25 Ιουλίου 2014

Ο κυνισμός των αστών

Αυτό θα πει στοχοπροσήλωση στα συμφέροντα της αστικής τάξης, τη στιγμή που στη γειτονιά μας εκτυλίσσεται μια νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Με προχτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Καθημερινή», με τίτλο «Οι απειλές της πρώτης γραμμής», ο Αλέξης Παπαχελάς σημειώνει κυνικά: «Οσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, αλλά και νέες απειλές για τα ελληνικά συμφέροντα» και συνεχίζει: «Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα οδηγήσουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ, η διάλυση χωρών όπως η Συρία και η Λιβύη και η ένταση στην Παλαιστίνη. Από μια πρώτη ανάγνωση, η Ελλάδα ισχυροποιείται γεωπολιτικά γιατί παραμένει ένα ασφαλές αγκυροβόλιο σε μια πολύ ασταθή περιοχή. Υπάρχουν όμως σοβαρότατοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Ο αρθρογράφος κάνει μια καταγραφή των εξελίξεων, κρύβοντας συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους, συγκαλύπτοντας έτσι το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι ιμπεριαλιστικός, γίνεται για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο της Ενέργειας, των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς τους. Γίνεται γιατί το Ισραήλ θέλει να εξασφαλίσει τη θέση του στην περιοχή, στο πλαίσιο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Παρουσιάζει το μακελειό ως ευκαιρία για την Ελλάδα ...(εννοώντας βεβαίως το ελληνικό κεφάλαιο), προδίδοντας εμμέσως τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εμπλοκή μέχρι τα μπούνια της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όντας ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες.


***

Δε μένει μόνο σε αυτά, αλλά εκθειάζοντας την ανάγκη διατήρησης της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές κινήσεις. Εχει έλθει πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ, με το οποίο έχει κτισθεί μια στενή σχέση συνεργασίας σε τομείς που... δεν φαίνονται». Και αναρωτιέται δήθεν «θα διατηρηθεί αυτή η σχέση και πόσο μπορεί να αγνοήσει η Ελλάδα την αυτοκαταστροφική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων που έχει εξοργίσει ακόμη και τους πιο θερμούς συμμάχους του; Στην εξωτερική πολιτική δεν χωράει βεβαίως το συναίσθημα και η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει πρωτίστως τα συμφέροντά της». Τέτοιος κυνισμός και ταυτόχρονα ρεαλισμός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που «ποτίζονται» από το αίμα των λαών. Για τον Αλ. Παπαχελά, την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της στην Ελλάδα οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτες. Εχουν στρατηγικές στρατιωτικοπολιτικές και οικονομικές συμφωνίες και φοβούνται τη μαζική λαϊκή εναντίωση στους εγκληματίες της Μέσης Ανατολής. Πράγμα που αποδεικνύει καθαρά ότι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, είναι αρπαχτικά του πλούτου και ας σφάζονται λαοί... Το ερώτημα είναι αν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός θέλουν μια τέτοια Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσουν ότι όσο περισσότερο συμμετέχει για λογαριασμό του κεφαλαίου η Ελλάδα σε διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όσο έχει και αυτή ευθύνη για το αίμα που χύνεται, όσο συμμετέχει δραστήρια στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των αγορών τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το λαό.

***

Τέλος, ο αρθρογράφος έχει και άλλη μια στόχευση: Να δημιουργήσει αντανακλαστικά φόβου για τους μετανάστες, να καλλιεργήσει ψυχολογία εχθρότητας ενάντιά τους, συγκαλύπτοντας ότι για τα βάσανα των λαϊκών ανθρώπων στην Ελλάδα αλλά και των μεταναστών ο εχθρός είναι ο ίδιος: Τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα συμφέροντά τους, οι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του πλούτου των περιοχών που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, δημιουργώντας μετανάστες και φτώχεια στους Ελληνες εργαζόμενους. Συγκαλύπτει ακόμη συνειδητά το γεγονός ότι η αστική τάξη της Ελλάδας, της οποίας ο Αλ. Παπαχελάς και η εφημερίδα που διευθύνει είναι ταγοί, έχει ευθύνη για τα μεταναστευτικά κύματα γιατί συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις σφαγές των λαών. Παράδειγμα τελευταίο η συμμετοχή στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Λέει, λοιπόν, πως το «πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αποκτά πλέον γιγαντιαίες διαστάσεις και τίποτα δεν δείχνει πως θα περιορισθεί. Η απελπισία των πληθυσμών γειτονικών μας, σχετικά, χωρών σε συνδυασμό με τα δημογραφικά τους στοιχεία έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Ολοι νιώθουμε τον πόνο των ανθρώπων που στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα και ενίοτε πνίγονται μαζί με τα παιδιά τους κυνηγώντας τη χίμαιρα μιας καλύτερης ζωής. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη αντέχουν όμως να κατακλυσθούν από παράνομους μετανάστες και αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα σοβαρά». Ετσι εκφράζει ο Αλ. Παπαχελάς την αγωνία του θύτη που δημιουργεί θύματα και μετά θέλει να τα εξαφανίσει.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

34 σχόλια:

  1. Ναι μωρέ, ας καταστραφούν όλα γύρω μας, εμείς να είμαστε καλά, όπως και αν μας βομβαρδίσουν εμάς κάποτε και οι άλλοι πρέπει να κοιτάνε τι μπορούν να βγάλουν από αυτό. Πρέπει να ζήσουμε στον πραγματικό κόσμο, δεν υπάρχει καιρός για συναισθηματισμούς τώρα. Μ'αρέσει που διαλύονται χώρες στο άψε σβήσε, καταστρέφονται ζωές, σκοτώνεται αβέρτα κόσμος για πλάκα και κανείς δεν αναρωτιέται γιατί συυμβαίνουν αυτά και ποιον μπορεί να εξυπηρετούν. Όλα καλά και συνεχίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "από την εμπλοκή μέχρι τα μπούνια της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όντας ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες."

    ναι γιατί εξ απ΄ανέκαθεν η ελληνική αστική τάξη ήταν με τα μπούνια μέσα στις εισβολές...έχουν σταλεί και οι μισοί από τους οπλίτες ,καμιά 30ριά χιλιάδες, τα πάμπολα αεροπλανοφόρα που έχουμε, τα υπερσύγχρονα άρματα και τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη.
    Αυτά όλα έγιναν επειδή η Ελλάδα συμμετείχε ισάξια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και λυκοσυμμαχίες, δηλαδή η Ελλάδα είναι και αυτή ένας μικρός λύκος ανάμεσα στους υπόλοιπους μεγάλους λύκους.

    Όχι ότι χρησιμοποιείται η χώρα σαν βάση εξόρμησης των ιμπεριαλιστών στην μέση ανατολή, αυτό είναι πολύ απλό και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την θέση του μικρού λυκακίου της ελληνικής μικροιμπεριαλιστικής αστικής τάξης, που δαγκώνει το χέρι του αμερικάνου άλφα λύκου και τον αναγκάζει να συμμορφωθεί στην αγριάδα της.

    Όχι...Με τα μπούνια η ελληνική αστική τάξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έπαιρνε μεγάλα κομμάτια της λείας των κατασκευαστικών μεγαθήριων της αμερικής και αναδείκνυε τις πανίσχυρες βιομηχανίες οπλικών συστημάτων που έχει, η Ελλάδα ντε!, και όχι μόνο αυτό, μάλλον υποχρέωνε να παραχωρήσει μερίδιο το αμερικάνικο κεφάλαιο των όπλων σε αυτήν.

    Μην είστε χαζοί, ο μεγαλύτερος Ελληνικός εμπορικός στόλος στον πλανήτη...με ξένες σημαίες! Δεν έχει σημασία, αφού οι εφοπλισταί είναι Έλληνες τότε και το κεφάλαιο είναι Ελληνικόν!
    Με τα μπούνια λοιπόν αλλά μετά το 2000 ... Πρίν το 2000 η Ελλάδα δεν ήταν μικρό λυκάκι, ακόμη αναπτύσσονταν. Μάλλον γιατί το ΑΑΔΜ απέπνεε λίγο ρεφορμισμό και μαζί με το "επαναστατικό ταμπούρωμα" είπαμε να διώξουμε και την εξάρτηση... εξ άλλου ο μπελογιάννης είναι καλός για αφίσες με γαρύφαλλα στο πέτο και τα πράγματα προχώρησαν πάαααρα πολύ από τότε. Αλήθεια από το 1996 εώς το 2000 πόσες άλλες χώρες έγιναν μικροιμπεριαλιστικές εκτός της Ελλάδας;
    Αυτά τα 4 χρόνια πρέπει να έγινε τσι κακομοίρας. Το "κάντο όπως ο Φλωράκης" για τις ενδιάμσες κυβερνήσεις και τα ρέστα βέβαια σήμερα χρεώνεται σαν ρετσινιά σε όσους μιλάνε για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, λές και δεν υπήρχε ποτέ επαναστατική θεώρηση του ζητήματος της εξάρτησης, λές και πρέπει αναγκαστικά η αντιιμπεριαλιστική πάλη να χρειάζεται συμμαχία με την αστική τάξη.

    Λές και οι πατριώτες αντάρτεες και αντάρτισες και ο ένοπλος ελληνικός λαός βασίστηκε το 40 στα τσουτσέκια του μεγαλοαστούς...

