18 Ιουλίου 2011

Ενοχλείστε τους κομμουνιστές!

Γράφει ο TRASH

Είχα την περασμένη εβδομάδα μία κουβέντα, μεταξύ ψητού, κρασιού και αντάρτικων τραγουδιών, σε μία ακόμη ευχάριστα φολκλορική εκδήλωση της φυλής των Κ.Κ.
 
Η κουβέντα είχε ένα εξίσου «φολκλορικό» αντικείμενο. Την συνηθισμένη κάποιες φορές καλοπροαίρετη γκρίνια, για πράγματα που δεν γίνονται καλά, για άλλα που δεν γίνονται καθόλου, για συμπεριφορές ανθρώπων μέσα στο ΠΑΜΕ και το Κόμμα κλπ.
 
Λέω καλοπροαίρετη γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι απλά αυτό που λέμε συνεπής, αλλά μάλλον πιο κοντά στον χαρακτηρισμό αυτού που δείχνει υπερβάλοντα ζήλο, για πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα, και μάλιστα χωρίς να είναι μέλος του κόμματος! 
 
Οπότε προβληματίστηκα, και κάθησα και αναρωτήθηκα, τι μπορεί να φταίει για το ό,ποια οποσδήποτε υπαρκτά, κακώς κείμενα. Κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσα, και τους προβληματισμούς που ανέπτυξα σε αυτήν την κουβέντα, θα μοιραστώ παρακάτω με τους αναγνώστες του μπλοκ.

Λοιπόν για αρχή φταίω εγώ. Που μπορεί να απεργήσω, να πάω το χάραμα στην περιφρούρηση και πρωί στην πορεία, αλλά την Κυριακή το πρωί να μην πάω στην συνέλευση του σωματείου μου, ή αν πάω να ψηφίσω την εισήγηση και να φύγω, για να προλάβουμε μετά να «πάμε για κανένα μπάνιο»,  και παρόλα αυτά να μην έχω κανένα πρόβλημα με την ταξική μου συνείδηση. 
 
Μετά φταις εσύ συνάδελφε, που όταν έρχεσαι στις εργατικές συσκέψεις, δεν βάζεις όλα τα θέματα που σε απασχολούν, από φόβο μήπως κουράσεις ή από ντροπή μην σε πάρουν για «αδιάβαστο». 
 
Φταίμε εμείς που αν δεν πέσει το τηλέφωνο για την χρέωση «δουλειάς», αλλάζουμε ανακουφισμένοι πλευρό αντί να τηλεφωνήσουμε εμείς για να ρωτήσουμε το τι ανάγκες υπάρχουν. 
 
Φταις εσύ εργάτη/ια που δεν βαράς τα κουδούνια από τις ΚΟΒ για να πεις τους προβληματισμούς σου. Λες να σε διώξει κανείς; 
 
Εχεις παράπονα από την δράση των κομμουνιστών; Καλά κάνεις! Ελα και πέστα! Κάντους με την συμμετοχή σου καλύτερους! Κωλοχέριασε τους, αλλά μην μένεις θεατής και κριτής εκ του μακρώθεν, λες και είναι κάτι έξω από εσένα.
 
Θεωρείς πως υπολειτουργούν οι λαϊκές επιτροπές στην γειτονιά σου; Εμπα και λειτούργεισε τις καλύτερα! Εχεις πρόβλημα με την λειτουργεία του ΠΑΜΕ; Πάρε τον λόγο στις συνελεύσεις! Μην ντρέπεσαι! Κανείς δεν θα σε αποπάρει, και αν κάποιος το κάνει κατάγγειλε τον!
Ενόχλησε τους, ενόχλησε μας!
 
