19 Ιουλίου 2012

"Πάρτε μέτρα, μειώστε μισθούς" (ή πώς να μπερδέψετε τους ιστορικούς του μέλλοντος προωθώντας τον μαζικό κρετινισμό)

Από το Lenin Reloaded

Αυστηρές συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, ενώ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να αναλάβουν αμέσως δράση για να αντιμετωπιστεί η κρίση

Ρεπορτάζ : Θανάσης Κουκάκης, Γιώργος Κανελλόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Εφαρμόστε χωρίς παρεκκλίσεις τα μέτρα του Μνημονίου για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών, ζητεί από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνιστά εμμέσως πλην σαφώς και νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίζοντας μικρές αυτές που έχουν γίνει έως τώρα. 
 
Πρόκειται για την έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη, στην οποία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το Ταμείο σημειώνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2012-2013 θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ, ήτοι τα 7 δισ. ευρώ (εφόσον ληφθούν τα μέτρα).
 
Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει υψηλή, καθώς η παρατεταμένη ύφεση, αλλά και η αδύναμη ανάπτυξη έως το 2016 δεν προσφέρουν τις συνθήκες για να επιστρέψει η ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο το Ταμείο αναφέρει πως παρά τις ευρύτερες συνθήκες προσαρμογής στην ελληνική οικονομία το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατέγραψε συγκριτικά μικρή μείωση.
Συνοψίζοντας τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής το ΔΝΤ διατυπώνει - και μάλιστα στην προστακτική - τις εξής πέντε συστάσεις:

- Καθορίστε και ψηφίστε τα υπολειπόμενα μέτρα στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.
 
- Προχωρήστε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων και εστιάστε στην πρόληψη της συσσώρευσης καθυστερούμενων υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου.
 
- Οριστικοποιήστε τη στρατηγική για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και καθορίστε το χρονικό πλαίσιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
 
- Ολοκληρώστε τα σχέδια για την επίλυση του θέματος των κρατικών τραπεζών με τον οικονομικότερο δυνατόν τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των καταθετών.
 
Βελτιώστε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και μέσα από τη μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 
ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε στους Ευρωπαίους την πιο αυστηρή προειδοποίησή του έως σήμερα ζητώντας να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
 
Στην έκθεσή του για το ευρώ το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση έχει μπει σε «κρίσιμο στάδιο» και ζήτησε να επιταχυνθεί η τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση, αλλά και να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνοντας ευρύτερο ρόλο ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
 
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζήτησε από την ΕΚΤ να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα και να παράσχει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά. Κάλεσε εξάλλου τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις που έλαβαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
 
Το ΔΝΤ ανέφερε ακόμη ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εύθραυστη, όπως φαίνεται από τις μεταφορές κεφαλαίων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βορείων χωρών. Ειδικά όσον αφορά την τραπεζική ενοποίηση, το ΔΝΤ αναμένει να έχει υπάρξει πρόοδος έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλος μηχανισμός για τη διασφάλιση της σταθερότητας.
 
Η τραπεζική ενοποίηση και η αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών μέσω κεντρικού ελέγχου είναι προϋπόθεση για να μπορεί το ευρωπαϊκό ταμείο ESM να παρεμβαίνει για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρών της ευρωζώνης με οικονομικές δυσκολίες.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.