13 Απριλίου 2011

Για την χθεσινή άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους άνεργους εργάτες της Ζώνης

Από τον Ριζοσπάστη

Η στιγμή της επίθεσης
Συνολικά 7 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά που νοσηλεύονταν μέχρι αργά χτες βράδυ. Τα ταξικά σωματεία καλούν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί
 
Στις 4 χτες το μεσημέρι, η Ακτή Μιαούλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής, κατ' εντολή της κυβέρνησης, εξαπέλυσαν βάρβαρη προσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στους άνεργους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο δρόμο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ. Ρόπαλα, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε πλήρη δράση. Μέσα σε λίγα λεπτά, η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.
 
Εφτά εργάτες μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο Ασκληπιείο Βούλας από τη «βροχή» των γκλομπς που δέχτηκαν στο κεφάλι και από θραύσματα που πετάχτηκαν από τους μηχανισμούς των χημικών. Από τους 7, οι 2 νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση, ο ένας από αυτούς με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αλλοι εργάτες γονάτισαν στο έδαφος ή έπεσαν μισολιπόθυμοι στο οδόστρωμα μην μπορώντας να αναπνεύσουν. Για «σωτηρία» από τις χημικές ουσίες, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.


Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου την απόφασή της για τη δραστική συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καταδικάζοντας στην ανεργία και την ανέχεια τους χιλιάδες εργάτες και τις οικογένειές τους, να διαλύσει συνολικά τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, έγινε πλέον ξεκάθαρη.

Οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, Μέτρα Τάξης κ.ά.) επιτέθηκαν στους εργάτες, όταν έφτασαν μπροστά στο κτίριο του ΟΛΠ. Οι εργάτες, στο πλαίσιο παύσης εργασιών και συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, στις 3 το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Από εκεί ξεκίνησαν συγκροτημένα και οργανωμένα την πορεία τους προς τον ΟΛΠ, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρό του Γ. Ανωμερίτη και να απαιτήσουν την κατασκευή δεξαμενής «ποστ πάναμαξ», να ανοίξει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το οποίο έκλεισε για 15 χρόνια με απόφαση της ΕΕ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, βάζοντας ουσιαστικά «ταφόπλακα» και στη Ζώνη, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία των Ναυπηγείων, μέτρα συνολικά για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και της ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού. Το στίγμα των διεκδικήσεών τους το έδιναν στη διάρκεια της πορείας και με τα συνθήματά τους: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «στην Κίνα στέλνετε τα πλοία και μας καταδικάζετε στην ανεργία».

Πριν ακόμα προλάβουν οι πρόεδροι των σωματείων να ζητήσουν από τον επικεφαλής των ΜΑΤ να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τη διοίκηση του ΟΛΠ, άρχισε η επίθεση...

Συνέχισαν την κινητοποίηση
 
Οι άνεργοι εργάτες διαδηλώνουν λίγο πριν την επίθεση των ΜΑΤ
Παρά τη βάρβαρη επίθεση, οι εργάτες ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους και παρέμειναν αποφασιστικά στο χώρο, βροντοφωνάζοντας τα συνθήματά τους. Λίγο πριν από τις 6, από την ντουντούκα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανέφερε:
«Οπως καταλαβαίνετε η επίθεση που δεχτήκαμε δεν είναι άσχετη από τη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης, των κομμάτων της πλουτοκρατίας απέναντι συνολικά στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, συνολικά στους εργαζόμενους της χώρας για τα κέρδη των πολυεθνικών. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μας τρομοκρατήσουν, να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, για να καταφέρουν αυτοί να συρρικνώσουν τη Ζώνη, να διαλύσουν τη ναυπηγική βιομηχανία. Τους δηλώνουμε, δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα, δεν θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν την κρίση που αυτοί προκάλεσαν, να την φορτώσουν στην πλάτη μας, να χτυπήσουν τις κατακτήσεις μας και το δικαίωμά μας στη δουλειά. Η απάντηση θα είναι η κλιμάκωση των αγώνων».

