12 Φεβρουαρίου 2015

Ένα κείμενο για όσους διατηρούν ακόμα καθαρό μυαλό...

Γραφει ο
Μάνος Δούκας

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ
Λέει ο συμπαθητικός τσομπανάκος στα πρόβατα: «Θα διαπραγματευτώ πολύ σκληρά με το χασάπη για τις συνθήκες της σφαγής σας. Πιο σκληρά από κάθε άλλο τσομπάνη». Τα πρόβατα είναι υποχρεωτικό να νοιώθουν αισιοδοξία;


Ή να στο πω αλλιώτικα:

Αν τους Εβραίους τους πήγαιναν στο Άουσβιτς με τρένα που είχαν μέσα όλες τις ανέσεις, θα έπρεπε οι Εβραίοι να ήταν ... χαρούμενοι κι αισιόδοξοι;
Είπες: «Yπομονή. Μη γίνεστε Κασσάνδρες. Aφήστε μας να αισιοδοξήσουμε. Δώστε χρόνο στο ΣΥΡΙΖΑ. Άσε να τους δούμε κι αυτούς». Αλλά και ... «Ας είχε το ΚΚΕ την ικανότητα να πείσει τον κόσμο εκείνο κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας είχε το ΚΚΕ μια άλλη επικοινωνιακή πολιτική να πείσει». Αυτά που θέλω να πω, στα γράφω επειδή πάντα τα καταφέρνω καλύτερα στα γραπτά. Κι επειδή τα γραπτά μένουν.

1. Η Κασσάνδρα δεν έπεισε ούτε τον ίδιο της τον πατέρα ότι ο Δούρειος Ίππος είναι παγίδα. Οι
Τρώες δεν την άκουσαν γιατί «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα». Αλλά μέσα απ΄ το «άλογο» αυτό ξεφύτρωσαν οι εχθροί και τους έσφαξαν. Κέρδισαν κάτι οι Τρώες που δεν την εμπιστεύτηκαν και αφέθηκαν στην αφέλειά τους και στην έντονη ανάγκη τους να νοιώσουνε κι αυτοί .... «επιτέλους πιο αισιόδοξοι»;

2. Ο Γαλιλαίος δεν έπεισε την ανθρωπότητα ότι η γη γυρίζει. Αλλά αυτή γύριζε. Έκανε άραγε καλά η κοινή γνώμη που δεν τον πίστεψε; Κέρδισε τίποτα η ανθρωπότητα που έκανε μερικούς ακόμα αιώνες σκυμένη στα γόνατα, απέναντι στην εξουσία της εκκλησίας και της στραβομάρας;

3. Το ΚΚΕ ίσως δεν έπεισε την κοινή γνώμη ότι το Μάαστριχτ κι η Ε.Ε. είναι καταστροφή για την οικονομία της χώρας μας και για τους εργαζόμενους. Κέρδισε ή έχασε ο λαός κι η χώρα μας; Τότε είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο, γιατί είχε και αγροτική παραγωγή και αγροτική οικονομία. Αλλά τώρα .... εφαρμόστηκαν οι πολιτικές της ΕΕ στην εργασία, στην αγροτική οικονομία, στη βιομηχανία, κλπ. Ψάξτε τώρα για βιομηχανία και αγροτική παραγωγή. Συμπτωματικά διαλύθηκαν, όπως ακριβώς είχε προβλέψει και προειδοποιήσει το ΚΚΕ; Αλλά δεν το πίστεψε ο κόσμος.

4. Tο 2009 (Δεκέμβρη), μόλις είχε εκλεγεί ο Γ. Παπανδρέου με 45%, το ΚΚΕ έλεγε: «Έρχεται θύελλα». Μας λοιδωρούσαν τότε. Όλοι έλεγαν «δώστε χρόνο». Η «θύελλα» όμως ήρθε. Ήταν κέρδος για όσους πίστεψαν στις αυταπάτες ή την καλιεργημένη αισιοδοξία απ΄ τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τους μηχανισμούς της προπαγάνδας; (π.χ. ο Λαζόπουλος έλεγε τότε: «Ας τον δοκιμάσουμε κι αυτόν και βλέπουμε. Αν δε μας κάνει τον αλλάζουμε»).

5. Το ΄81 όσοι αριστεροί ψήφισαν το (χωρίς γραβάτες) ΠΑΣΟΚ, γιατί «Τώρα είναι η ώρα κάτι να γίνει», έγιναν στη συνέχεια αυριανιστές προκειμένου να δικαιολογήσουν την επιλογή τους. Έγιναν σιγά σιγά δεξιοί χωρίς να το πολυκαταλάβουν. Και το υπερασπίζονταν κιόλας γιατί ... «δε γινόταν αλλιώς», γιατί «αυτό που λέει το ΚΚΕ δε γίνεται» και άλλα τέτοια. Να δεις που και κάποιοι σύγχρονοι «αντιμνημονιακοί» μας φίλοι, σε καμιά δεκαριά μέρες (μη λέω και πολλές) θα είναι «κατά του 30% του μνημονίου, αλλά θα είναι υπέρ του 70%».

