15 Σεπτεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Συναγωνίζεται τον Σαμαρά σε δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε το Σάββατο να μην αφήσει σκιές στις δεσμεύσεις του απέναντι στους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, στους οποίους μίλησε. Δεσμεύτηκε κι αυτός για «σταθεροποίηση της οικονομίας», την οποία, αν κυβερνήσει, θα την επιδιώξει με «πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά». Το διαφορετικό που προσπαθήσει να πουλήσει, είναι ότι αυτός θα τα κάνει με άλλο από αυτό που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως ο Α. Σαμαράς, έτσι και ο Αλ. Τσίπρας, υποσχέθηκε στην ντόπια πλουτοκρατία ότι θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ορμητήριο για την εξαγωγή κεφαλαίων και τις επιχειρηματικές συμπράξεις στα Βαλκάνια, λέγοντας: «Γι’ αυτό (η Θεσσαλονίκη) μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως εμβρυουλκός μιας ισότιμης βαλκανικής συνανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους παραγωγικούς τομείς. Στην ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος, τις μεταφορές, το εμπόριο, στον πολιτισμό. Η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο της βαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης, ενεργοποιώντας όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής».


Θυμίζουμε ότι ο Α. Σαμαράς, μιλώντας στο ίδιο ακροατήριο, είχε αναγορεύσει τη Β. Ελλάδα σε «εφαλτήριο για την ανάπτυξη σε όλα τα Βαλκάνια» και «επενδυτικό κόμβο των Βαλκανίων», διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση δίνει τη «μάχη της εξωστρέφειας» της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία ότι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, «μακροπρόθεσμα υπονομεύει τη διεθνή ισχύ και θέση της χώρας. Υπονομεύει και τη δυνατότητα αυτόνομης πορείας ορισμένων, που ναι μεν ευνοούνται περιστασιακά από το μνημόνιο, αλλά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η πίεση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται πάνω σε αυτούς. Και, από αυτήν την οπτική γωνία, διευκολύνει όσους επιθυμούν και επιδιώκουν μια Ελλάδα γεωπολιτικά αδύναμη και εξαρτημένη από τους ίδιους».

Είναι καθαρό ότι ο Αλ. Τσίπρας απευθύνεται στην ντόπια πλουτοκρατία και την προειδοποιεί ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης, μακροπρόθεσμα όμως θα βγει χαμένη στον ανταγωνισμό με τα ξένα μονοπώλια, επειδή η χώρα χάνει τη «γεωπολιτική της ισχύ». Το επιχείρημα αυτό είναι η άλλη όψη της κυβερνητικής προπαγάνδας για αναβάθμιση της «γεωπολιτικής ισχύος» της Ελλάδας, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ντόπιας αστικής τάξης στην περιφέρεια, έναντι των ανταγωνιστών της. Τα ίδια υπόσχεται και ο Αλ. Τσίπρας στους Έλληνες καπιταλιστές. Με τη διαφορά ότι δεσμεύεται να ασκήσει πολιτική καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, υπονοώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δουλεύει για τα μονοπώλια των δανειστών της και όχι για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

***

Αναλύοντας το τρίπτυχο της «σταθεροποίησης της οικονομίας», είπε μεταξύ άλλων: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για μας σταθερή πολιτική επιλογή - δεν είναι δέσμευση προς τρίτους.  Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. (...) Το πολιτικό ζήτημα έγκειται, συνεπώς, στον τρόπο και τις πολιτικές - όχι στο στόχο (...) Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, όχι σπέρνοντας την καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων που φέρνουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ με βάση τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές».