Οι εργάτες με το σύνθημα «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες» και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», συνέχισαν την κινητοποίησή τους με πορεία στους δρόμους του Πειραιά, ενημερώνοντας το λαό με την ντουντούκα και την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία τους, απευθύνοντας το κάλεσμα του λαϊκού ξεσηκωμού.

Στο πλευρό τους, κατέφτασαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος όπως και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Καταγγελία σωματείων της Ζώνης
 
Τραυματισμένος εργάτης από χτύπημα ΜΑΤατζη
Σε δελτίο Τύπου - καταγγελία που εξέδωσαν τα σωματεία της Ζώνης: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων - του οποίου ο πρόεδρος Θανάσης Παναγιωτόπουλος είναι ένας από τους σοβαρά τραυματισμένους - και Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών αναφέρουν:

«Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη και προσχεδιασμένη επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έξω από τον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση τους υποδέχτηκε με διμοιρίες των ΜΑΤ, χημικά άγριο ξυλοδαρμό, με αποτέλεσμα αρκετοί να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση που συνειδητά απαξιώνει τον κλάδο και τον οδηγεί σε συρρίκνωση, με αποτέλεσμα η τεράστια ανεργία να έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τους εργαζόμενους, αντί να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας, επιλέγει το δρόμο της βίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει πιστά τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση γύρω από τα ταξικά σωματεία μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να συσπειρωθούν μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Η κινητοποίησή μας αυτή θα είναι σταθμός, μια σκληρή απάντηση απέναντι σε όσους μας θέλουν φτηνούς, ευέλικτους, υπάκουους και αποδοτικούς σκλάβους. Απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση που ηγείται της αντιδραστικής και αντιλαϊκής συμμαχίας και δημιουργεί όρους μακροπρόθεσμης υποταγής όλων των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η καταστολή κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οποία καταφεύγει όλο και πιο συχνά η κυβέρνηση πρέπει να προσκρούσει στη μαζική, οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών στρωμάτων. Ταξική οργάνωση παντού, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας».

Τα σωματεία καλούν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου θα ξεκινήσει η δίκη για το έγκλημα σε βάρος των εργατών της Ζώνης τον Ιούλη του 2008, όταν 8 εργάτες σκοτώθηκαν στο επισκευαζόμενο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ».
 • Την επίθεση των ΜΑΤ κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

5 σχόλια:

 1. Δεν περνά ο φασισμός των τραμπούκων "ανέργων" του ΠΑΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προχτές έριχναν δακρυγόνα στους απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου
  Χτες δολοφονική επίθεση στους άνεργους της ναυπηγοεπισκευαστικής

  Μετά από τα μέτρα, αρχίζει να ρέει και το αίμα των εργατών επειδή ζητάνε εργασία.
  Έρχονται άλλες εποχές, αυτές που θυμίζουν τι ακριβώς σημαίνει:
  Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τραμπουκοι οι "ανεργοι του παμε"

  "αλητες και αναρχικοι" οι κατοικοι της κερατεας
  "παρανοιμοι" και δεν ξερω τι αλλο οι ανθρωποι του κινηματος δεν πληρωνω
  "τεμπεληδες" οι δημοσιοι υπαλληλοι
  "μαζι τα φαγαμε" ολος ο ελληνικος λαος

  ποιους βολευει αυτο το σκεπτικο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κοιταξτε λιγο το βιντεο των συμπλοκων για να δειτε ποιοι αρχισανε να πετανε καδρονια και να επιτιθενται στους ανδρες των ΜΑΤ με σιδηρολοστους, ακομα και σιδερενιους σωληνες. Η κατα τα αλλα πασιγνωστη τακτικη των τραμπουκων των αριστερων σωματειων και συνδικατων να αρχιζουνε τα επισοδεια και μετα να κλαιγονται οταν λαμβανουν την αρμοζουσα απαντηση απο την αστυνομια, που τις περισσοτερες φορες δεν ειναι ουτε τοσο αρμοζουσα οσο θα επρεπε. Καλα τους καναν, και λιγα τους καναν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.