    Με τα μπούνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πινεις απο αυτα τα φτηνα τα αλβανικα ή εσφιξαν οι ζεστες?
      Ξερεις για να κανεις κριτικη πρωτα πρεπει να ξερεις τον ακριβη ορισμο των λεξεων.
      Ας κανω λοιπον μια σιγουρα ανωφελη προσπαθεια.
      Λεει το αποσπασμα "με τα μπουνια συμμετοχη στους ιμπεριαλιστικους σχεδιασμους"
      Σχεδιασμος δεν σημαινει Επεμβαση. Αρα η συμμετοχη στους σχεδιασμους δε σημαινει οτι η Ελλαδα στελνει τα περισσοτερα μαχητικα κλπ στο σχεδιασμο παντα υπαρχει η εννοια καταμερισμος καθηκοντων οπως καταμερισμος γινεται και στη λεια αναλογα με την ισχυ. Πχ στο Ιρακ η Ελλαδα εδωσε βασεις, στη Γιουγκοσλαβια το εδαφος και τις υποδομες της, στη Λυβιη τη Σουδα, καποιους αξιοματικους και καποια αεροσκαφη C-130, στο Αφγανισταν βασεις και στρατο κατοχης μικρου αριθμου που τον εχει ακομα εκει. Επισης λογω της Σουδας που ειναι η πιο σημαντικη βαση του ΝΑΤΟ στην ανατολικη Μεσογειο η Ελλαδα οχι μονο υπολογιζεται αλλα πολλοι απο τους σχεδιασμους των ιμπεριαλιστων στην ευρυτερη περιοχη ειναι απραγματοποιητοι διχως τη συμβολη της Ελλαδας.
      Αυτη ειναι η πραγματικοτητα οσο και αν δεν αρεσει. Εσυ τωρα μας λες μεσες ακρες οτι η ελληνικη αστικη ταξη δεν συμμετεχει με τη θεληση της! Δεν παιρνει μεριδιο της λειας! Δεν προσπαθει να αναβαθμισει τη θεση της στην περιοχη μεσα απο αυτη τη συμμετοχη της. Μαλλον κατι αγωγοι μεταφορας ενεργειας που αποφασιστηκε να περασουν και απο την Ελλαδα ηταν αποτελεσμα καποιας θεικης δυναμης και οχι αποσπαση μεριδιου της λειας της ελληνικης αστικης ταξης για τη συμβολη της στα ευρυτερα σχεδια των ιμπεριαλιστων. Δηλαδη ο Λατσης ειναι με το πιστολι στον κροταφο αλλιως θα ελεγε "αντε ρε κωλοαμερικανε που θα σε βοηθησω να βομβαρδισεις τη Λυβιη" ο Φιλιππου που οποιο αεροπλανο και να παρεις ανα την υφηλιο τρως το γιαουρτακι του μαλλον εχει απαχθει απο τη Cia αλλιως θα ελεγε "οι Ιρακινοι ειναι φιλοι μου και δεν συμμετεχω στο μακελειο"! Μηπως πρεπει να τα λυπηθουμε τα παιδια?
      Αμ το αλλο με τη σημαια των πλοιων? Κατσε ρε μεγαλε οταν τα ΚΚΕ δινει στοιχεια για τη συγκεντρωση και συγκεντροποιηση κεφαλαιου πεταγεστε και κλαιτε οτι μονοπωλια οπως τα carrefour , ο ομιλος marfin κ.α. εχουν ξενη μετοχικη συνθεση αρα δεν ειναι ελληνικα μονοπωλια ακομα και αν οι επιχειρησεια στια οποιες αναφερεται το ΚΚΕ δραστηριοποιουνται εδω. Εκει μετραει η χωρα προελευσης των ιδιοκτητων αλλα στους εφοπλιστες μετραει η σημαια ε? Μονα -ζυγα δικα μας αρκει να βγαινει αυτο που θελουμε δεν γινεται. Αυτα πες τα σε τιποτα χαχολους σε καμια βιβλιοπαρουσιαση στο φλοραλ...
      Η αντιιμπεριαλιστικη παλη οχι δεν χρειαζεται συμμαχια με την αστικη ταξη αλλα δεν πρεπει να την εχει αντιπαλο αν θελει να εινα αντιιμπεριαλιστικη. Ιμπεριαλισμος ειναι ο καπιταλισμος στο μονοπωλιακο σταδιο του. Η μαχη στην εποχη του ιμπεριαλισμου ειναι ταξη εναντιον ταξης. Οτιδηποτε αλλο ειναι σχημα αβαντα στην κοινωνικη ειρηνη. Και το ΑΑΔΜ που τοσο αγαπας για εργατικη -λαικη εξουσια παλευε για βαθαιμα της αντικαπιταλιστιλης συνειδησης και για μετωπο που θα διεκδικουσε την εξουσια. Απλα στο καναμε πιο συγκεκριμενο πλεον και απαλειψαμε και τις τελευταιες κοινοβουλευτικες αυταπατες που σε τυπακια σαν εσενα αρκουσε η ετσιθελικη ερμηνεια μιας ασαφης παραγραφου για να γιγαντωθουν και να ονειρευεσαι κοστουμια και υπουργια.
      Ασε την κλαψα λοιπον για τα πατριωτικα μετωπα που χανεις και παρε αποφαση ή με το ΚΚΕ εναντια στο κεφαλαιο ή με τον ΠιΛαφ και γλειψιμο στο ΣΕΒ.

      ratm

      Διαγραφή
    2. Διορθωση "...αλλα πρεπει να την εχει αντιπλαλο..." αντι για "...αλλα δεν πρεπει να την εχει αντιπαλο..."

      ratm

      Διαγραφή
  3. Σε τυπάκια σαν εμένα; Εγώ είμαι στο ΚΚΕ-μλ φίλε μου. Ξέρεις τι λέει και τι έλεγε από πάντα το ΚΚΕ-μλ;
    Κουτοπόνηρε... Όταν εσύ υποστήριζες την εισβολή του μπρέζνιεφ στο αφγανιστάν το 1984, την φιλελευθεροποίηση της χούντας με τον μαρκεζίνη, την ΕΔΑ, τα ΚΚΕ αλλαγή δεύτερη κατανομή, τα αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ, τις συγκυβερνήσεις το 1989, όταν εσύ μου έκανες σχέσεις με ότι σάπιο ρεβιζιονιστικό κόμμα υπήρχε και υπάρχει και είσαι ενάντια στους μαοϊκούς επαναστάτες της Ινδίας... Όταν ήσουν ενάντια στις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 και μετά σύρθηκες, όταν ήσουν ενάντια στην εξέγερση της νεολαίας του 08, όταν δεν πάτησες πόδι στην κερατέα και στις συγκρούσεις όταν στην Χαλκιδική σφυρίζεις αδιάφορα...
    Σε ποιόν τα λές αυτά;

    Πόσα κουστούμια πήρατε εσείς και εύσημα από το σύστημα; και τι έχεις να προσάψεις σε εμάς;
    Άσε τώρα γελάει ο κόσμος...

    Τι μας λές ρε φίλε,

    Τώρα που ο αντιιμπεριαλισμός σας έγινε όρος για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, και ότι λέγατε πρίν το 1996 ήταν στον σωστό δρομο! απλά χωρίς κάτι ρεφορμιστικά ... Γίνατε επαναστατικό κόμμα!

    Η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι πάλη ταξική, αλλά εμπεριέχει και το λαϊκό στοιχείο ,., Άν εσύ είσαι τόσο νυχτωμένος και δεν ξέρεις ότι η εθνική ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία είναι καθήκον του λαϊκού κινήματος που θα καθοδηγείται από την τάξη συγκροτημένη σε κόμμα...

    Τότε ίσως να μην έπρεπε να γίνει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και να ήταν όλοι συσπειρωμένοι στο ΚΚΕ που ήταν το κόμμα της εργατικής τάξης,αφού η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι πάλη της τάξης εναντίον τάξη, για να καταλάβεις τι ανιστόρητες ανοησίες λές. Είναι διαλεκτικά συνδεδεμένη η αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά με την σοσιαλιστική ή λαϊκοδημοκρατική επανάσταση.

    Ποιός κλαίει ρε καραμήτρο; Χαχαχαχα. Πολύ μεγάλη ιδέα έχεις για το κόμμα σου φίλε μου. Η ταξική πάλη ή καλύτερα η ταξική υποταγή που έχει δηλώσει το ΚΚΕ, φαίνεται σε όσους είναι στο κίνημα και συμμετέχουν σοβαρά. Για πές μας φίλε μου που πήγε η εξάρτηση περίπατο που μας λέγατε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990;

    Απάντησε στην ερώτηση, πώς και πότε η ελληνική αστική τάξη έγινε ιμπεριαλιστική;
    Όλος ο λαός, ακόμη και απολιτίκ κόσμος καταλαβαίνει ότι το ξένο κεφάλαιο έχει τσακίσει την Ελλάδα, με το ελληνικό να παίρνει ότι μπορεί και αυτό από πίσω.

    Τι κεφάλαια έχουν κυριαρχήσει στην εσωτερική αγορά; Τι παραγωγή έχουμε;
    Ισχύει ή δεν ισχύει ότι στις ιμπεριαλιστικές χώρες η εσωτερική αγορά κυριαρχείται από την εθνική μεγαλοαστική τάξη; Στην ελλάδα που έχει συμβεί αυτό;
    Θα μου πείς ότι δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω κιόλας... Μιά χαρά καταλαβαίνω και ξέρω και την γραμμή του ΚΚΕ μια χαρά επίσης.

    Από αρλουμπολογίες όλα καλά, ο κόσμος τόχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι ότι ο ξένος παράγοντας στην Ελλάδα από το 1821 κινούσε τα νήματα με τις ευλογίες των εδώ υποτακτικών τους.

    Οι έλληνες μεγαλοαστοί, προφανώς εκμεταλλεύονται και προφανώς είναι συνυπεύθυνοι για ότι γίνεται. Αλλά το ζήτημα είναι ποιός καθορίζει τις εξελίξεις στο αιγαίο; Στην στρατιωτική πολιτική; Στην οικονομική πολιτική; Στα βαλκάνια;
    Για πές μας, οι εφοπλιστάδες που έχοουν τα κεντρικά τους στο Λονδίνο και Παναμά και οι ροές των κεφαλαίων δεν περνάνε κάν από δω, ελέγχουν το αιγαίο ;
    Οι μεγαλοαστοί μας ελέγχουν την οικονομική πολιτική και την νομισματική;
    Τι ελέγχουν πότε και πώς θα γίνουν οι επεμβάσεις;
    Ελέγχουν την σταθερότητα στα βαλκάνια;

    Α, ναι ξέχασα έχουν γιαουρτάκια σε αεροπλάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για να το ληγουμε μουλα γιατι εσεις ειστε χειροτεροι και απο σεκιτη
      τραβα σε καμια ταβερνα στα εξαρχεια με κανα κινεζο της πρεσβειας να τα πειτε και ασε τις αναλυσεις του ΚΚΕ.
      αποφασισε αν εισαι με την χηρα (ή την χειρα) ή με τους υπολοιπους.
      Υ.Γ. ο γκαθρι ηταν κομμουνιστης και οχι μαοικος, μην τον πιανεις στο στομα σου.

      για να μην λες παντως οτι δεν σου απανταμε και πολιτικα διαβασε μερικα.
      η ελληνικη αστικη ταξη ειδικα μετα το 91 εκανε παρτυ στην αυλη της στα βαλκανια για αυτο εφτασε να κοντραρει στα ισα οικονομιες οπως του ισραηλ και της τουρκιας.
      η αστικη ταξη οπως εκφραζεται με τους βιομηχανους τροφιμων ειναι σε πολυ ισχυρη κατασταση στην ευρωπη και συναγωνιζεται "επαξια" και παγκοσμια καρτελ.
      οι κατασκευαστικες της "χωρας" -μην αναφερω ονοματα και κανω διαφημιση- ειναι απο τους ισχυροτερους παγκοσμια και ειναι πισω μονο απο τις ημικρατικες ρωσοαμερικανικες με τα συμβολαια σε αφγανισταν ιρακ κτλ, οχι οτι οι δικοι μας δεν εχουν και εκει, οπως στην λιβυη στην συρια στην αιγυπτο στην σερβια.
      ουπς, ολες αυτες οι χωρες τι κοινο εχουν; επεμβαση απο το νατο και τους αμερικανους. να κανω την προσθεση; σουδα καραβια διευκολυνσεις = συμβολαια;;;;
      και μια που ειπα καραβια, ενα απλο παραδειγμα της δυναμης της "ελληνικης" ναυτιλιας. οταν εκβιαζαν οι αμερικανοι τους αραβες για τις μεταφορες πετρελαιου μαντεψε ποιος εσπασε το εμπαργκο και μετεφερε αραβικο πετρελαιο. ελληνας αστος.
      για ψωροκωσταινα νομιζω καλα παει.
      παρε την μιζερια σου πουθενα αλλου.
      ξερω κανα 2 μουλαδες αλλα ειδικα τον ενα που ειναι γειτονας αλλαζω τετραγωνο οταν τον βλεπω. την μιζερια του δεν την αντεχω με τπτ. με γραμμη σας την περνανε μαζι με την καταθλιψη;
      και κατι τελευταιο. την συμπεριφορα σας απεναντι στο κομμα δεν την ξεχναμε. και την αποφραδα ημερα του οκτωμβρη και με κατι αλλα σκηνικα με επιθεση σε παππουδες.