Τι νομίζεις εργάτη πως είναι τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος; Κάτι το ανώτερο ιεραρχικά με την αστική έννοια, από εσένα; Οχι φυσικά! Εργάτες σαν και εσένα είναι οι περισσότεροι, που απλά έχουν συνειδητά αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις. Απέναντι σε ποιόν νομίζεις πως έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις αυτές;
 
Στον Μαΐλη, την Παππαρήγα, την Κ.Ε., τα ντουβάρια του Περισού ή τον μακαρίτη τον ...Μπρέζνιεφ; 
 
Απέναντι σε εσένα, την εργατική τάξη, τις έχουν αναλάβει. Ελεγξε τους λοιπόν, ζήτα τους λογαριασμό, αλλά ανάγκασε τους με την συμμετοχή σου να δουλέψουν καλύτερα!
Τι νομίζεις πως είναι το κομμουνιστικό κόμμα; Ενας ακόμη αστικός οργανισμός που θέλει την εξουσία για να μοιράσει λεφτά και οφίτσια στα μέλη και τους οπαδούς του;
Οποσδήποτε όχι! Το Κ.Κ. είναι το όπλο με το οποίο η εργατική τάξη (δηλαδή εσύ!), Θα πάρει την εξουσία για να καταργήσει τις τάξεις! Αντιμετώπισε το ανάλογα. 
 
Σκέψου- ενόχλησε- προβλημάτισε -συμετείχε! 
 
Δώσε δύναμη στην δύναμη σου, συνδιαμόρφωσε την δράση της, και ζήτα της τον λογαριασμό για το τι έκανε. Τόσο δύσκολο είναι;
Οχι δεν φτάνει η οικονομική ενύσχιση, δεν φτάνει να σου πέφτουν τα χέρια από τις αφίσσες, δεν φτάνει μόνο να μαλλιάζει η γλώσσα σου στην δουλειά. Συναποφάσισε επιτέλους!
Κατάγγειλε τα στραβά, και δημιούργησε κάτι πιο όμορφο ο ίδιος.
Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη, θα μπορούσε χωρίς εσένα να ξεπεράσει το δικό σου Κόμμα τις αδυναμίες του;
Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο περιέχει και μία πολύ μεγάλη δόση αυτοκριτικής για τα χρόνια που καθυστέρησα να δώσω επιτέλους ένα βιογραφικό, και όχι μόνο....

15 σχόλια:

  1. ξέρω και κάτι ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, που όταν διαφώνησαν με την συγκυβέρνηση το 89, ΔΙΑΓΡΑΦΗΣΑΝ!

    Βέβαια δε λέω ότι αυτός είναι ο κανόνας..αλλά δε μπορεί να μην το θυμηθεί κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κάππος, ο Μπατίκας, ο Κοτζιάς, μέχρι και η ΚΝΕ κόντεψε να φύγει από το κόμμα τότε..
    Επέτρεψε μου να σου φρεσκάρω τη μνήμη λιγάκι...

    http://dosepasa.wordpress.com/2010/07/04/55/

    Πάντως να ξέρεις ότι συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου και τις απόψεις σου και 'γώ μέσα.. ΕΝΟΧΛΗΣΤΕ ΤΟΥΣ και καταγγείλετέ τους αν σας γράφουν ή σας επιδοκιμάζουν, ΑΛΛΑ πάνω απ' ολα ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ! Κάντε το ΚΚΕ δικό σας!

    ΕΜΕΙΣ είμαστε το κόμμα, όλοι μαζί και ο καθένας χώρια. Κάτω οι εκπρόσωποι, των εκπροσώπων, ο εκπρόσωπε!

    Ο κομμουνισμός είναι η εφαρμογή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην οικονομία!

    ΑΜΗΝ, αν και άθεος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου θεωρείς πως δεν γνωρίζω τι έγινε το 89 ? Απλά ρώτησα να μου πεις ποιός διαγράφηκε όπως λες απο το ΚΚΕ ... ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ !!!

    Οι παραπάνω που αναφέρεις, παραβίασαν το καταστατικό του Κόμματος και για αυτό διαγράφησαν. Και το παραβίασαν εν γνώση τους με σκοπό να διαγραφούν. Δεν διαγράφησαν επειδή διαφώνησαν. Μην λέμε και ότι θέλουμε ...

