1 Φεβρουαρίου 2015

Οταν ο Τύπος πανηγύριζε μετά τις εκλογές του 2009(άρθρο του Ριζοσπάστη)


Ως μια μικρή συμβολή στην προσπάθεια να αναδειχθεί η «μεγάλη εικόνα» πίσω από τη «σκόνη» των πανηγυρισμών, αυτές τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει συνοπτικά την υποδοχή που επιφύλαξε ο Τύπος στην εκλογική νίκη του Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβρη του 2009. Παρά το γεγονός ότι πάντα μετά τις εκλογές το κλίμα της ευφορίας για το νικητή είναι κυρίαρχο στον Τύπο, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι οι ομοιότητες ανάμεσα στα σημερινά πρωτοσέλιδα και σε αυτά του 2009 ξεπερνούν κάθε προηγούμενο...
***
Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο Τύπος φιλοτεχνεί το προφίλ της επερχόμενης κυβέρνησης. Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ»: «Ωρα αλλαγής με τρεις βαθιές τομές: Σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, καθιέρωση αξιοκρατίας στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ κράτους και κόμματος».
Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναγγέλλει: «Νέο μοντέλο κυβέρνησης. Λιγότερα υπουργεία μέσω συγχωνεύσεων. Ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο» και το «ΕΘΝΟΣ»: «Δεσμεύσεις Γιώργου για αλλαγή πορείας την επόμενη μέρα. Δίκαιοι φόροι. Ελαφρύνσεις για εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ». Με αυτά τα συνθήματα και τις υποσχέσεις, το ΠΑΣΟΚ επανέρχονταν στη διακυβέρνηση...
Την επόμενη μέρα (2/10) «ΤΑ ΝΕΑ», από το πρωτοσέλιδο, δίνουν συνέχεια στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ: «Πακέτο 4,5 δισ. για χαμηλά εισοδήματα και επενδύσεις». «ΤΟ ΒΗΜΑ», πάλι, προαναγγέλλει με σιγουριά ότι «την Κυριακή ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας», ενώ στις 3-4/10 «ΤΑ ΝΕΑ» φιλοξενούν συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, στην οποία σημειώνει: «Είμαι έτοιμος για σκληρή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες».

Την επομένη των εκλογών, «ΤΟ ΒΗΜΑ» γράφει: «Ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει το δρόμο για την ανάταξη της χώρας». Ακριβώς την επόμενη μέρα, η ίδια εφημερίδα επιχαίρει στο πρωτοσέλιδο: «Πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης οι θετικές αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση από ΣΕΒ, αγορές και ΜΜΕ».

Την ενθουσιώδη υποδοχή της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει η «Αυγή», στο πρώτο φύλλο μετά τις εκλογές, όπου διαπιστώνει ότι: «Το πανηγύρι τελείωσε» και εικονογραφεί το πρωτοσέλιδο με μια φωτογραφία από την αποσυναρμολόγηση του εκλογικού κέντρου της ΝΔ στο Σύνταγμα.Ανάλογα είναι τα σχόλια για το ολιγομελές σχήμα της κυβέρνησης και τις συγχωνεύσεις υπουργείων. Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» γράφει: «Εμπιστοι, έμπειροι, νέοι και γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο», ενώ το «ΕΘΝΟΣ» σχολιάζει: «Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα ανατροπών και εκπλήξεων από τον Γιώργο. Ισχυρή ομάδα με όραμα και εμπειρία».

Οι ...αντιεξουσιαστές στην εξουσία
Στις 8/10, στον Τύπο φιλοξενούνται ρεπορτάζ από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε την προηγούμενη μέρα, με τη συμμετοχή του τότε Συνήγορου του Πολίτη, Γ. Καμίνη. «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Μάθημα 1ον: Πόλεμος κατά της διαφθοράς. Γιώργος: Είμαστε οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία» και στις μέσα σελίδες: «Επιχείρηση "καθαρά χέρια" από την πρώτη μέρα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Διαφάνεια παντού, πάταξη της διαφοράς, περιορισμός της σπατάλης. Αξιοκρατία παντού».
Το «ΕΘΝΟΣ» γράφει την ίδια μέρα: «Πρώτη απόφαση Γιώργου για κατάργηση εκατοντάδων επιτροπών. Εξοικονόμηση πάνω από 222 εκατομμύρια ετησίως με το καλημέρα».
Στις 9/10, αρχίζει από «ΤΑ ΝΕΑ» η εξειδίκευση των προεκλογικών εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης: «Ομπρέλα προστασίας σε δανειολήπτες. Επίδομα αλληλεγγύης για τη φτώχεια». «Απίστευτο κι όμως αληθινό: Βρήκαν γυμνά τα υπουργικά γραφεία», γράφει η ίδια εφημερίδα και σχολιάζει στις μέσα σελίδες: «ΝΔ: Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια. Εικόνες διάλυσης και χάους αντίκρισαν οι νέοι υπουργοί. Ελειπαν υπολογιστές, τηλέφωνα, ακόμα και γραφική ύλη».