      Διαγραφή
  4. Ακου να δεις ρε καημενε και ανιστορητε θα μπω στον κοπο να σου απαντησω οχι γιατι θα βγαλει καπου αλλα για να καταλαβεις οτι με 10 ψεματα σε 9 λεξεις δεν θα καταφερεις κατι.
    1)εγω υποστηριζα την εισβολη Μπρεζνιεφ εσυ τι? Τους αμερικανοχρηματοδοτουμενους ταλιμπαν? Και ενταξει το ΚΚΕ εχει κανει κριτικη και αυτοκριτικη για την ΕΣΣΔ τη σχεση του με το ΚΚΣΕ κλπ Εσυ ποτε θα κανεις αυτοκριτικη για τον Μαοισμο και τα καταπληκτικα αποτελεσματα του Κινεζικου δρομου προς το σοσιαλισμο. Για την πρωτοπορεια της αγροτιας εναντι του προλαιταριατου ?
    2)Αυτος ο σχηματισμος που στηριξε τη φιλελευθεροποιηση της Χουντας ηταν το ΚΚΕεσωτερικου. Οχι το ΚΚΕ. Βρες καμια ανακοινωση της εποχης γκεμπελισκε.
    3)για συγκυβερνησεις κλπ ειπα και στο 1 το ΚΚΕ εχει βγαλει και συμπερασματα και αυτοκριτικη εχει κανει για λαθεμενες αντιληψεις εσυ που υοθετεις αυτα ππυ ελεγε ο Ανδρεας Παπανδρεου το 80 για την εξαρτηση και αυτα που ελεγε ο Καουτσκι την εποχη του Λενιν για τον ιμπεριαλισμο να δω ποτε θα κανεις αυτοκριτικη.
    4)Στις κινιτοποιησεις για το αρθρο 16 η ΚΝΕ πρωτοστατησε. Οταν ψηφιζονταν η Μπολονια οταν μηνες πριν τον περιφημο Μαη-Ιουνη καλουσε σε αγωνα οι αλλοι μας κοιταγαν σαν εξωγηινους. Τωρα αν εσυ ταυτιζεις τον αγωνα μονο με τις καταληψεις (μορφη αγωνα) του Μαη-Ιουνη, εσυ πρεπει να ψαχτεις.
    5)εξεγερση στην Ελλαδα ηταν τα Δεκεμβριανα, ηταν τα γεγονοτα του Πολυτεχνιου το 73 που πηγαν πανεργατικα και παλαικα χαρακτηριστικα. Εξεγερση το 2008 δεν εγινε. Εξεγερση χωρις εργατικη ταξη δεν υπαρχει. Αρα το ΚΚΕ εναντια σε καμια εξεγερση δεν ηταν. Ηταν απεναντι στις προβοκατσιες που εστηναν οι ασφαλιτες και οι παρακρατικοι παρασυροντας νεολαιους που ηταν οργισμενοι απο τη δολοφονια Γρηγοροπουλου.
    6) Το ποιος παταει που ποδι θα το συζηταγα με καποιον που ανηκει σε σχηματισμο που υπαρχει καπου στο κινημα, εστω στο χαρτη. Αλλα για πες μου τα μπλοκα στη Λαυριου ποιος τα κραταγε? Γιατι εγω εκει ημουν αλλα μουλα δεν ειδα.
    7) Στη Χαλκιδικη το ΚΚΕ δεν ελειψε απο καμια λαικη κινιτοποιηση ειτε στην περιοχη ειτε στη Θεσσαλονικη. Ελειψε μονο απο τη στηριξη του επιχειρηματια που βγαλατε ολοι μαζι δημαρχο και τωρα το γυρισε στο καλαματιανο.
    8)η εθνικη ανεξαρτησια και ο αγωνας εναντια στις ιμπεριαλιστικες ενωσεις που την καταργουν ειναι αρηκτα συνδεδεμενος για τους κομμουνιστες με τον αγωνα για την κατακτηση της εξουσιας. Αυτο ηταν και η μονη αδυναμια του ΕΑΜ οτι φεν καταφερε να συνδεση τον ενοπλο αγωνα για απελευθερωση με το ζητημα της εξουσιας οπως αριστα εκανε ο Λενιν και οι μπολσεβικοι στον Α' παγκοσμιο πολεμο.
    9) εισαι ασχετος τελειως σε οτι αφορα τη συνθεση και το ρολο της ελληνικης αστικης ταξης. Το οτι απεφυγες το παραδειγμα οου εβαλα με την carrefour και τους εφοπλιστες τους Ελληνες λεει πολλα.
    10)σοβαρα τωρα αναρωτιεσαι αν στην ελληνικη οικονομια υπαρχει συμφυση τραπεζικου και βιομηχανικου κεφαλαιου? Κανε μια βολτα στην Αττικη... Ο Λατσης , ο Βαρδηνογιαννης, ο Μπομπολας , ο Φιλιππου και τοσοι αλλοι που δραστηριοποιουνται οι ομιλοι τους σε βιομηχανια, ενεργεια,καραβια,τραπεζες,ΜΜΕ,ΠΑΕ,τουρισμο κλπ σου λενε κατι?
    11)εσυ εισαι στο κινημα και συμμετεχεις σοβαρα? Που? Σε ποιο χωρο? Που συμμετεχεις επαναστατη και ειδες την υποταγη του ΚΚΕ? Ας βγουμε εξω να ρωτησουμε σε χωρους δουλειας τι γνωμη εχουν οι εργατες για το ΠΑΜΕ τι γνωμη για την παραταξη του Μ-Λ αν την ξερουν.
    12)για το ρολο της ελληνικης αστικης ταξης στα Βαλκανια , την εξαγωγη κεφαλαιων και τους εφοπλιστες αλλα και την εξωτερικη πολιτικη απαντησε ο Μοντεστο βαριεμαι να το συνεχισω. Οταν προφανως εχεις μαυρα μεσανυχτα.
    Απλα λυσε μου μια απορια. Αν η Κινα αυριο ζητησει ρευστοποιηση των αμερικανικων κρατικων ομολογων που εχει αγορασει το 50% περιπου τοτε οι ΗΠΑ βαρεσαν κανονι. Εξαρτημενη η αστικη ταξη των ΗΠΑ? Λαθος η θεση του ΚΚΕ για ανισοτιμη αλληλεξαρτηση ε?

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nομίζω ότι σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για Παλεστίνιους που τους σκοτώνει το Ισραήλ. Σήμερα οι Παλεστίνιοι είναι τρομοκράτες. Ή ούτως ή άλλως οι Σαουδάραβες θέλανε ένα Παλεστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ για να υπάρχει συνέχεια πόλεμος και να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, είναι αυτοί που βοήθησαν να ζητήσουν οι Παλεστίνιοι να γίνει κράτος η περιοχή τους, ιστορικά κράτος Παλεστίνη δεν υπήρξε ποτέ.
    Από άλλη άποψη αυτοί που κυβερνούν σήμερα την Παλεστίνη είναι τομοκράτες, είναι ναζί, δεν κάνουν τίποτα από το πρωί ως το βράδυ από το να κάθονται και να κυτάνε τα τσεμπέρια τους. Είναι αντικομμουνιστές και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το Κοράνι.
    Οι Ισραηλινοί από το πρωί ως το βράδυ δουλεύουν και προσφέρουν στην ανθρωπότητα επιστήμη, έρευνα, τέχνες, μόρφωση, υγεία και ότι μπορεί να φανταστεί ένας πολιτισμένος άνθρωπος. Τώρα αν στη χώρα τους δεν έχουν σοσιαλισμό και έχουν καπιταλισμό δεν είναι οι μόνοι πάνω στο πλανήτη με αυτό το σύστημα, εξάλλου στη χώρα τους προσφέουν στους πολίτες τους πολύ περισσότεα από άλλες καπιταλιστικές χώρες, γι'αυτό και το 20% του Ισραήλ είναι Παλεστίνιοι που έφυγαν από την Παλεστίνη και πήγαν στο Ισραήλ για να ζήσουν καλύτερα.
    Οι λαοί και οι πληθυσμοί είναι ενήλικοι άνθρωποι και ξέρουν μόνοι τους να δουν που είναι το πρόβλημα παντού, δεν θα είμαστε εμείς οι έξυπνοι που θα τους το πούμε, ούτε θα αφήσουμε τα δικά μας προβλήματα που είναι πάμπολλα σήμερα για να ασχοληθούμε με τα προβλήματα χωρών και πειοχών που κάθονται και τους συντηρούν οι Εμήριδες. Η Αφρική έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΚ, καλά Χριστούγεννα, σώστε το μπλε σαμιαμίδι των Ιμαλαϊων...

      Διαγραφή
    2. Επισης Ζητω η Λαικη Δημοκρατια του Γουεστερος!
      Νομος ειναι το δικιο των Ντοθρακι!

      ratm

      Διαγραφή
    3. Τι έγινε ρε παιδιά έπεσε το ιντιμιντια και ήρθατε από εδώ;

      Διαγραφή
  6. Από συνδικαλιές καλά πάμε ή θα στηρίζεις τον μπρέζνιεφ και την εισβολή στο αφγανιστάν ή θα είσαι με τους αμερικάνους;
    Ή θα είσαι με την περεστρόικα και τα ηράκλεια αγαλματάκια της αλέκας, ή θα είσαι με τον καπιταλισμο

    Δεν ξέρω με ποιόν έχω την τιμή να μιλάω, αλλά μάλλον με κνιτάκια νεοφώτιστα έτοιμα για διακοπές μου φαίνεται.

    Τα ρεφορμιστικά κόμματα ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ. τσιμπήσαν στο δόλωμα της «φιλελευθεροποίησης». Ισχυρίζονται ότι ο λαός έπρεπε να εκμεταλλευτεί τα «δημοκρατικά ανοίγματα» του καθεστώτος, ώστε να επιφέρει ομαλά την αλλαγή

    Δεν στα λένε καλά οι καθοδηγητές σου μου φαίνεται...

    Τώρα το κατά πόσο είναι μίζερο να θεωρείς την αστική τάξη της Ελλάδας δεκανίκι και σύμμαχο των ιμπεριαλιστών και πού αυτό κολλάει με την ψωροκώσταινα και τις αηδίες αυτές;

    Ο λαός της Ελλάδας είναι πανίσχυρος και όλα αυτά, αστείε, δεν έχουν να κάνουν με την δυνατότητα της επαναστατικής ανατροπής, είναι αναλύσεις τις οποίες όσοι μπορούν να καταλάβουν (δηλαδή γενικά πολλοί εκτός από εσάς) τις δέχονται. Φαίνονται σε όλο το πλέγμα της οικονομικής πολιτικής στρατιωτικής εξάρτησης της χώρας.

