28 Απριλίου 2011

Ταινιοπροτάσεις (για περίεργα γούστα)

1. Eraserhead (1977) - David Lynch

Ο Henry ζει σε ένα περίεργο βιομηχανικό περιβάλλον (το οποίο μοιάζει να έχει βγει από βιντεοκλίπ των Rammstein). Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα ζωντανό ή πράσινο (πέρα από τα διάφορα άτομα που είτε εισβάλλουν στη ζωή του Henry είτε απλά τον περιστοιχίζουν και από το σάπιο φυτό που ο Henry έχει στο μικρό κλειστοφοβικό του σπίτι).

Μία ακόμη δυστοπική ταινία ή απλά οι φόβοι του δημιουργού για την αστικοποίηση, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την πατρότητα? Όπως και να το δει κανείς (και με γνώμονα το γεγονός
ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει ο θεατής με μια ταινία του Lynch είναι να προσπαθήσει να την εκλογικεύσει/ αναλύσει/ εξηγήσει) μία πολύ καλή ταινία -η πρώτη μεγάλου μήκους του Lynch-η οποία έδωσε από πολύ νωρίς σημεία γραφής για αυτό το τεράστιο ταλέντο.

2. Tetsuo (1989) - Shinya Tsukamoto


Μία συνηθισμένη βόλτα στο μετρό καταλήγει σε μεγάλη περιπέτεια για τον ήρωα της ταινίας αφού βρίσκεται κυνηγημένος από μία παράξενη γυναίκα (η οποία μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιο επίπεδο της κόλασης του Δάντη). Στη συνέχεια ο ήρωάς μας διαπιστώνει ότι σιγά σιγά μετατρέπεται σε μέταλλο (δεν μακραίνουν τα μαλλιά του ούτε νιώθει μια ακατανίκητη έλξη για μπύρα, αλλά το σώμα του αποκτά μεταλλικά μέρη). Κατά κάποιο τρόπο η ταινία (τουλάχιστον στο μυαλό μου) συνδέεται θεματικά με την προηγούμενη, επίσης ασπρόμαυρη και ατμοσφαιρική αλλά με αισθητική που παραπέμπει σε ασιατικό θρίλερ/κομικ/video game (είναι όντως δύσκολο να περιγραφεί).

3. Holy mountain (1973) - Alejandro Jodorowsky

Μία μεσσιανική φιγούρα (οι ομοιότητες με τον Ιησού είναι παραπάνω από προφανείς) περιφέρεται σε ένα κόσμο γεμάτο από θρησκευτικούς συμβολισμούς (πάρα πολύ αιρετικούς που σίγουρα θα ενοχλήσουν τον θρησκευόμενο θεατή) μέχρις ότου γνωρίσει τον αλχημιστή (που τον παίζει εξαιρετικά
ο ίδιος ο Jodorowsky) και ακολουθεί η τελείως ανορθόδοξη συνέχεια η οποία περιλαμβάνει μια σειρά ανθρώπων με ονόματα πλανητών του ηλιακού συστήματος και ένα "προσκύνημα"/ ταξίδι αναζήτησης, ανάμεσα σε όλα τα άλλα.
Μια λίστα ταινιών που περιλαμβάνει κομμάτι από το έργο του David Lynch επιβάλλεται να συνοδεύεται και από μία ταινία του Jodorowsky (ενός δημιουργού που τον έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό). Πολύχρωμη, με χιούμορ και περίεργη αισθητική (ο δημιουργός εκτός των άλλων ήταν clown και έπαιζε κουκλοθέατρο), με κάθε καρέ να βρίθει από σύμβολα και διάθεση για έντονο σχολιασμό καταστάσεων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