Στο ίδιο πνεύμα, «ΤΟ ΒΗΜΑ» καταγγέλλει: «Τα πήραν όλα κι έφυγαν. Γ. Παπακωνσταντίνου: "Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο. Δεν άφησαν τίποτα"». Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναγγέλλει και αυτή: «Αρχές 2010 τα επιδόματα στους ασθενέστερους», ενώ το «ΕΘΝΟΣ» γράφει: «Καταιγισμός πρωτοβουλιών από το πρώτο 24ωρο. Επίδομα 1.300 ευρώ για χαμηλά εισοδήματα».Από την πλευρά της, η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» γράφει στις 10/10: «Το πρώτο πακέτο του Γιώργου: Προϋπολογισμός, εισπράξεις οφειλών, ενίσχυση δανειοληπτών, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ, επίδομα αλληλεγγύης. 1 δισ. ευρώ επιπλέον στην Παιδεία το 2010. Πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Αύξηση δημοσίων επενδύσεων στο 4%».
Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», από την πλευρά της, γράφει: «Εκτίμηση σοκ για ταμειακό έλλειμμα 12% το 2009 από το διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο», ενώ στις 11/10 η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» φιλοξενεί δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι: «Θα φορολογηθούν Εκκλησία και off shore εταιρείες». Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γκάλοπ της «Public Issue», που δημοσιεύει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Το 83% έχει μάλλον θετική εντύπωση για την κυβέρνηση, ενώ μάλλον αρνητική έχει μόλις το 5%!
Η προβολή των μέτρων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή, συνεχίζεται από «ΤΑ ΝΕΑ» στις 12/10: «Παίρνουν πίσω τις ρυθμίσεις Πετραλιά. Καταργούν το νόμο για συντάξεις - όρια. Το πακέτο του νέου ασφαλιστικού: Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας, επίσπευση του χρόνου απονομής συντάξεων και σύσταση εθνικού κεφαλαίου αλληλεγγύης».
Η βιτρίνα με τις λιμουζίνες
Η απόφαση της νέας κυβέρνησης να αλλάξει με πιο οικονομικά αυτοκίνητα τις «λιμουζίνες» των βουλευτών και των στελεχών της κυβέρνησης, γνωρίζει μεγάλη προβολή από τον Τύπο. Στις 14/10 «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Λιμουζίνες τέλος στην κυβέρνηση. Με 1.600 κυβικά και ο πρωθυπουργός. Μειώνεται στο μισό η φρουρά στο Μαξίμου. 800 λιγότεροι αστυνομικοί στη φύλαξη επισήμων». Και το «ΕΘΝΟΣ»: «Ψαλίδι στους φρουρούς των επωνύμων. Στοπ στη χλιδή των μανδαρίνων».


Στις 16/10 «ΤΑ ΝΕΑ» αναγγέλλουν: «Εκτακτος φόρος στα κέρδη επιχειρήσεων» και στις 17/10 «ΤΟ ΒΗΜΑ» γράφει για τις προγραμματικές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου: «Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα, έκτακτη ενίσχυση στα χαμηλά εισοδήματα». Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» προειδοποιεί για «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993», το ίδιο και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».Στις 18/10, είναι η σειρά του «Βήματος» να γράψει: «Μεγάλες προσδοκίες. Προοπτική ελπίδας έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου», ενώ η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σημειώνει: «Πρώτο κρασ-τεστ για την κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αύριο στο ΕΚΟΦΙΝ διεκδικεί παράταση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Προσγείωση στις Βρυξέλλες. Το ελληνικό σχέδιο για σταδιακή προσαρμογή και η πίεση από την Κομισιόν για σκληρά μέτρα».
Στις 19/10, «ΤΑ ΝΕΑ» ασχολούνται με τις προγραμματικές δηλώσει και γράφουν: «Οι τομές της νέας κυβέρνησης. Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, περιουσίας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αναμόρφωση του νόμου για την ανάθεση δημοσίων έργων και μελετών. Κατάργηση των ρυθμίσεων για αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών».
Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» πανηγυρίζει: «Η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον ευθυνών και υποσχέσεων. Επτά ανατροπές σε εργασιακό - ασφαλιστικό: Ξανά στα 50 η σύνταξη των μητέρων. Χωρίς πλαφόν (20%) οι επικουρικές. Στο 70% τα επιδόματα ΟΑΕΔ. Απόδοση συντάξεων στο τρίμηνο. Ρυθμίσεις στους "ενοικιαζόμενους". Κοινά συνεργεία ΙΚΑ Επιθεωρήσεων. Υποχρέωση σε συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Τα πράγματα στον Τύπο γίνονται λίγο πιο «γκρίζα» την επόμενη μέρα (20/10), καθώς «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες. Σκληρά μέτρα εδώ και τώρα ζητά η Ευρώπη». Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ασχολείται με την «αυστηρή προειδοποίηση» από τις Βρυξέλλες «για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και το έλλειμμα της Ελλάδας».