6. Ή να δείς που σε λίγο θα μας λένε ότι «η διαγραφή του χρέους δεν είναι εφικτή». Ετοιμάσου. Το ΠΑΣΟΚ κάποτε υπέγραψε τη συμφωνία για την παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα πανηγύριζε (ολόκληρη καμπάνια κάνανε, συγκεντρώσεις, εκατοντάδες πανό, κλπ) με σύνθημα «Οι βάσεις φεύγουν». Τώρα λένε πάλι τα ίδια λόγια. «Το μνημόνιο φεύγει» - είπαν. «Η τρόϊκα φεύγει» - είπαν. Ετοιμαστείτε. Θυμηθείτε το. Θα σας χρειαστεί πολύ σύντομα.

7. Tο KKE (και η ΕΔΑ παλιότερα) έλεγε πάντα ότι «δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της ΕΟΚ - ΕΕ». Ότι «είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου» και «δεν αλλάζει η ΕΕ απ΄ τα μέσα» (όπως έλεγε πάντα το ΚΚΕ-εσ, η ΕΑΡ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ). Θα περιμένεται να αποδειχθεί με την «αποφασιστική στάση» του ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα βάλετε το μυαλό σας να σκεφτεί ότι κάποιος που ξεκινά με δεδομένο το «Μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη» είναι καταδικασμένος να χάσει τη διαπραγμάτευση γιατί μόνος του παραδίνεται;

8. Το «Ναι» ή το «Οχι» στην ΕΕ δεν είναι «ένα θέμα μέσα σ΄ όλα τα άλλα». Το δικό μας «ΟΧΙ» πατάει σε μια πολιτική, οικονομική, επιστημονική ανάλυση που συνεχώς δικαιώνεται. Οφείλεται στο ότι δε μπορεί η αριστερά να ταυτίζεται με τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Το «ΝΑΙ» του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί δογματική προσήλωση στην ΕΕ (ιστορική παρακαταθήκη από το ΚΚΕεσ και την ΕΑΡ). Χρειάζεται εσύ να αποφασίσεις κάποτε: Είναι αυταπάτη η θέση «θα αλλάξουμε την ΕΕ απ΄ τα μέσα» (που οδηγεί αντικειμενικάστην ενσωμάτωση); Ή είναι μια ακόμα απάτη απ΄ την πλευρά τους (που στοχεύει ακριβώςστην ενσωμάτωση); Υπάρχει άραγε κάποιο επιχείρημα υπέρ της ΕΕ (πέρα απ΄ όσα εμπεριέχουν το φόβο και τον πεσιμισμό); Ένα έστω. Ρωτάω εδώ και χρόνια.



9. Είναι δυνατό να περιμένει ένας άνθρωπος με αριστερές αρχές τη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη; Ή θα σκεφτεί ότι προφανώς δε μπορεί ο σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου να μας φέρει τώρα την αντίθετη πολιτική απ΄ αυτή που υπερασπίστηκε ο προηγούμενος προϊστάμενός του; Τι έκανε τότε ο Βαρουφάκης; Πόσο διορατικός, αποφασιστικός, αντιμνημονιακός και τσαμπουκάς ήταν τότε; Τι άλλαξε τώρα; Σήκωσε το γιακά και μάγκεψε;

10. Είναι δυνατόν ένας λογικός άνθρωπος να δέχεται το επιχείρημα «Δε συζητώ με την τρόϊκα, αλλά συζητώ μόνο με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ»; Αυτός που το διακηρύσσει αυτό είναι ηλίθιος; Ή είναι απατεώνας (πολιτικά);

11. Κι ύστερα ... εμείς δε σας εμποδίζουμε να έχετε αυταπάτες ... χαρά ... αισιοδοξία ... γνώμη κι ότι άλλο θέλετε. Είναι δικαίωμά σας ακόμα και να κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Ή να παριστάνετε ότι όλα πάνε καλά. Άλλωστε πάντα η κοινή καθοδηγούμενη γνώμη έχει τάση προς τον εφυσηχασμό και το «εύπεπτο». Όλα τα παραδείγματα που είπα αυτό δείχνουν. Είναι υποχρεωτικό όμως να έχουμε κι εμείς την ίδια γνώμη και την ίδια στάση; Υποθέτω πως δεν το υποστηρίζεις αυτό. Γιατί εμείς έχουμε ακριβώς τον αντίθετο στόχο: Να λέμε και να ακούγεται η γνώμη της εργατικής τάξης (δηλαδή η αντίθετη γνώμη), που δεν πρόκειται να την προβάλει ούτε η τηλεόραση, ούτε ο Λαζόπουλος, ούτε οι Αμάν, ούτε και οι άλλοι εργολάβοι της ταξικής ενημέρωσης και νταβατζήδες της κοινής γνώμης και λογικής. Έτσι κι αλλιώς δε μπορεί κανείς να μας υποχρεώσει να τους ακολουθήσουμε. Δεν τα κατάφερε ποτέ κανείς. Ούτε η χούντα. Ούτε τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Την αλήθεια μας, θα τη λέμε παντού και πάντα. Γιατί είναι ανάγκη.

