13 Ιουλίου 2010

Στάση πληρωμών από τον ΟΕΚ

Σε διακοπή χορήγησης στεγαστικών επισκευαστικών δανείων και επιδοτήσεις ενοικίου σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προχωρεί η διοίκηση του οργανισμού, λόγω της δυσκολίας να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες από το απόθεμα των μόλις 150 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ποσού ύψους 750 εκατ. που διέθετε το 2006.

Εκτιμάται ωστόσο ότι., θα εξυπηρετηθούν μόνο τα δάνεια που έχουν εγκριθεί. Βάσει της σχετικής εισήγησης, τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής θα διακοπούν έως ότου επιλυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα του οργανισμού, που αποκαλύπτει και την τεράστια μείωση στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τον τελευταίο χρόνο.

Η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τον κ. Λοβέρδο ωστόσο εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το να μπορεί να ληφεθί και εγκριθεί μια τέτοια απόφασηεάν ο ΟΕΚ δεν σταματήσει να εισπράττει την αναλογούσα εισφορά από εργοδότες και εργαζομένους, δηλαδή εάν συνεχίσει να λαμβάνει εισφορές χωρίς ανταποδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΙΚΑ και μόνο χρωστά στον ΟΕΚ πάνω από 1,6 δισ. ευρω.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων η οποία κάλεσε τη διοίκηση του Οργανισμού και την κυβέρνηση να πάρουν πίσω την απόφαση που αφαιρεί το δικαίωμα από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους δικαιούχους να έχουν στέγη.Οι εργαζόμενοι δικαιούχοι - καταγγέλλει η Ομοσπονδία - δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτήν τη κατάσταση. Πληρώνουν εισφορές και απαιτούν να έχουν παροχές, τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Reporter
http://axinosp.blogspot.com

Στον σημερινό Ριζοσπάστη διαβάζουμε σήμερα σχετικά....

Με το επιχείρημα του οικονομικού αδιεξόδου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η πλειοψηφία του ΔΣ του Οργανισμού, κατ' εντολή της κυβέρνησης, αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανειοδοτικού προγράμματος με στόχο το κόψιμο παροχών για τους δικαιούχους. Την απόφαση καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και προσθέτει ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος του Οργανισμού «ενημερώνει τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να δέχονται αιτήσεις, αλλά να τις παγώσουν, δηλαδή να κοροϊδεύουν τους δικαιούχους».
Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, η πλειοψηφία του ΔΣ (πλην των δυο εκπροσώπων των εργαζομένων) ψήφισαν την παραπάνω πρόταση και μεταξύ αυτών ψήφισαν και οι δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων του Οργανισμού. «Με μπακαλίστικα στοιχεία - προσθέτει - που όχι μόνο είναι αμφισβητήσιμα, αλλά επιδέχονται και άλλων ερμηνειών αποφάνθηκαν οικονομικό αδιέξοδο του Οργανισμού».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «η ίδια κυβέρνηση που με ευθύνη της ο ΟΕΚ πλήρωσε δισεκατομμύρια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, σήμερα προσανατολίζεται να διαπράξει το ίδιο έγκλημα κατασκευάζοντας το Μεσογειακό Χωριό στο Βόλο για τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων που θα γίνουν το 2011. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, κάλεσε την πρόεδρο του Οργανισμού κα Κοτίδου, σε συνάντηση για να της κάνει υποδείξεις. Αλήθεια, με ποια αρμοδιότητα η κυβέρνηση και ο Πάγκαλος σπρώχνουν τα λεφτά των εργαζομένων στις τσέπες των διαφόρων εργοδοτών για την εξυπηρέτηση αναγκών ξένων προς τα συμφέροντα των δικαιούχων;».

Η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση του Οργανισμού και την κυβέρνηση να πάρουν πίσω την κατάπτυστη απόφαση που αφαιρεί το δικαίωμα από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους δικαιούχους να έχουν στέγη. «Ο ΟΕΚ - υπογραμμίζει - δεν είναι τσιφλίκι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε για να πλουτίζουν οι τραπεζίτες, τα λαμόγια και οι κατασκευαστικές εταιρείες».

Θέλουν τον ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες
 
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ο ΟΕΚ, από την ίδρυσή του, αποτέλεσε το μέσο για τις πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων. «Ο ρόλος του - συνεχίζει - δεν ήταν να εξασφαλίσει κατοικία στους δικαιούχους, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένος αλλά στη διοχέτευση ζεστού χρήματος στις τσέπες των "ημετέρων" και των εργοδοτών. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, τα κόλπα και η αρπαχτή είναι μόνιμα φαινόμενα».

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διαφόρων γερακιών του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτέλεσε και αποτελεί τη μεγαλύτερη αιμορραγία για τον Οργανισμό, σημειώνει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ, που εισπράττει την εισφορά των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ και υποχρεούται να την αποδώσει, παράνομα την παρακρατεί και σήμερα οφείλει στον Οργανισμό 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2010 έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 650 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα έχει αποδώσει 213 εκατομμύρια ευρώ. «Οι εργαζόμενοι δικαιούχοι - καταγγέλλει η Ομοσπονδία - δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτήν τη κατάσταση. Πληρώνουν εισφορές και απαιτούν να έχουν παροχές.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους, τους δικαιούχους μαζί με τα συνδικάτα «να δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, να διεκδικήσουμε φτηνές, ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Απαιτούμε: Η κυβέρνηση να υποχρεώσει το ΙΚΑ να καταβάλει το 1,6 δισ. ευρώ στον Οργανισμό. Να μην προχωρήσει σε καμία περικοπή των παροχών στους δικαιούχους. Να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών προς τον Οργανισμό, να καταβάλει προς τον Οργανισμό γενναία κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσει να στέλνει τους εργάτες, πελάτες στις τράπεζες. Να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, που μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στην ανακούφιση χιλιάδων ανέργων οικοδόμων. Να δώσει δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια άτοκα και στο ύψος της αξίας της κατοικίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.