8 Ιουλίου 2011

Κάντε με πρωθυπουργό!

Από fadomduck2 και antigeitonies


Όσοι έχουν θητεύσει ανά τους –πάλαι ποτέ– καφενέδες τής επικράτειας όλο και θα θυμούνται κάτι τύπους που είχαν έτοιμη τη συνταγή για τα προβλήματα της χώρας. «Κάντε με, ρε, πρωθυπουργό για μια μέρα –τους έφτανε μια μέρα– και θα δείτε». Ακολουθούσε στη συνέχεια το... πρόγραμμα που συνήθως αποτελούνταν από σειρά διαταγών. Θα διέταζε, λοιπόν, τους υπουργούς να είναι αποτελεσματικοί, τους βιομήχανους να είναι παραγωγικοί, τους τραπεζίτες να είναι έντιμοι, τους γιατρούς να μην παίρνουν φακελάκι κ.ο.κ. Ακολουθούσε βέβαια χοντρή πλάκα, «Πες μας κι άλλα, μεγάλε» και γενικώς περνάγαμε καλά.

Έτσι γινόταν τότε στα καφενεία. Δυστυχώς, από τότε μέχρι τα τώρα τα καφενεία έχουν λιγοστέψει δραματικά. Έτσι, τους υποψήφιους σωτήρες τής σήμερον είναι πολλοί που τους παίρνουν στα σοβαρά. Ιδιαίτερα αν έχουν και κάποιους ακαδημαϊκούς τίτλους και, πάνω απ' όλα, αν έχουν προβληθεί στα κανάλια. Βεβαίως, οι υπεύθυνοι των καναλιών δεν ανήκουν επ' ουδενί στην κατηγορία των αφελών. Ποιους θα προβάλουν, πότε, με ποια συχνότητα, αυτά έχουν πάντα άμεση σχέση με τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις και μανούβρες. Με το πού θέλουν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου, με το ποιες απόψεις θέλουν να πλασάρουν, ποια ζητήματα να συσκοτίσουν κ.λπ.
Όσο για τους εκλεκτούς καλεσμένους, απολαμβάνουν μια προβολή που τους «ανεβάζει», ενώ αναθερμαίνεται μέσα τους η ελπίδα ότι μπορεί να τους «καλέσει η πατρίς» (δηλαδή κάποιο κόμμα εξουσίας) να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από καλύτερα πόστα. Κάποιοι απ' αυτούς –και συνήθως όσοι έχουν θητεύσει στην Αριστερά– εμφανίζουν πιο ανυπόμονη τη φιλοδοξία να υπηρετήσουν τον... λαό. Είναι, ξέρετε, μια διαδρομή που από το 1980 και δώθε έχει διαμορφώσει κάτι σαν παράδοση για όλα τα αναρριχώμενα. 

Ξεκινώντας, ας πούμε, από το ΚΚΕ ή από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, περνάς στη συνέχεια στην «ανανεωτική Αριστερά», είτε άμεσα είτε αφού παρεμβληθεί ακαδημαϊκή καριέρα. Αναδείχνεσαι σε αστέρα των τηλεοπτικών πάνελ και από εκεί στην... υπηρεσία του έθνους. Όπου έθνος ήταν κατά κανόνα το... ΠΑΣΟΚ. Μόνο που (όπως το 1989) το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι «στα κάτω του». (Με την «Αριστερά» τού ΠΑΣΟΚ το συζητάμε πάντως.) Και να οι αριστεροί και οι κάθε λογής οικονομολόγοι και δώσ' του οι προοδευτικοί οι υπεράνω διαχωρισμών διανοούμενοι και από κοντά οι ατσίδες που αγκιστρώθηκαν στον έρμο τον Μίκη και δεν τα 'χουμε δει όλα ακόμα.

Αυτό που τους «ξεσήκωσε» και τους έκανε να ονειρεύονται «ρόλους» είναι η ισχυρή πιθανότητα αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Και στο σημείο αυτό τη μικρότερη σημασία έχουν οι βλέψεις και ο ρόλος προσώπων που στο κάτω κάτω δεν περιμένεις να έχουν και κάποιο σοβαρό έρμα. Το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στη στάση δυνάμεων όπως ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυτό που κατόρθωσαν να «δουν» στο οργισμένο ξέσπασμα εκατοντάδων χιλιάδων λαού ήταν η προσδοκώμενη «κινηματική στήριξη» στη γραμμή τους «ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών». Αυτές είναι που σε συνεργασία με ομάδες «αντιεξουσιαστών» (με τις δικές τους ιδεοληψίες αυτοί) και σε σύμπραξη με ό,τι πιο καθυστερημένο, απολίτικο, μικροαστικό, ακόμη και με ακροδεξιούς, ανέδειξαν σε κεντρικό σύνθημα που τους «ενώνει» τον αδιέξοδο στόχο «να πέσει η κυβέρνηση».

Και λοιπόν; Η κυβέρνηση έπεσε. Και μετά, τι; Ε, να ξαναπέσει! Αλλά γι' αυτά που αποτελούν και τη σοβαρότερη πλευρά του ζητήματος υπάρχουν, και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ειδικότερες αναφορές στις στήλες αυτής της εφημερίδας.

Για να ξανάρθω λοιπόν στο θέμα αυτού του σημειώματος, αυτό που είχαμε το τελευταίο διάστημα ήταν ένα μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων πλήθους «ειδικών» που εναλλάσσονταν- αλληλοτροφοδοτούμενο με εμφανίσεις τους στις «πλατείες». Η επιλογή από τα κανάλια και η προώθηση από κόμματα και οργανώσεις γίνονταν ως είθισται με κριτήριο τη συγγένεια ή και ταύτιση των απόψεων όλων αυτών των «ανένταχτων» με τις δικές τους. 

Ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσά τους, ο Δ. Καζάκης. Ξεκινώντας με τη σεισάχθεια, κινήθηκε με τους «αριστερούς οικονομολόγους», «σπρώχτηκε» από ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, ερωτοτρόπησε με τη «Σπίθα» του Μίκη και... να 'τος!

Παραζαλισμένος από την προβολή στα κανάλια, θαμπωμένος από τα φώτα των προβολέων, εκστασιασμένος μπροστά στο χειροκρότημα της πλατείας, αισθάνθηκε περίπου ως ο «αναμενόμενος». Ήταν αδύνατον πλέον να συγκρατηθεί. Έτσι εφόρμησε ακάθεκτος: Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο λοιπόν (ΕΠΑΜ), εδώ και τώρα.

Το οποίο Μέτωπο θα προωθήσει την ανατροπή τού καθεστώτος κατοχής τής χώρας από ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ. Την τιμωρία ενόχων, δωσιλόγων. Τη μη αναγνώριση και άρνηση πληρωμής τού χρέους, εδώ και τώρα. Την έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. Την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με μοχλό το κράτος. Την αλλαγή του μονομερούς προσανατολισμού της χώρας κ.λπ. κ.λπ. Και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη, με προϋπόθεση την πάλη για την κατάκτηση της δημοκρατίας. Πώς έλεγε εκείνος ο τύπος (Α. Παπανδρέου), για όσους θυμούνται, «Σοσιαλισμός στις 18»; Βέβαια εκείνος είχε ως πρότυπο τη Σουηδία, ενώ το πρότυπο του Δ. Κ. είναι η Νορβηγία (κατά Σκανδιναβία μεριά πάντως και αυτός). Και μια ακόμη –πιο σημαντική αυτή– διαφορά που μάλλον διαφεύγει του Δ. Κ. Εκείνο το μεγάλο κόλπο (ΠΑΣΟΚ) στήθηκε έχοντας την πολύπλευρη στήριξη σημαντικών δυνάμεων του συστήματος εντός και εκτός Ελλάδας. Το κολπάκι του Δ. Κ., όπως έχουν τα πράγματα, το πολύ να αναλάβει τη λάντζα.

Θα έλεγα ότι ίσως βιάστηκε. Με την κίνησή του αυτή έχασε το διαβατήριο του «ανένταχτου» με το οποίο περιδιάβαινε τις πλατείες. Το λούστρο του «ειδικού» που τον καλούν στα κανάλια για να προσφέρει τις γνώσεις του «στον λαό» χωρίς να προσβλέπει σε πολιτικά ή άλλα οφέλη. Άσε που οι πολιτικές δυνάμεις που τον πλασάριζαν προς ίδιον όφελος θα τον αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικά.
Αλλά, τι να σου κάνει και αυτός; Οι εξελίξεις τρέχουν, οι διεργασίες εντείνονται, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις όλο και πιο ενεργά πασχίζουν να κεφαλαιοποιήσουν την «ανένταχτη» παρέμβασή τους. Άλλοι «ανένταχτοι» ήδη κινούνται στην κατεύθυνση συγκρότησης πολιτικών σχημάτων «της πλατείας». Έτσι μάλιστα και σκάσουν μύτη στον ορίζοντα εκλογές, προβλέπεται μεγάλη γκάμα προσφορών. Το κόμμα (ή σχήμα) της πλατείας. Το γνήσιο σχήμα της πλατείας. Το πιο γνήσιο σχήμα της πλατείας. Το ακόμα πιο γνήσιο κ.λπ. Έπρεπε λοιπόν να κινηθεί, να προβληθεί στο ταμπλό όσο ακόμα βρίσκεται –ή νομίζει πως βρίσκεται– στα πάνω του.

Υ.Γ.: Θα μπορούσε βέβαια ο Δ. Κ. να ισχυριστεί, καθώς το συνηθίζει, ότι αυτά τα λένε οι «πράκτορες των δυνάμεων που θέλουν να υπονομεύσουν μια κίνηση σωτηρίας της χώρας».
Όσο (με) μας αφορά, αυτά τα έχουμε ξανακούσει. Από τον Ανδρουλάκη, τη Δαμανάκη, τον Μπίστη κ.ά. Απ' όλη αυτή την ελεεινή κομπανία τότε που «υπεράσπιζε τον σοσιαλισμό» και πριν πορευτούν στην αθλιότητα της ανοιχτής προσχώρησης στην υπηρεσία του συστήματος. Πρόκειται μάλλον περί «σχολής» που, ως φαίνεται, αφήνει χούγια σε όσους θήτευσαν σε αυτή.

Β. Βαλκάνιος
πηγή: Προλεταριακή Σημαία 

28 σχόλια:

  1. ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΚΚΕ Μ-Λ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ, ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑΤΙ Α ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΟΪΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΙΝΑ Ε ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΑΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΧΤΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΟΝΚ ΚΟΓΚ, ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΚΕ ΟΧΙ ΤΟ Μ-Λ ΚΑΙ ΑΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΥΣ ΨΕΥΤΕΣ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοιτα Θεοδωρε
    το επιχειρημα "θελουν να μας κανουν κινα" κατ εμε, κατα την ταπεινη μου αποψη, δεν ειναι σωστο.
    θα μπορουσε καποιος αντιστοιχα να πει κακοπροαιρετα και για μας διαφορα που δεν ευσταθουν.
    Το μλ, εχει καποια δικια στην κριτικη που ασκει για το παρελθον (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ)
    και αντιστοιχα καποιος θα μπορουσε να ασκησει κριτικη πανω στη σταση του μλ για αλλα..μεγαλο θεμα..τεσπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε, το θέμα μας δεν είναι το μλ, αλλά ο Κλεισθένης της αμεσοδημοκρατίας ... Αφήστε την όποια κριτική για το μλ για ένα θέμα που θα κολλάει τουλάχιστον.

