24 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη η κινητοποιήση της Αθήνας, το μεγαλύτερο πλήθος διαδηλωτών της μεταπολίτευσης στην Πάτρα

Σύμφωνα με αναφορές του REUTERS και της Ελληνικής Αστυνομίας, η χθεσινή διαδήλωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη καθώς 35.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας !!! Σύμφωνα βεβαίως με το Zougla.gr που είχε αναλάβει χθες εργολαβικά την δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων, ανέβηκε λιγάκι το νούμερο στις 40 -50.000, για να μην ξευτιλιστούν εντελώς ... Αν και η μεγαλύτερη αξία αυτών των διαδηλώσεων, δεν είναι το μέγεθος τους αλλά η διάθεση του κόσμου καταρχάς να απεργήσει και κατα δεύτερο να διαδηλώσει ..., η πραγματικότητα φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τους παραπάνω αριθμούς, καθώς με μια απλή καταμέτρηση επι χάρτου, καταλήγεις σε ένα πλήθος που σίγουρα, δεν ήταν μικρότερο απο τους 90.000 με 100.000 διαδηλωτές. Το μέγεθος της συμμετοχής, ήταν ίσως ισάξιο με την κινητοποίηση της 5ης Μαϊου 2010, αλλά και πάλι είναι πολύ μικρό μπροστά στην αντίδραση που θα έπρεπε να υπάρχει, απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και της αστικής τάξης.


Το μπλόκ του ΠΑΜΕ, ήταν αρκετά εντυπωσιακό, καθώς εκκίνησε απο την πλατεία Ομονοίας, και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, διασχίζοντας ταυτόχρονα και το ρεύμα ανόδου της Σταδίου, αλλά και το ρεύμα καθόδου της Πανεπιστημίου ! Τα δυο ξεχωριστά λαϊκά ποτάμια, ενώθηκαν μετά την πλατεία Συντάγματος, στην λεωφόρο Αμαλίας και συνέχισαν μέχρι την αρχή της λεωφόρου Συγγρού ! Κατά τις 12.15 περίπου, όταν η κεφαλή της πορείας πλησίαζε τις στύλες του Ολυμπίου Διός, τα τελευταία τμήματα της εκκινούσαν απο την πλατεία Ομονοίας, καλύπτωντας μια συνολική έκταση των 60.000 m2. Η πορεία ήταν αρκετά πυκνή, και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό, αλλά μάλλον συντηρητικό, να εκτιμήσουμε το μέγεθος του μπλοκ του ΠΑΜΕ, στον αριθμό των 55.000 διαδηλωτών ! Σε αυτούς βεβαίως θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 1.000 άτομα του ΠΑΜΕ τα οποία ήταν στην περιφρούρηση της πορείας.

Μεγάλη επίσης, ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων και στις άλλες δυο πορείες που οργανώθηκαν από την ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με εκκίνηση την ΓΣΕΕ στην Πατησίων/Πεδίο του Άρεως και από τα Πρωτοβάθμια σωματεία και την Εξωκοινοβουλευτική Αριστερα με εκκίνηση το Αρχαιολογικό Μουσείο. Με μια συντηρητική εκτίμηση, σε σχέση πάλι με το μέγεθος και την έκταση την οποία κάλυψαν, φτάνουμε σε έναν αριθμό που θα λέγαμε πως τουλάχιστον κυμαίνεται γύρω από την τάξη των 40.000 διαδηλωτών.


Συμπεράσματα και σχόλια θα υπάρξουν σε επόμενα άρθρα.

Μεγάλη η συμμετοχή στην Πάτρα

Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της Πάτρας, η κεντρική πλατεία Γεωργίου έκτασης περίπου 5500 m2 γέμισε απο διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. Θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει σε προεκλογική ομιλία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στις "χρυσές εποχές" του Ανδρέα Παπανδρέου και των μετακινούμενων οπαδών, ώστε να θυμηθεί την πλατεία αυτή ξανά γεμάτη απο κόσμο, για πολιτική ή απεργιακή εκδήλωση. Τουλάχιστον 7.000 με 8.000 ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην συγκέντρωση, από όλους τους χώρους δουλειάς, οι οποίοι δυναμικά απαίτησαν να σταματήσει η «αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», καταδικάζοντας «τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, την Ε.Ε., την Τρόικα και το ΔΝΤ».

Συνδικάτα και επιτροπές αγώνα εργαζομένων, αλλά και απλοί πολίτες, νεολαίοι, αυτοπασχολούμενοι, άνεργοι και αγρότες, έδωσαν δυναμικό παρών, ζητώντας άμεση αλλαγή της κατάστασης.Μέλη του ΠΑΜΕ ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας τόσο στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης όσο και στο Δημοτικό Θέατρο. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Κορίνθου – Κολοτρώνη – Μαιζώνος – Γούναρη – Κορίνθου με κατάληξη ξανά την πλατεία.



 Η πορεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας , στην οποία συμμετείχαν η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, τα κινήματα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" και άλλοι, ήταν και αυτή μαζική για τα δεδομένα της Πάτρας και με πληροφορίες των ίδιων των διοργανωτών, έφτασε τους 2.000 περίπου διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.