12. Και θα τη λέμε για ένα λόγο παραπάνω: Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος (εσείς όλοι που νομίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξάδερφος του ΚΚΕ), όταν θα δείτε το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί την «πεπατημένη» της σοσιαλδημοκρατία (μια άλλη φορά θα σου γράψω καμιά πενηνταριά ιστορικά παραδείγματα που έχω πρόχειρα), να μας κατηγορήσετε ότι «Η αριστερά φταίει».Η ΝΔ από τώρα το επιχειρεί όταν προσπαθεί να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ σαν κομμουνιστικό. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ «το παίζει το εργάκι». Κυρίως με τις ψεύτικες προτάσεις που κάνει προεκλογικά μπας και κλέψει κανένα ψήφο. Εμείς θέλουμε να έχουμε πάλι πει καθαρά τη γνώμη μας και τις εκτιμήσεις μας στο λαό. Ότι ο στόχος κι ο λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάσωση του συστήματος της εκμετάλευσης. Γι αυτό και είναι αποδεκτός από το ίδιο το σύστημα. Γι΄ αυτό και δεν έχει καμμιά σχέση συγγένειας, φιλίας ή έστω ομοιότητας με το ΚΚΕ.


Κι ένα σχετικό ανέκδοτο: «Ένας Πόντιος βλέπει μπροστά του μια μπανανόφλουδα. Την κοιτάει με απόγνωση και λέει: Φτού σου ρε γαμώτο. Πάλι θα πέσω».

22 σχόλια:

  1. Πολύ καλό για την δεκαετία με τις βάτες, θα έπιανε.

    Σε στυλ συζήτησης καφενείου, με δήθεν λαϊκή διάλεκτο και ταπ-ταπ στον ωμο, καλαμπουράκι, υφος σταλεγαγωπουξερω, ειρωνεία (απορώ που δεν έγραψε τον τωρινό υπουργό οικονομικών σαν Μπαρουφακη, γιατί;Ξεχάστηκε;), η ανίκητη πολιτική της διαπίστωσης και ολίγον από αντισυριζα (κατά το αντικουκουέ όταν διαφωνείς με τον Γ.Γ.). Α, ναι και το αναμενόμενο σύνθημα-κλισέ ή διδακτική παραβολή στο τέλος για να τραντάξει τον ψυχισμό του αναγνώστη.

    και το καλύτερο ποιο είναι; Ότι αν πεις σε έναν από αυτούς, Ωραία τα λες αλλα η λύση που προτείνεις ποια είναι; σου πετάει ένα Να γίνουμε σαν την Β.Κορεα! και χάνεις κάθε ενδιαφέρον για παρακάτω σοβαρή συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ότι αν πεις σε έναν από αυτούς, Ωραία τα λες αλλα η λύση που προτείνεις ποια είναι; σου πετάει ένα Να γίνουμε σαν την Β.Κορεα! και χάνεις κάθε ενδιαφέρον για παρακάτω σοβαρή συζήτηση."

      Αυτη ηταν η συμβολη σου στη συζητηση; Για βρες μου 1 τεκμηριο που να υποστηριζει αυτο που λες για τη Β.Κορεα.

      Διαγραφή
    2. Αλλα ευτυχως που υπαρχουν οι φυλακες της δημοκρατιας, οι οποιοι θα κανουν την περεστροικα στην ευρωπαικη ενωση και αυτη θα περασει απο το σοβιετικο καθεστως στο δημοκρατικο στο πι και φι.

      Διαγραφή
    3. @UMUT KAZANDI:
      Αφού λοιπόν γουστάρεις καπιταλισμό, και φοβάσαι "μην γίνεις σαν την Λ.Δ,Κορέας" για την οποία δεν γνωρίζεις και τίποτε, ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Αυτή είναι η εναλλακτική σου...

      Αν θες να σου πω γιατί δεν έχεις άλλη, ευχαρίστως. Αλλά χωρίς βλακείες. Σοβαρά να μιλήσουμε.

      Διαγραφή
    4. @UMUT KAZANDI:
      Η Λ.Δ.Κορέας είναι μία χώρα που δεν υπάρχου ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ άνεργος, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ άστεγος, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ άρρωστος που να πρέπει να σκεφτεί να πληρώσει φάρμακα, γιατρούς και νοσοκομεία, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ γονιός που να κοιτάει την τσέπη του όταν αρχίζει η σχολική χρονιά, ΟΥΤΕ ΕΝΑ νέο ζευγάρι που να πρέπει να σκεφτεί τα οικονομικά του για να κάνει ή όχι παιδιά, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εργαζόμενος που όταν γεράσει να μην έχει σύνταξη, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ συνταξιούχος που να αγωνιά για το μέλλον το παιδιών του και την δική του ξεκούραση.

