12 Απριλίου 2011

Τωρα όχι μόνο έχουμε και πετρέλαιο, αλλά ξέρουμε και πόσο !!!

Το έχουμε πει εδώ και καιρό, πως στην προσπάθειά τους οι πολιτικάντηδες της χώρας, να βρουν και να μας παρουσιάσουν μια θετική αναλαμπή μέσα στην μαυρίλα που ζούμε, θα σπείρουν κούφιες ελπίδες πως "μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρουμε" ... αλλά κυρίως θα τάξουν (και πάλι) καλύτερες μέρες. Ένα απο τα παραμύθια που θα χρησιμοποιήσουν, και το κάνουν ήδη, είναι η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου (που ξαφνικά συνειδητοποίησαμε πως υπάρχουν) προς όφελος του ελληνικού λαού !! Τώρα όχι απλά ξέρουμε πως έχει πετρέλαιο το Αιγαίο, αλλά ξέρουμε και πόσο (οι μελέτες θα ήθελα να ξέρω, πότε πραγματοποιήθηκαν ?)!!

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις "Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη", αφού δηλωσε πως : "Η εκτίμηση ότι σε εύλογο βάθος χρόνου μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας", παρουσίασε στοιχεία (???) με τα οποία εκτιμάται πως τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στο Αιγαίο τουλάχιστον άλλα 3-4 κοιτάσματα του μεγέθους του Πρίνου. Αυτό ισοδυναμεί με 350.000.000-500.000.000 βαρέλια πετρελαίου, κόστους άνω των 40-50 δις $, σύμφωνα με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές.


Βέβαια ο Γ.Μανιάτης ξεκαθάρισε πως από αυτό το ποσό πρέπει να αφαιρεθούν οι δαπάνες των επενδύσεων / γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών που θα τα εκμεταλλεύονται, πράγμα το οποίο θα αφήσει όπως είπε ο υφυπουργός, δημόσια έσοδα της τάξης των 10-15 δις $. Τα 2/3 δηλαδή του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου, θα πηγαίνει στις τσέπες των εταιρειών ! Παράλληλα όπως ήταν αναμενόμενο, ο υφυπουργός ανήγγειλε ότι ταυτόχρονα με την ίδρυση του Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση θα μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων που θα εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο, κατα 20 %.

Φυσικά δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση, ακόμα και για αυτά τα 10-15 δις $ που υπολογίζει το δημόσιο πως θα εισπράττει (σε 15-20 χρόνια !!), προς ποιά κατεύθυνση θα οδηγηθούν τελικά, αυτά τα έσοδα !

5 σχόλια:

  1. παντως καλο θα ηταν το κκε να εβγαζε ενα μεταβατικο προγραμμα.αυτο το συνθημα για λαικη εξουσια(ορος-εφευρεση του κκε?) ειναι αριστεριστικο απ την στιγμη που ο μεσος εργαζομενος και αυτοαπασχολουμενος,οχι να ανατρεψει τον καπιταλισμο δεν ειναι διατεθειμενος(ακομα τουλαχιστον) αλλα ουτε και να απαγκιστρωθει απ το δικομματισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το οτι παιρνουνε οι εταιριες εξορυξης τα περισσοτερα αυτο ειναι αυτονοητο αφου το δυσκολο δεν ειναι να βρεις το πετρελαιο αλλα το να το εξορυξεις...Το κοστος εξορυξης ειναι πολυ υψηλο και η τεχνολογια ελεγχεται απο ιδιωτικες εταιριες, οποτε ειναι αυτονοητο να παιρνουνε αυτες το μεγαλυτερο μερος..

    Εκτος κι αν περιμενουμε οτι επειδη εμεις εχουμε (αν εχουμε) καποιο πετρελαιο θα πρεπει οι αλλι να κανουνε την βρωμικη και δυσκολη δουλεια της εξορυξης για εμας και θα μας δινουνε και τη μεριδα του λεοντος για να την τρωνε οι πολιτικοι και οι συνδικαλιστες....Ουτε στα παραμυθια αυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ^"Το κοστος εξορυξης ειναι πολυ υψηλο " Σωπα ρε μεγαλε!Να αναψουμε μια λαμπαδα τοτε στη bp τη shell που κανουν λειτουργημα, μπαινοντας σε αυτες τις δυσκολες διαδικασιες εξορυξης για να μας προμηθευσουν πετρελαιο!!!

    ^"η τεχνολογια ελεγχεται απο ιδιωτικες εταιριες" Τις ιδιωτικες εταιριες, τοσα χρονια που βγαζουν τρισεκατομμυρια στις πλατες εργαζομενων, των ντοπιων πληθυσμων και του περιβαλλοντος τις ελεγχει κανεις?

    ^"τη μεριδα του λεοντος για να την τρωνε οι πολιτικοι και οι συνδικαλιστες"
    δηλαδη τη μεριδα του λεοντος να την τρωει ο κοσμος δεν υπαρχει στο μυαλο σου σαν ενδεχομενο, τοσο πολυ εχει σαπισει απο την προπαγανδα?

    ΟΥΡΤ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ^^Hieronymus τι θα γινει θα γραψεις τπτ στο blog σου να γελασει λιγο το χειλακι μας : ]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.

    ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΡΟΡΑΤΟ.

    ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΧΡΥΑΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΛΟΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ.
    ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ 7 ΑΔΕΛΦΕΣ.
    ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ Ν ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΙΓΜΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.
    ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ.
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.
    ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΦΙΚΤΟ. ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.