Ο Αλ. Τσίπρας είναι σαφής: Η «δημοσιονομική εξυγίανση» είναι και δικός τους στόχος, χωρίς μάλιστα να τους τον έχει επιβάλλει κάποιος. Άρα, το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο λέει ότι πέτυχε η κυβέρνηση, είναι μέσα στα πλάνα και του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται όμως ότι θα το πετύχει «με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη». Τι λέει ότι θα κάνει; Πάταξη του λαθρεμπορίου, πάταξη της φοροδιαφυγής, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών για ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Τα ίδια όμως λέει και η κυβέρνηση, όταν την ρωτάνε από που θα βρει τα λεφτά για το χρηματοδοτικό κενό τη διετία 2014-2016. Το κενό, είπε ο Α. Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε στον Τύπο της Κυριακής, θα καλυφθεί «με διαρθρωτικά μέτρα, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου». Τα ίδια έλεγαν και οι κυβερνήσεις πριν από αυτήν, για να καλλιεργούν αυταπάτες και προσδοκίες στο λαό, τον οποίο κορόιδευαν συνειδητά.

Φοβούμενος μάλιστα ότι η αόριστη αναφορά σε περιορισμό των φορο-προνομίων μπορεί να ανησυχήσει το ακροατήριό του, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει, ρωτώντας στους επιχειρηματίες: «Τι προτιμάτε; Μνημόνια και λουκέτα ή ανάπτυξη σε διαφανές, σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο κανόνων, υποχρεώσεων και κινήτρων;». Γι' αυτά δεσμεύεται στους επιχειρηματίες και όχι βέβαια για αύξηση της φορολογίας, όπως λέει όταν μιλάει από τα μπαλκόνια, για να δημαγωγήσει και να ψηφοθηρήσει.

***

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Αλ. Τσίπρας συμφώνησε ότι καλώς έγινε, αλλά χρειάζονται και εδώ άλλος τρόπος. Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο «ανακεφαλαιοποίηση με δημόσια χρήμα, με στέγνωμα της αγοράς και πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιπαραθέτει τη δική του επιλογή: ανακεφαλαιοποίηση, όχι για τους τραπεζίτες, αλλά για την εθνική οικονομία. Με ρευστότητα στην αγορά, ελάφρυνση και προστασία των δανειοληπτών από υποχρεώσεις που ανελήφθησαν με διαφορετικά εισοδηματικά δεδομένα. Ανακεφαλαιοποίηση για την πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι για την τακτοποίηση διαπλεκόμενων φίλων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (...) το δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μιας και καλύπτει το σύνολο του κεφαλαίου του. Άρα και τον έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο δανεικό χρήμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει το λαό ότι αν το κράτος αναλάβει τη διοίκηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν, θα ανοίξουν οι κάνουλες του τζάμπα χρήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες και ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα ανακουφιστούν από την υπερχρέωση. Κρύβει ότι οι τράπεζες στον καπιταλισμό, είτε είναι ιδιωτικές είτε κρατικές, λειτουργούν με βάση τους νόμους του και τους νόμους του κέρδους. Δεν χαρίζουν χρήμα. Κρύβει ακόμα ότι οι όροι που στο εξής οι τράπεζες θα δανείζουν στις επιχειρήσεις (και πολύ περισσότερο στις μικρές), θα είναι ακόμα αυστηρότεροι, στο πλαίσιο της «τραπεζικής ενοποίησης» που προωθεί η Ευρωζώνη και η οποία έχει στόχο να αυξήσει την εποπτεία στη διαχείριση του τραπεζικού χρήματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

