27 Ιανουαρίου 2011

Ανακατατάξεις στις πολιτικές ηγεσίες του αραβικού κόσμου

Από το Iskra

Ο γεωπολιτικός χάρτης στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή οδεύει απ΄ότι διαφαίνεται σε μεγάλες ανατροπές.

Χθες Τετάρτη (26.01) συνεχίστηκαν οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Στην Τυνησία διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πρωθ υπουργικό γραφείο. Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις και αρκετοί από τους διαδηλωτές να τραυματιστούν. Στην Τύνιδα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο όπου µιλούσε ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, αξιώνοντας την απελευθέρωση συγγενών τους που κρατούνται ακόµα στη φυλακή.

Στην Αίγυπτο , η απάντηση στις προειδοποιήσεις των  Αρχών για «μηδενική ανοχή» και την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων ήταν νέες πολυπληθείς διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Ο Μουµπάρακ φεύγει, φεύγει. Αιγυπτιακέ λαέ, δείξε θάρρος και έλα μαζί µας», «ο λαός θέλει να φύγει το καθεστώς», "Μουμπάρακ είναι η σειρά σου μετά τον Μπεν Αλί".  

Το καθεστώς Μουμπάρακ απάντησε με ένταση της καταστολής και χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με διεθνή ειδησιογραφικά μέσα πάνω από 700 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις της Τετάρτης ενώ Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωναν πως συνολικά σχεδόν 1.000 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί από τη ∆ευτέρα έως χθες το βράδυ.
 
Μεταξύ άλλων, οι αστυνοµικοί συνέλαβαν έναν εικονολήπτη του Associated Press και τον βοηθό του την ώρα που κατέγραφαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου. Φωτογράφος του ίδιου πρακτορείου ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς.
Ο αριθμός των νεκρών φαίρεται να ανέρχεται στους 6 



ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Παρότι ο  πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Ναζίφ, είχε δηλώσει   ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης με ''νόμιμα μέσα'',  σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herdict.org, οι Αιγύπτιοι ήταν αδύνατον χθες  να συνδεθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Την Τρίτη είχε διακοπεί και η λειτουργία του Twitter στην Αίγυπτο. Τα δίκτυα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί, ιδίως από τους νεαρούς Αιγύπτιους, για την οργάνωση των διαδηλώσεων.
  
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ Β. ΑΦΡΙΚΗ
Είναι γεγονός πως οι αναταραχές και οι εξεγέρσεις στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ομάν κ.ά.)  μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή των μέχρι σήμερα καθεστώτων και να διαμορφώσουν εξελίξεις οι οποίες αλλάζουν το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Γεγονός το οποίο  προκαλεί  «ρίγη» σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Μια ενδεχόμενη επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο, με απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την εξουσία (για την ανάληψη της οποίας προαλείφεται ο γιός του) και με ρήξη των σχέσεων της χώρας με ΗΠΑ και Ισραήλ θα δημιουργήσει εξελίξεις ντόμινο στις αραβικές χώρες της περιοχής, οι οποίες είναι ήδη σε αναβρασμό. Η πλειοψηφία των ισλαμιστών της περιοχής αναμένει με αγωνία δει την πτώση των φίλων των Αμερικανών στον αραβικό κόσμο. Οι λαοί των χωρών αυτών εξεγείρονται ενάντια στη  φτώχεια, την ανεργία και τις διεφθαρμένες αυταρχικές ηγεσίες που στηρίχθηκαν οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά από ΗΠΑ, Ισραήλ και άλλες χώρες του δυτικού   κόσμου.

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.