Ενδιαφέρον έχει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που παραθέτει το εξής απόσπασμα από την πρώτη ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: «Θα καταγγέλλουμε αλλά και θα προτείνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύναμη ουσιαστικού ελέγχου από θέση αριστερής ριζοσπαστικής προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση».

«Σκληροί διαπραγματευτές» αλλά για ποιον;
Στις 21/10, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν την κυβέρνηση να δίνει μάχη με την ΕΕ για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στο λαό: «Αγριο το κλίμα στις Βρυξέλλες: Ανοιχτή κόντρα για τις παροχές των 2,5 δισ. Αλμούνια: "Δεν συμβαδίζουν παροχές με τόσο μεγάλο έλλειμμα". Παπακωνσταντίνου: "Είναι προεκλογικές δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν". Ερχεται πεντάμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων».
Την άλλη μέρα (22/10), η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» συνεχίζει: «Παπακωνσταντίνου: Είπα στον Αλμούνια ότι το πρόγραμμά μας υπέρ αδυνάτων και στήριξης της οικονομίας είναι συμβατό και αδιαπραγμάτευτο». Στις 23/10, «νέος αέρας» φυσάει στις σχέσεις της αστυνομίας με τον ...πολίτη, καθώς, από «ΤΑ ΝΕΑ», ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαιώνει: «Δεν θα ανεχτώ ούτε άβατο ούτε ζαρντινιέρες. Καταργείται ο νόμος για τις κουκούλες».
Στις 24/10, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει από «ΤΟ ΒΗΜΑ» ότι: «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ανεξάρτητα από πιέσεις», ενώ στις 25/10, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» διαπιστώνει: «Προσγείωση στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ενώπιον της δραματικής δημοσιονομικής κατάστασης και των ανοιχτών προβλημάτων». Μια μέρα μετά, «ΤΑ ΝΕΑ» αναγγέλλουν: «Πακέτο SOS για την καθημερινότητα. Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο. Ιατρικές μονάδες σε κάθε Δήμο» και την επομένη, «Νέος νόμος για τους διορισμούς. Χωρίς ρουσφέτι προσλήψεις στο δημόσιο».
Στις 29/10, «ΤΑ ΝΕΑ» αναγγέλλουν: «Διαγραφή χρεών για φτωχούς οφειλέτες. Θα εξοφλούν μόνο το 10% σε 3 έως 5 χρόνια», ενώ στις 30/10, σύμφωνα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δ. Ρέππας: «Ακυρώνουν τους αυτοκινητόδρομους του Σουφλιά».


Με την «πρόνοια» της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ασχολούνται «ΤΑ ΝΕΑ» και στις 31/10, γράφοντας: «Νομοσχέδιο - φρένο στα καπέλα των τραπεζών. Πανωτόκια τέλος για δάνεια, κάρτες. Και πλαφόν στα χρέη των καταναλωτών». Την ίδια μέρα, «ΤΟ ΒΗΜΑ» γράφει: «Γ. Παπανδρέου: Φόρος στις μετοχές και στη ρύπανση. Πρεμιέρα του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με ριζοσπαστικές προτάσεις».Μπαίνοντας στον Νοέμβρη (2/11), «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» αναφωνεί στο πρωτοσέλιδο: «Στο στόχαστρο οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Ελαφρύνσεις για τους μικρούς. Ανατροπές στους φόρους ακινήτων. Τα σενάρια για ΦΜΑΠ. 300 - 350 χιλιάδες το αφορολόγητο, έως 1% ο συντελεστής φόρου για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, καταργείται το ΕΤΑΚ. Πρώτη κατοικία, νέο αφορολόγητο βάσει αντικειμενικής αξίας και όχι τετραγωνικών». Και την επομένη, «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Εκτακτος φόρος στα μεγάλα ακίνητα και έκτακτη εισφορά στα κέρδη επιχειρήσεων. Επίδομα αλληλεγγύης έως 1.000 ευρώ σε 1,5 εκατομμύρια χαμηλόμισθους».
Η αποθέωση της νέας κυβέρνησης έρχεται από την ίδια εφημερίδα στις 4/11: «Πληρώνουν 300.000 επιχειρήσεις και 60.285 ιδιοκτήτες. Φόροι ανάσα για 2,5 εκατομμύρια μη έχοντες. Από 300 έως 1.300 ευρώ το επίδομα αλληλεγγύης» γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», προαναγγέλλοντας ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Η συνέχεια είναι λίγο - πολύ γνωστή...