    Τα μονοπώλια στα τρόφιμα είναι κυρίως αυτά http://taxikagyalia.blogspot.gr/2014/07/10.html
    τα οποία τα ανταγωνίζονται λέει ελληνικά μονοπώλια διεθνώς;
    Πές μας τώρα εσύ τι παίρνεις από ναρκωτικά...
    Το ποιοί είναι οι ιμπεριαλιστές το ξέρουμε καλά, και το τί ανοησίες έχουν βγεί σαν αναλύσεις περί επέλασης του ελληνικού κεφαλαίου και του ανταγωνιστικού του ρόλου...

    Είναι πυρηνική φυσική το να καταλάβετε ότι η αστική τάξη σαν εθνική αστική τάξη με αυτόνομη στρατηγική σχεδιασμό και διεκδικούμενες αγορές δεν υφίσταται;
    Τα μόνα κριτήρια είναι η σύμφυση τραπεζικού με βιομηχανικό κεφάλαιο; Όταν ο Λένιν έθετε τα βασικά κριτήρια για το κατά πόσο μία χώρα είναι ιμπεριαλιστική, τα έθετε ΟΛΑ μαζί και όχι το καθένα ξεχωριστά.

    Που έχει λόγο η Ελλάδα και η ελληνική αστική τάξη στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του κόσμου; Το ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης λογική σε αυτά που λέτε, και προσπαθείτε να ταυτίσετε την έννοια του ιμπεριαλισμού με τα οικονομικά χαρακτηριστικά κάποιων μεμονωμένων ελληνικών ομίλων είναι όχι απλά αντιδιαλεκτικό αλλά βλακώδες.

    Η αστική τάξη μίας χώρας, η οποία είναι ιμπεριαλιστική, συνολικά η αστική της τάξη, έχει όργανα επιβολής οικονομικά πολιτικά και στρατιωτικά.
    Να σας πώ κάτποια λοιπόν
    Το ΝΑΤΟ είναι ένα τέτοιο όργανο επιβολής της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης των ΗΠΑ
    Η ΕΚΤ και η κομισσιόν είναι ένα τέτοιο όργανο οικονομικής επιβολής των Γερμανών και Γάλλων
    Το ΔΝΤ η παγκόσμια τράπεζα είναι ένα όργανο οικονομικής επιβολής και διείσδυσης των ΗΠΑ
    Το νέο ταμείο που θα φτιάξει το BRICKS θα είναι ένα όργανο επιβολής των Ρώσων κυρίως ιμπεριαλιστών και κινέζων.

    Η τελωνιακή ένωση στην Ρωσία είναι ένα όργανο επιβολής των Ρώσων ιμπεριαλιστών.

    Οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ που να παίζουν μπάλα διεθνώς, είναι όργανο επιβολής των εθνικών αστικών τάξεων των ιμπεριαλιστών.

    Οι οίκοι αξιολόγησης είναι τέτοια όργανα ελέγχου ιμπεριαλιστικών δυνάμεων...

    Όταν θέλεις να διαστρεβλώσεις την ιμπεριαλιστική θέωρηση και την αντιιμπεριαλιστική πάλη, ώστε να στρίβεις διά των μετώπων πάλης του λαού, όπως αυτά που έλεγε κάποιος στάλιν και δημητρώφ, κάποιος ζαχαριάδης που τόσα χρόνια τον είχατε στα αζήτητα και μου θυμηθήκατε πρίν λίγο καιρό λέει να τον αποκαταστήσετε ...

    Τι να αποκαταστήσετε την πολιτική του ουσία; Ή απλά το όνομα του και να ταμπουρώσετε τον κόσμο σας;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξαναλέω, όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν αστικές τάξεις με πολύμορφα εργαλεία επιβολής με στρατηγικό σχεδιασμό, συγκρούσεις μεταξύ τους και αυτόνομη πολιτική -πολιτική συμμαχιών.
    Αν κάποιος παραβλέπει την συλλογική οργάνωση της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης και μας λέει ότι αυτό που προέχει είναι αν κάποιος επιχειρήσει να συμπράξει με τις ΗΠΑ ώστε να ωφεληθεί κάτι, ή αν κάποιος καπιταλιστής έχει μετοχές σε τράπεζα και σε βιομηχανικό όμιλο και κάνει ένα άνοιγμα στα βαλκάνια, ότι δηλαδή ένας που προσπαθεί να επεκταθεί σαν ατομικός καπιταλιστής , και όχι σαν συλλογικής καπιταλιστής μέσα από το κράτος,
    όταν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝ να κουμαντάρει τα πετρελαϊκά του αποθέματα στο αιγαίο , όταν δεν μπορεί κάν να κουμαντάρει το πώς θα διαρθρώνεται η παραγωγή, και συμφωνεί στην αποβιομηχάνιση, σε ένα νόμισμα το οποίο τσακίζει την βιομηχανία του, στην μετατροπή της χώρας σε παροχέα υπηρεσιών με λιμάνια ,δρόμους, τουρισμό, δίκτυα, όταν μία δήθεν αστική ιμπεριαλιστική τάξη συμφωνεί στο να παραχωρήσει τον ορυκτό πλούτο της σε ξένα μονοπώλια, όταν δίνει ολόκληρα κομμάτια της παραγωγής σε ξένο κεφάλαιο...

    Ξέρει κανείς από τους φωτισμένους εδώ τι ωθεί μία αστική τάξη στο να γίνει ιμπεριαλιστική;
    Ξέρει κανείς εδώ τι είναι ο κύκλος της διευρυνομενης αναπαραγωγής του κεφαλαίου;
    Ξέρει κανείς ότι ο συλλογικός καπιταλιστής που είναι το κράτος , και που αποτελεί το μηχανισμό επιβολής της αστικής κυριαρχίας, μίας ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης, πρέπει εφόσον έχει κυριαρχήσει ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ, να διοχετεύσει τα κεφάλαια του στο εξωτερικό ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν καινούργια υπεραξία;

    Τι νομίζετε εδώ πέρα, ότι αυτά είναι αποφάσεις ενός σουπερμαρκετά ή ενός μικροτραπεζίτη που βλέπουν μία ευκαιριούλα για εύκολο κέρδος και την αρπάζουν;
    Όταν μιλάμε για θεωρητικά ζητήματα, και όταν κάνουμε αφαιρέσεις και κοπτοραπτικές, προσπαθώντας να προσαρμόσουμε την άποψη μας στην πραγματικότητα, αυτά λέγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πασιφανές ότι το να κάνεις σοβαρή κουβέντα με έναν από τα "μ-λ", παλιό όπως αφήνει να εννοηθεί, είναι σαν να μιλάς σε ξύλο απελέκητο! Γράφει "ή θα στηρίζεις τον μπρέζνιεφ και την εισβολή στο αφγανιστάν ή θα είσαι με τους αμερικάνους". Σοβαρά ρε φίλε; Δηλαδή στο Αφγανιστάν δεν προηγήθηκε καμιά λαϊκή επανάσταση, ούτε οργανωμένη προσπάθεια αντεπανάστασης με την χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό και την καθοδήγηση των ΗΠΑ με την ενεργή συμμετοχή του Πακιστάν, που ανάγκασε την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας να καλέσει την ΕΣΣΔ να στείλει στρατεύματα. Αλλά το να αναπαράγεις όλα τα ψέματα που διαδίδουν τα αστικά επιτελεία, τα αστικά κόμματα και γενικότερα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι προφανώς για τον "Γουντι" επαναστατική πρακτική. Ούτε φυσικά έχει τίποτα να μα πείς για τη θεωρία "των τριών κόσμων" που οδήγησε όλους τους μαοϊκούς σε στήριξη αντιδραστικών καθεστώτων και σε συνεργασία με αστικές αντεπανστατικές συμμορίες για την ανατροπή επαναστατικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Ούτε φυσικά έχεις να μας πείς τίποτα για το ότι τα μ-λ μέχρι την δεκαετία του ΄80 είχαν την αντίληψη ότι απαιτείται στάδιο αστικοδημοκρατικής επανάστασης και κατά τα άλλα κατηγορούσαν το ΚΚΕ για ρεφορμισμό. Ούτε φυσικά μας είπε τίποτα γιατί το ΚΚΕ μ-λ διαλύθηκε και για το ότι όλοι πήγαν σούμπητοι και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 1981!!!
    Τελικά όλες τις παρλαπίπες τις λέει για να αποφύγει να πεί το κύριο: τελικά ποια κυβέρνηση και ποιά εξουσία θα λύσει όλα αυτά τα "αντιιμπεριαλιστικά" που γράφει Γιατί τελικά από εδώ το φέρνουν από εκεί το πάνε τελικά καταλήγουν σε μια κυβέρνηση της αριστεράς στα πλαίσια της αστικής διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα καταλήγουν πάντα να γίνονται ουρά του εργοδοτικού συνδικαλισμού ή να κάνουν κολεγιές με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μαντέψτε το επιχείρημα! "Παρέμβαση στις μάζες". Φυσικά οι θέσεις του ΠΑΜΕ για αυτούς είναι πολύ "βαριές" και δεν βοηθούν στη "συσπείρωση των εργαζομένων"!!! Σας θυμίζει κάτι; Αυτά κάνουν και λένε, τα υπόλοιπα που γράφει είναι "προφάσεις εν αμαρτίαι"!!! Και αφου τα γράφει όλα αυτά θέτει διάφορα ερωτήματα διαστρεβλώνοντας στοιχειωδώς κάθε έννοια μαρξιστικής-λενινιστικής πολιτικής οικονομίας. Ο άνθρωπος είναι παντελώς άσχετος και έχει παντελή άγνοια για την καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα. Εκτός φυσικά αν θέλει να μας πεί ότι καθήκον των κομμουνιστών είναι η καπιταλιστική ανασυγκρότηση της χώρας, γιατί κυριαρχεί η φεουδαρχία στη χώρα μας ενώ η κρίση δεν είναι καπιταλιστική αλλά ήρθε τεχνητά από έξω!!!!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε μουλα κοιτα το να σου απαντανε σε οτι κοτσανα λες και να μην απαντας σε τιποτα ειναι μια τακτικη αλλα πηγαινε σε καμια ισκρα να τα κανεις αυτα οχι σε μας.
    Η Βραζιλια μοιραζει μονη της τος αγορες? Οχι αρα ειναι εξαρτημενη? Η Ινδια μοιραζει μονη της τις αγορες? Μεσα απο τη Brics ομως παιζουν ρολο στο μοιρασμα των αγορων. Οχι με ισομερως με την Κινα ή τη Ρωσια αλλα παιρνουν μεριδιο. Η Ελλαδα εχει ισχυρες ανισοτιμες εξαρτησεις απο ΕΕ και ΗΠΑ αυτο λεει το ΚΚΕ. Αλλα πληρη ολα τα κριτηρια του ιμπεριαλισμου γιατι ο ιμπεραλισμος ειναι συστημα ειναι ο καπιταλισμος που σημερα κυριαρχει παγκοσμια. Ειναι οικονομια πρωτα απ'ολα. Την εποχη του ιμπεριαλισμου τα εθνη-κρατη συμμετεχουν σε ιμπεριαλιστικες ενωσεις η αλληλεξαρτηση υπαρχει και ειναι ανισοτιμη λογω της ανισομετρης αναπτυξης. Τι σημαινει αυτο? Οτι οι εξαρτησεις της Ελλαδας ειναι αποτελεσμα του καπιταλιστικου δρομου αναπτυξης και ενισχυθηκε πιο πολυ απο την ευθυγραμιση των συμφετοντων της αστικης ταξης μας με την ΕΕ. Αρα το προβλημα που πρεπει να επιλυθει ειναι η αντιθεση κεφαλαιου - εργασιας και η επιλυση αυτου θα τελειωσει και το προβλημα των εξαρτησεων. Ιμπεριαλισμος δεν ειναι στρατιωτικη ισχυς παντως. Αυτα τα ελεγαν αλλοι που ελεγαν την αρχαια Ρωμη ιμπεραλιστικη.
    Και τελος επειδη το συνεχιζεις το ψεμα. Το ΚΚΕ και κατηγγειλε και ασφαλως δεν νομιμοποιησε με τη συμμετοχη του τη φιλελευθεροποιηση της χουντας. Αυτο το εκανε το ΚΚΕεσωτ. Που καλεσε σε συμμετοχη στο δημοψηφισμα παρωδια.
    Ελα τωρα τραβα σε καμια συγκεντρωση της ΓΣΕΕ να κανεις τον κλακαδορο των Παναγοπουλων (παλιων και νεων) και ασε τη διευρυμενη αναπαταγωγη του κεφαλαιου που δεν την ειδες ποτε στην Ελλαδα οπως δεν ειδες ουτες τις εξαγωγες κεφαλαιου. Αλλα θα μου πεις εδω αρνεισε οτι κυριαρχουν τα μονοωλια στην οικονομια μας! Τι να λεμε τωρα...
    Αντε προσπαθησε παλι να βαλεις στο στομα του ΚΚΕ οτι θεωρουμε την Ελλαδα υπερδυναμη οπως τις ΗΠΑ. Ετσι και αλλιως μονο σε φανταστηκα σεναρια μπορεις να αντιπαρατεθεις.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον το ΚΚΕ-μλ δεν ήταν ούτε με την θεωρία των τριών κόσμων ούτε με αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις. χώνεψε το. Η θεωρία των τριών κόσμων αν και στην συνέχεια απορίφθηκε, είχε υιοθετηθεί από το ΜΛ ΚΚΕ και έπαιξε ρόλο στην διάσπαση της ΟΜΛΕ.