***

Ο Αλ. Τσίπρας βρήκε διαφορές με την κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαχειριστεί το χρέος. Είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση, χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας των συσσωρευμένων χρεών στην Ευρωζώνη και “ρήτρα ανάπτυξης” στην αποπληρωμή του υπόλοιπου. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και οριστική λύση, χωρίς συντονισμένη αναπτυξιακή στροφή στην Ευρωζώνη. Χωρίς ένα νέο και μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου. Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε προτείνει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να ρυθμιστεί συνολικά το πρόβλημα. Η λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης της χώρας, χωρίς νέο δανεισμό και στην κατεύθυνση που προδιέγραψα, θα είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για τη νέα, εντελώς διαφορετική δανειακή σύμβαση, χωρίς Μνημόνια και καταστροφική λιτότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα παραπέμπει όλα στη διαπραγμάτευση του χρέους, η οποία είναι ούτως ή άλλως προ των πυλών, επειδή τα δάνεια από την τρόικα λήγουν το 2014 και θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους της πλουτοκρατίας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει σαν χρέος του λαού και δεσμεύεται να το αποπληρώσει. Ζητάει ακόμα ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για τον Ευρωπαϊκό νότο, όπως κάνουν συνολικά οι σοσιαλδημοκράτες στη Ευρώπη, οι οποίοι όμως λένε ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να γίνει βήμα πίσω από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Π. Σταϊνμπουργκ, ο υποψήφιος του SPD στη Γερμανία, ο οποίος ζήτησε ένα δεύτερο σχέδιο Μάρσαλ για τις υπερχρεωμένες χώρες και ταυτόχρονα είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα για την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αναδιαρθρώσεων» (βλέπε ασφαλιστικό, εργασιακά, απελευθερώσεις επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).


902

8 σχόλια:

  1. ( http://www.902.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%E2%80%A6 )

    (..)Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
    «Φορολόγηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων». Ποια είναι συγκεκριμένα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό; Μάλλον θα τη μάθουμε κατόπιν εορτής.
    «Συμβολή της ναυτιλίας στην ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας». Ποιοι αλήθεια θα συμβάλλουν σε αυτό; Οι Έλληνες εφοπλιστές, που ναυπηγούν 450 νέα πλοία σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα δε φτιάχνουν ούτε βάρκα;

    «Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού». Να τους θυμίσουμε ποιες είναι οι θέσεις των εφοπλιστών για την κρουαζιέρα και την άρση του καμποτάζ; Να τους θυμίσουμε τις δικές τους θέσεις, όταν χαρακτήριζαν «εξαλλοσύνες» τους αγώνες των ναυτεργατών ενάντια σε αυτά τα μέτρα;
    «Εργασιακά και μισθολόγιο κατωτέρων πληρωμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών». Ποια είναι τα κατώτερα πληρώματα; Μήπως εννοούν τους μάγειρες, για τους οποίους έλεγαν ότι είναι υψηλόμισθοι (βλ. προεκλογικές δηλώσεις Τσακαλώτου–ΣΥΡΙΖΑ, Ματσαγκάνη–ΔΗΜΑΡ). Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι γνωστή η θέση των εφοπλιστών ότι, για να προσλάβουν ναυτεργάτες, πρέπει να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

    «Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και πρακτική άσκηση εκπαιδευομένων». Εδώ οι εφοπλιστές έχουν έτοιμη τη λύση και τη διατύπωσαν πρόσφατα στην κυβέρνηση. Αφού απέκλεισαν 376 σπουδαστές από τα εκπαιδευτικά ταξίδια, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, ακόμα και να διαγραφούν από τις σχολές, τώρα επανέρχονται και αξιώνουν ότι για να τους εξασφαλίσουν εκπαιδευτικό ταξίδι θα πρέπει να επιδοτηθούν «χοντρά».

    Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι οι θέσεις του στον τομέα της ναυτιλίας.
    «Όλα τα λεφτά» στο Δελτίο Τύπου, που δείχνει και τον προσανατολισμό τους, είναι η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως και ταυτόχρονα αυτό πρέπει να αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας».

    Δεν ξέρουμε αν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι όλα αυτά τα χρόνια η πρωτιά των Ελλήνων εφοπλιστών οφείλεται «στο δαιμόνιο της φυλής», όπως λένε κάποιοι.

    Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τους θυμίσουμε αυτό που όλοι γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι ναυτεργάτες. Ότι οι Έλληνες εφοπλιστές απέκτησαν «πρωτεύοντα ρόλο παγκοσμίως», δηλαδή βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους πατώντας επί πτωμάτων:

    • Με την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών –Ελλήνων και ξένων- και το πέταγμα στην ανεργία χιλιάδων μέσω της αλλαγής στη σύνθεση των πληρωμάτων. Με το τελευταίο Σχέδιο Νόμου για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Φτάνουν ακόμη και στο σημείο να επιτάσσονται πλοία και πληρώματα, που δεν εκτελούν δρομολόγια, ακόμα και σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης.
    • Με τις τεράστιες και προκλητικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν, την ίδια στιγμή που στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνεται ο φόρος στις αμοιβές των ναυτεργατών και διαμορφώνεται στους αξιωματικούς από 6% σε 15% και για το κατώτερο πλήρωμα από 3% σε 10%.
    • Με τη συρρίκνωση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και τη ναυπήγηση πλοίων σε χώρες με χαμηλά μεροκάματα.
    Όταν επομένως λες ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών, αυτό σημαίνει ότι δέχεσαι όλους τους παράγοντες και τα μέτρα, που ενισχύουν αυτήν την ανταγωνιστικότητα
    (..)ΙIief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7150423&publDate= )
      Αρχίσανε οι «διευκρινίσεις»...

      «...Το μεγαλύτερο έγκλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί αυτούς θα τους επαναφέρουμε με έναν νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε, με τη βοήθεια του λαού, σε θέση διακυβέρνησης για να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή».

      *

      Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την περασμένη Πέμπτη, στη ΛΑΡΚΟ.

      Αλλά αυτό το... υποδεέστερο έγκλημα - τις μειώσεις μισθών και συντάξεων δηλαδή - φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισαν ότι δεν είναι και τόσο υποδεέστερο. Γι' αυτό και, όπως αναδρομικά αποφάνθηκαν, ο κ. Τσίπρας αυτά που είπε στη ΛΑΡΚΟ «δεν τα είπε»...

      Ναι, αλλά αν ο κ. Τσίπρας «δεν είπε» όσα είπε, τότε τι τελικά είπε; Ισχύουν ή δεν ισχύουν οι δηλώσεις του;

      Για το θέμα των δηλώσεων του κ. Τσίπρα στη ΛΑΡΚΟ και για την υπόσχεσή του ότι «θα επαναφέρει με έναν νόμο και ένα άρθρο» τους μισθούς και τις συντάξεις, ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

      Ο κ. Π. Σκουρλέτης έδωσε τις ακόλουθες... διευκρινίσεις (στον ρ/σ «Real FM»):

      *

      «(Ο κ. Τσίπρας) δεν είπε κάτι τέτοιο (...). Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε σε ένα βάθος χρόνου και με βάση μια διαδικασία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και κατά προτεραιότητα όσων ήτανε στα χαμηλότερα κλιμάκια. Δεν έχουμε πει, όμως, γιατί δεν γίνεται αυτό το πράγμα, ότι μπορούμε με ένα διακόπτη να γυρίσουμε το χρόνο. Αυτή είναι η πραγματική διάσταση και το περιεχόμενο των δηλώσεών του»...

      *

      Τα συμπεράσματα δικά σας.

      Μία επισήμανση μόνο:

      Αυτό το «άλλα λέω, κι άλλα εννοώ», που αποτελεί την άλλη όψη του «άλλα λέω κι άλλα κάνω», το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα κάτι δεκαετίες τώρα. Με το ΠΑΣΟΚ...(..)Ilief

      Διαγραφή
  2. Πάει και η διαγραφή του χρέους, πάει και η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων!

