15 Ιουλίου 2010

Η ψυχολογία της απόλυσης

Τα ίδια σκάνδαλα που ταλανίζουν την Ελλάδα, ταλανίζουν και τη Γαλλία ή την Ιταλία ή άλλες χώρες. Ιδιο είναι το σύστημα και με τον ίδιο τρόπο δουλεύει. Με γραβάτα στα σαλόνια και με σουγιάδες στα κατώγια. Βατοπέδι και στη Γαλλία, λιτότητα και στη Γερμανία, κατοχή στην Ιρλανδία. Παντού στην Ευρώπη πλουτίζουν οι πλούσιοι, φτωχαίνουν και σκλαβώνονται οι φτωχοί. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δουλεύει το σύστημα σε όλες τις χώρες. Και δεν είναι τα σκάνδαλα, οι μίζες και τα μέτρα λιτότητας παθογένεια, αλλά η ίδια του η φύση. Κι αν μείνει ανεμπόδιστο, έτσι θα συνεχίσει να δουλεύει, ώσπου να φθάσει σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

Ο καθημερινός άνθρωπος της εργατικής τάξης, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αυτός που «λύγιζε το ατσάλι» είναι λυγισμένος σήμερα ο ίδιος κάτω απ' τη «Σιδερένια Φτέρνα» που μετά το 1980 έφτιαξε με τα ίδια του τα χέρια, ξεγελασμένος απ' τον μονεταρισμό, προδομένος από μια ξεπεσμένη αριστερά, σοσιαλδημοκρατική και μετακομμουνιστική. Η απουσία αυτών των καθημερινών ανθρώπων της εργατικής τάξης απ' το πολιτικό προσκήνιο σήμερα, είναι το πιο επικίνδυνο πρόβλημα της ανθρωπότητας ....


Εχει έρθει ο κόσμος τ' ανάποδα! Κι αυτό που θα φάνταζε κάποτε γκροτέσκ, μπορεί τώρα να συμβαίνει ως κάτι το λογικόν, ως κάτι το κομιλφώ, ου μην κι ως κάτι το «φυσικόν επακόλουθον». Ζούμε σε μια εποχή στρες, άγχους, απολύσεων. Σήμερα έχεις δουλειά, αύριον τις οίδε!

Λογικόν είναι, λοιπόν, κάποιοι να παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης αυτού του άγχους, μέτρα, αν όχι θεραπείας, τουλάχιστον απάλυνσης. Για αυτούς που απολύονται; Αμ δε!
Ποιος τους γαμάει αυτούς που απολύονται.

Για αυτούς που απολύουν, χρειάζονται οι εν λόγω πρόνοιες! Αυτοί είναι οι πολύτιμοι, αυτοί πρέπει να προφυλαχθούν απ' τις παράπλευρες παρενέργειες των πράξεών τους! Εχουμε τρελαθεί;
Οχι! Απλώς όπως μου γράφει ο νεαρός συνάδελφος δημοσιογράφος κ. Α.Κ., έχουν σκάσει μύτη στην πιάτσα εταιρείες, οι οποίες οργανώνουν σεμινάρια και ημερίδες για την αντιμετώπιση του στρες που νοιώθουν ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων όταν απολύουν τα κατώτερα ... !
Ορίστε;
Οπως το διαβάσατε!

Σήμερα οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις είναι εξόχως ευαίσθητοι για την ψυχική ισορροπία των «στελεχών στα οποία ανατίθεται η επώδυνη αποστολή να ανακοινώνουν στους εργαζόμενους την απόλυσή τους»!! Προσέξτε τι ευφημισμός για όσους κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Μια τέτοια ημερίδα, μου γράφει ο συνάδελφος κ. Α.Κ., οργανώθηκε στις 12 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» από την εταιρεία «Α(...)-εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων» και το περιοδικό «HR Ρ(...)l» (τρομάρα του) ...
Τίτλος της ημερίδας: «Η ψυχολογία της απόλυσης»!
Δοξάστε τους!

(συμπληρώνουμε εμείς .... η ημερίδα διοργανώθηκε απο την Attitude the Training and Consulting Company και το περιοδικό HR Professional ..... όπου κεντρικοί ομιλητές ήταν, ο Αντώνης Ζαϊρης, Γενικός Διευθυντής του Σ.Ε.Λ.Π.Ε, η Βίκυ Μπουζούκη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας της Coca-Cola 3E,ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαπραγματεύσεων, η Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,η Δρ. Μαρία Σαριδάκη, Διευθύντρια της ΑΤΕ Bank και ο Δρ.Δημήτρης Σταυρόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης, Κοινωνιολόγος, Ψυχολόγος, Συστημικός Θεραπευτής, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης .... ενώ την συζήτηση διεύθυνε ο δημοσιογράφος και εκδότης Σπύρος Κτενάς.)

Και ιδού πώς διαφημίζεται από τους διοργανωτές:  
«Μια ξεχωριστή ημερίδα που επιδιώκει να φωτίσει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και το άγχος των στελεχών που είναι αναγκασμένοι να ανακοινώσουν μια απόλυση. Μια συνάντηση όπου η ψυχολογία, το συναίσθημα και ο τρόπος χειρισμού του έχουν τον πρώτο ρόλο»...!! 

Θα ξεράσω, που λέει και η θεία Φωτούλα.

Εχω δει στη ζωή μου κουνάβια, νεκροθάφτες, κοράκια, ύαινες, αλλά ωμοφάγα τσακάλια που τρέχουν προς αρωγή των δημίων, των θυτών κι όχι των θυμάτων, πρώτη φορά βλέπω.

Και συνεχίζουν οι αγοραίες αυτές ύαινες:
«Εάν, λοιπόν, είστε στέλεχος επιχείρησης ή επιχειρηματίας, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, πληρώνοντας, βέβαια, το -ευτελές σε σχέση με τη χρησιμότητα των πληροφοριών που θα αποκομίσετε- ποσό των 90 έως 120 ευρώ. Ετσι, θα είστε αποδέκτες της εξής γνώσης α) Πώς
να χειρίζεστε τα συναισθήματα των στελεχών σας.
β) Πώς να επικοινωνείτε (σ.σ. είναι κι αγράμματοι) αποτελεσματικά ένα τέτοιο μήνυμα.
γ) Πώς να χειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα, κάνοντας μια τέτοια ανακοίνωση.
δ) Πώς να κάνετε αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που μια τέτοια ανακοίνωση μπορεί να επιφέρει και
ε) να ακούσετε και να συζητήσετε με τους ειδικούς της αγοράς τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης μιας τέτοιας απόφασης» ....
Μπλιαχ...
Η τελική (;) μας διαστροφή -κι όχι μόνον-, αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλοί απ' αυτούς τούς «θεραπευτές του στρες» ουδέν μεμπτόν θα βρίσκουν σε όσα κάνουν. Είναι οι άνθρωποι της αγοράς. Κυνικοί; όχι τόσον, όσον σκέτα σκυλιά. Αγρια σκυλιά.
Στο εν λόγω σεμινάριο διακρίθηκαν ως εισηγητές ένας «γενικός διευθυντής» γνωστών πολυκαταστημάτων, μια διευθύντρια «ανθρώπινου δυναμικού» (!!) γνωστής εταιρείας αναψυκτικών και μια διευθύντρια Τράπεζας. Ντροπή τους.

Εχουμε ξεφύγει. Είμαι τριάντα χρόνια στο κουρμπέτι, πρώτη φορά συναντώ ευαίσθητους Ες Ες, θεράποντες τρυφερών αισθημάτων των Ες Ες στο τετράγωνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.