28 Ιουλίου 2014

Αυτός είναι ο Ιμπεριαλισμός, ηλίθιε!

Γράφει ο Νίκος Μόττας.

Μέχρι και την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές (26/7/2014):

- Περισσότεροι απο 1000 νεκροί (εξ αυτών τουλάχιστον 500 παιδιά και γυναίκες).
- 117.000 παλαιστίνοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
- Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καθόλου, ή έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε νερό.
- 90 σχολεία και 18 κέντρα νοσοκομ. περίθαλψης έχουν καταστραφεί.
- 2.655 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
- “Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένα ασφαλές μέρος για άμαχο πληθυσμό στη Γάζα” - δηλώσεις εκπροσώπου του Γραφείου Ανθρωπιστικών Ζητημάτων του ΟΗΕ.


1. Στη Λωρίδα της Γάζας συντελούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση εγκλήματα πολέμου.Πρόκειται για μια απάνθρωπη θηριωδία που συγκρίνεται με την αντίστοιχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων το 2008-2009. Να θυμήσουμε πως η διάρκειας 3 εβδομάδων τότε επίθεση του Ισραήλ (Επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι») είχε αφήσει πίσω τις περί τους 1500 νεκρούς, 900 εκ των οποίων ήταν άμαχος πληθυσμός. Ο παλαιστινιακός λαός πληρώνει για μια ακόμη φορά τεράστιο φόρο αίματος έχοντας απέναντι του μια πλήρως εξοπλισμένη, πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή η οποία μετατρέπει τη Λωρίδα της Γάζας σε νεκροταφείο αμάχων.Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από «ανθρώπινες ασπίδες», επιχειρώντας να ρίξει το φταίξιμο στους... ίδιους τους παλαιστίνιους για τις τεράστιες απώλειες αμάχων. Είναι όμως ακριβώς η ισραηλινή κυβέρνηση που κρύβεται πίσω απ' τη Χαμάς, δικαιολογώντας την σφαγή στη Γάζα ως «απάντηση» στις προκλήσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης.


Η πραγματικότητα μιλάει απο μόνη της: η ισραηλινή επιθετικότητα αφήνει πίσω της περισσότερους απο 1000 νεκρούς μακελεύοντας ολόκληρες οικογένειες και βομβαρδίζοντας ακόμη και νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ μετρά 2 απώλειες πολιτών από ρίψη ρουκετών.


Η δολοφονική δράση, λοιπόν, της ισραηλινής κυβέρνησης πέραν του προφανούς θηριώδους-απάνθρωπου χαρακτήρα της, έρχεται σε αντίθεση με διατάξεις του ίδιου του Διεθνούς Δικαίου. Σύμφωνα με το άρθρο 52, του 1ου συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης (1949) «[...] οι στρατιωτικοί στόχοι πρέπει να περιορίζονται σε ότι από την φύση, θέση, σκοπό ή χρήση έχουν αποτελεσματική συμβολή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις...».


Για την κυβέρνηση του Ισραήλ όμως, που στο πρόσωπο κάθε παλαιστινίου, οποιασδήποτε ηλικίας, βλέπει έναν εν δυνάμει «τρομοκράτη», το διεθνές δίκαιο αποτελεί ψιλά γράμματα.


2. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το Παλαιστινιακό ζήτημα ως ζήτημα κατοχής και καταπίεσης ενός ολόκληρου λαού. Να θυμήσουμε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 (όταν τα κατέλαβε κατά τον πόλεμο των έξι ημερών) ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ισραηλινών εποίκων και διατηρείται το «Τείχος» της ντροπής στη Δυτική Όχθη. Την ίδια ακριβώς στιγμή παραμένει άλυτο το θέμα των παλαιστινίων προσφύγων οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικά εγκλωβισμένοι σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι προηγούμενες συμφωνίες που είχαν διαφημιστεί από ιμπεριαλιστικά κέντρα ως«επιτυχίες» της διπλωματίας των ΗΠΑ (Όσλο 1993, Καμπ Ντέϊβιντ 2000, «Οδικός Χάρτης», Σύνοδος Ανάπολις 2007 κλπ.) δεν έδιναν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

              