    Νέος αέρας πολιτικής(και αυτός κοπανιστός), αυτή την φορά με αίτημα που παραπέμπει σε Δημοκρατικούς των ΗΠΑ.
    Φορολογήστε τους πλούσιους (που; στην Ελβετία; στα νησιά Κεϋμάν; στις Βερμούδες; )

    Aπό
    ( http://www.902.gr/eidisi/politiki/22734/syriza-den-orrodei-pro-oydenos-gia-na-valei-sto-heri-ton-kyvernitiko-thoko )


    (..) «Περιβόλι» η συνέντευξή του στον «Επενδυτή»

    «Περιβόλι» είναι η συνέντευξή του στον «Επενδυτή», όπου κάνει φύλλο και φτερό ακόμα κι αυτές τις σκοπίμως ασαφείς δεσμεύσεις της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου που αποσκοπούν κυρίως στο να δημιουργούν μια αχλή φιλολαϊκότητας δίχως κανένα αντίκρυσμα.

    Για παράδειγμα ενώ στο ντοκουμέντο γίνεται λόγος για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει πως απλά «θα επανεξεταστούν οι όροι»
    για να διαπιστωθεί αν έγιναν με διαφάνεια και ότι «προφανώς η ανάκτησή τους δεν είναι απλή διαδικασία, ούτε από νομικής ούτε από οικονομικής άποψης»!!!

    Διαβεβαιώνει εξάλλου ότι και τον δημόσιο τομέα δεν τον θέλει παρά μόνο για να παίξει ρόλο στην καπιταλιστική ανάπτυξη, να επιδράσει δηλαδή στην γρήγορη επανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

    Εκεί όμως που δίνει ρεσιτάλ εμπαιγμού προς το λαό είναι όταν ρωτάται γιατί απέρριψε το Συνέδριο την πρόταση για ολική διαγραφή του χρέους. Απαντά: «Η θέση για ολική διαγραφή ξεχνά ότι το χρέος είναι ταξικό και δίνει συγχωροχάρτι σε αυτούς που το δημιούργησαν πλουτίζοντας. Είναι λοιπόν, αντί να το σβήσουμε λογιστικά, να φορολογήσουμε αυτούς που πλούτισαν φορτώνοντας το λαό με χρέος (...) οι επιλογές λοιπόν ήταν, διαγράφουμε και ξεχνάμε ή ζητάμε να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν»!!!

    Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχεται – προφανώς άθελά του – ότι το χρέος θα συνεχίσει να το αποπληρώνει ο λαός, ότι αυτό θα γιγαντώνεται αφού η αστική τάξη, της οποίας την εξουσία αναγνωρίζει, θα βάζει διαρκώς το χέρι στον κρατικό κορβανά. Άλλωστε το μείγμα διαχείρισης που οραματίζεται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ακριβώς έχει στον πυρήνα του, γενναίες ενισχύσεις στους καπιταλιστές για να επενδύσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει το χρέος, απεναντίας το νομιμοποιεί μετακυλίοντας την ευθύνη της αποπληρωμής του στις πλάτες του λαού που ήδη στενάζει. Όσο για τα περί φορολόγησης του πλούτου, ούτε μπορεί ούτε θα το κάνει. Άλλωστε δυο αράδες παρακάτω, στην ίδια συνέντευξη, επιβεβαιώνοντας ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ομολογεί: «Η θέση των επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς, αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες όπως η φορολογική πολιτική, η αναπτυξιακή πολιτική».... (..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «φορολόγηση των πλουσίων» - «συμμαχία του νότου»

      Πραγματικότητα

      (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7552442&publDate=30/7/2013 )

      (..)«Συμμαχία του νότου» για φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

      «Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποσχέθηκε σταδιακές μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τις αρχές 2014, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την έξοδο της χώρας από τη βαθύτερη ύφεση στην οποία έχει περιέλθει από την δεκαετία του 1970».

      Αυτό μεταδίδουν τα πρακτορεία και η είδηση θα μπορούσε να αφορά στην ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της ΕΕ, που βρίσκεται σε κρίση. Σύμφωνα με τον Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα, νέο υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, «η κύρια οικονομική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται να μειωθεί ο βασικός φόρος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο 17%-19% μεσοπρόθεσμα, από τουλάχιστον 25% σήμερα.

