12 Ιουλίου 2015

Ο αστικός Τύπος και οι διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού


Σε φάση έντονων διεργασιών εισέρχεται πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις η προσπάθεια για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, έχοντας βέβαια στον πυρήνα τους τον κοινό στόχο για στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της εξασφάλισης ρευστού για την ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων, της επιχειρηματικότητας και της διασφάλισης του ευρωμονόδρομου, και βέβαια της εφαρμογής των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται να προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων μνημονίων. Αυτό άλλωστε απέδειξε και το «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο», στο οποίο «συναντήθηκαν» τις τελευταίες μέρες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα κύρια άρθρα αστικών εφημερίδων για την «επόμενη μέρα», προς την κατεύθυνση αυτή.

Τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ξημερώματα Σαββάτου, ότι προέχει η διαπραγμάτευση και «όλα τα άλλα στην ώρα τους», την ερμηνεύει η «Αυγή» στο κεντρικό της άρθρο ως «ανασύνθεση της κυβέρνησης» και έπειτα «εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα». Γράφει χαρακτηριστικά η «Αυγή», πως «προκύπτει σαφώς ότι τίθεται θέμα ανασύνθεσης της κυβέρνησης και ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, το οποίο οδηγεί σε εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα». Αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε από το γεγονός ότι υπουργοί και βουλευτές αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για κορυφαίο θέμα», και πως «ανάλογο θέμα υπάρχει και για την πρόεδρο της Βουλής, που επίσης δεν ψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης».


Η «Καθημερινή» δίνει τα εύσημα στον πρωθυπουργό γράφοντας στο κεντρικό της άρθρο ότι «ο κ. Τσίπρας έπραξε το σωστό για τη χώρα, αλλά θυσίασε το κόμμα του», και πως πλέον «η μόνη λύση είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης που θα αναλάβει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», προφανώς για να εφαρμόσει τάχιστα τα αντιλαϊκά μέτρα αλλιώς δεν θα υπήρχε αυτή η ανάγκη, και για αυτό στο άρθρο σημειώνεται «ας εργασθούν μαζί, έστω για λίγους μήνες, για να αποφύγουμε την καταστροφή».

Το «Έθνος» στο κεντρικό του άρθρο γράφει ότι «είναι προφανές ότι εκτός από το εκκρεμές ζήτημα της συμφωνίας για οικονομική βοήθεια, η χώρα αντιμετωπίζει πλέον και πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας». Σημειώνει ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι «η εξασφάλιση της συμφωνίας και η επικύρωσή της από το κοινοβούλιο, και μετά το εσωτερικό πρόβλημα», για το οποίο θεωρεί ότι «μόνο μέσα από την κάλπη μπορεί να αναδυθεί η απάντηση». Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν μόνο την κυβέρνηση και τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας ότι «οι όποιες διεργασίες θα διαμορφώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής». 

«Το Βήμα» στο κεντρικό του  άρθρο, με τη φράση «τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωράει» (την οποία αποδίδει στον  Βίλι Μπράντ!), καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ στο πρωτοσέλιδό του γράφει για «σενάρια μεταβατικής κυβέρνησης και εκλογών, μετά τις απώλειες στην ψηφοφορία».

Η «Real news» στο πρωτοσέλιδό της γράφει πως τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα είναι να «ζητήσει σύντομα επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των βουλευτών του», πως «βέβαιος θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός» και «ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει στο κεντρικό του άρθρο πως «ο Αλ. Τσίπρας καλείται τώρα να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, προκειμένου να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε, βάζοντας στην άκρη το φάντασμα του GRexit», ενώ εκτιμά πως «είναι υποχρεωμένος να μετασχηματίσει το κόμμα του».

Η εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «όλοι με το ευρώ και όποιος δεν θέλει σπίτι του», και προβλέπει «ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα για εφαρμογή συμφωνίας και εκλογές από Σεπτέμβρη». Δεν παραλείπει να εκφράσει την ικανοποίησή της για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας ότι λειτούργησε «ως Ευρωπαίος και όχι σαν Συριζαίος».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.