3. Η ουσία του προβλήματος, το εμπόδιο δηλαδή για την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, βρίσκεται στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μένονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ανταγωνισμοί κύριων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) αλλά και περιφερειακών (Τουρκία, Αίγυπτος κλπ.) ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την κερδοφόρα αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και σύναψη συμφωνιών που θα μεγαλοποιούν τα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων. Αξίζει να θυμήσουμε ότι εκπρόσωπος του λεγόμενου «Κουαρτέτου» (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) για την προώθηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης έχει αναλάβει από το 2002 ένας εξέχων πολιτικός εκπρόσωπος της βρετανικής αστικής τάξης, ο τέως πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Το γραφείο του Μπλερ, σε συνεργασία με ομάδα διεθνών συμβούλων, έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο την εκπόνηση μελέτης με την ονομασία «Οικονομική πρωτοβουλία για την Παλαιστίνη»(Iniative for the Palestinian Economy). Πρόκειται για προτάσεις που ταυτίζονται με το σχέδιο ανάπτυξης της παλαιστινιακής οικονομίας ύψους 4 δισ. δολαρίων που πρότεινε στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζων Κέρι.


Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Την κατασκευή 40.000 διαμερισμάτων. 2. Την εξαγωγή εμπορευμάτων της Λωρίδας της Γάζας προς Ισραήλ και Δυτική Όχθη. 3. Προώθηση τουριστικών πακέτων αράβων και ξένων τουριστών στην Παλαιστίνη. 4. Δημιουργία εργοστασίου τσιμέντου. 5. Ανάπτυξη του κερδοφόρου τομέα φυσικού αερίου της Γάζας.


Πρόκειται για «μπιζνες». στις οποίες ενδιαφέρονται να αναμειχθούν αμερικανικά, ευρωπαϊκά,ισραηλινά και ρωσικά μονοπώλια καθώς και τμήματα των αστικών τάξεων γειτονικών αραβικών χωρών. Να ένα μικρό παράδειγμα του πλέγματος των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή: Ο μονοπωλιακός όμιλος, παλαιστινιακών συμφερόντων, «Consolidated Contractors Company» (εδρεύει στην Αθήνα), έχει αγοράσει το κοίτασμα του φυσικού αερίου στη θάλασσα της Γάζας μαζί με την «British Gas». Το σχετικό συμβόλαιο δίνει στην «Consolidated Contractors Company» το ποσοστό 30% των κερδών, ενώ στην «British Gas» δίνει 60% και στην Παλαιστινιακή Αρχή 10%. Το συμβόλαιο υπογράφτηκε το 1999, διαρκεί 25 χρόνια και δε φαίνεται να έχει ακυρωθεί. Για το παραπάνω σχέδιο, εκφράστηκαν κριτικές από τμήματα της αστικής τάξης της Παλαιστίνης και εμμέσως από την ΠΑ που διαθέτει δεσμούς και συμμαχικές σχέσεις με τις μοναρχίες του Κόλπου(«Ριζοσπάστης», 31 Γενάρη 2014).


Η συνεχιζόμενη κατοχή, επομένως, παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, δε μπορεί να αναλύεται ξεχωριστά από την οικονομική πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή και χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι εξελίξεις της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» των προηγούμενων ετών, με την ανατροπή καθεστώτων σε μια σειρά χώρες της Μέσης Ανατολής και την πρόσφατη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας.


Σημ: Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή είχε δώσει ο «Ριζοσπάστης» με το ειδικό ένθετο για το σχέδιο «Μεγάλη Μέση Ανατολή»(7/10/2012).


4. Η βαρβαρότητα της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστινίους της Γάζας εξυπηρετεί δύο επιπρόσθετους σκοπούς: Πρώτον, να σταθεροποιήσει μέσω της συσπείρωσης τους συσχετισμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου (αποτελείται από το κυβερνών κόμμα «Λικούντ», το ακροδεξιό «Γισραέλ Μπεϊτέϊνου» του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, το φιλελεύθερο«Γές Ατίντ», το εθνικιστικό «Εβραϊκό Σπίτι» και το κεντρώο «Χατνουά» της Τζίπι Λίβνι). Πρόκειται για μια συμμαχία αστικών κομμάτων που εκφράζουν ισχυρότατα συμφέροντα της ισραηλινής αστικής τάξης η οποία επιθυμεί να συνεχιστούν και να επεκταθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε τομείς της ισραηλινής οικονομίας. Δεύτερον, η σφαγή στη Γάζα (η οποία παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «αυτοάμυνα» απέναντι στη Χαμάς) επιχειρεί και ως ένα σημαντικό σημείο το πετυχαίνει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, τα λαϊκά-εργατικά στρώματα της χώρας από τα κοινωνικά προβλήματα της αντιλαϊκής πολιτικής Νετανιάχου.