4. Der Siebente Kontinent (1989) - Michael Haneke


Η οικογένεια Schober μοιάζει να είναι μία τυπική μέση οικογένεια, με το όμορφο σπίτι, τις καλές δουλειές των γονιών και την μικρή κορούλα τους. Μοιάζει δηλαδή να ζει σε ένα μικροαστικό παράδεισο. Τι την οδηγεί όμως στη αποξένωση και την καταστροφή? Ο Haneke μας δείχνει με εκπληκτικό τρόπο την καθημερινότητα μιας τέτοιας οικογένειας, τις μηχανιστικές καλοσυγχρονισμένες κινήσεις που επαναλαμβάνονται (σχεδόν βασανιστικά) κάθε μέρα. Την έλλειψη επικοινωνίας (και ουσίας) στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. Βέβαια αν δώσει κανείς βάση σε αυτά που ακούγονται από το ραδιόφωνο σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και στα εξώφυλλα των εφημερίδων, μπορεί ενδεχομένως να βρεί ένα δεύτερο, άκρως πολιτικό, επίπεδο ανάγνωσης (hint: η χρονιά που βγήκε η ταινία).


5. Sweet Movie (1974) - Dusan Makavejev

Οι παράλληλες ιστορίες δύο γυναικών, μίας σχεδόν μουγκής νεαρής καλλονής που παντρεύται έναν μεγιστάνα και μίας ωριμότερης γυναίκας-καπετάνιου ενός πλοίου που κουβαλάει ζάχαρη.
Μία πολύ αμφιλεγόμενη ταινία από τον "σεσημασμένο ταραχοποιό" του
Γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου, γυρισμένη ενόσω ήταν εξόριστος στον Καναδά. Η ταινία έχει αρκετά τμήματα που έχουν στο παρελθόν χαρακτηριστεί ως πορνογραφικά και έχουν λογοκριθεί. Μπορεί όντως να σοκάρει (όχι βέβαια στα επίπεδα που σοκάρουν πιο γνωστές ταινίες όπως το Salo) με το μείγμα σεξουαλικής ψυχοθεραπείας και κριτικής στο σύστημα που προσφέρει, οπότε απευθύνεται σε κοινό που διαθέτει γερό στομάχι (σας προειδοποιήσαμε λοιπόν!). Είναι ιδιαίτερα καλογυρισμένη, με καλές ερμηνείες και πολύ χαρακτηριστική 70's αισθητική.
Η κριτική που γίνεται μέσα απο την ταινία είναι ωστόσο ιδιαίτερα αυστηρή και σε αρκετά σημεία, ίσως άδικη, ως προς τον Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, καθώς υπερτονίζει τις αρνητικές πτυχές και ξεχνά όπως φαίνεται τις θετικές. Δείγμα της εποχής της και του κλίματος που επικρατούσε σε μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής -και όχι μόνο- αριστεράς.


Bonus: το soundtrack περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα τραγούδια κατά την -όχι και τόσο ταπεινή- μου άποψη, του Μάνου Χατζιδάκη.

10 σχόλια:

  1. Ωραιο αφιερωμα!Μanny,δεν εχω δει καμια απο αυτες τις ταινιες,ειμαι λιγο συντηρητικος στις κινηματογραφικες μου λοξες,η πιο ακραια που εχω δει ειναι το salo,το οποιο δε μου αρεσε καθολου,
    και το snake of june,ενα αλλο Γιαπωνεζικο αλλοκοτο,αλλα αυτο μου αρεσε.

    Θα εβλεπα παντως ανετα αυτες τις ταινιες,ισως πιο πολυ περιεργεια εχω για τη ταινια του Γιοντοροφσκυ,
    ειχα διαβασει κατι κομικς του και τα βρηκα ενδιαφεροντα
    (Κ αυτο ενω δεν ειμαι κομιξακιας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks celin : ]]
    Καμια απο αυτες δεν ειναι τοσο ακραια οσο το salo οποτε μην ανησυχεις..η μαλλον μπορουν να χαρακτηριστουν ακραιες αλλα για διαφορετικους λογους.
    Εμενα μ'αρεσαν ολες (apparently) αλλα αυτη που τραβηξε το ενδιαφερον σου τυχαινει να ειναι -in my not so humble opinion- η πιο ομορφη εικαστικα.
    Καλη θεασην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το snake of june που ανεφερες μολις το googl-ara και ειναι απο τον ιδιο δημιουργο που εκανε το tetsuo..ενδιαφερον : ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μας θύμισες πάλι, σου βγάζουμε το καπέλο, μάλλον την ντραγιάσκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου θυμίσουμε πως στο sweet movie του Dusan Magaveyiev το τραγούδι που έπαιζε όταν το ποταμόπλοιο που έχει την φάστα του μεγάλου Κάρολου ταξίδευε ο Μάνος Χατζηδάκις το είχε δημιουργήσει.
    Επίσης στο "στο Βλέμμα του Οδυσσέα", κάτι αντίστοιχο είχε κάνει με τον Λένιν εκείνη τη φορά ο μεγάλος Τεό(Αγγελόπουλος).