      Ψάξε λίγο να δείς τι έκανε το ΚΚΕ συνδικαλιστικά με την ΕΣΑΚ και αν συμμετείεχε στην διοίκηση της ΓΣΕΕ την δεκαετία 1990... Ψάξε λίγο να δείς τι αποφάσεις έπαιρνε...

      Τώρα σε σχέση με τον ακολουθητισμό, τα ξέρει ο κόσμος που απεργεί και κατεβαίνει και βλέπει τα μπλόκ μας, τα συνθήματα μας και την στάση μας.

      Σε σχέση με το αφγανιστάν, δεν υποστηρίζω τίποτα από όσα λένε τα αστικά επιτελεία και δεν είμαι παλιός, είμαι νεολαίος αλλά όχι 18 χρονών. Τα έχω χεσμένα τα αστικά επιτελεία, άσε τώρα τις κουβεντούλες. Η εισβολή του Μπρέζνιεφ στο Αφγανιστάν έγινε στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου και τον ανταγωνισμό των 2 υπερδυνάμεων τότε.

      Ποιά επαναστατική κυβέρνηση ρε φίλε είχε το αφγανιστάν; Την ίδια που έχει και το ΚΚ ινδίας μαρξιστίκό σε ινδικά κρατίδια; το οποίο στηρίζετε ενάντια στους Ινδούς μαοικούς επαναστάτες;

      Ξέρεις εσύ από την "κομμουνιστική" σου αντίληψη, οι κομμουνιστές να εισβάλλουν σε άλλες χώρες; Αυτό είναι ο κομμουνισμός για σένα; Σε λίγο θα μας πείς ότι και η Βόρεια Κορέα είναι κομμουνιστική.

      Άν ήταν με τους κομμουνιστές του αφγανιστάν επί της ουσίας και με τον λαό του, ας στέλνανε μυστικά αντάρτικα στρατεύματα, με καραβάνια όπλα σύγχρονα και ας βοηθούσαν τον αφγανικό λαό, να χτίσει σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, και φυσικά να χτυπήσει τους ταλιμπάν και να επικρατήσει.

      Αν δεν τα καταλαβαίνεις αυτά τα απλά... αστο, έχεις μπερδέψει το κομμουνιστικό κίνημα με τον Ντράγκο που χτύπαγε τον Ρόκυ στο ρίνγκ....
      Αλλά επειδή έχω την εντύπωση ότι πολλές απαντήσεις κάποιοι τις σκέφτονται όταν γράφουν την απάντηση, και έχουν άγνοια από χίλια δυό πράγματα δεν προχωράει ο διάλογος έτσι.

      Που είδατε λοιπόν γραμμένο ή έστω εμβρυακά διατυπωμένο το ιδεολόγημα της "ανισότιμης" αλληλεξάρτησης, το οποίο το γέννησε το κεφάλι της Μπέλλου και του Μαϊλη... Είχε γραφτεί κάτι τέτοιο από τον Λένιν, που έθεσε τις βάσεις για τον ιμπεριαλισμό; Ή μήπως ένα τέτοιο θεώρημα όπως αυτό που λέτε δεν είναι αρκετά βασικό για να υπήρχε από τότε;

      Αν έχω όρεξη μπορεί να απαντήσω και πιο μετά.

      Διαγραφή
    2. Φώτισέ μας...το έχουμε ανάγκη...μη χάνεις την όρεξή σου.

      Διαγραφή
  10. Γράφει ο Γούντι (ο Τρυποκάρυδος): "Ξαναλέω, όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν αστικές τάξεις με πολύμορφα εργαλεία επιβολής με στρατηγικό σχεδιασμό, συγκρούσεις μεταξύ τους και αυτόνομη πολιτική -πολιτική συμμαχιών.
    Αν κάποιος παραβλέπει την συλλογική οργάνωση της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης και μας λέει ότι αυτό που προέχει είναι αν κάποιος επιχειρήσει να συμπράξει με τις ΗΠΑ ώστε να ωφεληθεί κάτι, ή αν κάποιος καπιταλιστής έχει μετοχές σε τράπεζα και σε βιομηχανικό όμιλο και κάνει ένα άνοιγμα στα βαλκάνια, ότι δηλαδή ένας που προσπαθεί να επεκταθεί σαν ατομικός καπιταλιστής , και όχι σαν συλλογικής καπιταλιστής μέσα από το κράτος...". Εδώ έχουμε μια νέα θεωρία πάλι! Όπως καταλάβατε από εκεί το πάει από εκεί το φέρνει, καταλήγει στην ανάλυση ότι ιμπεριαλισμός είναι η τάση κατάκτησης και επέκτασης ενός καπιταλιστικού κράτους σε άλλες χώρες ότι είναι απλά μια τάση στην πολιτική ενός τμήματος της αστικής τάξης μιας χώρας. Πέρα ότι τέτοιες θέσεις δείχουν παντελή άγνοια για τα στοιχειώδη στην ελληνική πραγματικότητα, αρνούνται και τα στοιχειώδη στη λενινιστική θεωρία. Μα ο Λένιν αυτή ακριβώς την αντίληψη πολέμησε. Αν δεχτούμε ό,τι λέει ο Γούντι τότε θα πρέπει να στοχεύουμε στην καπιταλιστική ανάπτυξη για να ωριμάσουν οι συνθήκες για τον σοσιαλισμό. Δηλαδή ο καπιταλισμός θα μας πάει πιο γρήγορα στον σοσιαλισμό και επομένως να παλεύουμε για κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις στον καπιταλισμό για να ωριμάσουν οι συνθήκες.
    Για τα άλλα που γράφει για το Αφγανιστάν είναι τα ίδια που ακούγαμε χρόνια από τος Αμερικάνους, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ. Ούτε γράμμα δεν αλλάζει...
    ΥΓ1-Πριν τη διάσπαση των μ-λ υπήρχε η ΟΜΛΕ η οποία αποδεχόταν τις μαοικές θεωρίες και τη μαοική συμμαχία με την "εθνική αστική τάξη". Το ΚΚΕ μ-λ μετά από λίγο καιρό απέρριψε την "τριτοκοσμική θεωρία", μετά από διαπάλη στους κόλπους του. Αλλά από ό,τι βλέπω την επαναφέρεις εσύ Γούντι με αυτά που γράφεις
    ΥΓ2 Τα περί "αλληλεξάρτησης" θα τα βρείς στα έργα του Λένιν, αν τελικά αποφασίσεις κάποια στιγμή να τα ανοίξεις και ξεστραβωθείς!
    ΥΓ3 Οι αναλύσεις που κάνεις πάντως δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές που κάνει η Χρυσή Αυγή. Για αυτό ψάξου λίγο...
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aυτο ηταν απαντηση σε αλλον, αλλα δυστυχως για σενα οσα λες εχουν απαντηθει προ πολλου.

    Στον Προσυνεδριακό Διάλογο έχει γραφτεί από δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» ότι η ΚΕ δεν τεκμηριώνει την άποψη των Θέσεων «περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας». Επικαλείται τη Θέση 72 ότι «ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» για να μιλήσει περί «ιμπεριαλιστικής Ελλάδας». Πρόκειται για κατάφωρη διαστρέβλωση, αφού οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ δεν αναφέρονται πουθενά για «ιμπεριαλιστική Ελλάδα», προκειμένου να στηθεί και να προβληθεί ως άποψη της ΚΕ μια θέση που δεν είναι της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Άλλος δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» γράφει ότι η εκτίμηση πως «ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του», σημαίνει ρήξη με το λενινισμό. Αναζητούν έστω και ένα παράδειγμα αλληλεξάρτησης μεταξύ αμερικανικού ιμπεριαλισμού και Ελλάδας. Μα αν δεν υπάρχει ανισότιμη βεβαίως αλληλεξάρτηση τότε προς τι, για παράδειγμα, η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη ΔΕΠΑ και την ΑΟΖ; Δεν ενδιαφέρονται τα μονοπώλιά τους στον ενεργειακό τομέα για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών τους; Αν τα εκμεταλλευτούν δε θα δυναμώσουν; Δεν έχουν λοιπόν ανάγκη την Ελλάδα; Δεν την έχουν ανάγκη και λόγω γεωστρατηγικής σημασίας της θέσης της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Δεν έχουν ανάγκη την ύπαρξη της βάσης στη Σούδα; Η ελληνική αστική τάξη δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου της, όπως στο παράδειγμα των υδρογονανθράκων, αλλά και μέσω συμμετοχής της με τη θέλησή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που μόνη της βεβαίως δεν μπορεί να τους διεξάγει;

    Γράφεται από δημοσιογράφο: «Ποια από τα χαρακτηριστικά που ο Λένιν περιγράφει στον Ιμπεριαλισμό αφορούν στην Ελλάδα; Ποια είναι τα τόσο μεγάλα μονοπώλια - με πλειοψηφία ελληνικών κεφαλαίων - που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία και πώς η συγκέντρωσή τους οδήγησε στην κυριαρχία ελληνικής χρηματιστικής ολιγαρχίας; Το ελληνικό χρηματιστικό κεφάλαιο τι εξαγωγές κεφαλαίου έκανε υπό τη μορφή πίστωσης (δανείων) που θεωρείται από τον Λένιν η βασικότερη και χαρακτηριστικότερη μορφή εξαγωγής κεφαλαίου υπό συνθήκες ιμπεριαλισμού; Ο ελληνικός "ιμπεριαλισμός" (αυτό είναι δικό τους, πουθενά οι Θέσεις της ΚΕ δε μιλούν για ελληνικό ιμπεριαλισμό, άλλη διαστρέβλωση εδώ), κάνει αναδιανομή του πλανήτη, των ζωνών επιρροής και εκμετάλλευσης και ελέγχει πρώτες ύλες; "Ο κόσμος χωρίστηκε σε μια χούφτα κράτη - τοκογλύφους και σε μια τεράστια πλειοψηφία κράτη - οφειλέτες" σημειώνει ο Λένιν. Η Ελλάδα σε ποια ακριβώς ομάδα χωρών ανήκει;». Σκόπιμος εκλεκτικισμός στην παράθεση τσιτάτων από τον Λένιν για επίθεση στις Θέσεις της ΚΕ ως αντιλενινιστικές.

