22 Ιανουαρίου 2011

Αμείωτες οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τυνησία

Από τον Ριζοσπάστη

Μαζικά κατέβηκαν, και χθες, στο δρόμο, στην Τύνιδα και σε άλλες πόλεις, οι Τυνήσιοι, συμμετέχοντας στις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που, ολοένα περισσότερο, ασπάζονται το αίτημα που τίθεται και από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών για διάλυση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» εξαιτίας της παρουσίας σε αυτήν, και μάλιστα σε κομβικές θέσεις, πολλών στενών συνεργατών του έκπτωτου Μπεν Αλί, και την αντικατάστασή τους από μια «κυβέρνηση» όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μόνο της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων. Οι χθεσινές συγκεντρώσεις είχαν και το χαρακτήρα εκδηλώσεων μνήμης για τους νεκρούς των προηγούμενων ημερών, τους οποίους ο ΟΗΕ καταμετρά σε πάνω από 100.


Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», «ακολουθώντας το λαϊκό αίσθημα», κήρυξε τη χθεσινή ημέρα πρώτη ενός τριημέρου πένθους. Παρ' όλα αυτά, ούτε αυτό, ούτε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που έχουν εξαγγελθεί κυρίως υπό την πίεση των λαϊκών διαδηλώσεων, φαίνεται να «πείθουν» το λαό. Ενδεικτικό είναι ότι γιουχαΐστηκε έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου νόμιμου κόμματος Ettajdid (που δήλωνε πρώην Κομμουνιστικό), επειδή δέχτηκε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Το νέο στοιχείο των χθεσινών διαδηλώσεων, σε αρκετές πόλεις, ήταν ...η συμμετοχή της αστυνομίας. Αρκετοί ένστολοι αστυνομικοί, προσέγγισαν το πλήθος ζητώντας συγνώμη, έβγαλαν τα διακριτικά τους και συντάχθηκαν μαζί του στα συνθήματα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε αίτηση για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στα χρονικά, συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών, στης οποίας το καταστατικό δεσμεύονται να αναγράφεται ότι δε θα «δεχθούν να εκτελέσουν εντολές που στρέφονται ενάντια στο λαϊκό συμφέρον».

Την ίδια στιγμή, η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Γκανούσι μοιάζει να «πριμοδοτεί» την ενεργή συμμετοχή δυνάμεων του πολιτικού Ισλάμ στην πολιτική σκηνή, πιθανώς, επιδιώκοντας να ισορροπήσει τον κίνδυνο, που φαίνεται πως εκτιμά ότι κρύβεται για το σύστημα, πίσω από τα αιτήματα ριζικών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών. Ο εκπρόσωπος του, μέχρι πρότινος, μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος «Εnnahdha» συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.