      Η πορτογαλική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα διευρύνει παράλληλα τη φορολογική βάση και θα καταργήσει σταδιακά φορολογικές εξαιρέσεις, οι οποίες κατά κανόνα αφορούν στα λαϊκά στρώματα, όπως έγινε και στην Ελλάδα με την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, που ίσχυαν για τα χαμηλά εισοδήματα.

      Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε, ακόμα, ότι «η φορολογία 19% προς τις επιχειρήσεις εφαρμόζεται σήμερα στην Πολωνία και την Τσεχία, δύο χώρες με τις οποίες η Πορτογαλία ανταγωνίζεται για την προσέλκυση επενδύσεων».

      Δίπλα στα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάη μια σειρά από νέες ανατροπές, όπως αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια, αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με την επιβολή έκτακτων εισφορών, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 35 στις 40 τη βδομάδα για τους δημόσιους υπάλληλους και πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.

      Να, λοιπόν, οι δυο όψεις της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται ενιαία σε όλη την ΕΕ: Από τη μια φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, για να κάνει επενδύσεις με το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο κέρδους και από την άλλη μέτρα που του εξασφαλίζουν ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη. Μ' αυτές τις κυβερνήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη «συμμαχία του Νότου», όταν αποδεδειγμένα στις χώρες τους τσακίζουν το λαό όσο και η ελληνική, η γερμανική και κάθε άλλη αστική κυβέρνηση στην ΕΕ των μονοπωλίων.(..)Ιlief

      Διαγραφή
  3. Τετάρτη 17 Ιούλη 2013

    ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=17/7/2013&id=14679&columnId=161 )

    (..)Λαγός... έγιναν οι υποσχέσεις

    «Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Αυτό που λέμε είναι ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέτρα για να μειωθεί η ανεργία, να μειωθεί η φτώχεια, να περιοριστεί η ακραία ανέχεια, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη (...) Δεν λέμε ότι πατώντας ένα κουμπί θα γυρίσουμε σε μισθούς, συντάξεις και ΑΕΠ του 2008 και του 2009. Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε σκληρά για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο, να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι, για να γυρίσουν πίσω τα 150.000 νέα, μορφωμένα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό και αιμοδοτούν άλλες χώρες, άλλες οικονομίες γιατί τα έδιωξε η Ελλάδα του μνημονίου».

    Αυτά δήλωσε στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο» ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημειώνουμε, γιατί αν ο ίδιος και οι υπόλοιποι του κόμματός του καμαρώνουν σήμερα σαν γύφτικα σκεπάρνια, στην προοπτική του να αναλάβουν υπουργικούς θώκους, οφείλεται στο γεγονός ότι έναν χρόνο πριν υποσχέθηκαν στο λαό «λαγούς με πετραχήλια».(..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περισσότερες διευκρινήσεις

      Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ
      "Δεν λέμε ότι πατώντας ένα κουμπί θα γυρίσουμε σε μισθούς, συντάξεις και ΑΕΠ του 2008 και του 2009"

      Τετάρτη 17 Ιούλη 2013

      ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=17/7/2013&id=14679&columnId=161 )

      (..)Λαγός... έγιναν οι υποσχέσεις

      «Δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Αυτό που λέμε είναι ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέτρα για να μειωθεί η ανεργία, να μειωθεί η φτώχεια, να περιοριστεί η ακραία ανέχεια, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη

      (...) Δεν λέμε ότι πατώντας ένα κουμπί θα γυρίσουμε σε μισθούς, συντάξεις και ΑΕΠ του 2008 και του 2009. Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε σκληρά για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο, να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι, για να γυρίσουν πίσω τα 150.000 νέα, μορφωμένα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό και αιμοδοτούν άλλες χώρες, άλλες οικονομίες γιατί τα έδιωξε η Ελλάδα του μνημονίου».