    ***

    Ο Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό» κάνει ανάλυση της δράσης του χρηματιστικού κεφαλαίου στην υπόθεση «κράτος πιστωτής και κράτος οφειλέτης», αλλά μόνο ως ένα από τα χαρακτηριστικά της δράσης του χρηματιστικού κεφαλαίου στο στάδιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού και όχι ως το κυριότερο. Η ερμηνεία που δίνουν στον ιμπεριαλισμό διαστρεβλώνει τον Λένιν ως προς τα 5 κριτήρια και αντιπαρέρχεται το κύριο που ανέδειξε στη μελέτη για τον ιμπεριαλισμό, την κυριαρχία των μονοπωλίων στην καπιταλιστική οικονομία. Στο έργο του «Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», που έγραψε το 1916, στον πρόλογο αναφέρει τα εξής: «Θα ήθελα να ελπίζω ότι η μπροσούρα μου αυτή θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό το βασικό οικονομικό πρόβλημα... και συγκεκριμένα: το πρόβλημα της οικονομικής ουσίας του ιμπεριαλισμού» («Άπαντα», τ. 27, σελ. 308).



    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συνέχεια

      Ως προς το ερώτημα «το ελληνικό χρηματιστικό κεφάλαιο τι εξαγωγές κεφαλαίου έκανε υπό τη μορφή πίστωσης (δανείων) που θεωρείται από τον Λένιν η βασικότερη και χαρακτηριστικότερη μορφή εξαγωγής κεφαλαίου υπό συνθήκες ιμπεριαλισμού» όπως λέει, αποσπά ένα από τα φαινόμενα της δράσης του κεφαλαίου, την πίστωση. Διαστρεβλώνει την ουσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τραπεζικό κεφάλαιο και όχι για σύμφυση βιομηχανικού με τραπεζικό, που μπορεί να γίνεται σε ένα μονοπωλιακό όμιλο (π.χ. στην Ελλάδα όμιλος Λάτση), ή μέσω μακροχρόνιων δανεισμών επιχειρηματικών ομίλων από τράπεζες, για να ξεχωρίσουν ως κυρίαρχο ζήτημα την εξαγωγή τραπεζικού κεφαλαίου και όχι χρηματιστικού, ξεχωρίζοντας ως κύριο το «κράτος - τοκογλύφο», που για τον Λένιν ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της δράσης των μονοπωλίων. Επομένως η άποψη που εκφράζουν ότι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού γίνεται εξαγωγή κεφαλαίου αποκλειστικά με τη μορφή πίστωσης είναι βαθιά λαθεμένη. Συνολικά μέσω του εκλεκτικισμού και της αντιλενινιστικής μεθοδολογίας, διαστρεβλώνοντας τον Λένιν, επιχειρούν να αποδείξουν ότι το ΚΚΕ ξέκοψε από το λενινισμό.

      ***

      Έχουν κάνει εξαγωγή κεφαλαίων ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς) στήνοντας καταστήματα στα βαλκανικά κράτη, Αλβανία, ΦΥΡΟΜ, Βουλγαρία, και σε κράτη της παρευξείνιας περιοχής; Δεν δανείζουν αυτές οι ελληνικές τράπεζες τις επιχειρήσεις στα συγκεκριμένα κράτη; Δρουν ή όχι ενεργειακοί όμιλοι της Ελλάδας στα Βαλκάνια (π.χ. όμιλος Βαρδινογιάννη στη Ρουμανία); Δρουν ή όχι μονοπωλιακοί όμιλοι τροφίμων σε άλλες χώρες, μέχρι και στις ΗΠΑ (π.χ. ΦΑΓΕ, που πρόσφατα μάλιστα έκανε νέες επενδύσεις); Είναι ή όχι μονοπώλιο ο όμιλος «Δαυίδ» με την 3Ε, την «Κόκα-Κόλα», τη «Φριγκογκλάς» κλπ. με δράση σε πολλές χώρες του κόσμου; Διαχειρίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες κρατικά ομόλογα άλλων κρατών ή όχι (π.χ. Εθνική και ομόλογα Ιρλανδίας, Γαλλίας, Ιταλίας κλπ.); Υπάρχει ή δεν υπάρχει μονοπωλιακός όμιλος που αναπτύσσει τη διαχείριση απορριμμάτων και έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους στο Λένινγκραντ; Είναι, για παράδειγμα, μονοπώλιο η MIG που ως όμιλος συγκεντρώνει τράπεζες, ναυτιλία, αερομεταφορές, επιχειρήσεις τροφίμων κλπ. ή δεν είναι; Μήπως όλοι οι παραπάνω όμιλοι, που αναφέρονται ενδεικτικά, δεν είναι μονοπώλια αλλά μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Είναι ή όχι μονοπώλια οι εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης; Γίνεται αναδιανομή αγορών στα Βαλκάνια υπέρ των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων ή όχι; (π.χ. στη ΦΥΡΟΜ η Ελλάδα είναι πρώτη σε επενδύσεις και δεύτερη σε Βουλγαρία, Αλβανία)...

      Τελικά, τι θέλουν να πουν; Ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονοπώλια, ότι η καπιταλιστική Ελλάδα δεν βρίσκεται στο μονοπωλιακό στάδιο; Αλλά τότε πού βρίσκεται, στον προμονοπωλιακό καπιταλισμό ή μήπως βρίσκεται ανάμεσα στον προμονοπωλιακό και το μονοπωλιακό; Διαστρεβλώνοντας τον Λένιν και τις Θέσεις της ΚΕ, επιτίθενται στη στρατηγική του ΚΚΕ. Ουσιαστικά θέλουν άλλη στρατηγική, των «μεταβατικών σταδίων και κυβερνήσεων», που στέλνει το σοσιαλισμό στις ελληνικές καλένδες.

      Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 29 Μάρτη 2013.

      ratm

      Διαγραφή
  12. Καμία άλλη στρατηγική δεν θέλουμε. Απλά αντιλαμβανόμαστε ότι το αντιιμπεριαλιστικό εμπλέκεται με το ζήτημα της εξουσίας στην Ελλάδα, που είναι μία εξαρτημένη χώρα. Τι μας λέει ο ριζοσπάστης; Ότι όποιος είναι στο μονοπωλιακό στάδιο ανάπτυξης είναι και ολίγον ιμπεριαλιστής.

    Να ρωτήσω εγώ δηλαδή, υπάρχει χώρα στον δυτικό κόσμο η οποία να μην έχει κάποια μονοπώλια; Από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική.
    Η απάντηση είναι μία. Άντε να είναι κάποιες λίγες χώρες που τα μονοπώλια τους να είναι τοπικής εμβέλειας, δηλαδή να μην φτάνουν πάνω από ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Όλες οι χώρες γενικά ΝΑΙ έχουν μονοπώλια.


    Τι στο διάολο σημαίνει αυτό; Ότι είναι μικροιμπεριαλιστές; Όλος ο πλανήτης δηλαδή έχει σε κάθε χώρα κάποιους μικροιμπεριαλιστές.
    Τώρα σε σχέση με τον ΚΚ1 και αυτά που λέει, έχω να σου πώ ότι εσύ άνθρωπε μου είσαι νούμερο και δεν συνεχίζω τον διάλογο μαζί σου. Γελοιοποιείσαι με αυτά που λές. Για αυτό καλύτερα άστο μην απαντάς, ας απαντήσουν άλλοι καλύτερα.

    Ο ratm τουλάχιστον κάνει έναν διάλογο της προκοπής.
    Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι πιο είναι το πλεγμα της εξάρτησης στην ελλάδα και πώς αυτό συμπλέκεται με τις κατ εσάς διαθέσεις ή προγραμματισμό της ελληνικής αστικης τάξης;

    Τι είναι η εξάρτηση για σας σήμερα δηλαδή; Γιατί αν το πάμε αντίστροφα μάλλον θα βγάλουμε κάποια άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H εξαρτηση και η αλληλεξαρτηση είναι αποτέλεσμα του κεφαλαιοκρατικου τρόπου παραγωγής και της ανισομετρης αναπτυξης που ειναι νομος του καπιταλισμου. αυτη η ανισομετρία κανει βαθια ανισοτιμες τις σχέσεις και εξαρτήσεις των καπιταλιστων και των κρατων μεταξυ τους. Mπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτο? Aν ναι, τοτε απο αυτο απορρέουν τα καθήκοντα ενός επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης σήμερα. Aρα το προβλημα που εχουμε να επιλύσουμε ειναι η ανατροπη του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και η αντικατάστασή του από το νέο σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό δρομο. Aυτο θα εξαλείψει την αιτια (καπιταλισμος και ανισόμετρη ανάπτυξη του) που γεννα το πρόβλημα των ισοτιμων εξαρτήσεων και αλληλεξαρτησεων που διέπει ολες τις σχεσεις καπιταλιστών και κρατων (ως συλλογικοι καπιταλιστες)στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Aν συμφωνούμε σε αυτα καλως.
    Aν τώρα βλέπεις την εξάρτηση ως αιτια και οχι ως αποτελεσμα τοτε ,πρωτα απ ολα διαστρεβλωνεις το λενινισμό , την έννοια του ιμπεριαλισμου και θετεις αλλο καθήκον που βαζει την εργατικη ταξη να παλέψει ώστε να επιλύσει τα αποτελέσματα και οχι την αιτια που τα γενναει.

    Aυτο ειναι για την έννοια του ιμπεριαλισμου απο το Praxis.


    Για τον Λένιν ο Ιμπεριαλισμός είναι Καπιταλισμός σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης. Ο Ιμπεριαλισμός είναι δηλαδή μια έννοια ταυτόσημη με αυτήν του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Για τον Λένιν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του Καπιταλισμού ήταν τα εξής:

    «1) Συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, που έχει φτάσει σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή.

    2) Συγχώνευση του τραπεζικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του χρηματιστικού κεφαλαίου.

    3) Εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου, σε διάκριση από την εξαγωγή εμπορευμάτων.

    4) Συγκροτούνται διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις των καπιταλιστών, οι οποίες μοιράζουν τον κόσμο.

