23 Ιουλίου 2012

Να ερευνηθεί η σχέση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία

Στην Αθήνα ο Μούιζνιεκς για να συζητήσει με τις Αρχές την αύξηση κρουσμάτων


με "κλικ" στην εικόνα θα δείτε τι ακριβώς γράφει το καπελάκι του Ζητά
Υπό στενή παρακολούθηση έχει την Ελλάδα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί στο γραφείο του πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό μεταναστών και για απειλές κατά δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο Νιλς Μούιζνιεκς σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα για να συζητήσει με τις Αρχές την αύξηση των κρουσμάτων αυτών που τον ανησυχούν ιδιαίτερα. 
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ προσεκτικά και συλλέγουμε πληροφορίες» 
μας λέει τηλεφωνικά από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται η έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Μούιζνιεκς, 48 ετών, γόνος λετονών μεταναστών στις ΗΠΑ, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Απριλίου και αμέσως του τράβηξαν την προσοχή οι καταγγελίες για τη Χρυσή Αυγή,
 «αν και η ύπαρξη της οργάνωσης αυτής υπήρχε στο “ραντάρ” μας για αρκετό καιρό, ιδίως αφότου εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο πριν από δύο χρόνια».

Για τις περισσότερες από τις καταγγελίες που δέχεται το γραφείο του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  
«είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι δράστες είναι μέλη της Χρυσής Αυγής».

Ο κ. Μούιζνιεκς χαρακτηρίζει «μοναδική στην Ευρώπη» τη Χρυσή Αυγή. Και εξηγεί:  
«Κατά μία έννοια ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά κατά μία άλλη αποτελεί κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχουν άλλοι βουλευτές στην Ευρώπη που να χαιρετούν ναζιστικά. Η Χρυσή Αυγή έχει ομοιότητες με άλλα κόμματα, αλλά είναι πιο ανοιχτά εξτρεμιστική και ναζιστική στις απόψεις της απ' οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην Ευρώπη».

Υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας με τη Χρυσή Αυγή; τον ρωτάμε.
 «Πιστεύω ότι η ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας ενός κόμματος δεν είναι απεριόριστη» απαντάει. «Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει με σαφήνεια την πιθανότητα απαγόρευσης ενός κόμματος. Αλλά το άρθρο 29 παράγραφος 1 του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει ότι "οι Ελληνες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος". Με άλλα λόγια, εγείρεται το ερώτημα: Εξυπηρετεί η Χρυσή Αυγή την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος;».

Ο κ. Μούιζνιεκς πιστεύει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να βάλουν στο μικροσκόπιο τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής με βάση το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος, καθώς και το Αρθρο 17 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (που αναφέρει ότι καμία ομάδα ή άτομο δεν έχει το δικαίωμα να επιδίδεται σε δραστηριότητα που οδηγεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών άλλων ατόμων). Προσθέτει όμως:  
«Αλλο πράγμα είναι να απαγορεύσεις ένα κόμμα και άλλο να αντιμετωπίσεις τις αιτίες που οδήγησαν στη δημιουργία του - λ.χ. μέσω της Παιδείας, αλλά και της κατηγορηματικής στάσης άλλων πολιτικών παικτών ότι ρατσιστικές πράξεις και λόγια είναι απαράδεκτα σε μια δημοκρατία».

Ο Επίτροπος έχει 20ετή θητεία στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διάφορες θέσεις- διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), θέση από την οποία εργάστηκε εντατικά για την καταπολέμηση του ρατσισμού στην Αστυνομία.
 «Εχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της όσον αφορά τα ρατσιστικά εγκλήματα» λέει. 
«Πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά τυχόν διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς, όπως επίσης και ο τρόπος αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας από την Αστυνομία».

Θεωρεί ότι ένα σαφές μήνυμα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τους πολιτικούς είναι απολύτως απαραίτητο, όπως και η σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που δεν θα περιλαμβάνει αστυνομικούς για να εξετάζει τις καταγγελίες εναντίον αστυνομικών.

