4 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΟΚ & FRONTEX υψώνουν τείχος 12,5 χλμ στον Έβρο

Αναδημοσίευση απο Erodotos Weblog
 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – FRONTEX
Υψώνουν τείχος ενάντια στους πρόσφυγες
Συρματόπλεγμα σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα εγκαταστήσει στον Εβρο

Συρματοπλέγματα ετοιμάζεται να υψώσει η κυβέρνηση στον Εβρο για την αναχαίτιση των προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Σε μια ζώνη μήκους 12,5 χλμ., με υπερσύγχρονα μέτρα ανίχνευσης, όπου θα περιπολούν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του FRONTEX, του ευρωενωσιακού μηχανισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προσωπικό του οποίου περιπολεί εδώ και μήνες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Η κατασκευή του τείχους ανακοινώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσή.Η δήλωσή του ήταν χαρακτηριστική: «Εχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Οπως η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό του Frontex, για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Σέγκεν, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη».

Ο Χ. Παπουτσής ήταν κατασταλτικά απόλυτος. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Ολοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι».


Η κυβέρνηση, λοιπόν, σχεδιάζει να υψώσει φράκτη ύψους δέκα ποδών (περίπου 3,5 μέτρων) στην παρέβρια περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, σημείο που έχει χαρακτηρίσει ως το πλέον προσβάσιμο για τους πρόσφυγες. Εκτός από την ύπαρξη αυτού του φράκτη που θα καλύπτει ζώνη 12,5 χλμ., επάνω του θα προσαρμοστούν θερμικές κάμερες, όπως και ανιχνευτές κίνησης και θορύβου, προκειμένου οι αρχές καταστολής να εντοπίζουν αμέσως όσους προσπαθούν να καταφύγουν στη χώρα τη νύχτα.

Ταυτόχρονα, θα περιπολούν στην περιοχή δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του FRONTEX, που θα ανακρίνουν τους συλληφθέντες «λαθρομετανάστες» για να …πιστοποιήσουν ότι δεν προέρχονται από χώρες – εμπόλεμες ζώνες, άρα δε δικαιούνται καθεστώς πολιτικού ασύλου ή κάποια άλλη μορφή διεθνούς προστασίας. Η κυβέρνηση θέλει να δέχεται στην Ελλάδα μόνο όσους χαρακτηρίζονται πολιτικοί πρόσφυγες, το ποσοστό των οποίων δεν υπερβαίνει καν το 1% από όσους υποβάλλουν σχετικό αίτημα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες).

Τα σχέδια αυτά παραπέμπουν ευθέως στα τείχη της ντροπής που υψώνουν οι Ισραηλινοί ενάντια στους Παλαιστίνιους, οι συνοριοφύλακες των ΗΠΑ ενάντια στους πεινασμένους από το Μεξικό, ή ακόμα – ακόμα στην ευρωενωσιακή τέτοια εμπειρία, τα συρματοπλέγματα που σήκωσαν οι ισπανικές κυβερνήσεις σε θύλακες που διατηρούν στο αφρικάνικο έδαφος.

Σχετική παρέμβαση έκανε χθες και η Σ. Μάλστρομ, αρμόδια επίτροπος για της Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ. Ο εκπρόσωπός της Μ. Τσερκόνε επεσήμανε πως η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η διαχείριση των συνόρων είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα των κρατών – μελών, ιδίως αν πρόκειται για εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρόσθεσε, δε, πως η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. Απαντώντας, ο Χ. Παπουτσής αναφέρει πως «είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο, να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της». Πρόσθεσε, δε, πως τα μέτρα δε στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη
 
Να ματαιωθεί το απάνθρωπο σχέδιο
Καταγγελίες, για το φράχτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της για τον φράκτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον Εβρο σημειώνει:

«Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατασκευή φράχτη στο ποτάμι του Εβρου, για να μην περνούν οι μετανάστες και οι πολιτικοί πρόσφυγες, δεν μας εκπλήσσουν.
Κατασταλτικοί μηχανισμοί, υπηρεσίες FRONTEX στην Ελλάδα, στρατός, λιμενικό, αστυνομία όλα σε διατεταγμένη υπηρεσία από την κυβέρνηση και την ΕΕ όχι για να λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά για να ελέγχουν όπως και όσο τους βολεύει την είσοδο και έξοδο των κυνηγημένων.
ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. αγωνιούν για το πώς και πόσο θα χρησιμοποιούν σαν φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό αυτούς που η ιμπεριαλιστική πολιτική τους οδηγεί στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Υιοθετούν και στηρίζουν μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Το ΠΑΜΕ αντιπαλεύει και καταγγέλλει την κυβέρνηση και τα κόμματα που υψώνουν φράχτες στα δικαιώματα των λαών, που υψώνουν φράχτες στο δικαίωμα στην εργασία, στην επιβίωση, στην ασφάλεια.

Η μετανάστευση και η προσφυγιά μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλη πολιτική, με την πολιτική που θα αψηφά συμφωνίες, κανονισμούς και οδηγίες της ΕΕ, θα επιτρέπει στους μετανάστες να μετακινηθούν στις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν και δεν θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Με την πολιτική που θα είναι αντίθετη με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα έχει στόχο να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων».

Αμεση ήταν η αντίδραση και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η υλοποίηση αυτού του βάρβαρου σχεδίου δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της μαζικής εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, αφού οι αιτίες που την προκαλούν παραμένουν και οξύνονται. Οσο συνεχίζονται και εντείνονται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους. Ο απελπισμένος αγώνας της επιβίωσής τους θα αποδειχτεί πιο ισχυρός από οποιονδήποτε φράχτη που θα επιχειρήσει να τον καταπνίξει».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για: «Τη ματαίωση του απάνθρωπου σχεδίου για την κατασκευή φράχτη κατά των μεταναστών στον Εβρο. Την κατάργηση της απαράδεκτης συμφωνίας εγκατάστασης του FRONTEX στη χώρα μας και την απομάκρυνση των δυνάμεών του από το έδαφός της. Την απόσυρση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την ευρωενωσιακή Οδηγία για 18μηνη φυλάκιση και μαζικές απελάσεις μεταναστών. Την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου που κρατάει εγκλωβισμένους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Την χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, των πολέμων και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους, τις επεμβάσεις και τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ακόμα πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη αντιμετώπιση των μεταναστών
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το σχέδιο της κυβέρνησης να περιφράξει τον Εβρο
Για το σχέδιο της κυβέρνησης να περιφράξει τον Εβρο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Ο φράχτης που σχεδιάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στον Εβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων. Δε θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν τη σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί, και δε θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.
Η εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου, οι βάρβαρες συμφωνίες και οδηγίες της ΕΕ, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ εφαρμόζουν, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον Frontex μετατρέπουν τη χώρα σε εμπροσθοφυλακή της ΕΕ κατά των μεταναστών που η ΕΕ δεν επιθυμεί, την ώρα που ΕΕ και κυβερνήσεις συμβάλλουν με την πολιτική τους στην όξυνση του μεταναστευτικού φαινομένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.