      Αυτό που απορρίπτεις "μετά βλελυγμίας", εάν τόλμαγε να στο τάξει καν, έλληνας πολιτικός θα τον ψήφιζες χειροπόδαρα, εκτός εάν σου φαίνονταν ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ....

      Τόσο χάλια....

      Διαγραφή
    5. POE, δεν υπάρχει κουκουές που να έχουμε συζητήσει και να μην υποστηρίζει τον Κιμ.Ούτε έγινε ποτε καμια κατάκριση από Μέσα του KKE.Ψαχτω καλύτερα ή ρωτα τον Trash

      Thrash, το επιχείρημα για ανεργία,δουλειά, δεν λέει από μονο του κάτι, χωρίς να βλέπεις το πολιτικο, κοινωνικό περιβάλλον. Έχω πολλά "πετυχημενα" παραδείγματα με καθεστώτα που μείωσαν δραστικά την ανεργία και βρήκε "όλος ο λαός" δουλειά, ξεκινώντας από την Ναζιστική Γερμανία. Είναι άτοπο όμως να συζητάμε για μείωση την ανεργίας, όταν αυτό που μειώνεται είναι οι αντιφρονούντες που...πάνε στο καλο και την θέση τους παίρνουν οι πιο συνετοί. Για να μην μιλήσουμε για την Κιμ Γιονγκ δυναστεία, που μια ολόκληρη χωρα απλά τους κληρονομείται. Ασε και τις στρατιωτικές παρελάσεις και γιορτούλες (τυπου φιέστας χούντας) που μου φέρνουν αλλεργία.

      Ας μιλήσουμε για τους πραγματικούς δείχτες παραγωγής, ποίους εξυπηρετεί, για το τι επιτρέπεται να κάνει κάποιος στη καθημερινότητα του και μετά ας μιλήσουμε σοβαρά για το εάν αυτό το στρατοκαυλο καθεστώς οδεύει προς τον κομμουνισμό.

      Διαγραφή
    6. "Έχω πολλά "πετυχημενα" παραδείγματα με καθεστώτα που μείωσαν δραστικά την ανεργία και βρήκε "όλος ο λαός" δουλειά, ξεκινώντας από την Ναζιστική Γερμανία."

      Σοβαρα, ειναι το ιδιο πραγμα η Ναζιστικη Γερμανια των εκατομμυριων εργατων στα στρατοπεδα συγκεντρωσης με την Β Κορεα;
      Και σου ξαναλεω, δωσμου ενα τεκμηριο που να λεει οτι το κομμα μας εχει σκοπο να ακολουθησει την ιδια πολιτικη με τη Β. Κορεα, ο Τρας δεν ειναι το ΚΚΕ.
      Απο εκεί και πέρα οσον αφορα την "κολαση" της Β. Κορεας, υπάρχουν αρκετα βιντεακια που δειχνουν πως περναει ο κοσμος την καθημερινοτητα του, τραβηγμενα απο τουριστες, και εκει δεν βλεπω ουτε αστεγους, ουτε ζητιανους, ουτε ρακενδυτους... αντιθετως μια βολτα στην Αθηνα...

      Να αποδιδουμε λοιπον τα της Δυσης στη Δυση, τα του Ναζισμου στον ναζισμο και τα της Β. Κορέας στην Β. Κορέα.

      Και πως κληρονομειται η χωρα ακριβως; Εχει ιδιοκτησια ο ΚΙΜ και μαζευει την υπεραξια των εργατων του και την επενδυει στο χρηματιστηριο και σε οφσορ; Οχι, φτιαχνει νοσοκομεια, σχολεια κλπκλπ διαχειριζομενος το κρατικο χρημα, αυτος και το υπολοιπο πολιτικο προσωπικο. Μηπως ηθελες να πεις κληρονομειται η διακυβερνηση της χωρας, και ποιος σου ειπε οτι εμας αυτο μας αρεσει; Παντως χωρες κληρονομουνται μονο στον καπιταλισμο, απο τον πατερα στο γιο κλπ με το να εχουν στα χερια τους τιτλους ιδιοκτησιας ολων των πλουτοπαραγωγικων πηγων τους.

      Δεν βλεπω ομως να σε πειραζει με τον ιδιο τροπο στον καπιταλισμο η εναλλαγη 2 αποχρωσεων του γκρι και μιας μονο πολιτικης...γιατι δεν το σχολιαζεις και αυτο; Γιατι δεν σχολιαζεις πως ο Συριζα ειναι το ΠΑΣΟΚ με αλλο αρχηγο; Αυτο δεν σε ενοχλει; Γιατι πας τοσο μακρυα μεχρι την Β. Κορεα; Το οτι αγροτικη πολιτικη στην ΕΕ χαραζει η μονσαντο δεν σε πειραζει; Ο Κιμ σε πειραζει; Το οτι ο Τσιπρας και τα φιλαρακια του γλειφουν της μποτες ολων αυτων των πολυεθνικων δεν σε ενοχλει; Ο Κιμ σε ενοχλει; Μηπως σε ενοχλει ο Κιμ επειδη στην Β. Κορεα οι πολυεθνικες δεν εχουν βαλει χερι, μηπως αυτο ειναι που πραγματικα σε πειραζει στην Β. Κορεα και οχι η "οικογενειοκρατεια" στη διακυβερνηση της χωρας;

