8 Απριλίου 2015

-Την αλήθεια ρε, την αλήθεια!

Σταχυολογούμε από τις ειδήσεις των ημερών:

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος


Η συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανακοινώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και τον γνωστό οικονομολόγο Ερίκ Τουσέν.

Η Επιτροπή, η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής, θα είναι πλήρως ανοικτή προς την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και σε Έλληνες και διεθνείς οικονομολόγους, συνταγματολόγους και ειδικούς επιστήμονες του χρέους, όπως ακριβώς τη διεκδικούσε η πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της, αλλά και το κίνημα για το χρέος από το 2010.

Στόχος της επιτροπής είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για την ευθύνη των ακολουθούμενων πολιτικών, αλλά και πράξεων ή παραλείψεων που εκτίναξαν το χρέος της Ελλάδας.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, της οποίας συντονιστής σε τεχνικό – επιστημονικό επίπεδο είναι ο κ. Ερίκ Τουσέν, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Πηγή: Zougla
 

Μπαρουφάκης: Η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της 


Τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποπληρωθεί κανονικά η δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ μετέφερε στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνάντηση που είχε μαζί της στην Ουάσινγκτον, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της».  
[...]

Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Κοτζιάς: «Ούτε ένα σέντ δεν πρόκειται να χάσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από το δάνειο στην Ελλάδα» 


Τη διαβεβαίωση ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα σεντ από το δάνειό τους προς την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην ουγγρική εφημερίδα Népszabadság στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη όπου συμμετείχε σήμερα στην πενταμελή συνάντηση για ενεργειακά θέματα.

«Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους - Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος» αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα παραθέτοντας την δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ΔΝΤ».
[...]
Πηγή: Τα Νέα
Και η αλήθεια που λέγαμε στην αρχή:

Επιτροπή νομιμοποίησης του αντιλαϊκού χρέους στις λαϊκές συνειδήσεις

[...]

«Διεξάγεται μία κακόγουστη φάρσα που ονομάζεται επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και που κατά δήλωση της ίδιας της προέδρου της Βουλής πρόκειται για μία νέα ιστορική στιγμή. Αλήθεια, είναι αλλεπάλληλες οι ιστορικές στιγμές που ζούμε το τελευταίο διάστημα και αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξουμε να ζούμε τέτοιες ιστορικές στιγμές...

Λες και πρέπει να συγκροτηθεί μία επιτροπή για να δούμε ποια είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Που βεβαίως είναι μια αυθαίρετη κίνηση της προέδρου, που μπορεί να έχει τη δική της ατζέντα και οι εργασίες της να διεξάγονται τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι θα εκπληρώσουμε στο διηνεκές όλες μας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Και η υπόθεση της μονομερούς διαγραφής του χρέους ή ενός τμήματος έγινε αναδιάρθρωση αυτού του χρέους, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση άλλωστε έκανε.
Βεβαίως δεν είναι, εκτιμάμε, η πρόεδρος της Βουλής σε άλλο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και από την πολιτική που ικανοποιεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Γιατί ακριβώς εντάσσεται στην ίδια στρατηγική εξαγνισμού, αθώωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ρίχνοντας τα βάρη σε ένα χρέος κρατικό που ξαφνικά έπεσε πάνω στα κεφάλια μας.  
Ομως, αυτό το χρέος είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, ευθύνεται η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη για το κρατικό χρέος και δεν είναι ιδιομορφία της Ελλάδας. Σε όλες τις οικονομίες, περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένες, υπάρχει κρατικό χρέος που έγινε σε συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον για το κεφάλαιο, να αξιοποιηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και η πολιτική των προμηθειών στη λογική της στήριξης των αναγκών των καπιταλιστικών ομίλων, στηρίζεται επί της ουσίας στις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας.

Βεβαίως, ένα καπιταλιστικό χρέος, ένα κρατικό χρέος το οποίο διογκώνεται στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας, Ιταλίας και μια σειρά άλλων καπιταλιστικών χωρών, το οποίο διογκώθηκε σε συνθήκες εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Η δεύτερη στόχευση είναι να νομιμοποιηθεί μέσα από αυτή την επιτροπή λογιστικού ελέγχου στη λαϊκή συνείδηση ότι το χρέος, μικρότερο ή μεγαλύτερο, πρέπει να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό.
Ενα χρέος δηλαδή που έγινε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.