    Το συγκεκριμένο άρθρο της Προλεταριακής σημαίας μας εκφράζει και μάλιστα βρήκαμε και αρκετά κοινά σημεία με κριτικές που έχουμε διατυπώσει και εμείς στο παρελθόν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνω
    εγω τον συγκεκριμενο χωρο τον βλεπω με συμπαθεια
    (τα παραπονα σας στον Manny)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ Ο ΜΑΟΪΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΓΡΑΦΩ, ΤΩΡΑ ΚΟΙΝΑ ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΑΟΪΣΤΗ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα κανεις και γραφεις την αποψη σου βρε!

    Αυτο που εφαρμοζουν στην Κινα ειναι καπιταλισμος καποιας περιεργης κινεζικης μορφης : ]]]]

    οποιαδηποτε ομοιοτητα με σοσιαλισμο, μαοϊσμο, ή ο,τι αλλο εξαντλειται μονο στα συμβολα και στα χρωματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΟΪΣΜΟ ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΤΕ ΕΙΣΑΙ ΜΑΟΪΣΤΗΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως από τον Καζάκη μάθαμε πολύ περισσότερα πράγματα απ' ότι από το ΚΚΕ για την κρίση...
    και έχει και δική του τηλεόραση το κόμμα, τρομάρα του!!!
    Από το διαδίκτυο τον γνωρίσαμε, ΤΕΛΕΙΕΣ οι συνεντεύξεις του, ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΛΛΑ!
    Το ότι ψάχνει σε καπιταλιστική λογική λύση και δεν επιδιώκει ανατροπή του συστήματος, δε σημαίνει ότι είναι κωλόπαιδο ούτε ότι πλασάρεται ως αριστερός!

    Αν υπάρχει κάποιος λόγος που άτομα σαν αυτόν τυγχάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από το λαό είναι γιατί γεμίζουν τα κενά που ΕΠΡΕΠΕ να καλύπτει το ΚΚΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!!

    Και μη μου αρχίσετε τις μαλακίες περί ταξικού πολέμου, γιατί και μέσα διαθέτει το κόμμα και υποστήριξη είχε από τον κόσμο του τόσα χρόνια. Γιατί δεν τον κάλεσε το 902 να τα πει αυτά που είπε στο κόντρα tv? Να του κάνει και ερωτήσεις στην τελική, να τον φέρει σε δύσκολη θέση , να τον “ξεσκεπάσει” βρε αδερφέ!
    Η μήπως θεωρείς ότι αυτά που είπε για το πώς δουλεύει η οικονομία και τι πάει να γίνει στη χώρα είναι ψέμματα? Γιατί μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ΠΛΗΡΩΣ!

    Εν πάση περιπτώσει δικαίωμά του είναι να κρατά ότι σημαία θέλει και ο καθένας να τον σχολιάζει όπως επιθυμεί..

    Η επιλογή ανήκει σε μας!

    Ασχέτως από το ότι ανήκω στο ΚΚΕ, θεωρώ όπως και πολλοί άλλοι ότι υπάρχει ΣΟΒΑΡΟ θέμα πλέον με την ηγεσία του κόμματος και ότι κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους!

    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θανάση-αν από ότι λες ανήκεις στο ΚΚΕ, δεν ξέρεις για την προσπάθεια του κόμματος από το 2008 κιόλας να προσεγγίσει την κρίση; Δεν ξέρεις για την καμπάνια στο λαό για τα αίτια της κρίσης; Δεν ξέρεις για την ημερίδα για την κρίση που βγήκε και πλατιά σε μπροσούρα; Δεν ξέρεις για τα άρθρα στην ΚΟΜΜΕΠ, που θα έπρεπε να διαβαστούν από τα μέλη και να διαδοθούν; Δεν ξέρεις για το πρώτο τεύχος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης που βγήκε με θελματολογία για την κρίση, αποκλειστικά, με εμπειρία από άλλες χώρες και είχε σαφές τον ίδιο στόχο με τα άρθρα στο ελληνικό περιοδικό που λέω παραπάνω;

    Αυτά σου φαίνονται λίγα για την ενημέρωση για την κρίση; Και δεν αναφέρω καν την πληθώρα άρθρων στο ριζοσπάστη και τις προκυρήξεις, δουλειά άτομο το άτομο που κάνουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, που είναι και η σημαντικότερη δουλειά. Δηλαδή με αυτά που λες, υποστηρίζεις ότι το ΚΚΕ, δεν κάνει τιποτα, γιατί σήμερα αντικειμένικά ότι και να πεις θα πρέπει να προσεγγίσει τα αίτια της κρίσης και την εξέλιξη της.

    Για τον Καζάκη η άποψη μας γνωστή και, όχι δεν προσεγγίζει σωστά το πρόβλημα αλλά κατά πως θέλει η αστική τάξη. ΠΑΝΤΑ η αστική τάξη, την κρίση την προσεγγίζει είτε σαν διαφθορά ή αστοχία των πολιτκών ή στην καλύτερη περίπτωση (περίπτωση Καζάκη), ως αστοχίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.Και αυτά δεν είναι συμπεράσματα από την παρούσα κρίση αλλά από όσες προηγήθηκαν.

