17 Απριλίου 2010

ΕΣΟΔΑ vs ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ

"Η θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει την χώρα", συνήθιζε να λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1993, όταν ξεκίνησαν οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλλε το νέο σύμφωνο σταθερότητας (το οποίο θα προετοίμαζε την χώρα για τον "παράδεισο" της ΟΝΕ)...... Θυμίζουμε πως τότε το δημόσιο χρέος βρισκόταν στα 26,2 τρις δραχμές, δηλαδή περίπου 70 δις € !!!

Την ίδια ακριβώς πρόταση χρησιμοποίησε και ο γιός του Γιώργος Α. Παπανδρέου στις 16 Οκτωβρίου του 2009, 16 χρόνια αργότερα, για να πείσει τους Έλληνες πως ουσιαστικά δεν φτάνουν τα 16 χρόνια λιτότητας που πέρασαν, αλλά χρειάζονται ακόμα μερικά ώστε να καταπολεμηθεί το τέρας του ΧΡΕΟΥΣ το οποίο εντωμεταξύ έχει σκαρφαλώσει στα 300 δις € !!

Βεβαίως, τα υπάρχοντα στοιχεία και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, 35 χρόνια τώρα, δείχνουν πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να καταπολεμηθεί το χρέος, αλλά πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα πως τα επόμενα ένα ή δυο χρόνια θα φτάσουμε στο Σημείο Μηδέν(ας το ονομάσουμε έτσι), όπου τα έσοδα του Κρατικού Προύπολογισμού δεν θα φτάνουν καν για την αποπληρωμή χρεών και τόκων !!!

Και αυτό είτε υπαχθούμε στο ΔΝΤ, 
είτε δεν υπαχθούμε στο ΔΝΤ !!!


Αυτο φυσικά και είναι προκαθορισμένο από τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του Καπιταλιστικού Μοντέλου όπως έχουμε πει αρκετές φορές (Χρεος-Χρημα, Λογιστικό χρήμα, κύκλος δανεισμού) , και πως η στιγμή που το ΧΡΕΟΣ θα κατασπαράξει τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα έλθει ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ........, απλώς η διαχείριση του κάθε κράτους απο τις ντόπιες κυβερνήσεις, διαφοροποιεί τον χρόνο ημιζωής θα μπορούσαμε να πούμε, της κάθε χώρας ξεχωριστά !!! Θα έχει λοιπόν η Ελλάδα την τιμητική της αυτήν την φορά, όπως και τις άλλες φορές στο μακρύ μας παρελθόν ??

Ας δούμε ξεκινήσουμε λοιπόν βλέποντας, το παρακάτω διάγραμμα.......


Η κατάσταση όπως βλέπετε , δεν ήταν καθόλου ζοφερή τα τελευταία χρόνια καθώς ήδη απο το 1998, η Ελλάδα αναγκαζόταν απο τα περίπου 29 δις € που δήλωνε ως Έδοδα, να "ξοδεύει" τα 9 δις € για λήξεις χρέους, και άλλα 8,5 δις € για τους τόκους των χρεών !!! 'Ηδη τα λεφτά , δεν φτάνουν και αναγκαζομαστε να δανειζόμαστε υπέρογκα !

Μάλιστα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (λόγω "ΚΑΙ" αυτών), η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο σημείο μηδέν, καθώς το 2003 τα έσοδα έφτασαν τα 37,50 δις € ενώ απο αυτά ξόδεψε για τοκοχρεωλύσια συνολικά 31,03 δις € (82,75 % των εσόδων) !!!! Βέβαια τότε δεν υπήρχαν φωνές που "χρεωκοπούσαν" την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως (οι σημερινές "φωνές") προσφέρθηκαν τότε να βοηθήσουν στο "μαγείρεμα" των στοιχείων και ΦΥΣΙΚΑ στον περεταίρω ΔΑΝΕΙΣΜΟ της χώρας !!

