16 Ιανουαρίου 2012

Κλείνουμε τα φώτα ή τους τα αλλάζουμε?

"Γεια σου Manny, καιρό έχουμε να τα πούμε, σου στέλνω αυτό το e-mail .."
Δεν ξέρω αν σας έχω εξομολογηθεί ποτέ πόσο μου αρέσει να λαμβάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail στα ελληνικά). Μου δημιουργούν αυτό το ζεστό χνουδωτό συναίσθημα ότι κάποιος εκεί έξω με σκέφτεται. Κάποιος με θυμάται.

Κάπως έτσι αισθάνθηκα σήμερα όταν έλαβα (για τρίτη φορά) το e-mail / ενημέρωση για την ακόλουθη δράση.
(Η επόμενη υποθέτω είναι η "Κρατάμε την αναπνοή μας μέχρι να γίνουμε μπλε" ή η "περδόμαστε με κατεύθυνση το κοινοβούλιο" ή κάτι τέτοιο.)

Δεν μπορώ να κατανοήσω τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που πραγματικά πιστεύουν ότι θα βγει κάτι από όλο αυτό. Μου θυμίζει τη λογική του μποϋκοτάζ. Μαθαίνουμε ότι η Χ εταιρία ρούχων χρησιμοποιεί ανήλικους με ΑΦΜ στην Ινδία οπότε μποϋκοτάρουμε τα προϊόντα της. Και μετά τι κάνουμε? Ποιες είναι οι εναλλακτικές, εντός συστήματος? Ψωνίζουμε από την Ψ η οποία κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα στη Μαλαισία ή πλέκουμε τα δικά μας (χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες οι οποίες προφανώς φύτρωσαν σε κάποιο λιβάδι).


'H κάτι οικολογικές ανησυχίες που συνοψίζονται στην ώρα της Γης. (Υποθέτω είναι οκ στην ατζέντα σου να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που ξερνάει 5.000 ρύπους/sec αρκεί να κλείνεις τα φώτα μια φορά το χρόνο).

Δεν αμφιβάλλω ότι πολύς κόσμος που συμμετέχει σε αυτές τις κινήσεις έχει καλές προθέσεις (να πω τώρα την παροιμία με τον δρόμο ο οποίος είναι στρωμένος με καλές προθέσεις ή είναι υπερβολικά κλισέ?). Αλλά εσύ που μου έστειλες αυτό το e-mail (και μάλιστα 3 φορές για να είσαι σίγουρος ότι το πήρα) πόσο νομίζεις ότι θα τους πονέσει κάτι τέτοιο? Και μάλιστα τι διάρκεια και αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση? Πες μου αν είναι γρήγορα για να προμηθευτώ αρκετά ξύλα για τον ξυλόφουρνο που δεν έχω, να πάρω λάδι για το σπαρματσέτο (γιατί απ ότι κατάλαβα μπορεί να το τραβήξουμε μέχρι εσχάτων, μέχρι το καπιταλιστικό σύστημα να πει ήμαρτον και να πέσει να πεθάνει).

Δεν προσπαθώ να σε ειρωνευτώ.  Ούτε να σε απαξιώσω. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και ξέρεις πλέον τον τρόπο μου. Δεν είναι ο καλύτερος αλλά αυτόν έχω. Προσπαθώ να τον αλλάξω, αλλά εδώ πάλι μου έρχεται στο μυαλό μία άλλη παροιμία, αυτή με τον γέρικο σκύλο που δεν μαθαίνει εύκολα καινούρια κόλπα.
Ξέρω ότι ζορίζεσαι πολύ τον τελευταίο καιρό και να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Είχες συνηθίσει σε ένα άλφα τρόπο ζωής και τώρα που ξεβολεύεσαι σου έχει κακοφανεί. Είσαι σε πανικό. Ο τραπεζικός λογαριασμός αδειάζει, δουλειές δεν έρχονται και τα έξοδα τρέχουν. Δε μπορώ να σε καθησυχάσω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Χειρότερα θα γίνουν όσο συνεχίζεις να κάθεσαι πίσω από τον υπολογιστή σου (ο οποίος δεν δέχεται μετατροπές για να καίει φυσικό αέριο, πελετ ή ελαιοπυρήνα οπότε άσε κάτω το κομπιουτεράκι). και συνεχίζεις να μου στέλνεις τέτοια e-mail.

Κλείνουμε τα φώτα ή τους τα αλλάζουμε?

Πάω στοίχημα ότι εκεί στη γειτονιά σου υπάρχει λαϊκή επιτροπή. Το λέω με σιγουριά όχι μόνο γιατί έχουν πληθύνει σε όλη την Ελλάδα, αλλά επειδή ξέρω που μένεις, που έχεις μεγαλώσει. Αυτά από εδώ. Τα υπόλοιπα θα στα πω από το τηλέφωνο.

Κλείνουμε τα φώτα ή τους τα αλλάζουμε?  


8 σχόλια:

  1. Έλαβα το ίδιο email και είχα τις ίδιες σκέψεις. Μάλλον είναι πιο δύσκολο να βάλουμε τα πράγματα (ακόμη και τα πιο ανώδυνα) σε ένα πιο πολιτικό πλαίσιο που μας φέρνει σε ουσιαστική σύγκρουση για αυτό και το αποφεύγουν οι περισσότεροι. Ίσως είναι και θέμα συγκρότησης, ή τόλμης. Εξάλλου αυτές οι εύκολες λύσεις είναι και μια μορφή αυτοϊκανοποίησης, ότι δήθεν κάτι κάναμε και δε φέρουμε ευθύνη... Φαίδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι σαν την πανουκλα. Μπαινω σε πειρασμο να βαλω αρκετους σε spam mode.
      Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι εχουν αρκετο μυαλο αλλα τους αρεσει να τους παραμυθιαζουν. Πχ δεν πιστευω οτι πολλοι απο τους ψηφοφορους του πασοκ πιστεψαν ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ οτι λεφτα υπηρχαν γι αυτους. Ειναι ομως μια καλη δικαιολογια ("Αφου μας ειπε οτι λεφτα υπαρχου, μας ειπε ψεμματα" κτλ)

      Διαγραφή
  2. Έχω την αίσθηση ότι αυτά τα mail δεν θα σταματήσουν ποτέ, ίσως να συνεχιστούν και μετά το χτίσιμο της κομμουνιστικής κοινωνίας.

    Το 'χει αυτό το διαδίκτυο: Μπορείς εύκολα να κάνεις την τρίχα-τριχιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικα ωρες ωρες σκεφτομαι οτι το νετ λειτουργει σαν ενας τεραστιος παραμορφωτικος καθρεπτης που εχει μικρη συνδεση με την κοινωνια, τη ζωη στον πλανητη γη κτλ

      Διαγραφή
  3. Χνουδωτό συναίσθημα!! Εκπληκτική λεκτική ακροβασία, αυτό που λεν "ποιητική αδεία" (κάποιος παλιά νόμιζε ότι η ακριβής φράση είναι "ποιητική αηδία" και το χρησιμοποιούσε τελείως λάθος ο φουκαράς:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχεχε εχω διαβασει πολλες "ποητικες αηδιες". Οι περισσοτερες ηταν του Σαχτουρη.

      Προτιμω τον πεζο λογο, ως πεζος ανθρωπος που ειμαι (μιας και παω παντου με τα ποδια).

      Χνουδωτο συναισθημα ειναι η αλλα Manny μεταφραση του fuzzy feeling

      Διαγραφή
  4. Η στρουθοκάμηλος έχει τερηδόνα στον τραπεζίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.