    Άσχετο, αλλά το ΚΚΕ, έδωσε λόγο σε μαρξιστές επιστήμονες που δεν συμφωνούν πλήρως μαζί του, όπως ο Μαυρουδέας πχ, αλλά και άλλοι, αλλά από τη στιγμή που μια λύση που δεν σύμφέρει το σύστημα δεν θα σπρώχτει από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, δεν θα έχει "διαδοθεί". Στην περίπτωση όμως αυτή εκτός των αστικών ΜΜΕ, οι οπορτουνιστές βρήκαν στον Καζάκη την θεωρητική τους δικαίωση για έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και τον λιβανίζανε από το πρωί μέχρι το βράδυ, εδώ και κάτι μήνες και εκεί που πέρσι τέτοιον καιρό δεν τον ήξερε όυτε η μάνα του τώρα το παίζει περισπούδαστος αναλυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Θανάση, αν και το σχόλιό σου είναι ιδιαιτέρως ύποπτο και τρολαδόρικο, θα σου απαντήσω λες και είσαι όντως, αυτό που δηλώνεις.

    Απο τον Καζάκη σχεδόν δεν μάθαμε τίποτα γύρω απο την κρίση, τις αιτίες της κρίσης, τις αντιθέσεις του Καπιταλισμού, και όλα αυτά τα ωραία μαρξιστικά τα οποία σου τα γράφει το ΚΚΕ απο την στιγμή που ιδρύθηκε ... Ακόμα και ο Καζάκης τα έγραφε, όταν ήταν στον Ριζοσπάστη. Αλλά εσύ τότε τον Καζάκη δεν τον ήξερες, τότε που τα έγραφε ωραία ... τώρα τον έμαθες που σου λέει παπαριές για το δημόσιο χρέος.

    Σήμερα ο Καζάκης έχει αποφασίσει να μας εξηγήσει τι είναι τα CDS, τα spreads και ποιές είναι οι μορφές του χρέους, στοιχεία ΑΣΧΕΤΑ με την κρίση, στοιχεία που αναλύει και αστικός κόσμος σε τέτοιο βαθμό ώστε ο λαός να νομίζει πως όλα σχετίζονται με το χρέος.

    Φυσικά και λέει ψέμματα όταν τονίζει πως αίτιο της κρίσης αποτελεί το δημόσιο χρέος ή τα ελλείματα της χώρας. Το ίδιο πράγμα λέει και η κυβέρνηση, το ίδιο και το MEGA CHANNEL. Φυσικά και ψεύδεται ασύστολα, όταν ισχυρίζεται πως η διέξοδος απο την κρίση βρίσκεται πίσω απο την διαγραφή του χρέους χωρίς να κάνει καμία αναφορά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, τις χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων, την υπερσυσσώρευση των κεφαλαίων στις τράπεζες της Ελβετίας, την χαμηλή κατανάλωση, το "υψηλό" εργατικό κόστος ! Αν είναι να κάνει οικονομικές αναλύσεις και να αφήνει στο απυρόβλητο τον Καπιταλισμό, ας τις κάνει και σωστά ...

    Περισσότερο μου αρέσει να ακούω τον Μάνο, παρά τον Καζάκη. Τουλάχιστον ο Μάνος, δεν το παίζει αριστερός και δεν κάνει κριτική στο ΚΚΕ απο τα αριστερά ...

    Τέλος μου αρέσει που δηλώνεις ΚΚΕ, αλλά εντυπωσιάζεσαι απο αστικές αναλύσεις της κρίσης ! Ούτε ένα τρολάρισμα της προκοπής δεν μπορείτε να κάνετε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα συμφωνήσω και γω εν μερει με τον Θανάση-τα περι Καζάκη δεν με αφορούν- οτι κατι πρέπει να γίνει με την ηγεσία, οχι οτι η Αλέκα δεν ειναι ικανή αλλα ο κόσμος θέλει κατι παραπάνω,ακομα και μη κομμουνιστές προσπαθούν να βρουν λόγους να ψηφίσουν το κόμμα αλλα δεν πείθονται.Δεν περιμένω βέβαια οτι με μια αλλαγή πολιτικου αρχηγού θα γίνουν ολοι κομμουνιστές αλλα θα είναι και αυτο μια αρχή ή μάλλον μια καλή συνέχεια ωστε να προσεγγίσει το κόμμα περισσότερο κόσμο και να αυξήσει τη δύναμη του! stelth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε παιδιά, εαν δεν πείθονται απο τον λόγο του Κόμματος θα πειστούν από την αλλαγή ηγεσίας ?

    Η ουσία δηλαδή είναι να μας ψηφίσει ο κόσμος επειδή έχουμε ΓΓ τον α, β χαρισματικό "ηγέτη" ή να πειστεί απο τον λόγο του Κόμματος και να οργανωθεί στους χωρους εργασίας του, εκεί που δίνονται οι μάχες και πραγματοποιείται η εκμετάλλευση ?

    Ακούω πολλούς (δεξιούς κυρίως) να λένε "Βάλτε την Κανέλλη αρχηγο και θα σας ψηφίσω και εγώ" !!! Συγγνώμη, με αυτήν την λογική θα βαδίσουμε ? Με την λογική ενός αστικού κόμματος ?