Π.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ακολουθεί μπόνους προσφορά με πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων 1/2/2015




23 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Συγκρίνετε με το τι μας τσαμπουνάνε οι ΣΥΡΙΖΑιοι και ο αστικός τύπος σήμερα, για να καταλάβει οκαθένας την παραμύθα που πουλούν. Τελικά ενά πράγμα καταφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: Να νεκραναστήσει το ΠΑΣΟΚ με νέα προβιά και να τσακίσει το λαϊκό κίνημα αναίμακτα!
    Είναι επόμενο να τους είναι αχρείαστα η επιστράτευση και τα κικληδώματα στο Συνταγμα. Τώρα κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εγγυημένη καταστολή με το γάντι!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΚ-1
    Το κίνημα είναι συνολικότερα σε λύθαργο. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να βγει ο Σύριζα για να ειπωθεί. Το ζήτημα είναι πως η ε.τ. μπορεί να "εκμεταλευτεί" την ανάδειξη του Σύριζα σε κυβέρνηση έτσι ώστε να έχει καλύτερη θέση στις επόμενες μέρες. Εκεί νομίζώ ότι πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο κ να εξετάσουμε την τακτική πάνω στην οποία θα κινηθούμε


    Ζαχαρίας Αποστόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Την ώρα που οι ΣΥΝασποισμένοι βγάζουνε τα φράικορπς από το ντουλάπι, εσύ βλέπεις κάποια "ευκαιρία" προς "εκμετάλευση".
      Εμένα απλά με κόβει κρύος ιδρώτας γαι το τι θα αντιμετωπίσουμε στην επόμενη απεργία.
      Ο Λένιν να μας φυλάει από κανένα ...Μαϊντάν!:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/01/blog-post_312.html
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html
      https://athens.indymedia.org/post/1539087/
      http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/01/blog-post_267.html
      http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/01/blog-post_230.html

      Διαγραφή
  3. Ζαχαρία Αποστόλου,
    Μάλλον δεν "κατανόησες" ή δεν θές να "κατανοήσεις". Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ=κινημα σε λήθαργο. Αν μπορεί να εκμεταλλευτεί κάτι το εργατικό κίνημα είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Τίποτα άλλο. Η ανασυγκρότηση του κινήματος δεν γίνεται από αστικές κυβερνήσεις, αλλά ενάντια τους. Όσο πιο γρήγορα το "καταλάβεις" και εσύ τόσο το καλύτερο για όλους μας. Γιατί πάλι μας επαναφέρεις τις χιλιοειπομένες θεωρίες:ότι τάχα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει άνοδος του κινήματος γιατί τάχα δημιουργούνται συνθήκες ανόδου του από την αποδυνάμωση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το δήθεν σπάσιμο του φόβου, συνθήκες που δημιουργούν κάτι σαν επαναστατική κατάσταση κλπ κλπ Για αυτό χρειάζεται κάπιο μεταβατικό πρόγραμμα ρεαλιστικής διεξόδου από την κρίση δήθεν προς όφελος ου λαού...Και τι εμποδίζει το κίνημα; Μαφυσικά το ΚΚΕ που η γραμμή του τάχα είναι σεχταριστική και δεν αφουγράζεται τιςεπαναστατικές διαθέσεις των μαζών. Ευτυχώς δηλαδή που έρχονται οι αστικές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις να δόσουν την ευκαιρία στο λαίκό κίνημα να ανασυγκροτηθεί!!!! Παραπάνω έγραψα:"Συγκρίνετε με το τι μας τσαμπουνάνε οι ΣΥΡΙΖΑιοι και ο αστικός τύπος σήμερα, για να καταλάβει ο καθένας την παραμύθα που πουλούν". Αυτό αφορά και όλους αυτούς που αναπτύσσουν απόψεις σαν τις δικές σου. Είναι κάτι σαν την "προγραμματική αντιπολίτευση"που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ το 2009 για να εφαρμοστούν τα "καλά" του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ! Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η έκφραση του φόβου και η κυριαρχία της τρομοκρατίας, όχι το σπάσιμότους. Ήταν ψήφος στήριξης στις απαιτήσεις της αστικής τάξης, τίποτα παραπάνω. Περιττό να σου πώ ότι όλη αυτή η θεώρηση που αναπτύσσεις δεν έχει επιβεβαιωθεί πουθενά,παρά το ότι άπειρες φορές έχει επαναλειφθεί και χιλιοακουστεί και μάλιστα από ΚΚ!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΚ-1
    Συγχαρητήρια για το σεντονάκι σου και την εν΄μέρη κατανόηση των πλατφορμών που έχουν κατά καιρούς αναδείξει και αναπτύξει διάφορες ομάδες. Όμως εγώ δεν μίλησα για αναμονή από τη μεριά μας, όπου θα περιμένουμε τον Σύριζα να αμς δώσει ή να μας λύσει κάτι.
    Εγώ μίλησα για ανάπτυξη συγκεκριμένης τακτικής έτσι ώστε να έχεις κατακτήσεις. Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι θα αντιπαρατεθείς με την ίδια τακτική σήμερα, όπως πριν από 1 ή 2 ή 3 χρόνια τότε έχεις έλλειψη βασικών κατανοητών αρχών στο επίπεδο της ταξικής πάλης.
    Ο Σύριζα ενώ στρατηγικά έχει τον ίδιο στόχο με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες -για πολλούς λόγους- που αν αναπτύξεις την πάλη σου σωστά μπορείς να κερδίσεις εις βάρος του καθώς και εις βάρος της αστικής τάξης που αυτή την στιγμή τον στηρίζει.