    5) Εχει τελειώσει το εδαφικό μοίρασμα της γης ανάμεσα στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές δυνάμεις.

    Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο στάδιο εκείνο της ανάπτυξης, στο οποίο έχει διαμορφωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει αποκτήσει εξαιρετική σημασία η εξαγωγή κεφαλαίου, έχει αρχίσει το μοίρασμα του κόσμου από τα διεθνή τραστ και έχει τελειώσει το μοίρασμα όλων των εδαφών της γης από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες» (Λένιν, «Απαντα», τ.27, σελ. 323).

    Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι για τον Λένιν (και τον Μαρξισμό γενικότερα) ο Ιμπεριαλισμός-στην ουσία του- δεν είναι εξωτερική πολιτική, δεν είναι διακρατικές σχέσεις, δεν είναι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν είναι οι "μεγάλες χώρες". Αυτά υπήρχαν και πρίν τον Ιμπεριαλισμό. Στην Μαρξιστική και Λενινιστική θεωρία ο όρος Ιμπεριαλισμός δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτά ανήκουν στην αστική ιστοριογραφία που περιγράφει π.χ και την αρχαία ρώμη σαν ιμπεριαλιστική. Οι επεμβάσεις και οι διακρατικές σχέσεις στον Ιμπεριαλισμό προκύπτουν σαν αποτέλεσμα (και όχι σαν αιτία) της Ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης δηλαδή της Καπιταλιστικής ανάπτυξης σε μια συγκεκριμένη ιστορική φάση. Προφανώς στο εσωτερικό του Ιμπεριαλιστικού συστήματος υπάρχουν διαβαθμίσεις αλλά αυτές δεν αφορούν το ζήτημα αν η μία η άλλη χώρα είναι Ιμπεριαλιστική η όχι αλλά τον συσχετισμό μεταξύ των Ιμπεριαλιστικών χωρών.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι η θεωρία του Ιμπεριαλισμού αναπτύχθηκε απο τον Μαρξισμό στις αρχές του 20ου αιώνα είναι αυτονόητο ότι το 2012 δεν υπάρχει καμία, απολύτως καμία, ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα που να μην είναι Καπιταλιστική με τα χαρακτηριστικά του μονοπωλιακού Καπιταλισμού, δηλαδή Ιμπεριαλιστική. Το ερώτημα είναι άλλο, αν χρειάζεται να αναπτύξουμε την Μαρξιστική και Λενινιστική θεωρία με βάση την σημερινή εποχή και όχι αν θα διαγράψουμε τον Ιμπεριαλισμό για να γυρίσουμε (με λενινιστικές ταμπέλες) στις αστικές θεωρίες του Ιμπεριαλισμού πρίν απο τον Λένιν.

      Η άποψη που δεν εξετάζει τον Ιμπεριαλισμό σαν Καπιταλισμό αλλά τον περιορίζει στην κυριαρχία των "μεγάλων χωρών" βέβαιως υπάρχει αλλά δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Λένιν, ούτε με τον Μαρξισμό. Είναι η άποψη του Χόμπσον και κυρίως του Κάουτσκυ οι οποίοι έβλεπαν τον Ιμπεριαλισμό σαν πολιτική και μάλιστα σαν πολτική του "παρασιτικού χρηματιστικού κεφαλαίου" το οποίο διαχώριζαν απο το "παραγωγικό βιομηχανικό κεφάλαιο". Και αυτό φυσικά το έκαναν για συγκεκριμένους λόγους, για να ξορκίσουν την εργατική εξουσία πρός όφελος της μίας η της άλλης αστικής διαχείρησης.

      Το ότι σήμερα υπάρχουν απόψεις που στο όνομα του Λένιν ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε ανεπτυγμένη Καπιταλιστική χώρα δεν είναι Ιμπεριαλιστική αντανακλά την επιρροή της αστικής ιδεολογίας πάνω στον Μαρξισμό και τον εκφυλισμό της Μαρξιστικής Θεωρίας. Αντανακλά όμως-όταν δεν γίνεται συνειδητά- και άγνοια των κλασικών και του Λένιν συγκεκριμένα. Πρόκειται για θεμεμελιώδη ζητήματα γιατί η εκτίμηση για τον χαρακτήρα του διεθνούς συστήματος και της Ελλάδας δεν φιλολογική άσκηση αλλά αφορά την στρατηγική του εργατικού και Κομμουνιστικού κινήματος. Έτσι δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι βλέπουν τον Ιμπεριαλισμό με την οπτική του Κάουτσκυ (άσχετα αν επικαλούνται τον Λένιν) καταλήγουν σε προτάσεις αστικής διαχείρησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

      Στο ερώτημα λοιπόν "τι είναι ο Ιμπεριαλισμός" η απάντηση, απο την πλευρά της Μαρξιστικής και Λενινιστικής θεωρίας είναι μία: είναι ο Μονοπωλιακός Καπιταλισμός. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση είναι προφανώς νόμιμη αλλά δεν μπορεί να υποστηρίζεται με βάση το έργο του Λένιν και του επαναστατικού Μαρξισμού. Αλλιώς πλαστογράφει την Μαρξιστική και Λενινιστική θεωρία για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

      Η συντακτική επιτροπή
      Praxis

      ratm

      Διαγραφή
    2. Βέβαια διαφωνώ με τον τρόπο που παρουσιάζεις την εξάρτηση.

      Τουλάχιστον ας γίνεται μία έντιμη κουβέντα και όχι να χρεώνουμε ο ένας στον αλλο πράγματα που δεν τα υποστηρίζει. Προφανώς και μιλάμε για στάδιο ανάπτυξης του κεφαλαίου στον καπιταλισμό.

      "Η άποψη που δεν εξετάζει τον Ιμπεριαλισμό σαν Καπιταλισμό αλλά τον περιορίζει στην κυριαρχία των "μεγάλων χωρών" βέβαιως υπάρχει αλλά δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Λένιν, ούτε με τον Μαρξισμό" Κάνεις λάθος εδώ και εφόσον έχεις διαβάσει τον ιμπεριαλισμό, και έχεις καταλάβει τι λέει, μιλάει για την επιδίωξη κάποιων χωρών να επικρατήσει η δική τους μερίδα του κεφαλαίου παγκόσμια, ο κάθε ιμπεριαλιστής την παγκόσμια κυριαρχία επιδιώκει.

      Δεν υπάρχει κάποια νομοτέλεια (αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυναμικότητα και όχι στατικότητα) στις σχέσεις εξάρτησης μεταξύ των ιμπεριαλιστών γιατί πρώτον τα μεγέθη των οικονομιών και των μονοπωλίων είναι πολύ ποικίλα μεταξύ τους, και το κεφάλαιο από μόνο του, ασκεί πολιτική μέσω του πολιτικού προσωπικού που εκλέγει, το κράτος, το νομοθετικό πλαίσιο, το προστατευτικό πλαίσιο για τις εξαγωγές του, τον στρατό του τα όργανα του διεθνώς κλπ Άρα προφανώς και μιλάμε για το ίδιο πράγμα αλλά δεν καταλαβαίνεις τι λέω και πασχίζεις να μου φορτώσεις την ρετσινιά του χόμπσον κλπ... Μην προτρέχεις δεν είναι καλό γενικά αυτό.

      Προφανώς και το πλέγμα παγκόσμια εχει γίνει πιο περίπλοκο γιατί έχουν μπεί και αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο παιχνίδι. Προφανώς και στην Ελλάδα υπάρχουν μεγαλοαστοί που έχουν τυχοδιωκτικά επιδιώξει να επεκταθούν, να βρούν νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο τους.

      Δεν νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε όμως. Για αυτό σε ρώτησα για την εξάρτηση, και μου είπες για ανισότιμη αλληλεξάρτηση.
      Κανείς δεν είπε ότι το ζήτημα δεν είναι η ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, αν είναι δυνατόν...Το ζήτημα για την διαμόρφωση όμως μίας τέτοιας προοπτικής πρέπει να είναι ΕΞΩ και ΕΚΤΟΣ ιμπεριαλιστικών εξαρτήσεων , όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ, ευρώ , ΔΝΤ κλπ κλπ. Αυτό το λέει και το ΚΚΕ.

      Η βασική αντίθεση είναι αυτή του κεφάλαιου-εργασία (ΔΗΛΑΔΗ όλα πηγάζουν απο κεί!) αλλά η κυρίαρχη αντίθεση στην Ελλάδα είναι ο ιμπεριαλισμός- λαοί . Δεν μπορεί ο λαός να ανατρέψει την ελληνική αστική τάξη χωρίς να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ .

      Η πραγματική ανεξαρτησία είναι συνυφασμένη με την επανάσταση. Αυτό είναι η άποψη μας. Και αυτό αν δεν το βάλεις σαν προμετωπίδα στο κίνημα, να συνδέσεις δηλαδή την αντίθεση κεφάλαιο-εργασία με την κύρια αντίθεση ιμπεριαλιστές- ελληνικό λαός. Το καταλαβαίνουμε αυτό;

      Τον ιμπεριαλισμό τον έχω διαβάσει 3 φορές και έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα. Αυτά που λέει το πράξις, δεν έχουν καμία σχέση , ΜΑ ΚΑΜΙΑ, με αυτά που αναλύουμε. Απολύτως καμία όμως. Μάλλον σε άλλους αναφέρεται. Αλλά μην προσπαθείς να χρεώσεις ρετσινιές ενώ σου εξηγώ που είναι το πρόβλημα.

      Σε σχέση με αυτό, τώρα χρειάζεται και πολιτική συμμαχιών, και μετώπων που να αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά με αυτό τον τρόπο που στα έβαλα, κατά την γνώμη μας. Ώστε ούτε αυταπάτες να δημιουργούνται αλλά ούτε και να μην βάζουμε την αναγκαία αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστές σαν όρο για την επανάσταση.