    Να μου πείτε διαφωνίες σας με το πρόγραμμα του ΚΚΕ, με την στρατηγική του σε ζητήματα συμμαχιών και μετώπων ή άλλα επιμέρους θέματα, να το συζητήσω. Αλλά στείρα κουβέντα για Γραμματείς και ηγεσίες δεν ανοίγω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Καζάκης έχει δείξει τις γνώσεις του στα οικονομικά, και εγώ έμαθα πολλά από τις τοποθετήσεις του. Έχω να πω ότι πρέπει να αφύπνισε πολύ κόσμο, ή τουλάχιστον να τον τρόμαξε μέσα στην γαλήνη του (γιατί η αφύπνιση είναι πολύ βαριά κουβέντα).
    Όμως ενώ στα οικονομικά κάνει απλωτές και ύπτια και πεταλούδες, στα πολιτικά πρέπει να βάλει τα μπρατσάκια του.
    Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος (αν όχι απο την συνείδησή του)να ανάψει κεράκι στο εικόνισμα της ταξικής πάλης και του ΚΚΕ, αλλά το να μιλάς για εθνικοποιήσεις και στροφή της παραγωγής και του προσανατολισμού της χώρας, για τα οποία πρέπει να χυθεί αίμα, αλλά καλείς να το κάνει για χάριν ενός νεο-Κεϋνσιανικού μοντέλου, πρόκειται για επικινδυνη κίνηση που είτε προέρχεται από συστημικό βόθρο, είτε από εγκεφαλική μαλάκυνση και πολιτική δυσλεξία. Θεωρώ το δεύτερο, εξ ου και τα προτεινόμενα μπρατσάκια.
    Στην πραγματικότητα συμβαίνουν και τα δύο, καθώς η άρχουσα τάξη τρίβει τα χεράκια της για τις ανέξοδες και ακίνδυνες για την ύπαρξή της λογικές που φουντώνουν εντός του κινήματος της ακίνητης πλατείας.
    Και, Θανάση, το ΚΚΕ δεν είναι scouter και κυνηγός ταλέντων για να παραμονεύει πίσω από τα κανάλια πότε θα περάσει κάποιος έξυπνος για να πάει να του την πει και να τον "ξεσκεπάσει". Το ΚΚΕ είναι αυτό που ξέρεις, λέει αυτά που λέει, έχει κάνει άπειρες οικονομολογικές αναλύσεις, ανανεώνει πάντα τις γνώσεις του σχετικά με τις υλικές-κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες στην ελλάδα και όταν χρειαστεί, ή όταν το καλούν, μπαίνει και στην λεκτική αντιπαράθεση.
    Αυτά που λέει ο Καζάκης δεν δημιουργήθηκαν χθες. Ούτε ειπώθηκαν χθες για πρώτη φορά. Αλλά προφανώς λίγο το λέγειν, λίγο το ακομματίκ, ε, βγήκε και ένας ακόμα και πήρε τηλεοπτικό χρόνο και έγινε γνωστός. Πόσο μάλλον που όλες μα όλες μα ΟΛΕΣ οι αναλύσεις του ΔΕΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΥΝ την ανατροπή της αστικής τάξης αλλά και των δομών του συστήματος που γέννησαν και γεννούν πάντα τις κρίσεις. Βολικό ε;
    Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά πλέον και μέσα από το μπλογκ του αλλά και τις ομιλίες του στην πλατεία και τα κανάλια, έχει αναπτύξει και ρητορική ενάντια στο ΚΚΕ. Και όχι ως "ανεπαρκες", αλλά ως ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΟ τα συμφέροντα του λαού και αποκομμένο απο το εργατικό κίνημα (!!!11). Κάθεται και διαβάζει την ΚΟΜΕΠ και σχολιάζει άρθρα παράγραφο-παράγραφο με μια επιχειρηματολογία λούνα παρκ, ντε και καλά να γίνει τσίμπλα. Μα τι ποιο τέλειο!! Ένας επιστήμονας που αντιμάχεται το ΚΚΕ "από τα αριστερά (;) " !!!
    Δεν υπάρχει κάτι να "ξεσκεπάσεις" φίλε Θανάση, είναι ολοκάθαρο. Η αντιπαράθεση γίνεται στο πολιτικό επίπεδο όχι στο ξεκατινιασμένο προσωπικό. Όσο καλές προθέσεις και να έχει ο Καζάκης, όπως και χιλιάδες άλλων ανθρώπων που βγαίνουν στο δρόμο και αναζητούν απαντήσεις και λύσεις, ο δρόμος που δείχνει είναι φανερός. Και πλέον παίρνει και πολιτική θέση με δημιουργία σχήματος/σώματος/μετώπου/καρωτίδας/κόμματος και ως τέτοιος αντιμετωπίζεται. Πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν μη τι άλλο μπορείτε να διαβάσετε κι αυτό:

    http://teddygr.blogspot.com/2011/07/1.html

    πηγαίνοντας προς την νεώτερη ανάρτηση.

    Σε περίληψη τα άρθρα από την ΚΟΜ.ΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταρχήν εγώ δεν είπα ότι το προσεγγίζει μαρξιστικά το θέμα, δηλαδή επιστημονικά. Γι 'αυτό και είπα ότι καταλαβαίνω ότι ψάχνει λύση στα πλαίσια του καπιταλισμού. Και γω το καταλαβαίνω ότι αυτά είναι μαλακίες αλλά ίσως ρε παιδιά ακόμη και με λύσεις τύπου Καζάκη, που είναι συμβιβασμός, να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε λίγο περισσότερο, ξέρω γω!
    Για ανατροπή του συστήματος, δύσκολο το βλέπω πάντως.. είναι πανίσχυρη η αστική τάξη στην Ελλάδα και έχει πολλούς και δυνατούς συμμάχους.