Ο κ. Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών από μέλη της Χρυσής Αυγής στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, αλλά και για τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων τις οποίες χαρακτηρίζει «απειλές εναντίον της Δημοκρατίας».

«Οι επιθέσεις αυτές συνδέονται με τον ρατσιστικό λόγο που διαδίδει η Χρυσή Αυγή» λέει. «Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι ο λόγος αυτός και οι επιθέσεις αυτές να θεωρηθούν "κανονικά" φαινόμενα. Τότε ο κόσμος θα πάψει να τα αντιμετωπίζει σαν κάτι εκτός νόρμας και οι δράστες θα αισθάνονται δικαιωμένοι, ότι έχουν κοινωνική αποδοχή».

Συστάσεις προς τα μέσα ενημέρωσης
Οι δημοσιογράφοι πρέπει να τηρούν αποστάσεις

Τι είναι προτιμότερο, τα μέσα ενημέρωσης να αγνοούν τη Χρυσή Αυγή για να μην της χαρίζουν τζάμπα διαφήμιση ή να δημοσιοποιούν τις ακρότητες των μελών της για να «ξεσκεπάσουν» το πραγματικό τους πρόσωπο;

«Το δίλημμα αυτό δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πασχίζουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς και άλλων ακραίων κομμάτων και κινημάτων. Πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην τους παρέχουν τη διαφήμιση που τόσο αποζητούν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχουν αυτό. Πρώτον, να μη δημοσιεύουν μεγάλες φωτογραφίες των μελών της στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων - αυτό ακριβώς επιζητούν οι ακροδεξιοί. Δεύτερον, να διπλοτσεκάρουν όποιο στοιχείο αναφέρουν σχετικά με μετανάστες, Ρομά, πρόσφυγες, διότι οι ακροδεξιοί έχουν την τάση να χειραγωγούν τα στοιχεία αυτά για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα. Τρίτον, αν ένα ρεπορτάζ αναφέρεται σε κάποιο κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή πρέπει να καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα κανονικό δημοκρατικό κόμμα».

Η τέταρτη σύσταση του κ. Μούιζνιεκς πάει κόντρα στον καταιγισμό διαμαρτυριών που κατακλύζουν όποιο μέσο ενημέρωσης τονίζει την ιδιότητα του «Xρυσαυγίτη» για τον δράστη ενός εγκλήματος (λ.χ. το vima.gr έλαβε περισσότερα από 350 τέτοια σχόλια για την είδηση ότι 45χρονος Xρυσαυγίτης βίασε 15χρονη Αλβανίδα), καθώς και στις διαμαρτυρίες των ίδιων των μελών της Χρυσής Αυγής όταν γίνονται αναφορές σε τυχόν καταδίκες ή επικείμενες δίκες τους (λ.χ. ο Ηλ. Κασιδιάρης πέταξε ένα ποτήρι νερό στη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ επειδή αναφέρθηκε στο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται):
 «Αν κάποιος από τους ηγέτες ή τα μέλη των κομμάτων αυτών κατηγορούνται για ρατσιστικό λόγο ή βία ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα - καθώς πολύ συχνά τα μέλη τους διαπράττουν εγκλήματα - αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται, καθώς και το ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο κόμμα. Εν κατακλείδι, χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να τηρούν απόσταση: να μην προσφέρουν βήμα σε τέτοια κινήματα και να τα παρατηρούν επικριτικά».
Πηγή: Το "Βήμα" / Ελληνοφρένεια

9 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σωστος. Μαλλον πρεπει να δικαιολογησουν καποιο εργο.

