27 Ιουλίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναυπογράφει μειώσεις μισθων....ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας


Αποφάσισαν νέα σφαγή των μισθών μας

Σε κάθε κατάστημα, Σούπερ Μάρκετ και αποθήκη να σημάνει συναγερμός

Να απαντήσουμε στους μεγαλεμπόρους: Δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα, με μισθούς πείνας!

Με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλο τον κλάδο να αποτρέψουμε την υπογραφή σύμβασης με μειώσεις μισθών.

Η πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ, δηλαδή οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον κλάδο, αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%.


Δίνουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους μεγαλεμπόρους. Οδηγούν χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, σαν πρόβατα στη σφαγή, να αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Να είναι πάμφθηνοι εργαζόμενοι για να εντείνεται την εκμετάλλευση μέσα στα καταστήματα.

Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών. «Προστατεύουν» τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, σφάζοντας τους μισθούς μας. Βάζουν την υπογραφή τους για τη πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο. Ήδη χιλιάδες συνάδελφοι μας έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, αλλαγές ωραρίων.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε οφείλεις και εσύ να βγάλεις τα συμπεράσματα σου. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις, που έχουν το πάνω χέρι στην ΟΙΥΕ, υλοποιούν τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες. Τα μεγάλα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο μνημόνιο, αποδεικνύονται φούμαρα, από τις πράξεις και τα έργα των στελεχών του στον κλάδο.

Συνάδελφε δυνάμωσε το σωματείο σου, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Γίνε μέλος τώρα. Να οργανώσουμε τη πάλη σε κάθε κατάστημα, με το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε κάθε όμιλο και επιχείρηση, να απαιτήσουμε:1. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

2. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.

3. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.

4. Πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.

5. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.

6. Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

7. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

8. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 
Οι «αντιμνημονιακοί» ... υπογράφουν μείωση μισθών

«Αλλεργία» και «αποστροφή» στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εντοπίζει στο ΠΑΜΕ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και ΔΑΚΕ, επειδή η ΔΑΣ (η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατήγγειλε χτες το έγκλημα που αποφάσισαν να διαπράξουν αυτές οι παρατάξεις από κοινού με την εργοδοσία, υπογράφοντας τις επόμενες μέρες νέα κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο με μείωση μισθών! Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με χτεσινή της ανακοίνωση αναπαράγει τη γνωστή συνταγή των χυδαίων επιχειρημάτων ότι «το ΠΑΜΕ εμμένει να επενδύει στη θεωρία της εξαθλίωσης» και ότι μια σειρά Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στις γραμμές του δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν μισθούς εξαθλίωσης.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ χρησιμοποιεί αυτές τις αθλιότητες. Κάθε φορά που χάραζε γραμμή υποχώρησης στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, κάθε φορά που παραχωρούσε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, επιτιθόταν με ανάλογα επιχειρήματα στις ταξικές δυνάμεις, ακριβώς επειδή έμπαιναν εμπόδιο στα βρώμικα σχέδιά της.

Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, τα επιχειρήματα και τα διλήμματα που χρησιμοποιεί είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που επικαλέστηκαν λίγο καιρό πριν Ομοσπονδίες (π.χ. Τουρισμού - Επισιτισμού, ΟΣΝΙΕ) που έσπευσαν να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με μείωση μισθών. «Σήμερα το κυρίαρχο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους είναι η ίδια η ύπαρξη και υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ και αυτός είναι στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του μνημονίου», αναφέρει η ηγεσία της ΟΙΥΕ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια αυτή η πλειοψηφία έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθυποτάξει τη σκέψη και τη συνείδηση των εργαζομένων στη λογική ότι τα συμφέροντά τους είναι άρρηκτα δεμένα με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Ως εκ τούτου οι συνεχείς υποχωρήσεις «είναι αναγκαίες» για να «πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις».

Σήμερα λοιπόν στο όνομα της κρίσης, αξιοποιώντας μια σειρά από εκβιαστικά διλήμματα, η ηγεσία αυτή επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι σημασία δεν έχει η μείωση ή το ύψος της μείωσης των μισθών αλλά να υπάρχουν «μισθοί»! Επιχειρεί να πείσει ότι ο θεσμός των ΣΣΕ θα προστατευθεί και αυτές θα εφαρμοστούν μόνο αν προβλέπουν μειώσεις, μόνο αν οι εργαζόμενοι κάνουν υποχωρήσεις. Τελικά, δηλαδή, μόνο αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Γι' αυτό άλλωστε δεν πήραν - όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα - κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι όλο αυτό το διάστημα των δήθεν «διαπραγματεύσεων» με την εργοδοσία δεν έκαναν ούτε «μισή» κινητοποίηση. «Φρόντισαν» όμως τα επιχειρησιακά σωματεία που ελέγχουν να πάνε άρον - άρον να υπογράψουν μειώσεις στους μισθούς, όπως στο «Βερόπουλο» (12% μείωση), στα «Σπρίντερ Στορς» (17% με 20%) κλπ. Δεν τολμούν να πουν λέξη για το γεγονός ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις άνοιξε και άλλο η όρεξη της εργοδοσίας που δε σταμάτησε μόνο στις μειώσεις μισθών, αλλά προχώρησε σε απολύσεις, καθυστερεί δεδουλευμένα κλπ.

Και για να σταματήσει το «παραμύθι» της «υπεράσπισης» του θεσμού των ΣΣΕ, οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους τη μη εφαρμογή τους. Στο εμπόριο επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας και σχέσεις εργασίας - λάστιχο με μισθούς πείνας. Τις ΣΣΕ μπορεί να υπερασπίσει μόνο ο ενιαίος, συλλογικός αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια στον κλάδο, με την κυβέρνηση και τους φορείς στο συνδικαλιστικό επίπεδο που τα υπηρετούν. Αυτό κάνουν οι ταξικές δυνάμεις, αυτό κάνει το ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των μισθών και δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Να βάλουν πλώρη με τον αγώνα τους για την απαλλαγή τους μια καλή από αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, για τη «σωτηρία» ...των εργοδοτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.