      Το αν θα δείς το ζήτημα, κατά την γνώμη μου ολοκληρωμένα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία

      1)Να βλέπεις την συγκρότηση των αστικών τάξεων και συλλογικά όχι μόνο μεμονωμένα σε ομάδες συμφερόντων, και αυτό ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ με
      α)εξωτερική πολιτική
      β)πολιτική συμμαχιών
      γ) έλεγχο αγορών-εξαγωγές κεφαλαίων και διείσδυση που είναι ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για το οποίο γίνονται όλα όπως και πρώτες ύλες, ενέργεια.
      δ)έλεγχο κυβερνήσεων ξένων
      ε)ρόλο και λόγο σε μεγάλα ιμπεριαλιστικά όργανα όπως ΟΟΣΑ, Παγκ τράπεζα, κλπ


      2)να συνδέεις την προοπτική του κινήματος, της ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων με την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ και όλα τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.ratm, μην το κάνεις αυτό, τα 5 στοιχεία που παρέθεσες είναι προφανώς τα σωστά, όλα έχουν να κάνουν με τον κεφλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, και ο στρατός, και όλα. Δεν έχει κανείς μία άποψη για τον ιμπεριαλισμό στον χώρο μου έτσι όπως την



      Διαγραφή
    3. Η εξαρτησεις ενταθηκαν με την προσδεση της χωρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ωστοσο απεδεσμευση απο αυτες τις ενωσεις με τα μονοπωλια να κυριαρχουν στην οικονομια δεν θα αναιρεσει τιςς εξαρτησεις. Καθως σε ενα τετοιο ενδεχομενο η αποδεσμευση θα γινοταν με ηγετιδα δυναμη την αστικη ταξη της χωρας μας η οποια ανεσως θα προσανατολιζονταν σε προσδεση σε μια αλλη ιμπεριαλιστικη διακρατικη συμμαχια. Απο αυτη τη αποψη το ζητημα της αποδεσμευσης πρεπει να δενεται με το ζητημα της εξουσιας. Αρα η κυρια αντιθεση που πρεπει να επιλυθει επαναστατικα ειναιβαυτη του κεφαλαιου-εργασιας. Ετσι και αλλιως οπως προειπα ο ιμπεριαλισμος δεν μπορει να γινεται αντιληπτος διαφορετικα παρα σαν καπιταλισμος στη μονοπωλιακη βαθμιδα αναπτυξης του. Σε αυτη τη βαθμιδα βρισκεται και η Ελλαδα σε ενδιαμεση θεση και ασφαλως με μια ταση υποχωρησης σε σχεση πχ με την Τουρκια τα τελευταια χρονια.

      ratm

      Διαγραφή
  14. Γούντι, εκτίθεσαι και αυτοαναιρείσαι! Μα αυτό λέμε, ότι βρισκόμαστε στην εποχή του ιμπεριαλισμού που ιμπεριαλισμός=μονοπωλιακός καπιταλισμός=τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων και περάσματος στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό γιατί πλέον έχουν δημιουργηθεί οι κοινωνικές-οικονομικές προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο, όπως και ισχύει και ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης. Ακριβώς αυτήν την ανάλυση του Λένιν δεν αποδέχεται ο Γούντι και τα "μ-λ". Για αυτό αποφεύγει να απαντήσει ποια εξουσία θα λύσει και ζητήματα που αποκαλεί "εθνικής ανεξαρτησίας". Μήπως υπάρχει, Γούντι, ενδιάμεση εξουσία μεταξύ αστικής και εργατικής; Αν μιλάς για την εργατική εξουσία, μήπως φαντασιώνεσαι ότι αυτή θα ανασυγκροτήσει τον καπιταλισμό; Ή μήπως θες να μας πείς ότι υπάρχει και "καλός καπιταλισμός" που από την ανάπτυξη του μπορεί τάχα να κερδίζει και η εργατική τάξη;
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε παρακαλώ μην συμμετέχεις στην κουβέντα.

      Διαγραφή
    2. το τελευταίο κομμάτι του σημείου 2 μπλέχτηκε με κάτι άλλο, αλλά μέχρι τα ιμπεριαλιστικά δεσμά βγάζει νόημα , (το σημείο 2)

      Διαγραφή
  15. Τι φοβάσαι Γούντι; Λοιπόν σκόπιμα μιλάς γενικά και αόριστα για επανάσταση και εξουσία, αλλά αποφεύγεις να μας δώσεις τον χαρακτήρα τους! Γιατί άραγε;
    Πάντως καλό θα είναι να κόψεις τα προβοκατόρικα που έχεις μάθει στη γνωστή τακτική των "μ-λ". Αν δεν μπορείς να απαντάς επί της ουσίας, τουλάχιστον μην το γυρίζεις στο τσάμικο. Θαυμάστε μεγαλειώδη κωλοτούμπα οπορτουνιστή:"Κανείς δεν είπε ότι το ζήτημα δεν είναι η ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, αν είναι δυνατόν...Το ζήτημα για την διαμόρφωση όμως μίας τέτοιας προοπτικής πρέπει να είναι ΕΞΩ και ΕΚΤΟΣ ιμπεριαλιστικών εξαρτήσεων , όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ, ευρώ , ΔΝΤ κλπ κλπ. Αυτό το λέει και το ΚΚΕ.

    Η βασική αντίθεση είναι αυτή του κεφάλαιου-εργασία (ΔΗΛΑΔΗ όλα πηγάζουν απο κεί!) αλλά η κυρίαρχη αντίθεση στην Ελλάδα είναι ο ιμπεριαλισμός- λαοί . Δεν μπορεί ο λαός να ανατρέψει την ελληνική αστική τάξη χωρίς να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ .

    Η πραγματική ανεξαρτησία είναι συνυφασμένη με την επανάσταση. Αυτό είναι η άποψη μας. Και αυτό αν δεν το βάλεις σαν προμετωπίδα στο κίνημα, να συνδέσεις δηλαδή την αντίθεση κεφάλαιο-εργασία με την κύρια αντίθεση ιμπεριαλιστές- ελληνικό λαός... 2)να συνδέεις την προοπτική του κινήματος, της ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων με την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ και όλα τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.ratm, μην το κάνεις αυτό, τα 5 στοιχεία που παρέθεσες είναι προφανώς τα σωστά, όλα έχουν να κάνουν με τον κεφλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, και ο στρατός, και όλα...". Δηλαδή κάποιος κάπου κάποτε θα κάνει επανάσταση για να βγούμε από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και μετά κάποια στιγμή θα ανατρέψουμε και τον καπιταλισμό...ο οποίος καπιταλισμός κάποια σχέση έχει και με τον ιμπεριαλισμό...αλλά δεν έχει κι όλας, όπως έχουμε και αστική τάξη, αλλά να φύγουμε πρώτα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να τις αφήσουμε την καπιταλιστική ιδιοκτησία...ή μήπως θέλει να πεί ότι υπάρχει αστική τάξη χώρις μέσα παραγωγής στην ιδιοκτησία της...Αλλά επειδή η κουβέντα θα πάει στο γνωστό οπορτουνιστικό και σοσιαλδημοκρατικό δίπολο παρασιτικό-παραγωγικό κεφάλαιο με το πρώτο τάχα να εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας, για αυτό ο Γούντι προσπαθεί να αποφύγει την ουσία μιλώντας αλαμπουρνέζικα! Και γιατί ρε παιδιά δεν καλείτε κατ΄ευθείαν το λαό να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ...Α, ξέχασα εσεις είστε πιο επαναστάτες γιατί θέλετε έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρέπει να έχεις κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα...Δεν εξηγείται αλλιώς.

      Διαγραφή
  16. Η διαφορα μας ειναι οτι εγω επικεντρωνω στην οικονομια γιατι αυτο ειναι που καθοριζει και την πολιτικη ενω εσυ επικεντρωνεις στην πολιτικη. Δεν ειναι κριτηριο υο ποσο ισχυ εχει μια αστικη ταξη στον ΟΟΣΑ για να ειναι ο καπιταλισμος της το τελικο σταδιο αναπτυξης του. Το ποσο ισχυ εχει αυτη η χωρα σε τετοιους οργανισμους καθοριζει τα κερδη της στο μοιρασμα των αγορων. Με τη λογικη σου η Ρωσια του 1917 δεν ηταν ιμπεριαλιστικη αφου σε σχεση με τη Γερμανια, τη Γαλλια και την Αγγλια δεν εχει ισχυ. Ή σημερα η Τουρκια πως χαρακτηριζεται εξαρτημενη? Μια χωρα μελος του G-20?

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ για την κουβέντα, όποιος ενδιαφέρεται για παραπάνω λεπτομέρειες και συνολικότερες τοποθετήσεις, ξέρει που να ανατρέξει. Προφανώς και η κουβέντα ήταν για την αντιιμπεριαλιστική πάλη και το πώς συνδέεται με την επαναστατική ανατροπή. Καθώς επίσης και τα καθήκοντα που απορρέουν για το λαϊκό κίνημα και την εργατική τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εχετε πολυ κουραγιο να μιλατε με μουλα!!!!
    οι ανθρωποι εχουν λοβοτομηθει και δεν υπαρχει περιπτωση να βγει το κινεζικο ρυζι σε μορφη πολτου απο το κεφαλι τους ουτε με 25 μετανοιες μπροστα στο πορτρετο της χηρας του μαο.

    η ελλαδα μαστορα συμμετεχει ενεργα στρατιωτικα σε ΟΛΕΣ τις επεμβασεις του νατο; με λιγες δυναμεις; με παραχωρηση βασεων και υποδομων; με παραχωριση ελληνικου εμπορικου στολου πχ για την λιβυη; (εσεις παρεπιπτοντως δεν μιλαγατε για αραβικες ανοιξεις κτλ κτλ;;;;;) το κανει παντως. το γεγονος οτι η ελλαδα δεν συμμετεχει ποιο ενεργα στρατιωτικα εχει σχεση με το γεγονος οτι το ΚΚΕ το 99 μπηκε σε μια πρεσβεια (αγγλικη) και εκανε ντου σε αλλες 2 και ειχε χιλιαδες κοσμου στον δρομο. οτι στην θεσσαλονικη δεν τολμουσαν να βγαλουν τις ενισχυσεις σε στρατο γιατι τα τρενα τα σταματαγαμε και τις αυτοκινητοπομπες τις στελναμε στην λαχαναγορα. γιατι στο παλατακι (χαιδαρι) παιζαμε (πλυθηντικος ευγενειας, δεν ημουνα εκει) ξυλο με τους νατοικους στρατιωτες.
    ετσι καταλαβαινουμε εμεις την αντιιμπεριαλιστικη παλη και για αυτο τον λογο η χωρα δεν συμμετεχει ποιο ενεργα, με αποτελεσμα να μην σας φτανει μεχρι εκει για να καταλαβετε αν η ελλαδα ειναι ιμπεριαλιστικη χωρα ή οχι. αλλα τι να κανουμε....οταν η καθοδηγηση σου οσο καλα ελληνικα και να ξερει στα λεει στις ταβερνες στα εξαρχεια με κρασια και μπυρες και απο ενα σημειο και μετα στα κοβει και στην μεση....
    μου θυμιζετε τον τραμπακουλα του χαρυ κλυν που τα εμαθε μισα και μετα επαναλαμβανε μεχρι εκει που εμαθε.
    τα καθηκοντα που βαζετε εσεις στην εργατικη ταξη ειναι κυβερνηση της αριστερας με κορμο τον συριζα και πιεση απο τα αριστερα για να μην μπαταρει δεξια.

    Υ.Γ. η στελεχαρα σας που ειχε ινδαλμα τον σαμαρα και ηταν μελος των νεων οριζοντων (φοιτητικη παραταξη της πολιτκης ανοιξης του σαμαρα για τους νεους που μπορει να μην το ξερουν) τι κανει;;;;; καλα ειναι; τα χαιρετισματα μου να του δωσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. οσο για την efi ενα εχω να πω, οδηγιες.
    πιανεις εθνικη οδο προς πειραια, μετα τα κτελ του κηφισου στριβεις δεξια στην καβαλας, μετα απο μερικα χλμ εκει που κατηφοριζει ο δρομος μπαινεις δεξια σε κατι μεγαλα κτιρια, δασακι, ησυχια και μεγαλα πουκαμισα με μακρια μανικια.
    αν δεν σε κρατησουν εκει περνας απεναντι περνεις την ιερα οδο προς αθηνα και πριν το πρακτικερ δεξια ειναι το δρομοκαιτειο, εκει θα σε κρατησουν σιγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.