    Αλλά δυστυχώς δεν περιμένω πολλά να κατανοήσεις όταν φαντασιώνεσαι παντού εχθρούς ή πράκτορες. Βέβαια υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να μην "κατανόησες" ή να μην θές να "κατανοήσεις"......


    Ζαχαρίας Αποστόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζαχαρία Αποστόλου,
    Αναμφισβητητα γράφεις καλοπροαίρετα! Ωστόσο κάποτε θα πρέπει να κατανοήσεις ότι όλος αυτός ο προβληματισμός που αναπτύσσεις και εσύ ξεκινά από μία ολόκληρη θεωρητική ανάλυση και μια στρατηγικη, που πάντως δεν έχει καμιάσχέση με το ΚΚΕ, αλλά απαιτεί από το ΚΚΕ να αλλάξει την στρατηγική του. Είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι γίνεσαι φορέας βαθια λαθεμένων και οποτουνιστικών θέσεων που επεξεργάζονται οι ομάδες που και εσύ αναφέρεις. Είτε σου αρέσει είτε όχι αναπαράγεις αυτή τη λαθεμένη αντίληψη. Και επειδή γράφεις "Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι θα αντιπαρατεθείς με την ίδια τακτική σήμερα, όπως πριν από 1 ή 2 ή 3 χρόνια τότε έχεις έλλειψη βασικών κατανοητών αρχών στο επίπεδο της ταξικής πάλης", κοίταξε εσύ πρώτα να μην παρασύρεσαι από αυτούς που μας λένε τα ίδια και τα ίδια εδώ και χρόνια, αλλά πολεμούν το ΚΚΕ. Διαβάσε προσεκτικά τι λέει το ΚΚΕ! Και θα επιμείνω μονότονα σε αυτό που εγραψα προηγούμενα και αποφευγεις:Περιττό να σου πώ ότι όλη αυτή η θεώρηση που αναπτύσσεις δεν έχει επιβεβαιωθεί πουθενά,παρά το ότι άπειρες φορές έχει επαναλειφθεί και χιλιοακουστεί και μάλιστα από ΚΚ!
    Υ.Γ. Αν κάποιοι ενοχλούνται από τα "σεντόνια" μου,δεν χρειάζεται να απαντάς εσύ...Μόνο πρόσεχε μη σε σκεπάσουν με "κουρελούδες" και σε αποκοιμήσουν με όνειρα γλυκά!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. KK-1

    Όπως ποιοι να ενοχλούνται; Από την στιγμή που μου απαντάς σου απαντάω. Εκτός και αν ξέρεις και άλλον τρόπο να κάνει ιδεολογική αντιπαράθεση κάποιος...
    Στον προβληματισμό μου δεν αναφέρθηκα καν στον στρατηγικό στόχο. Αλλά βέβαια είναι μια πάρα πολύ ωραία δικαιολογία για να μου φορτώσεις πράγματα που δεν έχω πει....
    Διαβάζω προσεκτικά τι λέει το ΚΚΕ, και έχω διαφωνίες. Ο redfly μπορεί να θυμάται κάποιες από συζητήσεις μας πιο παλιά. Όμως ΚΚ δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα. Ένα μόνο ξέρω και ιδρύθηκε από τον Μπεναρόγια. Τώρα αν εσύ ξέρεις και άλλο να μου το πεις να πάω εκεί να αναλύσω τις σκέψεις μου.

    Υ.Γ. Συχνά μιλάτε για true (κατηγορώντας άλλους ότι αυτοαναγορεύονται αληθινοί κομμουνιστές)
    Βέβαια βλέπω την ίδια έπαρση και την ίδια καθαρότητα και από πολλούς σαν και εσένα. Εγώ κρατάω μικρό καλάθι (καθώς πιστεύω ότι την ορθότητα μιας θεωρίας την αποδεικνύει η ίδια η ζωή). Θα σε συμβούλευα το ίδιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζαχαρία Αποστόλου,
    πώς μπορεί η ε.τ. να εκμεταλλευτεί την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση, μαζί με τους ΑΝΕΛ;
    Ανάλυσε μας σε παρακαλώ την σκέψη σου.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΖΑΧΑΡΙΑ Ή ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Είσαι Χρυσαυγίτης;;;;;
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. KK-1
    όχι δεν είμαι χρυσαυγίτης. Το χιουμοράκι σου θέλει update γιατί δεν είναι προβλεπε ούτε για τα διήμερα των αριστεριστών.

    ΑΧΠ
    Τον Σύριζα ο κόσμος τον ψήφισε έχοντας σαν κύριο στόχο να φύγουν οι προηγούμενοι (ΝΔ και ΣΙΑ) και έχοντας στο κεφάλι του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα (το οποίο βέβαια δεν είναι). Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια συνολικότερη αλλαγή αντίληψης. Ο κόσμος εξέφρασε μια επιλογή και αυτή είναι η άρνηση της συνέχισης της αντιλαικής πολιτικής (άσχετα αν ο Συριζα έχει δώσει πολλές εξετάσεις νομιμοφροσύνης).
    Ο Σύριζα λοιπόν είναι δεσμευμένος από την ίδια την πραγματικότητα να φέρει ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία "καίνε" όπως οι ιδιωτικοποίησεις π.χ. όταν ανοίξει το αντίστοιχο ζήτημα δεν είναι πρόσφορο το έδαφος για να αναπτύξει την πολιτική του Κόμμα για την ΔΕΗ ή για τον ΟΛΠ κ.α.

