1 Ιανουαρίου 2011

Η κάλπικη λίρα και τα Χριστούγεννα του φτωχούλη Ασίζ Εμάντ


Άρθρο του Βαγγέλη Χριστοδούλου

Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος…
Ποιος δεν θυμάται την «κάλπικη  λίρα», με τον  αξέχαστο Λογοθετίδη, τον Χόρν, τη Λαμπέτη και τους άλλους εξέχοντες πρωταγωνιστές στην ομώνυμη ταινία του ΄55; … Η ταινία κλείνει με την φράση : «Ο παράς είναι πάντα κάλπικος» , που αποτελεί και το κεντρικό νόημα όλου του φιλμ.  Δηλαδή η επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.

Όμως οι διάφοροι χαρακτήρες δεν προέρχονται από ένα και μόνο είδος ανθρώπου. Στην  ταξική κοινωνία που ζούμε υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Και όλοι τρέχουν, σπρώχνονται, ποδοπατιούνται να αρπάξουν… τη «λίρα».  Και όσο πιο πολλές οι λίρες τόσο πιο πολύ το τρέξιμο, το σπρωξίδι, και ενίοτε το τσαλαπάτημα και το ξεκοίλιασμα…

Ο Ασίζ  Εμάντ, ένας 32χρονος μετανάστης από την Αίγυπτο πατέρας  4 παιδιών κυνηγώντας το δικό του όνειρο για μια καλύτερη ζωή βρέθηκε στη χώρα μας.  Έκανε διάφορες δουλειές. Τελευταία καθάριζε τζάμια ψηλών κτηρίων.  Μια μέρα σκαρφαλωμένος χωρίς μέτρα προστασίας  στον τρίτο όροφο καθάριζε τα τζάμια των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.   Ενός υπουργείου που (υποτίθεται) προστατεύει τους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας τους. Ο Εμάντ (νοικιασμένος εργάτης με μπλοκάκι από ιδιωτική εταιρία καθαρισμών), έπεσε και σκοτώθηκε στο δρόμο λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα… Και όλα αυτά συνέβησαν για το κυνήγι του μεροκάματου.  Ίσως ο άνθρωπος αυτός  δεν θα ανέβαινε εκεί ψηλά απροστάτευτος αν δεν είχε οικογένεια να θρέψει.  Η ανάγκη τον έσπρωχνε να καθαρίζει τα τζάμια των ψηλών κτηρίων χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας. Και όλα αυτό το κακό συνέβη  τελικά για μια «λίρα» …κάλπικη! Που βρίσκεται όμως η «λίρα» που «έχασε» αυτός ο άνθρωπος;  Ποιος την πήρε;

Ο  τραγικός  θάνατος αποσιωπήθηκε από τους υπεύθυνους της εταιρίας, γιατί αυτοί… τσέπωσαν τη «λίρα» του Εμάντ.  Αυτοί, όπως και άλλοι πολλοί εργοδότες  τσεπώνουν  καθημερινά όλες τις «λίρες» όλων των Εμάντ που αγωνίζονται για το ψωμί τους.  Πόσοι και πόσοι εργάζονται κάθε μέρα σαν αυτόν τον άνθρωπο που χάθηκε στο βωμό του κέρδους του εργοδότη;  Πολλοί!  Και όσο πάει και πληθαίνουν…   Και πληθαίνουν και τα εργατικά «ατυχήματα» - εγκλήματα  από τα ελλειπή μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. 

Τι θα κάνει το υπουργείο Εργασίας γι’ αυτό το συνεχές έγκλημα; 
Την απάντηση την ξέρουμε  όλοι.  Τίποτε!!!

 Άντε και να πουν το γνωστό: «αυτό που συνέβη είναι πολύ λυπηρό και ότι θα ερευνηθεί».  Άντε το πολύ πολύ και να επέμβει κανένας εισαγγελέας ώσπου να ξεχαστεί το πράγμα και να παραγραφεί μαζί με τα άλλα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν συνεχώς.  Άντε το πολύ πολύ και να ρίξουν κανένα (ψιλό) πρόστιμο στην εταιρία έτσι για να μας ρίξουν ολίγη στάχτη στα μάτια, μόνο και μόνο για να λένε πως …οι νόμοι υπάρχουν και εφαρμόζονται.

 Άλλωστε τι άλλο να κάνουν αυτοί που θεσπίζουν ως υπέρτατο νόμο την ανταγωνιστικότητα,  το πενιχρό μεροκάματο, την ανασφάλιστη δουλειά,  τις εταιρίες ενοικιάσεως εργαζομένων, την χαλάρωση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς;   

Ηθικός αυτουργός του θανάτου του Ασίζ Εμάντ είναι το ίδιο το υπουργείο Εργασίας ή για να κυριολεκτούμε: υπουργείο Μαύρης Εργασίας.   Το υπουργείο αυτό μαζί με τα  άλλα υπουργεία  της κυβέρνησης παράγουν την πιο μαύρη πολιτική και μας την σερβίρουν ως λύση πατριωτική και λυτρωτική για τη χώρα και τον καθένα μας. Και για αντάλλαγμα μας τάζουν ένα μέλλον γεμάτο τάξη και  ευημερία (!) …με μνημόνια, τρόικες και ΔΝΤ. 

Αυτό το μέλλον όμως είναι… κάλπικο,  σαν την κάλπικη λίρα που κυνηγούσε ο άτυχος Εμάντ.
Γιατί  πάντοτε τις πολλές λίρες τις αρπάζουν οι δυνατοί αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού κόσμου που ζούμε. 

Φέτος, αυτές τις γιορτές μπορεί να νιώθουμε πιο φτωχοί στη τσέπη.  Και είμαστε… Να μη νιώσουμε όμως έτσι και στη καρδιά.  Να κάνουμε και δικά μας παιδιά τα 4 ορφανά και τη γυναίκα που άφησε πίσω του ο Ασίζ  Εμάντ.  Να του υποσχεθούμε πως όλοι μας θα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε για:  όχι άλλη μαύρη εργασία , όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εργοδοτών.

Καλή χρονιά σε όλους... 

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
(Μέλος της γραμματείας  του Π.Α.ΜΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αν. πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ  Κέρκυρας
Μέλος της ΔΑΣ-ΟΤΑ στο σωμ. εργαζομένων ΟΤΑ ν. Κέρκυρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.