Το 2009 λοιπόν (στην τελευταία χρονιά με καταγεγραμμένα και επίσημα αποτελέσματα), είχαμε βάσει του "Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010", έσοδα της της τάξης των 49,20 δις €, ενώ για τοκοχρεωλύσια ξοδεύτηκαν 41,48 δις € (84,31 % των εσόδων).... !!
Και άντε να καλύψεις τώρα και τα υπόλοιπα έξοδά του Κράτους, που φτάνουν και αυτά τα 60 δις € !!

Σύμφωνα με τον ίδιο Προϋπολογισμό, υπολογίζει το κράτος πως μετά απο την ληστρική φοροεπιδρομή που επιβάλλει στον ελληνικό λαό, τα Έσοδα θα φτάσουν στα 53,60 δις € στο τέλος του 2010. Η εμπειρία μας φυσικά, λέει πως θα πέσουν έξω κατα τουλάχιστον 3-4 δις € (όπως ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ) , αλλά εν πάσει περιπτώση ας δεχτούμε πως όντως τα έσοδα θα είναι περίπου 53 δις €........ Απο την άλλη έχουμε μια παρόμοια χρονιά με το 2009, όσον αφορά την εξόφληση των χρεών, με τα τοκοχρεωλύσια να κυμαίνονται στα 41 - 42 δις € ......

Απο εδώ και πέρα αρχίζουν τα σενάρια ...... !

Σίγουρα γνωρίζουμε ήδη τα ύψη των χρεολυσιακών μας υποχρεώσεων σε ομόλογα, για το επόμενο διάστημα, όπως αυτές είναι καθορισμένες ΣΗΜΕΡΑ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (το παρακάτω διάγραμμα) !

Αυτές επιβαρύνονται παράλληλα με κάτι έντοκα γραμμάτια αξίας 6-7 δις € , τα οποία τα σπρώχνουμε χρόνια τώρα απο 3 έως 12 μήνες προς τα εμπρός κάθε φορά !! Επίσης αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα πως με επιτόκια 5 έως 6 % με τα οποίο δανειζόμαστε το τελευταίο 6μηνο, ανεβάζουμε ετησίως κατα 1,5 με 2 δις € το κόστος των Τόκων που πρέπει να πληρώσουμε !!!

Εαν ανατρέξετε τώρα στο αρχικό διάγραμμα, θα δείτε πως με αυτην την λογική, εμείς λέμε, πως μέχρι το 2012, το σύνολο τοκοχρεωλυσίων θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 50 δις €, ενώ το 2014 τα 57 δις € !

Άρα εαν υποθέσουμε πως η Κυβέρνηση θα καταφέρει μέσα σε μια Παγκόσμια Συστημική Κρίση, όπου το ΑΕΠ της Ελλάδας κινδυνεύει με κατακρήμνιση με 4-5 % ετησίως (όπως λένε αυτοί, εμείς θεωρούμε πως θα έχουμε ύφεση σχεδόν διψήφια...... αλλά ... εν περιπτώσει), να ανεβάσει τα έσοδά της κατα 2-3 % ετησίως , τότε πάμε στο αισιόδοξο Σενάριο 1 του 2014 !!!!

Αντίθετα εαν τα έσοδα ακολουθήσουν μια φθίνουσα πορεία και ανάλογη με την μείωση του ΑΕΠ, τότε το Σενάριο 3 μας υποδεικνύει ως σημείο μηδέν το έτος 2011,.....  του χρόνου δηλαδή !!!

Μια μέση κατάσταση με διατήρηση των εσόδων στα "αναμενόμενα" φετινά επίπεδα, μας φτάνει μέχρι το 2012 - Σενάριο 2 !!

Και όλα αυτά με τα επίσημα στοιχεία των ίδιων, 
που χρόνια τώρα, ψεύδονται ασύστολα !!

Πηγές :
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Υπουργείο Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.