    Ζαχαρίας Αποστόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ζαχαρίας Αποστόλου,
    "όχι δεν είμαι χρυσαυγίτης". ΧΑΙΡΟΜΑΙ!
    Και προηγούμενα:"Όμως ΚΚ δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα. Ένα μόνο ξέρω και ιδρύθηκε από τον Μπεναρόγια. Τώρα αν εσύ ξέρεις και άλλο να μου το πεις να πάω εκεί να αναλύσω τις σκέψεις μου".
    Επειδή λοιπόν αναγνωρίζεις το ΚΚΕ ως κόμμα σου, κοίταξε πρώτα να κάνεις μια προσπάθεια να γνωρίσεις καλύτερα την ιστορία του και φυσικά τις θέσεις του. Ίσως βρείς απαντήσεις στις διαφωνίες σου. Τώρα αυτό με τον Μπενρόγια που το τσίμπησες;;;
    Επιπλέον γράφεις:"Ο Σύριζα λοιπόν είναι δεσμευμένος από την ίδια την πραγματικότητα να φέρει ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία "καίνε" όπως οι ιδιωτικοποίησεις π.χ. όταν ανοίξει το αντίστοιχο ζήτημα δεν είναι πρόσφορο το έδαφος για να αναπτύξει την πολιτική του Κόμμα για την ΔΕΗ ή για τον ΟΛΠ κ.α."
    Καλά όλο το καλοκαίρι δεν παρακολουθούσες τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ σε αυτά τα ζητήματα και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ; Όμως πρόσεξε: Το ΚΚΕ δεμ μπορεί και δεν πρέπει να καθορίζει τη δική του "ατζέντα και τις δικές του πρωτοβουλίες από τις κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνησή του και γενικότερα οι αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά επιτελεία. Πρέπει να χαράσσει δικό του πρόγραμμα, δικές του πρωτοβουλίες με βάση τις αποφάσεις των συνεδρίων του και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, του λαού και της ταξικής πάλης. Αλλιώς θα καταντά ουρά στις εξελίξεις, θα πρέπει να ταυτίζεται επι του πρακτέου με κάποιον από τους κυρίαρχους πόλους, δηλαδή να σέρνει το λαό πίσω από τις εξελίξεις που αδιαμορφώνει η αστική τάξη.
    Γράφεις ακόμα:"Ο κόσμος εξέφρασε μια επιλογή και αυτή είναι η άρνηση της συνέχισης της αντιλαικής πολιτικής". (κατά περίεργο τρόπο αυτά ακούγονται στα διήμερα "αριστεριστών"και των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Όχι φίλε, ο κόσμος ψήφιζοντας ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι "η αντιλαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, να δώ μήπως πάρω και κανένα ψίχουλο με ευκολες λύσεις από "σωτήρες", δεν μπορούμε να ξεκόψουμε από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες για να έχουμε δουλειά, να φύγουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"
    Υ.Γ."Ένα μόνο ξέρω και ιδρύθηκε από τον Μπεναρόγια". Νομίζω ότι καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο μόνο οιφασίστες και οι εθνικιστές το λένε για το ΚΚΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε
    Ο Μπεναρόγια είναι υπαρκτό πρόσωπο, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά ώστε να γίνει το 1ο συνέδριο του ΣΕΚΕ, αν και εκεί τοποθετήθηκε ελάχιστα. «Το Πρώτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ - Πρακτικά», Εκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ.... όπως βλέπεις διαβάζω για την ιστορία. Ελπίζω και εσύ να διαβάζεις...
    Εγώ δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ είναι αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις, που βάζει τα ζητήματα της επικαιρότητας. Εκ των πραγμάωτων γίνεται ουρά στις εξελίξεις (όχι στην κυβέρνηση ή σε άλλα αστικά κόμματα). Μακάρι σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι αυτός που βάζει τα ζητήματα στο ημερίσιο πρόγραμμα.
    Αμα πιστεύεις ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου του ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πήγε με αυτή τη λογική στις κάλπες θα σε συμβούλευα να μιλάς περισσότερο με τους ψηφοφόρους τους. Αν και πρακτικά θα ισχύσει αυτό που είπες ο κόσμος δεν πήγε με αυτή τη λογική στην κάλπη.

