28 Φεβρουαρίου 2011

Λαϊκές Επιτροπές: Εργαλεία συντονισμού ενάντια στην εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας

Χρήσιμη η πείρα από την Καλλιθέα της Αττικής
Από τον Ριζοσπάστη
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Η Λαϊκή Επιτροπή της Καλλιθέας συγκροτήθηκε πριν λίγο καιρό। Ηρθε να προστεθεί δίπλα στις Λαϊκές Επιτροπές που ήδη δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές και δείχνουν ότι μπορούν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων στις γειτονιές। Μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο συντονισμό των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των σπουδαστών, των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα। Σε αυτές συμμετέχουν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και πρωταρχική τους στόχευση είναι η οργάνωση παρεμβάσεων για τα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα, αλλά και το δέσιμο αυτών των επιμέρους δράσεων με τη γενικότερη πάλη, με αντιμονοπωλιακά - αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Ωστε να δυναμώνει η πάλη για την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την εξαθλίωση, σήμερα, αλλά και να διαφωτίζονται, να αφυπνίζονται και να εντάσσονται πλατιά και αποφασιστικά λαϊκές μάζες στην πάλη με προοπτική, ενάντια στα μονοπώλια για την οριστική ανατροπή της πολιτικής που εμποδίζει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.


Για όλα αυτά ο «Ρ» συναντήθηκε και κουβέντιασε με τον Αλ. Περράκη, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Μέσα στη συζήτηση μας μετέφερε τη διαδικασία συγκρότησής της και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτό. Μας μιλά για την ανταπόκριση του κόσμου και το πώς η σημασία και ο ρόλος της Λαϊκής Επιτροπής μπορεί να γίνει κτήμα όλων και περισσότερων εργατών και λαϊκών στρωμάτων.

Να ριζώσει ο συντονισμός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Η κουβέντα ξεκινά αρχικά για το ρόλο, τη σημασία και τους στόχους των Λαϊκών Επιτροπών. Αποτελεί ένα συντονιστικό σε επίπεδο συνοικίας, αναφέρει ο Αλ. Περράκης. Συντονίζει τις ταξικές δυνάμεις σε εργατικό - συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ελεύθερων επαγγελματιών, συλλόγων και μαζικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Η σημασία της αναδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί ο αγώνας να σταματά μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι ανάγκη να επεκταθεί και στη γειτονιά.

Η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, σημειώνει πιο κάτω, δεν ήρθε από το πουθενά, από το μηδέν. Στη λαϊκή συνέλευση, μέσα από την οποία προέκυψε, συμμετείχαν εργαζόμενοι από τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καλλιθέας. Ακόμα πήραν μέρος μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές και σπουδαστές, αφού στην περιοχή υπάρχουν πανεπιστημιακές και άλλες σχολές, ο σύλλογος γυναικών, συνταξιούχοι και άλλοι.

Το ζητούμενο της Λαϊκής Επιτροπής, μας λέει πιο κάτω, είναι ο συντονισμός και η δραστηριοποίηση των λαϊκών μαζών που υποφέρουν σήμερα από τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών. Αυτό είναι το βασικό που έρχεται να λύσει σε επίπεδο γειτονιάς. Να αναπτυχθεί δράση για τα οξυμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την επιβίωση και απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα που αφορούν σε ζητήματα όπως η ανεργία, η Παιδεία, η Υγεία, αλλά και επιμέρους παρεμβάσεις όπως για ανθρώπους που τους έχουν κόψει το ρεύμα, το νερό και άλλα.

Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Περράκης μας εξηγεί πώς προκαλούνται οι παρεμβάσεις. Από τον ίδιο τον κόσμο, μας λέει. Η Λαϊκή Επιτροπή πατάει στη δράση που έχουν ήδη αναπτύξει τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή και την επαφή που έχουν με τον κόσμο. Οπως οι Σωματειακές Επιτροπές Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών στην «Τελεπερφόρμανς», η δράση που έχει αναπτύξει το Σωματείο του Χρηματοπιστωτικού στα γραφεία της «Γιούρομπανκ», όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, η Επιτροπή ΠΑΣΕΒΕ Καλλιθέας και άλλοι.
Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Λαϊκής Επιτροπής συμβάλλει στο συντονισμό και την ενιαιοποίηση της δράσης αυτών των φορέων. Συμβάλλει συνεπώς στην αποτελεσματικότερη παρέμβασή τους.
Παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα

Αν και η Λαϊκή Επιτροπή της Καλλιθέας συγκροτήθηκε πρόσφατα, έχει ήδη αναπτύξει δράσεις. Εχει παρέμβει στη ΔΕΗ. Πριν λίγες μέρες κατάφερε να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε ζευγάρι που του είχε κοπεί. Το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διαδικασία συγκρότησής της, έγιναν παρεμβάσεις στο ΙΚΑ για τα ζητήματα των καθυστερήσεων στα ραντεβού, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης των γιατρών που δημιουργούν προβλήματα και στους ασφαλισμένους, των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων λόγω της έλλειψης προσωπικού στο αρμόδιο τμήμα. Εκανε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ απαιτώντας να ασφαλίζονται όλοι οι άνεργοι ώστε να μη μένει κανένας χωρίς την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα. Ακόμα έγιναν διάφορες εξορμήσεις στις συνοικίες της Καλλιθέας. Πρόκειται για οξυμένα προβλήματα που απαιτούν άμεση επίλυση, επισημαίνει ο Αλ. Περράκης και προσθέτει πως παράλληλα με αυτή τη δράση, πρέπει να αναδεικνύεται στον κόσμο η αιτία που γεννά τα προβλήματα και ποια είναι η λύση με βάση το συντονισμό των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.
Στη συγκέντρωση και την πορεία που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή στις 10 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της ολοήμερης δράσης του ΠΑΜΕ πανελλαδικά, ο κόσμος έδειξε ότι συμφωνεί με το κάλεσμα. Εξέφρασε τη συμπάθειά του σε αυτή την πρωτοβουλία και ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Επίσης, το Παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που συμμετέχει και αυτό στη Λαϊκή Επιτροπή, μπροστά στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία που έγινε στις 23 Φλεβάρη έβγαζε ντουντούκες στις γειτονιές της Καλλιθέας για να ενημερώσει και να καλέσει σε μαζική συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξορμήσεων ενημέρωσης κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια και να επιδοκίμαζε το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων.

Ζητούμενο η πολιτικοποίηση συνειδήσεων και αγώνων
Η κουβέντα στράφηκε στους απώτερους στόχους που πρέπει να έχει η δράση των Λαϊκών Επιτροπών. Ο Αλ. Περράκης, εξηγώντας γιατί απαιτείται η δράση αυτή να αποκτά αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, επισημαίνει ότι η αιτία των προβλημάτων είναι ότι τα μονοπώλια κατέχουν την εξουσία και τα όποια μέτρα παίρνονται είναι για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων. Επομένως, η αμφισβήτηση αυτής της εξουσίας μπορεί να φέρει ανακούφιση και στα καθημερινά προβλήματα με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας τους, για μια λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Για το ζήτημα αυτό γίνεται συζήτηση με κάθε ευκαιρία, σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται η δράση της Λαϊκής Επιτροπής τόσο περισσότερο θα κατανοείται και το αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό της. Η δράση για τα επιμέρους ζητήματα όταν αυτά ειδωθούν ως σύνολο μπορούν να αναδείξουν την αναγκαιότητα αυτής της πάλης και των απώτερων στόχων της. Και βέβαια, προσθέτει, απαραίτητος όρος αυτή η δράση να γίνεται όλο και πιο μαζική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.