22 Ιουλίου 2012

Απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ: Το ημερολόγιο ενός τρελού

Γράφει ο 2310net


Αν είχε τίτλο με λογοτεχνική αναφορά κάπως έτσι θα ήταν η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από διήμερες συζητήσεις εν μέσω παραιτήσεων και αποχωρήσεων και σχολιάζουμε: 

Οι πρώτες εκλογές έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μέσα από την κάλπη να εκφράσει οργή, αγανάκτηση και διάθεση τιμωρίας των κυβερνώντων και του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Αντίθετα, οι δεύτερες εκλογές ανέδειξαν την επιθυμία των πολιτών να κυβερνηθεί η χώρα και να υπάρξουν αλλαγές στις ασκούμενες πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης
 

Δύο μέρες συνεδρίαζαν οι φωστήρες της ΔΗΜΑΡ για να καταλήξουν στο …επιστημονικό συμπέρασμα ότι οι δεύτερες εκλογές ανέδειξαν την επιθυμία των πολιτών να κυβερνηθεί η χώρα! Καταρχάς μέχρι και ο τελευταίος άνθρωπος που βρήκε μικρόφωνο η πένα στην μετεκλογική περίοδο παπαγάλισε αυτή την πολιτική παπαριά! Ολόκληρη ΚΕ κυβερνώντος κόμματος δεν μπορούσε τουλάχιστον να αλλάξει τη διατύπωση; Και ας μπούμε στο ζουμί: Όταν οι πολίτες (σημειολογικά να αναφέρουμε ότι η λέξη ‘λαός’ έχει εξαφανιστεί) δίνουν στο πρώτο κόμμα λιγότερο από 30% και ούτε καν οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν το λες επιλογή για να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά απόρριψη των όποιων κυβερνητικών προτάσεων. Ακόμα και με αυτόν τον κατάπτυστο εκλογικό νόμο δεν μπορούσε να βγει κυβέρνηση και χρειάστηκαν τρία κόμματα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Που είναι λοιπόν η εντολή για κυβέρνηση; Με το να ερμηνεύεις κατά το δοκούν το εκλογικό αποτέλεσμα και να επαναλαμβάνεις σαν κλισέ το «εντολή για λύση» δεν απαλλάσσεσαι από τις ευθύνες σου κυρ-Φώτη. 


Η ΔΗΜΑΡ δεν παραγνωρίζει τη διάκριση αριστεράς – δεξιάς και δεν λησμονεί τις πολιτικές διαφορές της με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ […]Θεμέλιος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό μια σύνθεση πολιτικών με έντονη και συγκεκριμένη την παρουσία των προγραμματικών θέσεων της ΔΗΜΑΡ.  

Η ΔΗΜΑΡ μας λέει ότι υπάρχει διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς. Δύο σειρές πιο κάτω μας λέει ότι τα τρία κόμματα συνέθεσαν τις πολιτικές τους και μάλιστα με την έντονη παρουσία των προγραμματικών θέσεων της ΔΗΜΑΡ. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 1. Η Δημ.Αρ. τετραγώνισε τον κύκλο, δηλαδή κατάργησε τη διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς που δύο σειρές πιο πάνω ήταν υπαρκτή. 2. Οι πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να μην μπορούν να ενωθούν αυτά τα τρία κόμματα, άρα δεν υπήρχε ουσιαστικά διάκριση «αριστεράς»-δεξιάς. Στην πρώτη περίπτωση δεν μιλάμε για κόμμα, αλλά για dream-team υπερηρώων της Marvel και στη δεύτερη για την πιο απροκάλυπτη ομολογία ενοχής, ότι πράγματι μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οι διαφορές είναι τόσο λίγες ώστε να μπορούν να ενοποιηθούν οι πολιτικές υπό τη σκέπη του προγράμματος της ΔΗΜΑΡ. Πάντως κυρ-Φώτη, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υιοθετούν τις προγραμματικές σου θέσεις δεν είναι να το περηφανεύεσαι… 

Το κόμμα μας διαμορφώνει μία νέα πολική πραγματικότητα, την αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Διαμορφώνει την υπεύθυνη αριστερά, την αριστερά που πολιτεύεται και κυβερνά  με ένα και μόνο κριτήριο: το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Αυτήν την αριστερά μπορούμε σήμερα από πιο δυναμική θέση να την προωθήσουμε, να την αναδείξουμε, να την πλατύνουμε.  