      Αυτά δήλωσε στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο» ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημειώνουμε, γιατί αν ο ίδιος και οι υπόλοιποι του κόμματός του καμαρώνουν σήμερα σαν γύφτικα σκεπάρνια, στην προοπτική του να αναλάβουν υπουργικούς θώκους, οφείλεται στο γεγονός ότι έναν χρόνο πριν υποσχέθηκαν στο λαό «λαγούς με πετραχήλια». Βεβαίως, πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν από τότε ακόμα ότι οι υποσχέσεις τους ήταν άνευ αντικρίσματος. Η αστική τάξη, για παράδειγμα, που πριμοδότησε το πλασάρισμά τους σε αναβαθμισμένη θέση στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό, γνωρίζοντας ότι όσο δεν αμφισβητούνται τα θεμέλια της εξουσίας της, σ' αυτά θα καταλήξουν να υποκλίνονται οι εκάστοτε διαχειριστές.

      Το ΚΚΕ είπε τότε καθαρά στο λαό - και είναι καιρός ο λαός να σκεφτεί διπλά και τριπλά την εναλλακτική λύση, την επιλογή που θα κάνει - ότι υπηρέτης δύο αφεντάδων δεν μπορεί να είναι κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπηρετεί συγχρόνως και το λαό και την πλουτοκρατία. Κι επειδή έχει πλέον γίνει καθαρό ότι την πλουτοκρατία θα υπηρετήσει, ο λαός ας κανονίσει την πορεία του, αν θέλει να γίνει αφέντης του τόπου και του μόχθου του.(..)Ilief

      Διαγραφή
  4. «Μνημόνια ή Σύριζα» Μύθοι και Πραγματικότητα.

    ( http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=2/11/2012&columnId=2241 )

    Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε την Τετάρτη (31/10) η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 12 Ιούλη, με τον τίτλο «Κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 και των Εφαρμοστικών τους νόμων - καταγγελία των Δανειακών Συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων».

    Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων

    Χαρακτηριστικά σημεία από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους

    (..)ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ήταν ενδεικτικές της προσπάθειας να καλλιεργήσει αυταπάτες για την ΕΕ και τη δική του πολιτική διαχείρισης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι ψηφίζουν επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και την ίδια ώρα έδιναν όρκους πίστης στην ΕΕ.

    Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοΐλης είπε για τα μνημόνια ότι «η θέση μας δεν είναι μόνο καταγγελτική, ούτε περιορίζεται σε αφοριστικές εξαγγελίες για το ρόλο της ΕΕ και του Μάαστριχτ. Διατυπώνουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση και εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας». Σε άλλο σημείο είπε ότι το «πρόβλημα χρέους είναι ευρωπαϊκό και βοηθά η επίλυσή του μέσα από το σύνολο της ΕΕ με ευρείες συμμαχίες».

    Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος, πρόβαλε την επιζήμια για το λαό και το κίνημα θεωρία των σταδίων. Θέλοντας να δικαιολογήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη διαχείριση, όπως η «εθνικοποίηση των τραπεζών», η «αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ» και άλλα παρόμοια, τα οποία στηρίζουν και μερίδες της πλουτοκρατίας, είπε μεταξύ άλλων ότι «μεταβατικές παρεμβάσεις, παρεμβατικά αιτήματα, ενδυναμώνουν την εργατική τάξη και τον κόσμο της εργασίας, του δίνουν εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, επεκτείνουν την ατζέντα και αλλάζουν συνειδήσεις».
    Εφτασε μάλιστα σε σημείο να ισχυριστεί ότι με την πρόταση νόμου «η λογική της Γ' Διεθνούς επιστρέφει και το ΚΚΕ θα μπορέσει να βάζει σε μια αντιμνημονιακή συζήτηση τις δικές του προτάσεις», καλώντας σε μέτωπο της αριστεράς.