    Μάλιστα οι Μπατίκας και Κοτζιάς παραιτήθηκαν απο την ΚΕ και εξέδωσαν δικιά τους μπροσούρα ... Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν ακόμα ? Να βάλουν ταμπελάκι "διαγράψτε μας" ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσοχή,
    δεν εξετάζω εδώ το εαν οι απόψεις των αποχωρούντων και διεγραμμένων ήταν σωστές ή όχι, αλλά τους λόγους για τους οποίους διαγράφησαν και οι οποίοι ήταν σωστοί σύμφωνα με το καταστατικό του Κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To τι ακριβώς έγινε το '89 το γνωρίζουμε όλοι. Από την άλλη πλευρα καλό θα είναι να θυμόμαστε πως πολλοί από αυτούς που έφυγαν τότε, η μετέπειτα πορεία τους, μάλλον προς τα (πολύ)δεξιά, παρά στα αριστερά του ΚΚΕ τους οδήγησε. Ακόμη καλό είναι να λάβουμε υπόψην μας πως πληθώρα μελών και στελεχών που είχαν διαφωνήσει τότε με την τακτική του ενιαίου ΣΥΝ (και όχι με κάτι άλλο), ξανάγιναν δεκτοί με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες. Αυτά για την σωστή ιστορική αποτίμηση κάποιων γεγονότων.
    Τέλος, ακόμη και βάση καταστατικού, η εσωτερική επαγρύπνηση και κριτική, δεν είναι δικαίωμα αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vidalius:
    1o μέρος
    Καταρχήν, θά'θελα να συγχαρώ το blog και τους διαχειριστές του. Μπαίνω σχεδόν καθημερινά και βρίσκω πάντα αξιόλογα άρθρα ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ πάντα 100% με αυτά. Λοιπόν, θά'θελα να πω δυο λόγια. Διάβασα το άρθρο του dosepasa που αναφέρθηκε ο φίλος παραπάνω. Η αλήθεια είναι ότι το 89 ήταν το επιστέγασμα της δεξιάς παρέκκλισης που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Είναι αλήθεια ότι το Κόμμα μπήκε σε λογικές διαχείρισης και συνδιαχείρισης της εξουσίας ακροβατώντας ανάμεσα στον ευρωκομμουνισμό και τον Μαρξισμό-Λενινισμό. Η ιδεολογική διαπάλη μέσα στο Κόμμα ήταν μεγάλη. Σ'αυτό φυσικά έπαιξε μεγάλο ρόλο και η περεστρόϊκα και η πορεία των ανατροπών του Σοσιαλισμού στην ανατολική ευρώπη. Πολλά από τα ζητήματα που έθεσε η τότε ηγεσία της ΚΝΕ ήταν σωστά. Όπως και η στάση του Κάππου. Το άρθρο όμως (του dosepasa)εμποτισμένο με πάθος από το πρόσφατο των γεγονότων αντιμετωπίζει το ζήτημα αντιεπιστημονικά και καθόλου διαλεκτικά. Δηλαδή, δεν ήταν προϊόν εσωτερικής διαπάλης στο Κόμμα η διάσπαση και δημιουργία του ΝΑΡ αλλά προϊόν των "κακών" και σκοτεινών δυνάμεων που ηγούνταν το ΚΚΕ πέφτοντας κι αυτοί στην παγίδα της σταλινολογίας κλπ. Αν ήμουν τότε οργανωμένος στην ΚΝΕ ίσως νά'φευγα κι εγώ. Και ίσως να έμπαινα και στο ΝΑΡ. Το βέβαιο όμως είναι ότι μέσα στη δεκαετία του 90 θα είχα φύγει από το ΝΑΡ και θα γυρνούσα πίσω, όπως έκανε και ο Κάππος, εν μέρει ο Ρούσσης και πάρα μα πάρα πολλά στελέχη του ΝΑΡ που όχι απλά γύρισαν πίσω αλλά σήμερα είναι και μέλη του Κόμματος. Η αντίστροφη πορεία του εκφυλισμού του ΝΑΡ ξεκινάει πολύ νωρίς που με πρόσχημα την παρέκκλιση του ΚΚΕ μιλάει για κηδεμόνευση της ΚΝΕ από το ΚΚΕ κουκουλώνοντας ουσιαστικά το καταστατικό που αναφέρει ρητά πως η ΚΝΕ είναι νεολαία του ΚΚΕ και όχι αυτόνομη νεολαιίστικη οργάνωση. Καταπατά την μαρξιστική-λενινιστική αρχή πως η εργατική τάξη έχει το Κόμμα της, τη στιγμή που για το ΝΑΡ είναι άχρηστο και η ΚΝΕ μπορεί να παίξει από μόνη της αυτόν τον ρόλο στην λογική αριστερίστικων σχημάτων και κομμάτων που επειδή στερούνται πρόσβασης στην εργατική τάξη για αυτούς η Ε.Τ. παύει να είναι πρωτοπόρα και αρκεί η νεολαία με διάφορους συμμάχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vidalius:
    2o μέρος
    Από κει πέρα η ιδεολογική διαπάλη συνεχίστηκε στο ΚΚΕ και κορυφώθηκε το 91 με τη διάσπαση και τη αποχώρηση των ευρωκομμουνιστών (Ανδρουλάκης, Δαμανάκη, κλπ). Θυμίζω πως την ηγεσία του Κόμματος (τους συσχετισμούς)την είχαν αυτοί το 89. Παρόλα αυτά το Κόμμα σώθηκε από το να μετατραπεί σε Γαλλικό ΚΚ, Ιταλικό ΚΚ, Ισπανικό ΚΚ κλπ.Σ'αυτή τη μάχη οι σφοι που πήγαν στο ΝΑΡ απείχαν. Το Κόμμα ανασυγκροτήθηκε στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού και με βάση τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Από κει πέρα κύλησε πολύ νερό. Ανασυγκροτήθηκε η ΚΝΕ με τελείως καινούργια χαρακτηριστικά. Οι οργανώσεις του ΝΑΡ αντιμετώπισαν την ΚΝΕ ανταγωνιστικά όχι σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο ξεκατινιάσματος για το 89, τον Συνασπισμό, τις συγκυβερνήσεις κλπ, χωρίς να εστιάζουν στην νέα πολιτική που χάραζε πλέον το κόμμα. Προφανώς εσκεμμένα γιατί καταργούσε τις αιτίες της δημιουργίας του ΝΑΡ. Στην αρχή είναι λογική μια τέτοια επιφυλακτική στάση. Από κει πέρα όμως ειδικά και μετά τις μαζικές αποχωρήσεις μελών του ΝΑΡ προς το ΚΚΕ η πορεία προς τυχοδιωκτικές λογικές και ο εκφυλισμός ήταν γεγονός. Η ΜΑΧΟΑ, το ΜΕΡΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνεργασίες των ΕΑΑΚ με τον ΣΥΝ στα πανεπιστήμια παλαιότερα είναι μια έκφραση αυτού του τυχοδιωκτισμού. Η προσχηματική διάσπαση λόγω ΣΥΝ του 89 μέσα σε 10 χρόνια ξεχάστηκε. Η συνεργασία με το ΣΕΚ (τροτσκιστική ομάδα και γνωστή ουρά του ΠΑΣΟΚ) νομίζω ότι κατέστρεψε οριστικά τα όποια προσχήματα. Το αντι-ΚΚΕ μας ενώνει με αποτέλεσμα το ΝΑΡ και τόσες άλλες αριστερές οργανώσεις να παλεύουν μέσα από παλινωδίες για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Ειδικά σήμερα που το κόμμα δεν δίνει καμία λαβή. Καμία συνεργασία δεν μπορεί να γίνει από τα πάνω. Σαφές. Ιδού η ρόδος λοιπόν. Μέσα από τα σωματεία εμπρός για ταξικούς αγώνες. Όχι στις μεταλλάξεις και μετατροπές δεκανικιών του ΠΑΣΟΚ και της ΓΣΕΕ. Αφού φαγώθηκε και η πατάτα της άμμεσης δημοκρατίας της πλατείας νομίζω ότι ήρθε η ώρα να παλέψουμε όλοι μαζί με το ΠΑΜΕ αν θέλουμε να σώσουμε κάτι για εμάς και τα παιδιά μας. Γιατί η αυταρέσκεια των διαδικασιών της πλατείας ως αυτοσκοπός είναι απλά γελοίος. Η διαδικασία είναι το μέσο που σε φέρνει πιο κοντά στον στρατηγικό σου στόχο. Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας. Αν πρόσβαλα κάποιους ζητάω συγγνώμη δεν είναι προσωπικό είναι πολιτικό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ VIDALIUS
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. VIDALIUS
    οτι ειχα σκοπο να γραψω για το "τοτε" τα ειπες ΟΛΑ συντροφε και με το παραπανω!!!!!