    Ζαχαρίας Αποστόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ζαχαρίας Αποστόλου
      Να διαβάζεις την ιστορία ολόκληρη και όχι αποσπάσματα και πάντως το σίγουρο είναι ότι το 1ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ δεν σημαδεύτηκε από τη στάση του Μπεναρογια!
      "Αμα πιστεύεις ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου του ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πήγε με αυτή τη λογική στις κάλπες θα σε συμβούλευα να μιλάς περισσότερο με τους ψηφοφόρους τους".
      Και λοιπόν; Ο καθένας ό,τι θέλει λέει. Εδικά όταν μιλάς με ΣΥΡΙΖΑίους (εννοώ μέλη του) η τρελίτσα που πουλούν σπάει ταμείο. Και πώς εξηγείς στο κάτω-κάτω την μόνιμη επωδό πολλών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ότι "δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξουν πολλά,αλλά να τους δοκιμάσουμε"; Πως εξηγείς την μόνιμη απάντηση πολλών από αυτών ότι "αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστα και θα δούμε στο μέλλον"; Μήπως οι ίδιοι δεν έλεγαν ότι πρέπει να αναπτυχθεί η απαραγωγή πρώτα γιατί "στην Ελλάδα δεν παράγουμ τίποτα"; Ή μήπως δεν άκουγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι θα κινηθούν στα παλαίσια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ; Ο καθένας μπορεί να πλάθει ένα φανταστικό κόσμο. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι είναι εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να παραμυθιάσουν ανθρώπους που νειώθουν "αριστεροί" ή είναι κοντά στο ΚΚΕ!
      kk-1

      Διαγραφή
    2. @Ζαχαρίας Αποστόλου:
      Ο Μπεναρόγια πουθενά δεν αναφέρεται ως "υδριτής" και μάλιστα προσωπικά του ΚΚΕ.
      Είχε παίξει έναν ρόλο στις ζυμώσεις που οδήγησαν στην ίδρυση του ΣΕΚΕ, αλλά ως εκεί.

      Διαγράφτηκε μάλιστα σχετικά γρήγορα, και στην συνέχεια πέρασε στην καθαρή σοσιαλδημοκρατία. Σύμφωνα με την wiki:

      Το 1924 στο 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ διαγράφηκε από το κόμμα σαν οπορτουνιστής, γιατί θεωρούσε πως δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για επαναστατική δράση του εργατικού κινήματος[1].
      (σ.σ. διαφώνησε δηλαδή με την ύδριση του ...ΚΚΕ που αποφασίστηκε στο ίδιο συνέδριο)*
      Μετά τη διαγραφή του προσπάθησε μαζί με τον Αριστοτέλη Σίδερη και το Νίκο Δημητράτο να ιδρύσουν σοσιαλιστικό κόμμα. Όμως η κίνησή τους δεν τελεσφόρησε και στη συνέχεια περιθωριοποιήθηκε.
      ...
      Απελευθερώθηκε από τους συμμάχους και το 1945 επέστρεψε στην Ελλάδα. Αναμίχθηκε και πάλι με την πολιτική, συνεργαζόμενος με το σοσιαλιστικό κόμμα των Α. Σβώλου και Η. Τσιριμώκου.
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AC%CE%BC_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1#.CE.95.CE.BA.CF.84.CF.8C.CF.82_.CF.84.CE.BF.CF.85_.CE.9A.CE.9A.CE.95

      Στο Τρίτο Έκτακτο Συνέδριό του, το Νοέμβρη του 1924, το ΣΕΚΕ(Κ) - ΣΕΚΕ(Κομουνιστικό) - μετονομάστηκε σε «ΚΚΕ (ΕΤΚΔ) (Ελληνικό Τμήμα Κομμουνιστικής Διεθνούς)» και αποδέχτηκε πλήρως τους όρους και τις αποφάσεις της ΚΔ, αρχίζοντας μια διαδικασία προσαρμογής του χαρακτήρα του στα πρότυπά της, που ονομάστηκε «μπολσεβικοποίηση».[14]
      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82#.CE.97_.CE.8A.CE.B4.CF.81.CF.85.CF.83.CE.B7_.CE.BA.CE.B1.CE.B9_.CF.84.CE.B1_.CF.80.CF.81.CF.8E.CF.84.CE.B1_.CF.87.CF.81.CF.8C.CE.BD.CE.B9.CE.B1

      Ο Μπεναρόγια λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι ο ίδιος (προσωπικά κιόλας) ιδρυτής του ΚΚΕ, αλλά είχε διαφωνήσει και με την ίδρυση του!

      Διαγραφή
    3. KK-1
      Για τον Μπεναρόγια το ίδιο είπαμε αλλα στην βιασύνη σου να μου "απαντήσεις" διαβάζεις αποσπασματικά και μόνο αυτά που σε συμφέρουν.
      Για την ουρά και τα λοιπά που έγραψα, και από την στιγμή που δεν απαντάς σε αυτά καταλαβαίνω ότι ερχόμαστε σε συμφωνία. Χαίρομαι
      Για τα υπόλοιπα που λες.
      (1) Είναι γεγονός ότι διαφορετικά στελέχη του Σύριζα έκαναν εκ διαμέτρου πολιτικές τοποθετήσεις.Το τί θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία αν και η ιστορία, ιδιαίτερα η πρόσφατη, δεν μας αφήνει περιθώρια φαντασιώσεων και ονειρόξεων ότι κάτι καλό θα κάνει.
      (2)Τα επιχειρήματα που θέτεις δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που θέτω εγώ. Βρίσκονται στις ίδιες ράγες. Οπότε διατύπωσε καλύτερα τι θες να πεις.
      (3)Σήμερα ισχύει ότι η Ελλάδα ενώ θα μπορούσε να παράγει πολύ περισσότερα από όσα παράγει. Η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια των ποσοστώσεων και των περιορισμών της ΕΕ, του Μααστριχ και τα ρέστα. Αυτό το παραδέχεται και το Κόμμα. Απλά ο κόσμος πέφτει στην λούμπα της αστικής προπαγάνδας και το βάζει από άλλη πλευρά, από την ουσιαστική από αυτήν ποου θα είχε αντίκτυπο σην ζωή του.

