10 Ιανουαρίου 2011

Κλείνει ο εύκολος κύκλος των μικρών ... έτοιμη και η Πορτογαλία για ΔΝΤ !

Όπως φαίνεται είναι πλέον θέμα ημερών η Πορτογαλία να υπαχθεί και αυτή με την σειρά της στον "Μηχανισμό στήριξης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως διαβάζουμε σήμερα στην Ελευθεροτυπία "Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Πορτογαλία να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη".

Προς το παρόν έχουν αρχίσει τα γνωστά πλέον παιχνίδια, των ταυτόχρονων διαρροών και διαψεύσεων που πραγματοποιούνται απο τους ίδιους αστικούς κύκλους, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό να διαμορφώνεται πλέον σταθερά πάνω απο τις 440 μονάδες βάσης , κάνοντας τον περεταίρω δανεισμό της χώρας ουσιαστικά αδύνατο. Μάλιστα ήδη έχουν βγεί ορισμένοι αστοί οικονομολόγοι και αναλυτές, οι οποίοι υπολογίζουν το ύψος της πίστωσης μεταξύ των 60 και 80 δισεκατομμυρίων €.


Με την Πορτογαλία να συμπληρώνει την τριάδα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) των μικρομεσαίων οικονομιών της Ευρώπης, που έχουν συρθεί στον μηχανισμό στήριξης (ή αλλιώς μηχανισμό μετακύλισης της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων της Ευρώπης), κλείνει ουσιαστικά ο πρώτος και ο εύκολος κύκλος,  διάσωσης των τραπεζικών κεφαλαίων ... και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία !

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τις αστικές τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών, είναι η υπαγωγή στο ΔΝΤ και των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ώστε να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο τμήμα της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, πριν αρχίσει η καταστροφή του κεφαλαίου, μέσα απο διαγραφές και αναδιαρθρώσεις των χρεών !

Φυσικά όμως, χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, δεν θα προσφύγουν με αιτήματα της τάξης των 50 ή 100 δις €, τα οποία θα επιβαρυνθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των άλλων χωρών και κυρίως της Γερμανίας, αλλά θα περάσουν στην επόμενη κατηγορία ... αυτή των τρις € !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.