20 Ιουλίου 2014

Εμπρός να παλέψουμε για έναν καλό καπιταλισμό!

«Καλός» και «κακός» καπιταλισμός... 

«Ο καπιταλισμός δεν είναι σε κάθε χώρα ακριβώς ίδιος. Οι ολιγάρχες και το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Ομως για μια κυβέρνηση που θα θέλει να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και να ανασυγκροτήσει τη χώρα, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι αναγκαιότητα και υποχρέωση.
Ποιος θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που αν χρειαστεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η υπόθεσή του θα εκδικαστεί σε δέκα χρόνια; Συμφέρει για επενδύσεις η χώρα με το μεγαλύτερο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος;» («Αυγή», 18/7/2014). Να, λοιπόν, που έχουν κάνει τέχνη το δούλεμα. Καταλάβατε; Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα είναι το πρόβλημα και όχι ο καπιταλισμός γενικά. Γιατί οι Ελληνες καπιταλιστές είναι κακοί και το αστικό κράτος διεφθαρμένο, κωλυσιεργεί, δε διευκολύνει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Συμπέρασμα: Εμπρός να παλέψουμε για έναν καλό καπιταλισμό...

... και η υγιής επιχειρηματικότητα

Και για του λόγου το αληθές στα περί καλού καπιταλισμού και υγιούς επιχειρηματικότητας, να τι γράφει στο ίδιο άρθρο της η «Αυγή»: «Αρκετοί λένε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι καλοδεχούμενη αλλά οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στον κόπο να την ορίσουν. Μία κυβέρνηση με αριστερό χαρακτήρα θα πρέπει να θεωρεί υγιή κάθε επιχειρηματικότητα που επιθυμεί να λειτουργεί εντός του αυστηρού φιλεργατικού και οικολογικού θεσμικού πλαισίου που χρειάζεται να θεσπιστεί. Τέτοιου τύπου επιχειρηματικότητα θα πρέπει να διευκολύνεται ώστε να κερδοφορήσει». Ποιο θα είναι το αυστηρό φιλεργατικό θεσμικό πλαίσιο; Εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης το πολύ - πολύ να αφορά την κατάργηση του νόμου για τον κατώτατο μισθό και όλα τα άλλα θα τα λύσει ο νόμος του ισχυρού. Βλέπετε δε γίνεται «και η πίτα γερή και ο σκύλος χορτάτος»! Τέτοιος θα είναι ο καλός καπιταλισμός.
Ριζοσπάστης  via oikodomos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.