18 Φεβρουαρίου 2011

Διαδηλώσεις στην Λιβύη

Από το Newsit

Ολοένα και πιο πολύ θυμίζει Αίγυπτο η κατάσταση στη Λιβύη. Την Παρασκευή, μεγάλος αριθμός κρατούμενων απέδρασε από φυλακή της Βεγγάζης, πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η εξέγερση έγινε στη φυλακή αλ Κουϊφίγια και μεγάλος αριθμός κρατουμένων δραπέτευσε σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξη της τοπικής εφημερίδας Quryna Ραμαντάν Μπρίκι. Οι κρατούμενοι πυρπόλησαν στη συνέχεια το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, μια τράπεζα και αστυνομικό τμήμα της Βεγγάζης.

Να αποδράσουν επιχείρησαν και κρατούμενοι στη φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη. Η προσπάθειά τους όμως βάφτηκε με αίμα, αφού τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν. Πήγες ασφαλείας δήλωσαν ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι δυνάμεις της τάξης περικυκλώνουν τη φυλακή.

Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και πολλοί φοβούνται έξαρση της βίας μετά την απόδραση των κρατούμενων, όπως συνέβη και στην Αίγυπτο.

Τις τελευταίες 24 ώρες από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι μόνο στη Βεγγάζη, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, σε όλη τη χώρα, από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του Μοαμάρ Καντάφι ανέρχεται στους 24.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε όπλα σε Αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενέργεια που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο έως και 30 ανθρώπων.

Η λιβυκή ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Al-Youm αποκαλύπτει ότι ελικόπτερα προσγειώθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα για να προμηθεύσουν με όπλα τους μετανάστες στις πόλεις Αλ Μπάιντα και Σάχατ, που βρίσκονται και οι δύο στη βόρεια ακτή της Λιβύης. Προσθέτει επίσης ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκαν και τρεις από τους μετανάστες που είχαν προμηθευτεί με όπλα.

Παράλληλα δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.

«Η Αλ Μπάιντα βρίσκεται στα χέρια του λαού», δήλωσε ο Τζιούμα αλ Ομάμι της οργάνωσης Αλληλεγγύη για τα Λιβυκά Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η πόλη έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος του Καντάφι», δήλωσε επίσης ο Φάθι αλ Ουαρφάλι, της Λιβυκής Επιτροπής για Αλήθεια και Δικαιοσύνη.

Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις στηρίζονται σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν με ανθρώπους στην πόλη αυτή των περίπου 250.000 κατοίκων, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.