17 Απριλίου 2011

ΚΚΕ : Παρέμβαση για την Κερατέα και την διαχείρηση των απορριμάτων

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Κερατέα. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χωρίς τελειωμό άγρια αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν το λαό στην πτώχευση. Η προώθηση του αντιλαϊκού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι μέρος αυτής της πολιτικής. Της πολιτικής που προσφέρει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο αγώνας του λαού της Λαυρεωτικής εκφράζει τη δίκαιη αντίθεση στα αντιλαϊκά σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και έχει υπόβαθρο την αγανάκτηση για την κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Οι συνεχιζόμενες, με εντολή της κυβέρνησης, για πάνω από τέσσερις μήνες επιχειρήσεις καταστολής και τρομοκράτησης των ΜΑΤ σε βάρος του λαού της περιοχής φανερώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απαιτούμε άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την Κερατέα και ολόκληρη τη Λαυρεωτική.
Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει ως δίκαιο τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και των άλλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων, απαιτώντας να μην ξεκινήσει καμία εργασία στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ όχι μόνο ανέδειξε το πρόβλημα, αλλά αποκάλυψε τους ενόχους, τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που έχουν εγκληματικές ευθύνες για τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.


Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε ότι:

1. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διαμορφώσει όλο το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να μετατραπεί η διαχείριση απορριμμάτων σε μία τεράστια επιχείρηση που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας την υγεία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βαθιά αντιλαϊκός περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) είναι κομμένος και ραμμένος πάνω στις κατευθύνσεις των Οδηγιών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι η ΕΕ προωθεί την επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων (η οποία είναι και πανάκριβη) όχι μόνο με την παραδοσιακή της εκδοχή της "μαζικής καύσης" αλλά και με τη "σύγχρονη" (μέσω της "βιοξήρανσης") μορφή. 

2. Η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα υποτυπώδη προγράμματα ανακύκλωσης, ο υπερκορεσμός του μεγάλου ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων, η ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Και όλα αυτά για να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να προσφέρουν άλλο ένα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας στο κεφάλαιο, στα υπερσυσσωρευμένα κέρδη του. Είναι ψέμα ότι το πολύχρονο αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής οφείλεται στην μη κατασκευή των δύο τοπικών ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής αφού, έτσι κι αλλιώς, το 90% των απορριμμάτων της Αττικής θα εξακολουθεί να πηγαίνει, με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, στον "ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων - Φυλής". Ηταν φανερό ότι ο αποκλεισμός της αναζήτησης χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές, θα οδηγούσε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο μεθοδευμένο, ώστε να προβάλλονται τώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, περίπου ως "σωτήρες".

3. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των αιρετών στην τοπική διοίκηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα όργανα (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΔΚΝΑ) μαζί συμμετείχαν, μαζί αποφάσιζαν, μαζί στήριζαν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι τυχαία η πρόταση του δήμαρχου Λαυρεωτικής για δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΒΙΟΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού: περιορίζει το ζήτημα στον όγκο των απορριμμάτων που θα δεχθεί η περιοχή, στην πράξη υπονομεύει την προοπτική του αγώνα. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που από την κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία του εργοστασίου μπορούν να κερδοφορήσουν ακόμα περισσότερο. Αδιαφορώντας φυσικά για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στο ΒΙΟΠΑ.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει, από την αρχή και επανειλημμένα, προβάλλει ένα άλλο, φιλολαϊκό δρόμο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος. Τα λαϊκά συμφέροντα μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο από ενιαίο δημόσιο φορέα που θα διασφαλίζει το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εφαρμόζοντας επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κάνοντας πράξη τις εξής κατευθύνσεις και προτεραιότητες:

Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων (το πιο σημαντικό απο όλα και για το οποίο δυστυχώς δεν μιλάει κανένας άλλος), τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού των χρήσεων γης με γνώμονα, πάντα, τις λαϊκές ανάγκες. Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων θα γίνεται από ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών, που θα υλοποιεί όλα τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής. Η εξειδίκευση των παραπάνω να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, προβάλλοντας ιδιαίτερα για την Αττική την ανάγκη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και την απαγόρευση κάθε νέας άλλης εγκατάστασης, καθώς και για την αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.

Φραγμός στα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Ο λαός της Λαυρεωτικής για να έχει προοπτική και αποτελεσματικότητά στον δίκαιο αγώνα του, πρέπει να τον συνδέσει με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος, των ριζοσπαστικών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να βάλει φραγμό στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, που μετατρέπουν τη διαχείριση απορριμμάτων σε ένα τεράστιο πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας, και στην προώθηση "λύσεων" επικίνδυνων για την υγεία του και το περιβάλλον.

Να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση, αλλά και σε "φίλους" που προωθούν ιδιοτελή συμφέροντα.

Η απαραίτητη διέξοδος και προοπτική βρίσκεται στην εναντίωση και οργανωμένη αντεπίθεση κατά του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Ο αγώνας του λαού της Λαυρεωτικής μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη».

Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.