      Ακου πως περνανε την καθημερινοτητα τους στην Β. Κορέα....
      Δηλαδη εδω τι μπορουν να κανουν στην καθημερινοτητα τους οι εκατομμυρια ανεργοι, να πανε ταξιδια και να κανουν ντολτσεβιτα; Εκει τουλαχιστον υπαρχουν προνοιακες υποδομες και δεν υπαρχουν φαινομενα στην ιδια πολη να μπορει ο κοστουματος να ταξιδευει λονδινο αρμστρενταμ και βερολινο και ο αστεγος απο καδο σε καδο.

      Διαγραφή
    7. @UMUT KAZANDI:
      Η Λ.Δ.Κορέας είναι μια κοινωνία με λυμένα τα βασικά της προβλήματα και ενώ βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. Κριτική μπορείς να της κάνεις σε διάφορα, αλλά το την συγκρίνεις μες την καπιταλιστική ναζιστική Γερμανία, είναι άτοπο και εξωφρενικό.
      Αρχικά γιατί ανεργία στην Λ.Δ.Κορέας δεν υπάρχει λόγω του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και όχι γιατί "εξοντώνονται" κάποιοι αντιφρονούντες, και μάλιστα κατά εκατομμύρια.
      Η χώρα δε με τους περισσότερους φυλακισμένους σε σχέση με τον πλυθησμό της είναι οι ...ΗΠΑ, αλλά μια χαρά ανεργία, και αναλφαβητισμό, και άστεγους και όλα τα άλλα καλούδια του καπιταλισμού διαθέτουν, και ας είναι η ισχυρότερη αυτή την στιγμή χώρα στον κόσμο, και ας συγκαταλέγεται συστηματικά στις πέντε πλουσιότερες.
      Όσο για την ναζιστική γερμανία που τάχα δεν είχε ανεργία, λάθος σε πληροφόρησαν.
      Ανεργία δεν είχε (όπως και καμμία άλλη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση) μόνο μετά την έναρξη του πολέμου. Οπότε το παράδειγμα σου όχι μόνο δεν στέκει καθόλου, αλλά κάνει και μια αχρείαστη διαφήμηση στο ναζιστικό καθεστώς πως τάχα έλυσε προβλήματα τα οποία είναι αδύνατο να επιλυθούν εντός του καπιταλιστικού πλαισίου.

      Εάν έχεις τόσα προβλήματα με τον μιλιταρισμό και τις παρελάσεις θα ήταν καλύτερο να αντί να ασχοληθείς με την Λ.Δ.Κορέας να ασχοληθείς με τον Έλληνα ΥΕΘΑ Καμένο (και τους "καμένους" που τον τοποθέτησαν ΥΕΘΑ) και τις δηλώσεις του πως η Κύπρος είναι ελληνική επαρχία και η ΕΛΔΥΚ "επιθετική δύναμη", μια και ο Τσίπρας από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ξέχασε να μας ενημερώσει πως σε αυτό περιλαμβάνονταν και ανάληψη στρατιωτικών επιθετικών ενεργειών εναντίον της Τουρκίας.
      Οι παρελάσεις στην Πιονγκ-Γιανγκ σε ενόχλησαν...

      Τέλος, κριτική στην Λ.Δ.Κορέας μπορεί να γίνει για πολλά. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η αλληλεγγύη σε έναν λαό που έχει επιλέξει έναν άλλον τρόπο ζωής και που πληρώνει αυτή την επιλογή του με οικονομική ασφυξία και συνεχή απειλή από την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου.

      Εάν εσύ από αυτό κατάλαβες πως εγώ θέλω να αντιγράψω στην Ελλάδα το κορεάτικο μοντέλο, κατάλαβες λάθος.
      Παρόλα αυτά το θεωρώ πολύ καλύτερο από σημερινό μοντέλο της χώρας μου.
      Και φυσικά όπως σωστά επισήμανε ο Πόε, ούτε εγώ, ούτε το μπλογκ είμαστε το ΚΚΕ για να το εκφράζουμε. Τους εαυτούς μας εκφράζουμε και τίποτε περισσότερο...

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς ο λαός μας, αποτελείται κατά την συντριπτική του πλειοψηφία, από ... πόντιους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Ο λαός μας είναι ακόμη ζαλισμένος από την πολλή φάπα και παραπατάει. Θα έρθει στα ίσια του.
      Στο τέλος θα κάνει το σωστό, αφού δοκιμάσει πρώτα (δυστυχώς) όλες τις υπόλοιπες λύσεις...