    Γι το ότι κατηγορεί το ΚΚΕ γι' αυτά που λέει δεν το ήξερα, ούτε ότι έχει δικό του μπλόγκ ήξερα, αν και μάλλον θα πρεπε να το χα φανταστεί..

    Παιδιά ένα ριζοσπάστη τη βδομάδα διαβάζω, μια φορά τη βδομάδα για καφέ βγαίνουμε πλέον :((
    Ποια είναι η ΚΟΜΜΕΠ !?!? LOL!

    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΟΜΜ.ΕΠ. = Κομμουνιστική Επιθεώρηση

    Θάνο, κατανοώ την οικονομική στενότητα του καθενός, εξάλλου την βιώνουμε όλοι μας. Αλλά εαν αρχίσουμε να εντυπωσιαζόμαστε απο τον κάθε τυχοδιώκτη αλχημιστή, σαν τον Καζάκη, το χάσαμε το παιχνίδι. Καταλαβαίνω πως εντυπωσιάζει ο τρόπος που τα λέει, αλλά οι λύσεις που προτείνει ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

    Σοβαρές συστημικές λύσεις προτείνει ο Μάνος, ο Προβόπουλος, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση. Το Μνημόνιο είναι μια πολύ καλή συστημική λύση, μια λύση που αθωώνει τον Καπιταλισμό, προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και στηρίζει την κερδοφορία τους ! Και η στήριξη της κερδοφορίας τους περνά πάνω απο την ελαχιστοποίηση του εργατικού κόστους !

    Μην ξεγελιόμαστε. Δεν υπάρχουν συστημικές λύσεις οι οποίες θα μας κάνουν να "ανασάνουμε" ! Το σύστημα κλάταρε ... κάτω απο την πίεση των αντιφάσεών του.

    Αυτό που μπορούμε μόνο να καταφέρουμε μέσω ισχυρών απεργιακών κινητοποίησεων, είναι να πάρουν ορισμένα μέτρα καμιά παράταση, να κερδίσουμε λίγο χρόνο ... ! Αλλά ακόμα και για αυτές τις μικρες νίκες θα χρειαστεί ο καθένας απο μας, να οργανωθεί και να δημιουργήσει ισχυρούς θύλακες αντίστασης στον χώρο της εργασίας του.

    Οι πολιτικοί ή οι κεφαλαιοκράτες δεν είναι σαδιστές ! Δεν θέλουν να μας κάνουν να πεινάσουμε ... Το σύστημα προσπαθούν να διαιωνίσουν, τα συμφέροντα των αστών φυσικά θα προωθήσουν. Μας χρειάζονται για να δουλεύουμε και να αρπάζουν την υπεραξία που παράγουμε. Αλλά για να να καρπωθούν την υπεραξία μας, πρέπει να μας πουλήσουν και τα προϊόντα που παράγουμε ! Σε ποιόν λοιπόν θα πουλήσουν τα προϊόντα και αγαθά τους και να βγάλουν τα κέρδη τους, εαν εμείς δεν έχουμε πλέον την οικονομική ευχέρεια ?

    Δυστυχώς έκατσε η μπίλια της ιστορίας στην δικιά μας γενιά, να φάει το παλούκι της κρίσης καταρχάς και να ανατρέψει στην συνέχεια τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Πραγματικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάκαμψης ...

    Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο πιο σύντομα θα "ανασάνουμε" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εδω ομως σε ενα τετοιο χρονικο σημειο δεν ειναι καλο να κερδισουμε περισσοτερο κοσμο;Πως θα το καταφερουμε αυτο;Κανοντας δουλεια στους χωρους εργασιας θα μου πεις...ναι συμφωνω, αλλα δυστυχως δεν φτανει!Λιγο προπαγανδα να πεσει απ τα μμε και τον εχασες!Εκει τωρα χρειαζεται μια προσωπικοτητα ισχυρη για να τους κρατησει.Ο περισσοτερος κοσμος δεν διαβαζει τα προγραμματα των κομματων.Ολοι ξερουμε πως ψηφιζει.Επηρεαζεται περισσοτερο απο προσωπα και λιγοτερο απο θεσεις.Τωρα αρχιζει και ξεξυπναει αλλα ειναι απποπροσανατολισμενος!Αυτο δεν το βλεπουμε;Τι περιμενουμε να ερθουν οι επομενες εκλογες και να "αντιδρασουνε" ριχνοντας το στην αποχη;Οπου χτιστηκε σοσιαλισμος υπηρχαν και ηγετες εγω αυτο ξερω.Ετσι μονο θα ανασανουμε ,παιρνοντας τον κοσμο με το μερος μας,αλλαζοντας το συσχετισμο δυναμης και εχοντας ενα αρχηγο ο οποιος να μπορει να αλλαξει επιτελους τα πραγματα. stelth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. STELTH (αόρατε) , το πρόβλημα δεν είναι η ηγεσία αλλά η πολιτική που εκφράζει ο κάθε πολιτικός χώρος, είδες που έπεσες στην παγίδα του αστικού συστήματος και της αστικής προπαγάνδας που προπαγανδίζουν "ηγέτες" αλλά κουβέντα για πολιτικές.
    Τις πολιτικές θέσεις και αποφάσεις του ΚΚΕ δεν τις παίρνει η Παπαρήγα (Γενική Γραμματέας) μόνη της, αυτές είναι συλλογικές, θα στα πώ με δύο λόγια :
    1.Συνεδριο (μετά απο συζητήσεις - αποφάσεις των ΚΟΒ)
    2.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    3.ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
    Το κυρίαρχο και ανώτατο όργανο είναι το συνέδριο, αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά απο τα λοιπά αστικά κόμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Stealth
    τον προβληματισμό σου για τον πως θα προσεγγίσουμε μεγάλη μερίδα του κόσμου, ο οποίος τώρα απαγγιστρώνεται απο τον δικομματισμό ή τις αυταπάτες του συστήματος, τον καταλαβαίνω και τον συμμερίζομαι. Όχι όμως όταν το περιορίζεις σε ζητήματα ηγεσίας. Μακάρι το πρόβλημα να βρισκόταν στην ηγεσία του ΚΚΕ ή στα παιχνίδια με την εικόνα, διότι θα ήταν και πολύ απλή η λύση του ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ανάλυση πού κάνει ο Καζάκης περί χρηματιστικού και παραγωγικού κεφαλαίου είναι και ήταν πάντα Μαρξιστική.
    Η άρνηση του Χρέους ήταν και είναι πάντα Λενιστική.
    Ισως ο Καζάκης να είναι ποιό συνεπής απο το ΚΚΕ.
    Αν νομίζει κανένας ο,τι απο νόμους ελεύθερης αγοράς θα περάσουμε σε σοσιαλιστικές λύσεις χωρίς κευνσιανές λύσεις ας τις αναπτύξει στην μικροαστική Ελλάδα.
    και ας απαντήσει πως αυτό θα γίνει με κοινοβουλευτισμο, ευρωπαική ενωση, νάτο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ανάλυση του Καζάκη είναι τόσο μαρξιστική όσο ήταν και οι αναλύσεις του Ανδρέα Παπανδρέου!
    Η άρνηση του χρέους είναι λενινιστική, μόνο που ο Λένιν στη Ρωσία, την εφάρμοσε μετά την επανάσταση. Πριν το χρησιμοποιούσε ως προειδοποίηση στους δανειστές ή ως ανάλυση για να εξηγήσει πράγματα που συνέβαιναν δεν το έθετε ως προϋπόθεση για τη διεκδίκηση του οποιουδήποτε θέματος από την εργατική τάξη, πόσο μάλλον για να προτείνει διαχειριστικές, του καπιταλισμού, κυβερνήσεις.
    Το χρέος και η κρίση ναι μεν είναι υπαρκτά αλλά όχι οι πραγματικές αιτίες της επίθεσης.
    Για τον φίλο ανώνυμο θα έλεγα να το ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα "μαοϊσμός". Και ο Λένιν με την συνθήκη Μπρέστ Λιτόφσκ αναγκάστηκε να παραδόσει Ρώσικα εδάφη. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν έγινε επανάσταση στη Ρωσία; Ο Μάο και ο Χότζα εκείνη τη περίοδο εκφράσανε την αντίθεση στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και την λεγόμενη αποσταλινοποίηση, αποκομμουνιστικοποίηση κατά τη γνώμη μου. (Ο όρος "μαοϊσμός" δεν μπήκε τυχαία σε εισαγωγικά, ως ΚΚΕ(μ-λ) δεν μας εκφράζει, όπως και ο "σταλινισμός", ο μόνος όρος που αποδεχόμαστε είναι ο μαρξισμός - λενινισμός).
    Για το ΚΚΕ, μετά από τόση συμπάθεια, δε λέω τίποτα!
    Να 'στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στα χρόνια της διακυβέρνησης του Χότζα, η Αλβανία εξελίχθηκε από φεουδαρχικό κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής σε ένα κράτος απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο,Προσηλωμένος στον ορθόδοξο κομμουνισμό του Ιωσήφ Στάλιν, ο Χότζα διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Γιουγκοσλαβία το 1948, όταν ο Τίτο ήρθε σε ιδεολογική ρήξη με την Μόσχα. Το 1949 διέταξε την εκτέλεση του υπουργού Άμυνας, Κότσι Τζότζε, κατηγορώντας τον ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες υπέρ της Γιουγκοσλαβίας, Κύρια αιτία αυτής της κατάστασης ήταν η αυστηρή προσήλωση του Χότζα στις σταλινικές αρχές. Το 1956 διέκοψε σχέσεις με την Μόσχα και με όλα τα άλλα κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) αποκήρυξε τον Στάλιν. Το 1960 προσέγγισε την Κίνα, όταν ο Μάο ήρθε σε ρήξη με τον Νικήτα Χρουστσώφ, Το 1968, η Αλβανία εξήλθε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Ρώσων στην Τσεχοσλοβακία. Με τον θάνατο του Μάο το 1976 και τις αλλαγές στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα κατά την διετία 1977-1978, ο Χότζα διέκοψε σχέσεις και με τους «ρεβιζιονιστές» του Πεκίνου.

    Το 1981 διέταξε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στο κομμουνιστικό κόμμα και την κυβέρνηση της Αλβανίας. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Μεχμέτ Σέχου, ο οποίος, κατά τα επίσημα ανακοινωθέντα, «αυτοκτόνησε». Λίγο αργότερα, ο Χότζα αποσύρθηκε από τα πιο πολλά καθήκοντά του και παρέδωσε τα ηνία της χώρας στον Ραμίζ Αλία.
    Αυτό για τον Χότζα
    θεοδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όσο για τον ΣΤΑΛΙΝ ευθήνεται για εκατονταδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ
    οπως επίσης και για πολλά καλά όπως το οτι δεν υπήρχε ανεργία οι εργάτες ζούσαν σε ενα καλό περιβαλλον εργασίας.
    θεοδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΛΕΝΙΝ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΑΝΑΓΚΆΣΤΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Μετά από εννέα εβδομάδες διαπραγματεύσεων χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία, ο γερμανικός στρατός διατάχτηκε να επαναλάβει την προέλασή του στο ρωσικό έδαφος. Στις 3 Μαρτίου 1918, με τα γερμανικά στρατεύματα να κινούνται προς την Πετρούπολη, ο Λένιν διέταξε τον Τρότσκι να δεχτεί τους όρους των Κεντρικών δυνάμεων. Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ ανάγκασε τους Ρώσους να παραδώσουν την Ουκρανία, τη Φινλανδία, τις Βαλτικές χώρες, τον Καύκασο και την Πολωνία, ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ
    ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @antigeitonies