Ετήσια έκθεση (Central Buraeu of Statistics) που δημοσιεύθηκε το 2013 έδειξε ότι περισσότεροι από 1.7 εκατομμύρια ισραηλινοί ζουνε κάτω απ' το όριο της φτώχειας, ποσοστό που αυξάνεται κατακόρυφα σε περιοχές αραβόφωνων ισραηλινών. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το ποσοστό των οικογενειών που ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας παρουσίασε αύξηση 7% σε σχέση με πριν μια δεκαετία. Αυτά τα στοιχεία προστίθενται στην πιο πρόσφατη έρευνα (2014) του ΟΑΣΕ σύμφωνα με την οποία το ποσοστό φτώχειας στο Ισραήλ αγγίζει το 20,9%, είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου των χωρών του ΟΑΣΕ (11,3%). Ταυτόχρονα, η ανεργία στη χώρα μεταξύ των ετών 2007-2013 παρουσίασε αύξηση κατά 8% («Jerusalem Post», 18/3/2014).

             
                                     
       
5. Η σφαγή στη Γάζα αναδεικνύει τη μέγιστη υποκρισία ΗΠΑ-ΕΕ, η προσπάθεια των οποίων να εξισώσουν θύμα και θύτη αποτελεί συμβολή στο έγκλημα που συντελείται.Οι προσχηματικές δηλώσεις περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αποτελούν ουσιαστικά το πράσινο φως για ένα ακόμη μακελειό ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί «ίσων αποστάσεων» συνοδεύεται από αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ποικιλόμορφες πολιτικο-οικονομικές συνεργασίες. Η ΕΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον βαθιά αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, ως ένωση προώθησης μονοπωλιακών συμφερόντων. Είναι αυτή, η ίδια ΕΕ-συνένοχος σε εγκληματικούς πολέμους, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σκορπά ψευδεπίγραφες αυταπάτες πως δήθεν μπορεί να «μετασχηματίστεί», να «αλλάξει».


Είναι, λοιπόν, αισχρό ψέμα ότι η ΕΕ έχει «σοβαρό έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής» (βλ. Ρ. Δούρου, «Έθνος», 20/2/2014), όπως ισχυρίζονται κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΕ έχει εξωτερική πολιτική: είναι η πολιτική που ταυτίζει το βιαστή με το θύμα του, που προωθεί απαράδεκτα ψηφίσματα περί ίσων αποστάσεων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που πρωτοστατεί μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή.


Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αντικατοπτρίζεται στα διαμελισμένα και απανθρακωμένα πτώματα των παιδιών της Γάζας. Η μυρωδιά του θανάτου και της καμμένης σάρκας που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στους δρόμους της Γάζας – αυτός ειναι ο Ιμπεριαλισμός.

15 σχόλια:

 1. Αν υπάρχουν σήμερα διδάκτορες που μας
  αποκαλούν στα ίσα «ηλίθιους», είναι ηλίου
  φαεινότερο που οδηγούμαστε.

  Εκτός αν το κάνει αυτοβούλως ο θεματογράφος.
  Δεν είναι σαφές.

  Anyway, όπως θα έλεγαν οι ιμπεριαλιστές
  αγγλοαμερικάνοι, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερή
  που επέλεξε να ακολουθήσει την ιατρική.

  Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα αν έπρεπε να
  ακούσω τη διάλεξη ενός τέτοιου διδάκτορα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τίποτα επί της ουσίας σε αυτά που λέει έχεις να πεις ή παρεξηγήθηκες τόσο πολύ από τον τίτλο και χάρηκες που πήγες ιατρική;

   Διαγραφή
  2. για πες μας ρε κοπελια που αισθανεσαι και τυχερη που δεν ξερεις πως θα αντιδρουσες αν ακουγες διδακτορα να σε λεει ηλιθια,
   πως αισθανεσαι που ως γιατρος λογο κοστους πεθαινουν απο καρκινο ανθρωποι γιατι το ταμειο δεν δικαιολογει τα φαρμακα;;;;
   πως αισθανεσαι ως γιατρος που πεθαινει κοσμος μεσα σε ατελειωτους πονους γιατι τα φαρμακα δεν φτανουν για ολους και δεν τα δινουν σε "τελειωμενη" υποθεση για να τα δωσουν σε καποιον που μπορει να σωθει;
   πως αισθανεσαι που βλεπεις γεροντες να πεινανε για να παρουν τα γενοσημα (ουτε καν τα κανονικα φαρμακα)
   πως αισθανεσαι που ξαναζει η φυματιωση ελεω της καταστασης των σπιτιων, χωρις θερμανση υγρασια κτλ;
   πως αισθανεσαι που πεθαινουν φοιτητες απο το μαγκαλι;
   πως αισθανεσαι που βλεπεις ασθενοφορο ανατιναγμενο με τους συναδελφους σου κομματια (κυριολεκτικα) και στα νοσοκομεια στην γαζα τους συναδελφους σου να κανουν επεμβασεις στα διαλειματα των βομβαρδισμων;;;;
   και αφου μας πεις πως αισθανεσαι, να μας πεις ποιον θεωρεις υπευθυνο, τι κανεις για να τον σταματησεις και πως χαρακτηριζεις αυτους που τον στηριζουν.
   γιατι εγω θεωρω τον χαρακτηρισμο ηλιθιο πολυ ελαφρυ για καποιον που υποστηριζει ολα αυτα!