      Ζαχαρίας Αποστόλου

      Διαγραφή
  12. Η Τακτικη πρεπει παντα να εξυπηρετει τον Στρατηγικο στοχο που ειναι η ανατροπη του καπιταλισμου.Ετσι λοιπον συμφωνα με τον Λενιν οταν εχουμε καπιταλισμο το ΚΚ συμμετεχει στο αστικο κοινοβουλιο για την προβολη των θεσεων του και τα οικονομικα. Και δεν συμμετεχει ποτε σε κυβερνηση. Παλευει μεσα απο το ΠΑΜΕ για την συγκεντρωση δυναμεων και την ωριμανση των συνειδησεων. Αυτο δικαιωθηκε τον 20ο αιωνα απο την ζωη. Οπου τα ΚΚ συμμετειχαν σε Πολιτικα Μετωπα και κυβερνησεις παντου εγινε καταστροφη ΧΙΛΗ 1973 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζαχαρια
    Ανεξαρτητα απο τις παπατζες που διακινουσαν τα στελεχη δευτερης και τριτης γραμμης του ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιες, ο κοσμος που τον ψηφισε το εκανε με πληρη συνειδηση οτι δεν θα διακινδυνεψει η πορεια της χωρας εντος ΕΕ και ΝΑΤΟ, οτι με μια διαπραγματευση θα μπορεσει να πεταξει καποια ψιχουλα και να τον αλαφρυνει χωρις αυτος να αναγκαστει να κουνησει το δαχτυλακι του και κυριως ψηφιστηκε ως αντιβαρο στη ΝΔ γιατι πολλοι πλεον δεν αντεχαν ουτε το υφος του Αδωνι, της Βουλτεψη κλπ Γι'αυτο παιζει πολυ και το επιχειρημα στους συριζαικους κυκλους οταν τους λες οτι λενε οτι και η ΝΔ πως "ειναι το ιδιο ο Λαφαζανης με τον Βοριδη?"
    Η ουσια ειναι οτι το υφος και ο τροπος αλλαζει αλλα το αποτελεσμα οχι.
    Και δυστυχως πολλοι ψηφισανε με βαση το υφος.


    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι ακριβώς. Και εγώ με αυτούς που μίλησα αυτό κατάλαβα. Ακριβώς έτσι.

      Διαγραφή
  14. Στις 25 Γεναρη 338.000 ανθρωποι ψηφισανε το ΚΚΕ γνωριζοντας πολυ καλα οτι δεν θα συμμετεχουμε σε καμμια κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο και οτι δεν εχουμε καμμια σχεση με το ανταριζα. Θατο επαναλαμβανω συνεχως μεχρι να το καταλαβουνε ολοι οι καλοθελητες που ξαφνικα ταχα μου αγαπησανε το ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Σήμερα ισχύει ότι η Ελλάδα ενώ θα μπορούσε να παράγει πολύ περισσότερα από όσα παράγει. Η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια των ποσοστώσεων και των περιορισμών της ΕΕ, του Μααστριχ και τα ρέστα".
    Κατά πρωτεύοντα λόγο η κατάσταση είναι απόρροια του καπιταλισμού!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπαρχουνε 57 Φοροαπαλλαγες των Εφοπλιστων κατοχηρωμενες μεσα στο Συνταγμα. Ταυτοχρονα τους δινει το Κρατος ζεστο χρημα για να φτιαχνουνε καινουργια καραβια στην Κινα και στην Κορεα. Με τη τροπο κυβερνηση μεσα στον καπιταλισμο θα καταργησει ολο αυτο το αισχος. Θα ρωτησουμε Μεντιουμ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μόλις τώρα διάβασαγια μία ακόμα επβεβαίωση της ανάλυσης του ΚΚΕ γα το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τν κατώτατο μισθό. Κωλοτούμπα Σκουρλέτη για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Σαν να διάβαζε το μυαλό των συριζαίων το ΚΚΕ.
    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στα σκαρια συμφωνια ΣΕΒ Τσυριζα για φθηνο ηλεκτρικο ρευμα στους βιομηχανους. Ο Λαφαζανης καθησυχασε τους μετοχους της ΔΕΗ οτι θα βρεθει λυση να μην εχουνε χασουρα απο την υποθεση. τελικα αυτη η αριστερα ειναι πολυ μεγαλη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.