    Η απάντηση του Καζάκη για το χρέος είναι στό
    http://dimitriskazakis.blogspot.com/search/label/ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Η απάντηση του ΚΚΕ σήμερα ειναι
    «Αποδέσμευση απ' την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία»
    Εγώ θα προσθέσω :
    ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    ΑΠΟΔΕΣΜΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
    ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ Μ-Λ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ Μ-Λ ΚΚΕ;
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και η Αλβανία και η Κίνα τράβηξαν το δρόμο της ήττας του κομμουνιστικού κινήματος μια ήττα που ήρθε μέσα από κάποιες διαδικασίες που, αν θέλουμε να λεγόμαστε μαρξιστές λενινιστές, λέγεται ταξική πάλη. Η οποία μετεπαναστατικά πέρνει άλλες μορφές αλλά δε παύει να είναι υπαρκτή. Το πως και γιατί ηττήθηκε το κ.κ. είναι μεγάλη κουβέντα.
    Όχι ότι δεν υπήρξαν εκτελέσεις και καταστάσεις αδικαιολόγητες και καταδικαστέες.
    Από 'κει όμως μέχρι του σημείου να αποδεχόμαστε ότι μας σερβίρει η αστική προπαγάνδα υπάρχει απόσταση. Μόνο τα νούμερα να βάλουμε σε συνδυασμό με τους πολέμους που πέρασαν αυτοί οι λαοί, ιδιαίτερα ο Ρώσικος, απορεί κανείς πως και εξακολουθούν και υπάρχουν μετά από τις τόσες χιλιάδες και εκατομύρια εκτελέσεις!
    Θα ήθελα και μια εξήγηση πως συμβιβάζεται ένας λαός που ζει με το φόβο των εκτελέσεων από τη μια, από την άλλη να λέμε ότι "οι εργάτες ζούσαν σε ενα καλό περιβαλλον εργασίας."
    Η Ρωσία ήταν ήδη στο πόλεμο από το ξεκίνημά του, οι μπολσεβίκοι αναγκάστηκαν να δώσουν εδάφη στη Γερμανία για να σώσουν την επανάσταση και κατηγορήθηκαν για αντεπανάσταση! Με τον ίδιο τρόπο που αναγκάστηκαν και οι Κινέζοι κομμουνιστές να υποχωρήσουν σε κάποια πράγματα.
    Η απάντηση του ΚΚΕ(μ-λ) είναι καμία αναγνώριση κανενός χρέους Μέτωπο Αντίστασης και Κοινή Δράση του λαού κατά της επίθεσης για επανακατάκτηση όλων όσων μας έχουν πάρει πίσω. Η διαγραφή του χρέους, προς όφελος του λαού, θα γίνει μόνο μετά την επανάσταση. Όπως αποδυκνείει και η ιστορία άλλωστε!
    Όλα τα άλλα είναι για αναζήτηση καινούργιου διαχειριστή και λύσεις που δεν πατάνε πια, αν πάταγαν και ποτέ, στη πραγματικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού.
    Οι διαφορές μας με το Μ-Λ ΚΚΕ παρά τη κοινή μας καταγωγή, ιστορικά ανήκουμε και οι δύο στο ρεύμα που δημιουργήθηκε από αγωνιστές του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στις εξορίες των "σοσιαλιστικών" χωρών και εγχώρια που αρνήθηκαν τα αποτελέσματα του 20ου Συνέδριου του ΚΚΣΕ και την επέμβαση μέσω της λεγόμενης "πλατειάς 6ης ολομέλειας" του '56, και οι οποίοι αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία στις οργανώσεις του ΚΚΕ.
    Μιλάμε για τη μεγαλύτερη διάσπαση του ΚΚΕ για την οποία το τωρινό ΚΚΕ ελάχιστα έχει πει. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της συζήτησης για την ιστορία που διεξάγεται στις γραμμές του!
    Το πιο ενεργό κομάτι από αυτούς, και έχοντας διαχωρίσει τη θέση τους από τον Ζαχαριάδη αποδεχόμενοι παράλληλα τις απόψεις του ΚΚ Κίνας, ενώθηκαν στην ΟΜΛΕ(Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας). Το '77 πραγματοποιήθηκε συνέδριο με στόχο να μετατραπεί η ΟΜΛΕ σε κόμμα με τον τίτλο ΚΚΕ(μ-λ). Χώρισαν οι δρόμοι γιατί υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις και για τα εσωτερικά πράγματα αλλά και για το διεθνές ΚΚ, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο ΚΚ Κίνας. Για παράδειγμα το ΚΚΕ(μ-λ) αρνήθηκε εξ αρχής τη θεωρία των τριών κόσμων. Αυτοί που αποχώρησαν από το συνέδριο της ΟΜΛΕ (μειοψηφία) έφτιαξαν το Μ-Λ ΚΚΕ.
    Ως προς τα σημερινά λίγο αν μας παρακολουθήσει κανείς, ιδιαίτερα στο μαζικό κίνημα αλλά και στις γενικότερες τοποθετήσεις, οι διαφορές των δύο οργανώσεων είναι πολύ μεγάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.