    Στη δική της παρέμβαση η Ν. Βαλαβάνη ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα έφερνε ένα νομοσχέδιο με τον ίδιο τίτλο, αλλά αμέσως μετά είπε ότι η πρόταση του κόμματός της είναι η διαγραφή όχι του συνόλου, αλλά «του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το μορατόριουμ της πληρωμής τόκων και η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης».Παραπέμποντας ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες, είπε ότι το κόμμα της προτείνει τη «σταδιακή κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων» που θα εξαρτάται από τη «σταθεροποίηση και δρομολόγηση μιας πορείας σχεδιασμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

    Ο Αλ. Μητρόπουλος από την πλευρά του, παρέπεμψε τη λύση των λαϊκών προβλημάτων μέχρι και στον ΟΗΕ (!), όπου υπάρχουν άρθρα που προβλέπουν προστασία μιας χώρας «που συνθλίβεται από υπερεθνικούς οργανισμούς για δήθεν διάσωσή της».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ισχυρίστηκε ότι αυτά που «αναγράφει η πρόταση νόμου είναι στην ουσία η καρδιά της δικής μας πολιτικής!», λέγοντας ότι «αν υπήρχε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, που είναι επιβεβλημένη και επίκαιρη, ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής αριστεράς με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτά τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν γιατί θα είχαμε μια κυβέρνησης της συνεργαζόμενης, συμπαραταγμένης, συμπορεύουσας αριστεράς».(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ( http://www.902.gr/eidisi/politiki/23498/osoi-apolythoyn-apolythikan-kai-gia-ton-syriza )

    Όσοι απολυθούν ...απολύθηκαν και για τον ΣΥΡΙΖΑ
    Στελέχη του τάζουν μόνο υγιή καπιταλιστική ανάπτυξη
    Δημοσίευση: Τρί, 30/07/2013 - 14:56

    (..)Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθαρίζει και κάτι άλλο, επειδή πολλά κοκόρια λαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως αυτά που ο ίδιος λέει είναι και η επίσημη θέση της ηγεσίας του κόμματος, διότι

    «επί λέξει, τα ίδια είπε και ο Αλ. Τσίπρας, στις αρχές Ιουλίου, και αυτή είναι η συλλογική μας θέση. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές θα βρεθούν εκεί που ήταν το 2008 ή το 2009. Είμαστε αριστεροί, όχι δημαγωγοί και τσαρλατάνοι».

    Άρα όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε αυτά που λέει ο Τσίπρας, ο Παπαδημούλης και άλλοι, τότε προφανώς είναι «δημαγωγοί και τσαρλατάνοι».

    Πέραν αυτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται και τα επιχειρήματα περί «επίορκων» για τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπως ακριβώς είχε πράξει και - η έτερη κυβερνώσα αριστερά - η ΔΗΜΑΡ για να συμφωνήσει και με τις απολύσεις και με την κινητικότητα, αρκεί να μην είναι οριζόντια τα μέτρα!

    Ο Δ. Παπαδημούλης λέει πως «τα ίδια ισχύουν και στο θέμα του Δημοσίου. Αν απολυθούν κάποιοι επίορκοι, για παράδειγμα, η δική μας δέσμευση δεν είναι να τους επαναπροσλάβουμε» και συνεχίζει «όπου πάλι υπάρχουν αποφάσεις άδικες, αναξιοκρατικές και αντισυνταγματικές, φυσικά θα επανορθώσουμε τις αδικίες και θα επαναφέρουμε τα πράγματα στη νομιμότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που θα μας δίνει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τότε».

    Δηλαδή όσοι απολυθούν απολύθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εξετάσει «προβληματικές» αποφάσεις, αλλά υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων της δημοσιονομικής κατάστασης, που όποιες κι αν είναι θα είναι για την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις!

    Αν ληφθούν υπόψη σαν παράδειγμα οι απολύσεις των 2.662 εργαζομένων στην ΕΡΤ, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξέταζε αν αυτή η απόφαση π.χ. είναι αντισυνταγματική και ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει προσωρινά και τελεσίδικα ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι συνταγματικές, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κρυφτεί» πίσω από τη νομιμότητα. Απλά πράγματα... (..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.