      Διαγραφή
  3. Eμένα μ΄ αρέσει μια ιστορία με το Χότζα : Κάποια φορά ο Καδής του βαλε πρόστιμο 100 λίρες και ο Χότζας πήγε να τον παρακαλέσει γονατιστός να το πάρει πίσω. Αμάν καδή μου, πάρε το πίσω και γω θα κάνω ότι θες. Εντάξει του λέει ο καδής, έχεις 3 επιλογές ¨Η να πληρώσεις το πρόστιμο, ή να φας 100 κρεμμύδια ή να φας 100 βουρδουλιές. Διάλεξε.
    Σκέφτεται ο Χότζας, θα πάρω το πιο εύκολο. Και διαλέγει τα κρεμμύδια. Τρώει ένα, δύο τρία, τέσσερα, στο πέμπτο έγκωσε, δεν πήγαινε άλλο. Δεν μπορώ άλλο καδή μου, θα φάω τις βουρδουλιές.
    Φωνάζει ο καδής το σεϊζη, αρχίζει τις βουρδουλιές. Μία, δύο , τρεις, πέντε δέκα δεκαπέντε. Αμάν φωνάζει ο Χότζας, δεν αντέχω άλλο, φέρτε να το πληρώσω το πρόστιμο να τελειώνουμε.
    Συμπέρασμα : και τα κρεμμύδια έφαγε, και ξύλο έφαγε και το πρόστιμο πλήρωσε.
    Όταν ακολουθείς τις επιλογές που οι εχθροί σου διαλέγουν για σένα, αυτά παθαίνεις. Γιάννης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά την αποψη μου,νομιζω ότι το παραδειγμα της Λαοκρατικης Δημοκρατιας της Κορεας, θα πρεπει να αναφερεται με καποια επιφυλαξη σαν παραδειγμα σοσιαλιστικου κρατους. Ναι μεν, υπαρχει Κ.Σ. και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής αλλα από κει και περα, διακρινονται αρκετες διαφορες με τον ορθοδοξο μαρξισμο. Καταρχας η πιο βασικη διαφορα είναι ότι από το 1955 η Κορεα ακολουθει το μονοματι της ιδεολογίας του juche, που θα πρεπει καποτε να μελετηθει χωρις παροπιδες για να μην εχουμε αυθαιρετες ερμηνειες για το τι σημαινει και ποιος ο στοχος της ιδεολογιας αυτής, που εχει κατηγορηθει ως και εθνικιστικη. Επιπλεον, ένα ακομα στοιχειο που απομακρυνει την Πιονγισανγκ από την ΜΛ θεωρια και το μοντέλο σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι ο διαχωρισμος των ταξεων μεσω της songbun, οπου συμφωνα με αυτή ενας πολιτης θεωρειται εμπιστος ή λιγοτερο εμπειστος για να αποκτησει περισσοτερη προσβαση στην κρατικη λειτουργεια, σε καλυτερη θεση και ετσι αποκτα περισσοτερα προνομια,τροφη κτλ. κατι μη αποδεκτο στον σοσιαλισμο. Πρεπει λοιπον να διχνουμε την αλληλεγγυη μας σε μια χωρα που εχει περικυκλωθει από τον ιμπεριαλισμο και βρισκεται σε αυτοαμυνα, από την άλλη όμως, υποστηριζοντας την Β.Κορεα, πρεπει να διευκρινιζεται παντα, ότι στηριζουμε τις επιλογες του ΛΑΟΥ της και την διαφορετικη κοινωνια που χτιζει και δεν ταυτιζομαστε αναγκαστικα με τις ιδεολογικες παρεκλησεις του ηγετη της.
    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Α.Κ.:
      Έχεις την εντύπωση πως αυτοί που λένε το "καλά ρε, βόρεια[sic] Kορέα θέλετε να γίνουμε;", θα καταλάβουν ή τους ενδιαφέρει έστω κάτι από αυτά που έγραψες;

      Διαγραφή
  5. ναι ρε trash θα καταλαβουμε καλυτερα τι λεει ο Α.Κ. απο φρασεις τυπου ΠΙΕΣΤΟΝ!!!!!!!!!!
    Ισως να ελπισουμε οτι μπορουμε να κανουμε και καμια κουβεντα με καποιον σοβαρο ανθρωπο!
    Αληθεια τα στοιχεια για την παιδεια-ανεργια-υγεια απο που τα παιρνεις??????
    Απο το διαγγελμα του Κιμ η απο τα βιντεακια των τουριστων ! Καταλαβαινουμε φυσικα οτι τους τουριστες δε τους εχουν ξαμολυμενους να πανε οπου θελουν ελεος!
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μ.Ρ.:
      Μια και υπάρχει ελληνίδα μπλόγκερ που ζούσε μόνιμα μέχρι πέρσι τουλάχιστον στην Λ.Δ.Κορέας (άκου πράγματα τώρα, όχι μόνο έχει ίντερνετ στην Πιονγκ-Γιανγκ, όχι μόνο έχει μπλογκ και facebook, αλλά κάνει και κριτική και την αφήνουν) και η οποία ΔΕΝ είναι κομμουνίστρια, ούτε και φαν των Κιμ) εμείς κάναμε έναν κόπο να την ρωτήσουμε για την κατάσταση που επικτρατεί στην χώρα που ζει. Φραγκίσκα Μεγαλούδη την λένε, με έναν κόπο θα την βρεις στο νετ.
      Παλιότερα την είχαμε αναδημοσιεύσει και εδώ.

