών, σημαίνει αναμέτρηση με τις κυρίαρχες τάξεις και επικράτηση, προϋποθέτει, πρώτα και κύρια, αμφισβήτηση και ξήλωμα του ισχύοντος οικονομικού συστήματος. Αλλο πολιτικό σύστημα σημαίνει διαφορετικές κοινωνικές δυνάμεις στην εξουσία, διαφορετικές σχέσεις παραγωγής, διαφορετικές προτεραιότητες και κοινωνικοπολιτικούς στόχους. Ακρογωνιαίος λίθος η απαλλαγή της κοινωνίας από τους εκμεταλλευτές της εργατικής δύναμης, βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων στο σύνολό τους. Κι αυτά δε θέλουν μόνο καθαρές κουβέντες. Απαιτούν σαφή στρατηγική, ξεκάθαρες επιλογές, συγκεκριμένες προτάσεις.
 
Η στρατηγική της πολιτικο-οικονομικής αλλαγής στις σημερινές συνθήκες, λένε οι κομμουνιστές, σημαίνει Μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία, έξοδο από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους. Σημαίνει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, προγραμματισμό και σχέδιο ώστε να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν στο φουλ οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, έχοντας έναν και αποκλειστικό στόχο: Την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών όλων των εργαζομένων.

4 σχόλια:

  1. Μιλώντας ως κομμουνιστής,είναι ανεπίτρεπτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το γνήσιο αριστερό κόμμα άλλωτε,σήμερα ενώ ο κόσμος ψωφάει να παίρνει επιδοτήσεις 50-60 εκατ. ευρώ ή να απολύει εργαζομένους από τον 902,λες και δεν έχουνε λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 50-60 εκατομμύρια δεν πήρε. 58.000 ευρώ από αυτά τα τελευταία που έβγαλαν. Και μην μου πεις πως τα τρώμε!Να θυμίσω μόνο ότι όταν το 2007 έγιναν οι πυρκαγιές στην Ηλεία προσφέρθηκαν όλα τα έσοδα του Φεστιβάλ ΚΝΕ οδηγητή της Αθήνας,και ένα ακόμα ποσό από το κόμμα στους πυρόπληκτους. Άμα ήταν να παίρνουμε 50-60 εκατομμύρια εδώ θα ήμασταν?Θα εξαγοράζαμε κι εμείς ψήφους σαν το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μη λέμε ότι θέλουμε. Και όσον αφορά το 902 κοίτα πρώτα και κύρια αν είναι εμπορευματικός σταθμός.Η καλύτερα αν λειτουργεί σαν επιχείρηση που σκοπό έχει το κέρδος. Αμ δε! Αλλιώς θα χεζόταν στη διαφήμιση κάθε τέταρτο από μεγάλες πολυεθνικές. Άκου 50-60 εκατομμύρια ευρώ, σημαίνει ότι μοιράζουμε και τζάμπα I-phone και I-pad σε όσους ψηφίζουν ΚΚΕ. Σοβαρέψου λίγο, και μην λες ότι είσαι κομμουνιστής. Γιατί εντάξει παίζει το επιχείρημα με τον Γερμανό, αλλά αυτό με τα 50-60 εκατομμύρια πρώτη φορά το ακούω. Το οποίο σημαίνει ότι είτε είσαι απλά άσχετος είτε λειτουργείς προβοκατόρικα. Κομμουνιστής πάντως δεν είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον Γερμανό έχει αποδειχθεί οτι δεν είχε σχέση το ΚΚΕ.
      Ειδήσεις δεν βλέπεις αγόρι μου ;Σε ποιον κόσμο ζεις ;Μάλιστα στο χθεσινό δέλτιο ειδήσεων του mega αν θυμάμαι καλά.

      Διαγραφή
  3. τρεις προβοκάτορες συζητούσανε .. τι θα λέγανε ??
    μα.. προβοκάτσιες.. και οι τρείς.
    Ο ένας το "κοβει" και ο άλλος το "ράβει"

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΠΑΝΩ:
    Για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέει το άρθρο του Κακουλίδη.. και ....όχι για το τι είπε ο Πάγκαλος και ο Καρατζα-κολοτούμπας πριν κάτι χρόνια που ακόμα να "παραιτηθούνε" όπως υποσχέθηκαν...αφού τους διέψευσε ο ιδιος ο Υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Βερελής...

    ρε ΣΥΝασπιστηρια...
    παίξτε το "θεατρικό" σας, αλλά ρε παιδες από κάτω γελάνε, δεν ακουτε τα γέλια ?? σας πήρανε χαμπάρι, αλλά εδω δεν εχει γιαούρτια ρε γαμωτο...

    Σας ξεπερασε βρε η αστικη ταξη. Για μη πληρωμη του "επαχθούς χρέους" λέγατε και τωρα αυτοι οι ίδιοι το κάνουν με το κούρεμα του 50 και βαλε % του χρέους.
    Δεν την προλαβαινετε.. πάει (η αστική ταξη) πιό μπροστα από σας..

    επενδύσεις λέτε.. θα "γινουν" και δεν μας λέτε πως το κεφάλαιο θα κάνει επενδύσεις με εσας κυβέρνηση... θα τους δώσετε μεγαλύτερα προνόμια? ή, επειδη είσαστε πιό όμορφοι εσεις θα επενδύσουν?
    ....
    .... αυτά σας λέει και ο Κακουλίδης στο άρθρο, αλλά εσεις πάτε να το "αποφύγετε" .. πουλάκια μου...

    βρε σεις προσέξτε...!! ισως οι καπιταλιστές να σας δώσουν την "κουτάλα" αλλά προσοχή ..θα το κάνουν για να φάτε εσεις το "ξύλο"... και οι ..πεινασμένοι εργάτες ..έχουν βαρύ χέρι ..
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.