    http://www.imdb.com/video/screenplay/vi4059627801/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Sweet Movie": Τέλη δεκαετίας '70, επαρχιακός κινηματογράφος, μαθητές λυκείου, ήταν η σπίθα για να βουτήξουμε στα βαθιά νερά του Μαρξ και των ερμηνευτών του , του Βιλχελμ Ράιχ και της ψυχανάλυσης, του Μάνου και των "Αντικατοπτρισμών" του (Reflections, Τζοκόντα κλπ), του "Νέου" κινηματογράφου (Ελληνικού και ξένου) Τί μου θύμισες???Μαζεμένοι όλοι γύρω από την Αγγλικού καθηγήτρια να την ακούμε ενώ προσπαθούσε να μας αναλύσει την ταινία...
    Memories, sweet memories, thanks for the post...although we have crossed our swords on the Debtocracy Dispute, I bow in front of you to show my RESPECT...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδια ευχαριστω για τα σχολια : ]]]
    παρεπιπτοντως δεν γνωριζω κανεναν που να εχει δει το sweet movie οποτε ξαφνιαζομαι που βρηκα αμεσως αμεσως δυο ατομα!!

    @ Radio collectiva thanks για το link..το βλεμα δεν το εχω δει ακομα (οταν ειχε βγει στο σινεμα ημουν ακομη στο γυμνασιο οποτε ειναι στην πραγματικα τεραστια σε μεγεθος λιστα με ταινιες που θελω να δω)

    @ Φιλε ανωνυμε χαιρομαι ιδιαιτερως για το σχολιο σου (και για το oτι δεν μας εβαλες Χ σαν blog)..μπορει τελικα να εχουμε πολυ περισσοτερα κοινα απ'οτι φαινεται εκ πρωτης οψεως : ]]]Να σου πω επισης οτι αυτη η ταινια για καποιο λογο με στοιχειωσε (sorry for the cheesy expression, την ειδα σχετικα προσφατα και για πολλες μερες (μη σου πω βδομαδες) την γυροφερνα στο κεφαλι μου (ενω ετρωγα, διαβαζα, εκανα μπανιο) και μαλιστα επιανα τον εαυτο μου καθε λιγο και λιγακι να σιγοτραγουδαει "τα παιδια κατω στον καμπο..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιστεύω ότι τις ταινίες του Lynch(όλες εκτός απο το dune Που καλύτερα να μην υπήρχε, α και τον άνθρωπο ελέφαντα που ήταν ψιλόσυμβατική), θα είχε ενδιαφέρον να τις δει κάποιος ανάποδα, δηλαδή απο την τελευταία σκηνη στην πρώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ααα, που τις είδατε όλες τούτες τις ταινίες; εκτός απ το eraserhead τις άλλες μήτε και που τις ήξερα! να κάνεις κι άλλα τέτοια αφιερώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Xexexexexexe Poe καλο (αλλα καπου το χω ξανακουσει σαν ιδεα)..η πιο ""normal"" ταινια του Lynch (οπως λεμε λυντσαρω) ειναι το "straight story" (φημολογειται οτι τον ειχαν συλλαβει οι κυριοι με τα ασπρα και τους υποσχεθηκε οτι προκειμενου να γλυτωσει το δωματιο με τους μαλακους τοιχους θα εκανε μια νορμαλ ταινια..)
    : ]]]]

    Αλεξ thanks : ]]]] κοιτα για να τις δεις υπαρχουν 2 λυσεις! Η μια ειναι να τις παραγγειλεις απο amazon..: ]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.