      -Εσύ τις πλήροφορίες σου από που τις παίρνεις ακριβώς;
      -Από το αμερικάνικο τμήμα ψυχολογικών επιχειρήσεων;

      Διαγραφή
    2. @Μ.Ρ.:
      Δηλαδή εσύ τώρα ενδιαφέρθηκες και κατάλαβες τις αποκλίσεις του Τζού-τσέ από τον ορθόδοξο μαρξισμό λενινισμό, ή μήπως γνωρίζεις κάτι από τα δύο για να κάνεις την σύγκριση;

      Διαγραφή
    3. @Μ.Ρ.:
      Τέλος να σου κάν και ταληράκια και το "σκάσε και πιέστον", μήπως και πάρεις χαμπάρι το τι θέλω να πω.
      Αν με κάποιο μαγικό τρόπο, αύριο το πρωί αποφασίζονταν πως το ελληνικό χρέος μηδενίζεται. Χωρίς κανέναν αστερίσκο-πάπαλα.

      Έχεις μείνει με μια χώρα με τον μισό της ενεργό πλυθησμό άνεργο.
      Για να βρει δουλειά και να ζήσει, και να πληρώσει φόρους αυτός ο πλυθησμός, θα πρέπει να βρεθούν "επενδυτές" που θα ρίξουν τα λεφτά τους για να ανοίξουν καμμία δουλειά.
      -Καλά μέχρι εδώ;
      Με δεδομένο λοιπόν πως οι "επενδυτές" δεν βάζουν τα λεφτουδάκια τους κάπου για την ψυχή του πατέρα τους, αλλά για να βγάλουν περισσότερα, θα τα βάλουν εκεί που θα έχουν το μεγαλύτερο κέρδος. Αν δηλαδή βάζοντας 5 δραχμές στην Κίνα θα βγάλουν 10, δεν θα τις βάλουν στην Ελλάδα αν είναι εδώ να βγάλουν έστω και 9.
      Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως για να βάλουν τις 5 αυτές δραχμές εδώ, θα πρέπει να βγάλουν όσα και στην Κίνα τουλάχιστον. Που με την σειρά του συνεπάγεται πως εσύ και εγώ θα πρέπει να αμοιβόμαστε με τους μισθούς και τις αμοιβές των κινέζων τουλάχιστον.

      Ε αυτό το πρόβλημα λοιπόν είναι αδύνατο να λυθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, και πολύ περισσότερο υπό τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Εφόσον δεν η χώρα αδυνατεί να ασκήσει και δική της νομισματική πολιτική (να γίνει δηλαδή κάπως "ανταγωνιστικότερη" μέσω μιας νομισματικής υποτίμησης), τα πράγματα γίνονται ακόμη χεορότερα, Ούτε καν η δυνατότητα ενός στοιχειώδους ελιγμού δεν υπάρχει απέναντι στην πλήρη κινεζοποίηση.

      Για αυτό σου λέω. Γουστάρεις καπιταλισμό, γουστάρεις ευρώ και ΕΕ. Με γειά σου με χάρα σου! Τις συνέπειες των επιλογών σου βιώνεις.
      -Προς τι και ποιόν οι διαμαρτυρίες;
      -Εσύ δεν το επέλεξες;

      Διαγραφή
  6. ζει μονιμα μεταφραση του πηγε 3 φορες και το περισσοτερο ειναι 2 μηνες????????
    επισης δε μιλαει για ανεργια η κυρια αλλα για επισιτικο προβλημα και κακες πολιτικς επιλογες (μαζζι φυσικα με το εμπαργκο)που σκοτωσαν 300000-3.500.000 απο την πεινα απο το 1994-1998 .
    Επιπλεον κανει ευθεια αναφορα για καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων και σε καλει να ανατρεξεις στον ΟΗΕ και την διεθνη αμνηστεια!Θελω να καταλαβω ποιο κομματι του αρθρου διαβασες ?αυτο που λεει οτι ιειδε γυναικες ντυμενες με δυτικα τουχα αρα ολα οκ?
    Μας δουλευεις ψηλο γαζι ρε ΤΡΑΣ!!!!!!!
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μ.Ρ.:
      -Μάλλον εσύ μας δουλεύεις και μάλιστα άγρια. Τις πληροφορίες για 3.000.000-3.500.00 νεκρούς από την πείνα, που ακριβώς τις βρήκες;
      Γιατί η Μεγαλούδη λέει πως τις άκουσε από αλλού πολύ πριν επισκεφτεί την χώρα, προφανώς από εκεί που τις άκουσες και εσύ. Και δεν επιβεβαιώνει και πουθενά τέτοιο πράγμα.
      -Περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τώρα (μην ξεχνάμε ποτέ πως η κοπέλα είναι στοφιλελεύθερη):
      "...Με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να βρει τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, της Human Rights Watch αλλά και του ΟΗΕ όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα στο θέμα αυτό έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει...(και μαζί της βέβαια και δεκάδες άλλες χώρες που όμως επειδή βρίσκονται στην άλλη πλευρά του άξονα δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους δυνατούς αυτού του πλανήτη)...."
      http://franmeg.blogspot.gr/2013/03/blog-post_24.html#more
      Και φυσικά δεν μας λέει πως η ίδια διαπίστωσε κάτι τέτοιο. Ούτε και μπορώ να πάρω να πάρω στα σοβαρά ΜΚΟ όπως η Human Rights Watch ή τις εκθέσεις του οργανισμού που ισοπέδωσε την Γιουγκοσλαβία, και που παρεπιπτόντος είχε ισοπεδώσει πολύ πιο πριν την Κορέα την ίδια...