      Εβλεπα χτες στο BBC world news ενα ρεπορταζ για τους νεοναζι στη Γερμανια. Ιδιες μαλακιες, ιδια πατριδοκαπηλεια ("ειμαστε πατριωτες εθνικιστες" "προστατευουμε το Γερμανο που ειναι πολιτης β' κατηγοριας στην ιδια του τη χωρα" κτλ) ιδιες μεθοδοι εξαπλωσης προπαγναδας (μεσω νετ, σοσιαλ μιδια, διασπορα ψευτικων ειδησεων κτλ να' ναι καλα ο γκεμπελς, δικος τους ιδεολογικος προγονος ητο εξ αλλου)

      Διαγραφή
    2. @metalorixos:
      Το κράτος εντελώς ανοιχτά υπέρ του παρακράτους θα έλεγα...

      Διαγραφή
  2. http://au.greekreporter.com/2012/07/18/filthy-greek-immigrants-go-back-to-your-filthy-country-say-australias-far-right-extremists/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ.
    Κάντε ένα κλικ στην εικόνα για να δείτε τι ακριβώς γράφει το καπελάκι από το "καμάρι" της ομάδας "Ζ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι "επεμβάσεις" τύπων σαν τον Μούιζνιεκς είναι περισσότερο επικίνδυνες και από την Χ.Α. Μη ξεχνάμε ότι στην ΕΕ έχουν εξομοιώσει τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Η συζήτηση για "απαγόρευση κομμάτων" μπορεί στην αρχή να αφορά την Χ.Α., αλλά ο στόχος δεν θα είναι άλλος από το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @COS:
      Πολύ εύστοχη και επί της ουσίας η παρατήρηση που κάνεις.
      Δεν είναι τυχαία η αποστροφή που χρησιμοποιεί ο κ.Μούιζνιεκς, και που σε κανένα σημείο δεν μιλάει για φασισμό αλλά για το σημείο του συντάγματος που λέει πως: "...οι Ελληνες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος..."
      Και μετά αναρωτιέται: "Εξυπηρετεί η Χ.Α. την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος;"
      -Και μετά ας αναρωτηθούμε και εμείς το πόσο γρήγορα θα προκύψει το ερώτημα ε'αν ένα κόμμα που δηλώνει απερίφραστα από το καταστατικό του πως τάσεται υπέρ της "δικτατορίας του προλεταριάτου" εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, και ας προετοιμαστούμε ανάλογα....

      Διαγραφή
  5. λέει ο Μούιζνιεκς:
    Δηλαδη το φερέφωνο των ιμπεριαλιστων.

    ...."Το δίλημμα αυτό δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πασχίζουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς και άλλων ακραίων κομμάτων και κινημάτων"

    Η Χ.Α ηδη χρησιμοποιείται ως το "ενα άκρο" για ψάξτε για το άλλο?
    γιατι εκείνο τους ενδιαφέρει, η Χ.Α ειναι δικη τους οργάνωση και την προώθησαν για να προβοκάρουν το κίνημα.

    απλά πριν φορουσαν κουκουλες και τα σπαγανε, σήμερα τους θελουν και με πολιτική κάλυψη. Για τον ωμο αντικομμουνισμό που αυτοί δεν μπορουν γιατι πρέπει να κρατάνε τα προσχήματα.

    τοση πρεμουρα βρε σεις για το άρθρο του Βηματος?
    christos04

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. λέει ο Μούιζνιεκς:
    Δηλαδη το φερέφωνο των ιμπεριαλιστων.

    ...."Το δίλημμα αυτό δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πασχίζουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς και άλλων ακραίων κομμάτων και κινημάτων"

    Η Χ.Α ηδη χρησιμοποιείται ως το "ενα άκρο" για ψάξτε για το άλλο?
    γιατι εκείνο τους ενδιαφέρει, η Χ.Α ειναι δικη τους οργάνωση και την προώθησαν για να προβοκάρουν το κίνημα.

    απλά πριν φορουσαν κουκουλες και τα σπαγανε, σήμερα τους θελουν και με πολιτική κάλυψη. Για τον ωμο αντικομμουνισμό που αυτοί δεν μπορουν γιατι πρέπει να κρατάνε τα προσχήματα.

    τοση πρεμουρα βρε σεις για το άρθρο του Βηματος?
    christos04

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.