7 Απριλίου 2011

MARX RELOADED : Έρχεται ... στις 11 Απριλίου.

Μια νέα παραγωγή - ντοκυμαντέρ, το MARX RELOADED,  έρχεται στις 11 Απριλίου, αυτήν την φορά απο το εξωτερικό και συγκεκριμένα απο τον Jason Barker, με συγχρηματοδότηση παρακαλώ, της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας το ZDF. Παραβλέποντας τις φανφάρες αλα "Μάτριξ" με τον Τρότσκυ στον ρόλο του Μορφέα και τον Μαρξ ως Νίο, παρατηρούμε πως συμμετέχουν ορισμένα ονόματα της ευρωπαϊκής μεταμοντέρνης μαρξιστικής διανόησης, όπως ο Σλαβόι Ζίζεκ, και φυσικά και θα το παρακολουθήσουμε, ασχέτως εαν οι προσδοκίες μας δεν είναι υψηλές. Ελπίζουμε ... τι ελπίζουμε ... ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ... να διαψευστούμε !!

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του,  τo: ” “Marx Reloaded” είναι ένα πολιτιστικό ντοκυμαντέρ που χρησιμοποιεί κάποιες από τις κεντρικές ιδέες του Μαρξ, σε μια προσπάθεια ερμηνείας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008-09. Μπορούν οι τεράστιες οικονομικές απώλειες και τα πακέτα διάσωση των τραπεζών να εξηγηθούν μόνο από τα ρίσκα και τις αβεβαιότητες των “ελεύθερων αγορών” ή υπάρχει και άλλη ερμηνεία για τις αιτίες και τα αποτελέσματα της κρίσης, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και γιια την ίδια μας τη ζωή; 
Καθώς η παγκόσμια οικονομία έμπαινε στη βαθλυτερη κρίση των τελευταίων 70 χρόνων, το μήνυμα των κυρίαρχων ΜΜΕ ήταν απλό: ‘”Πρόκειται για μια ανωμαλία, ένα μεμονωμένο χρηματιστικό “ταρακούνημα”, τόσο απρόβλεπτο όσο ένα τσουνάμι ή ένας κεραυνός. Παρά τις βίαιες συνέπειες για τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων ανά τον κόσμο που έχασαν τα σπίτια, τις αποταμιεύσεις και τις δουλειές τους, η κρίση ήταν απλά ένα συμβάν αντίστοιχο μιας φυσικής καταστροφής: ένας κατακλυσμός που ξεπερνάει κάθε λογική ερμηνεία.

Ποιά είναι όμως τα πραγματικά αίτια της κρίσης; και ποιές οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις για όλους μας;”

3 σχόλια:

  1. Άσχετα με το αποτέλεσμα, στις μέρες μας φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ο μαρξισμός αρχίζει να γίνεται ξανά επίκαιρος. Δεν είναι ότι σταμάτησε να είναι επίκαιρος, απλά ο πολύς κόσμος έτεινε να τον σνομπάρει ή να μη γνωρίζει τίποτα για αυτόν. Οι σοβαροί κεφαλαιοκράτες βέβαια, δεν έπαψαν ποτέ να τον παίρνουν στα σοβαρά, άλλωστε ανάλυσε τον καπιταλισμό τους όσο κανένας άλλος. Όμως τώρα είναι θετικό, ότι υπάρχει μια τάση να μάθει για τον Μαρξ ο απλός κόσμος, όλοι αυτοί που το ΄μόνο που δεν έψαχναν παλιότερα στο ίντερνετ, ήταν κάτι σχετικό με τον μαρξισμό.

    Όπως και εσείς, διατηρώ και εγω τις επιφυλάξεις μου για το ντοκυμανταιρ, όμως δεν πάυει να εκφράζει μια τάση(έστω και αν γίνεται για την κονόμα των παραγωγών του φιλμ)της σύγχρονης κοινωνίας που έχει πέσει σε πολλαπλά αδιέξοδα, να μελετήσει μια εναλλακτική θεώρηση των πραγμάτων.

    Ας ελπίσουμε ο κόσμος να γοητευτεί ξανά μαζικά απο αυτήν την υπέροχη "κοσμοθεωρία" και να πάει στο επόμενο βήμα, δηλαδή να την κάνει πράξη.

    Όσο για το ντοκυμανταίρ, εμείς εδω θα είμαστε να το κρίνουμε και να το αναλύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ.

    ΦΟΒΑΜΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είδα , κυκλοφόρησε στα γερμανικά (αφου έπαιξε στην γερμανική κρατική τηλεόραση), οπότε οι μη γνωρίζοντες γερμανικά θα περιμένουν λίγο ακόμα ώστε να δημοσιευτεί και η αγγλική έκδοση.

    Πρώτο σύντομο σχόλιο : Δεν ήταν άσχημο καθώς μπήκε σε μια σύντομη ανάλυση του "Κεφαλαίου", αντιπαραθέτοντας την με απόψεις φιλελευθέρων.

    Θα περιμένω όμως και εγω την αγγλική έκδοση, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μου διέφυγαν ορισμένες ζουμερές "λεπτομέρειες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.