      Και αφού τελειώσαμε και με αυτήν σου την προσπάθεια να πετάξεις την μπάλλα στην εξέδρα, ας επανέλθουμε στο προηγούμενο σου ερώτημα, που αφορούσε το που ξέρω πως δεν υπάρχει ανεργία στην Λ.Δ.Κορέας:

      "Υπάρχει ανεργία στη Βόρεια Κορέα;

      Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανεργία στην Βόρεια Κορέα με δεδομένο ότι είναι μια καθαρά κρατική οικονομία όπου η κυβέρνηση αποφασίζει και τον καταμερισμό των εργασιών."
      http://news247.gr/eidiseis/synentefxeis/fragkiska-megaloudh-h-voreia-korea-mesa-apo-ta-matia-mias-ellhnidas.2201326.html

      Τέλος εάν ρίξεις μια ματιά θα δεις πως δεν επισκέφτηκε την χώρα δύο φορές για "τρεις μήνες" όπως μας λες, αλλά πως μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ζούσε μόνιμα εκεί, (φυσικά είναι η δουλειά της που πρέπει να ταξιδεύει εκτός της χώρας). Κάπου έχει και ένα άρθρο για τους λόγους που επέλεξε να μεγαλώσει εκεί το παιδί της.

      Διαγραφή
  7. α οτι σου αρεσει το δεχεσαι και οτι δε σαρεσει το αποριπτεις ενταξει ουτε παιδακι 2 χρονων η συζητηση!εγω απλα πηγα εκει που μου ειπες και τα μισα που γραφει η "πηγη" σου τα απορριπτεις!
    Επισης αληθινα στοιχεια για ανεργια κτλ δε μπορεις να δωσεις απλα υποθετεις γιαατι δηθεν η χωρα ειναι κομμουνιστικη αρα δεν εχει ανεργια!ενταξει ζησε το ονειρο σου.
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μ.Ρ.:
      Αν εσύ καταλαβαίνεις πως όταν η Μεγαλούδη λέει "διάβασα σε ένα βιβλίο για την Κορέα" είναι πρωτογενής πηγή στην οποία σε παραπέμπω, έχεις κάποιο πρόβλημα.
      Ως πρωτογενή πηγή για αυτά που δηλώνει πως έχει δει η ίδια σε παραπέμπω.

      Κατά τα λοιπά, ποτέ και σε καμμία χώρα με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας της δεν ύπηρξε ποτέ ανεργία, οπότε μου είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει ούτε εκεί. Είναι θέμα συστήματος ξέρεις αυτό, και όχι διαχείρησης του.

      Μπορείς εξάλλου να το τσεκάρεις ανά πάσα στιγμή από όποιον έχει ζήσει σε τέτοια χώρα.

      Εσύ μπορεί να είσαι ανίκανος να φανταστείς κάποια οικονομία που δεν λειτουργεί με καπιταλιστικούς όρους, αλλά δεν φταίω εγώ για αυτό.
      Όταν η αυτολοβοτομή προχωράει τόσο που δεν τολμάς να δοιανοηθείς καν πως μέχρι πριν 35 χρόνια μόλις, υπήρχαν μια ολόκληρη σειρά από χώρες που τέτοια προβλήματα τα είχαν λύσει από δεκαετίες πριν. Σκέψου να μην ήταν και τόσο πρόσφατο, σκέψου να μην ζούσαν και ανάμεσα μας ένα σορός άνθρωποι που το έχουν ζήσει και το επιβεβαιώνουν.

      Ναι λοιπόν, η ανεργία δεν είναι φυσική καταστροφή. Αποτέλεσμα του τρόπου διαχείρησης της οικονομίας είναι.
      Και για το δικό μας είδος οικονομίας η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα είναι εκ των ουκ άνευ όρων για την ευημερία του (του συστήματος και όχι των ανθρώπων που το τρώνε στην μάπα).

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.