Το κόμμα τους διαμορφώνει μια νέα πολική πραγματικότητα. Φαίνεται από την πολλή παρέα με το ΠΑΣΟΚ κόλλησαν τα σαρδάμ. Εκτός κι αν δεν πρόκειται για σαρδάμ, αλλά για έναν ακόμα πόλο (το π με κάπα). Έχουμε δηλαδή μέχρι τώρα τον βόρειο πόλο, τον νότιο πόλο και τον πόλο της αριστεράς του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το επίπεδο της πολιτικής σκέψης του τελευταίου είναι σαν τα επίπεδα της θερμοκρασίας των δύο πρώτων. Πιο χαμηλό πεθαίνεις…

Μετά την τετραγωνοποίηση του κύκλου έχουμε και την τριπολοποίηση του δίπολου. Δεν υπάρχουν πια διλήμματα του τύπου δεξιά-αριστερά. Υπάρχουν τριλήμματα: Δεξιά-Αριστερά-Αριστερά του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Μιλάμε για πολιτική σκέψη όχι αηδίες…

Αυτή την αριστερά η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ θέλει να την πλατύνει. Θα τραβάει από τη μία ο Γρηγόρης, από την άλλη ο κυρ-Φώτης ο υπεύθυνος και θα πλαταίνει η Αριστερά σαν λάστιχο μέχρι να καλύψει όποιον βρίσκεται στο κέντρο, στα δεξιά ακόμα και στα ακροδεξιά!

Μια μέρα νωρίτερα στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων τόνισε: 
Υπάρχουν ανακατατάξεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ανακατατάξεις οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι ανακαθορίζεται η ελληνική κοινωνία, ανακαθορίζει τους συσχετισμούς της και αυτή η ανακαθορισμένη κοινωνία, αυτοί οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί αναμφισβήτητα διαμορφώνουν συνθήκες ανακαθορισμού και των πολιτικών συσχετισμών. 

Δεν ξέρω τι εννοεί ο ποιητής, αλλά καταλαβαίνω ότι σίγουρα υπάρχουν ανακατατάξεις και ανακαθορισμοί. Αυτό το απόσπασμα μου έφερε στο μυαλό τα περίφημα «δρόμαινα». Ανακαθοριστείτε γιατί χανόμαστε!! !

Η πολιτική ταυτότητα του εν λόγω κόμματος είναι απλή: καιροσκοπισμός και ιδιοτέλεια. Εξυπηρετεί με πολύ ωραίο τρόπο το σύστημα που αναζητά μια «αριστερή» νομιμοποιήση σε ό,τι κάνει και ό,τι σκοπεύει να κάνει και ταυτόχρονα βγάζει λάδι αυτούς που σύμφωνα με την ΔΗΜΑΡ «μας έφεραν μέχρι εδώ». Οι πολιτικές τοποθετήσεις του Κουβέλη δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επανάληψη της κάθε είδους μπουρδολογίας, μια άνευ προηγουμένου συνθηματολογία για ανάπτυξη, έξοδο από την κρίση, προοδευτική διακυβέρνηση, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής  κτλ. που δεν έχει καμία μα καμία ουσία. Τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Έτσι, η απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική έκθεση ιδεών ενός μαθητή σε φροντιστήριο κατά την προετοιμασία του για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τότε μας μάθαιναν να χρησιμοποιούμε κλισέ εκφράσεις (όπως εκείνο το περίφημο «φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας»). Που να ξέραμε ότι αν ήμασταν καλοί στα κλισέ τώρα μπορεί να ήμασταν και συγκυβερνήτες; Από άποψη πολιτικής ουσίας είναι αναμενόμενο να επικρατεί το απόλυτο κενό. Μεγαλύτερη πολιτική ουσία έχουν οι συνεντεύξεις του Νότη Σφακιανάκη παρά οι αποφάσεις των οργάνων της ΔΗΜΑΡ. Άντε κυβερνήστε ρε παιδιά και αφήστε την πολιτική….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.