    απο τοτε "με τα δοντια σφιγμενα " χτιζουμε καθε μερα ,το κομμουνιστικο κομμα πραγματικα νεου τυπου ,με αδυναμιες και παραληψεις ,αλλα τι αλλο ειναι ο κομμουνιστης, αν οχι συνεχης παλη με τα παραπανω;;;

    ΛΕΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eμπεριστατωμένο άρθρο και επικοδομητικά τα σχόλια . Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω στο.. "καμμιά συνεργασία από τα πάνω...(και συμφωνώ απόλυτα)και χωρίς ενδιάμεσες καταστάσεις ως την επίτευξη του στόχου.Στο παρελθόν υπήρξαν τέτοιες (ΕΔΑ , ενιαίος ΣΥΝ... κλπ)που αποδείχτηκαν επιζήμιες για το κόμμα και για την υπόθεση της Εργατικής Τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να κανω μια ερωτηση? Γιατι παλευουμε για το Σοσιαλισμο?Αφου λεμε οτι ειναι νομετελειακη η νικη του,δεν θα ηταν καλυτερα να αραξουμε και να περιμενουνε να γινει?Απλα θα αργησει λιγο παραπανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vidalius:
    @στελλα νικ: Καταρχήν δεν είναι άρθρο είναι ένα πολύ γρήγορο ζάπινκ με πρόχειρες εκτιμήσεις. Να πω επίσης ότι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τί εννοείς με το: "χωρίς ενδιέμεσες καταστάσεις". Η ΕΔΑ και ο ενιαίος ΣΥΝ ήταν συμμαχίες. Το λάθος δεν βρίσκεται στην συμμαχία γενικά, αλλά στη φύση της κάθε συμμαχίας και στη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται. Η αλήθεια είναι πως και η ΕΔΑ και ο ενιαίος ΣΥΝ έπληξε το κίνημα και το κόμμα με τις αυταπάτες που σπάρθηκαν στο όνομα της ενότητας της αριστεράς και των "δημοκρατικών δυνάμεων". Οι συμμαχίες μπορεί να μας φέρουν κοντά στην επίτευξη του στόχου όταν βγαίνουν μέσα από ταξικό πρίσμα και γεννιούνται μέσα από αγώνες. (έτσι για να το διανθίσω λίγο)

    @Βαγγελης: καλο!!! Αλλά αν αράξουμε και περιμένουμε την επανάσταση μάλλον κάποιο πρωί θα ξυπνήσουμε στη δουλοκτητική Ρώμη μέσα στο ανακαινισμένο Κολοσαίο περιμένοντας τα λιοντάρια να μας κατασπαράξουν. Ο Καπιταλισμός όσο και να σαπίσει όσο και να βρωμάει θα στέκεται όρθιος και πιο βάρβαρος. Αν δεν τον γκρεμοτσακίσουμε δεν πρόκειται να φύγει από μόνος του.

    Υ.Γ. Χαίρομαι που το internet αξιοποιείται δημιουργικά, βοηθώντας όλοι στην υπόθεσή μας χωρίς να ξεφεύγουμε κι επίσης χαίρομαι να διαβάζω τόσους συγκροτημένους σφους-φίλους-συναγωνιστές με τόση πίστη για τον Σοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις.

    Vidalius το έθεσες όσο πιο σφαιρικά και αντικειμενικά γίνεται. Μην σε απασχολεί το ότι δεν συμφωνείς με ότι βάζει το μπλογκ. Ούτε εγώ συμφωνώ 100% εξάλλου ... :-)

    Πάντως εαν θες να προχωρήσεις ένα βήμα παρακάτω στην μπλογκόσφαιρα και να προσφέρεις και με δικές σου κριτικές ή άρθρα, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και εγω δεν συμφωνω...αλλα ενεκα τα ρουβλια και ο yiokyiok πειθεται !!!

    :-)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.