8 Ιουλίου 2014

Καλιφόρνια: Σε απεργία επ ‘αόριστο οι φορτηγατζήδες

Απεργία επ’αόριστο ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, οι φορτηγατζήδες των τριών μεγαλύτερων μεταφορικών εταιριών στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Απαιτώντας τον τερματισμό της πολιτικής των αθρόων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, όπως η λανθασμένη ταξινόμηση και ο εκφοβισμός. Ουσιαστικά πρόκειται για κλιμάκωση, καθώς οι οδηγοί φορτηγών ήδη έχουν πραγματοποιήσει τρεις ακόμη απεργιακές κινητοποιήσεις, 24ωρες και μία 48ωρη. Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά, και δεν έχει ημερομηνία λήξη, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους όπως δηλώνουν. Μία απεργία που έχει τη στήριξη και την κάλυψη του συνδικάτου Teamsters, του πανίσχυρου συνδικάτου των οδηγών που έχει δώσει την τελευταία 20ετία ισχυρές μάχες και έχοντας ξεπεράσει οριστικά το «αμαρτωλό του» παρελθόν, συνεχώς ισχυροποιείται.

Το κύριο αίτημα των φορτηγατζήδων, είναι ότι οι εταιρίες όπως η Total Transportation Services, Inc. (TTSI), η Green Fleet Systems, και η Pacific 9 Transportationταξινομούν τους εργαζόμενους «ως ανεξάρτητους εργολάβους» προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή υπερωριών, αλλά και να μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα και να έχουν την προστασία της εργατικής νομοθεσίας. Οι φορτηγατζήδες απαιτούν να καταχωρηθούν ως «πλήρως απασχολούμενοι» και ζητούν επίσης αναδρομικές αποδοχές που τους έχουν στερηθεί χρόνια εξαιτίας της «ταξινόμησής τους ως ανεξάρτητοι εργολάβοι» . Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου τα 2/3 όλων των φορτηγατζήδων της χώρας που απασχολούνται στο drayage βρίσκονται υπό καθεστώς μη πλήρους απασχόλησης, και είναι η πλέον διαδεδομένη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Συνολικά σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, μεταξύ 10% έως 30% όλων των εργαζομένων της χώρας, σκοπίμως ταξινομούν υπό «λανθασμένο ή διαφορετικό εργασιακό καθεστώς» τους εργαζόμενους που απασχολούν

Οι μεταφορές μικρής απόστασης, γνωστές και ως drayage, είναι βασικός κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού όλης της χώρας, δηλαδή των λιμανιών με τις αποθήκες των εμπορευμάτων , και θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για το χαμηλό κόστος που επιδιώκουν μεγαθήρια εταιρίες λιανικής, όπως η Walmart, η Amazon.com και η Target. Ειδικά όσον αφορά την πολιτεία της Καλιφόρνια, στα δύο λιμάνια της, στο Λος Αντζελες και στο Λονγκ Μπτις, εκτιμάται ότι εισάγεται το 40% των συνολικών εμπορικών εισαγωγών στις ΗΠΑ, κυρίως από τις ασιατικές χώρες.

Η ταξινόμησή τους ως «ανεξάρτητους εργολάβους» καθιστούν ακόμη μικρότερο το κόστος του drayage και φυσικά πιο κερδοφόρο για τις μεταφορικές εταιρίες αλλά και του τομέα της λιανικής. «Οι φορτηγατζήδες δουλεύουν πολλές ώρες μεταφέροντας εμπορεύματα αξίας εκατομμυρίων κάθε ημέρα, αλλά στο τέλος παίρνουν ένα μεροκάματο κατώτερο και από το κατώτατο ημερομίσθιο» αναφέρει η ανακοίνωσή τους. Ήδη εργαζόμενοι έχουν καταφύγει στην Εργασιακή Επιτροπή της Καλιφόρνια. Μόλις την περασμένη Παρασκευή η προσφυγή στην επιτροπή 40 φορτηγατζήδων για την λανθασμένη καταχώρησή τους ως ανεξάρτητοι εργολάβοι, δικαιώθηκε, και η απόφαση επίσης τους εκδικάζει αναδρομικές αποδοχές και πρόστιμα ύψους 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Teamsters και οι φορτηγατζήδες σχεδίασαν την κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων . Στα λιμάνια της Καλιφόρνια επικρατεί εργατική ένταση καθώς πάνω από 20.000 λιμενεργάτες απασχολούνται δίχως να έχουν υπογράψει συμβάσεις και το συνδικάτο ήδη βρίσκεται δε διαπραγματεύσεις με τις αρχές των λιμένων. Στόχος ήταν ο συντονισμός φορτηγατζήδων και λιμενεργατών για μεγαλύτερη άσκηση πίεσης αλλά με΄χρι αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό αν και οι λιμενεργάτες προχώρησαν σαν κάποιου είδος κινητοποίηση ή στάση εργασίας.

Πηγη:http://www.guernicastreet.com

3 σχόλια:

  1. Eχω κανει ενα σχολιο στο σαιτ υπερβολες wordpress που εχετε δεξια στο μπλογκ σας
    σχετικα με το λαθος για μενα που κανειι ο συντακτης λεγοντας σχοδον οτι η εκκλησια
    και ο κομμουνισμος ειναι το ιδιο πραγμα.
    Δυστυχως το σχολιο δεν το εβαλε στο σαιτ του.
    Το απεκρυψε δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχολιο μου ητανε πολυ ευγενικο και αφορουσε ζητηματα καθημερινα.
    Ο ιδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3:45 , 3:47 .Bάλε κανένα ψευδώνυμο όμως.Προφανώς το κάθε μπλογκ έχει κάποιους κανόνες δημοσιεύσης.Αν έχεις βάλεις ψευδώνυμο πιθανό να μην τον έχουν δει για να το εγκρίνουν. Τέλος το σχόλιο και το παράπονο σου είναι άσχετο με την ανάρτηση για την απεργία στη Καλιφόρνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.