14 Ιανουαρίου 2011

Στρατιωτικός νόμος στην Τυνησία

Από το Έθνος

Εν μέσω μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο στην Τυνησία, ο Πρόεδρος, Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, φέρεται πως εγκατέλειψε την χώρα λίγη ώρα αφού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος αναχώρησε από την Τυνησία, ενώ το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι ο πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας.

Σύγχυση προκαλεί το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε ότι εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και θα επαναφέρει τη σταθερότητα. Νωρίτερα η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων και επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα εώς τις 7 το πρωί τοπική ώρα. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο στρατός και η αστυνομία "θα ανοίγουν πυρ" εναντίον όσων δεν υπακούν τις εντολές". 

Ηδη ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει. Για το λόγο αυτό, ένα αεροσκάφος της Air France που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό την Τυνησία, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Την απόφαση για την επιβολή της έκτακτης ανάγκης έλαβε ο Πρόεδρος της χώρας Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος καθαίρεσε την κυβέρνηση και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες.

"Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανούσι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μετά τις πράξεις βίας αποφασίστηκε να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για την προστασία των Τυνήσιων πολιτών", ανέφερε η τηλεόραση.

Οι διαδηλώσεις για τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την ανεργία σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τύνιδας, στις οποίες οι συμμετέχοντες κάλεσαν τον πρόεδρο να παραιτηθεί, συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή.

Ο Μπεν Αλι είπε χθες Πέμπτη ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά το πέρας της θητείας του, το 2014, εν μέσω των χειρότερων ταραχών στη διάρκεια της θητείας του, που διαρκεί 23 χρόνια.

Συνεχίζονται οι ταραχές στην Τύνιδα
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Τύνιδας κατά τις οποίες ένας ξένος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που είναι παρόντες.

Η ομάδα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Μπουργκίμπα και Παρί στο κέντρο της Τύνιδας άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων. Ορισμένοι αστυνομικοί, που καταλήφθηκαν από πανικό, αναδιπλώθηκαν στη Λεωφόρο Μπουργκίμπα και οι διαδηλωτές πέταξαν πίσω τα δακρυγόνα προς την κατεύθυνσή τους.

Νωρίτερα το απόγευμα η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων δακρυγόνων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαδηλωτές να διαλυθούν και ορισμένοι να αποχωρήσουν, ειδικά γυναίκες και παιδιά. Χιλιάδες νέοι υποχώρησαν κι άρχισαν να πετούν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν χρησιμοποιώντας κι άλλα χημικά, σύμφωνα με ανταποκριτές.

«Μπεν Άλι, δολοφόνε», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Γαλλία
Η κατάσταση χάους που επικρατεί έχει οδηγήσει πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες. Την Παρασκευή στον κατάλογο αυτών των χωρών προστέθηκε η Γαλλία.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε συστάσεις στους Γάλλους υπήκοους να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Τυνησία, παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο, ενώ για όσους διαμένουν στην Τυνησία, τους συμβούλευσε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην Τυνησία διαμένουν μόνιμα 21-22.000 Γάλλοι, εκ των οποίων οι 15-16.000 έχουν διπλή υπηκοότητα. Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επιστροφή σήμερα 1.800 Βρετανών και Ιρλανδών τουριστών από την Τυνησία, την ώρα που το αντίπαλο πρακτορείο TUI Travel προχώρησε σε ακυρώσεις αναχωρήσεων.
Η γερμανική θυγατρική του Thomas Cook είχε νωρίτερα ανακοινώσει την επιστροφή 2.000 τουριστών.
Αντίθετα, το ταξιδιωτικό γραφείο TUI Travel UK έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η εσπευσμένη επιστροφή των 1.500 πελατών του που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τυνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.