   Διαγραφή
  3. Εγώ διαβάζοντας "διδάκτορας" προς στιγμήν κατάλαβα "δικτάτορας" και σκέφτηκα τα ΜΜΕ των ιμπεριαλιστών που καταφέρνουν (δυστυχώς, συχνά) να μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε ως ηλίθιοι, τόσο μάλιστα που να φτάνουμε να παρεξηγούμαστε όταν κάποιος μας επισημαίνει ότι αν δεν θελήσουμε να ψάξουμε και να σκεφτούμε τα πράγματα όχι όπως μας τα παρουσιάζουν αλλά όπως πραγματικά είναι, πιστεύουμε ότι είναι προσβλητικός ως αλαζονικός διδάκτωρ αυτός και όχι καλοπροαίρετοι μα ηλίθιοι εμείς. Τέλος πάντων, και εδώ όπως και στην περίπτωση του γιατρού η "θεραπεία" προτείνεται και σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλεται.

   οχ/μαλ

   Διαγραφή
  4. Modesto γράφεις πολύ παρορμητικά.
   Δείχνεις την εντύπωση ότι λειτουργείς
   περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική.
   Εξηγώ τι εννοώ.

   Αρχικά δεν είμαι ακόμα γιατρός, είμαι φοιτήτρια.
   Έπειτα συγχέεις τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας
   με την ελληνική πραγματικότητα.
   Είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις.

   Από τη μία οι ισραηλινοί θεωρούν ότι η περιοχή
   τους ανήκει από τις εποχές του Αβραάμ και του Μωυσή.
   Από την άλλη η Χαμάς ακολουθεί μια τυφλή λογική,
   σκοτώνουμε όποιον δεν είναι με μας, άσχετα θρησκεύματος
   ή εθνικότητας.

   Ποιος ευθύνεται για την αλλοπρόσαλλη κατάσταση;
   Μα φυσικά οι ίδιοι που διατηρούν την Κύπρο διχοτομημένη
   40 χρόνια, οι ίδιοι που με άνεση και χωρίς χρονοτριβή έκαναν
   επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

   Αυτοί έχουν άλλη λογική.
   Χτυπάμε όποιον θέλουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε.

   Ας έρθουμε και στην ελληνική πραγματικότητα.
   Όλα αυτά που γράφεις για τα σύστηματα υγείας και
   ασφάλισης, για τους νεκρούς φοιτητές, φυσικά με
   εξοργίζουν όπως όλους.
   Δεν ζω στον πλανήτη Άρη

   Ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά;
   Ποιος άλλος από τους πολιτικούς που μας έφεραν
   τρόικα και μνημόνια;

   Τους πολιτικούς όμως δεν τους φύτεψαν στις
   εκάστοτε κυβερνήσεις.
   Εμείς τους ψηφίσαμε, άρα είμαστε συνυπεύθυνοι.

   Μην τα βάζεις λοιπόν μαζί μου που δεν πρόλαβα
   να ψηφίσω στην προ μνημονίων εποχή.
   Αν όλοι ψήφιζαν όπως εγώ, κόμματα εκτός διαπλοκής,
   σήμερα δεν θα είχαμε τρόικες και μνημόνια.

   Σκέψου και προβληματίσου.


   Διαγραφή
  5. δεν γραφω καθολου παρορμητικα...
   εχεις καποια δομικα ζητηματα και θα προσπαθησω να σου τα απαντησω οπως τα βαζεις στις παραγραφους σου.

   καθολου διαφορετικες καταστασεις. επειδη στην μια περιπτωση εχουμε επεμβαση με τα οπλα ενος κοματιου του κεφαλαιου απεναντι σε ενα αλλο, με θυμα τον λαο, δεν σημαινει οτι ειναι διαφορετικα. αλλωστε το να υπαρξει και εδω ενοπλη διαμαχη δεν ειναι τοσο μακρια οσο μπορει να το φανταζεσαι απο τα αμφιθεατρα της ιατρικης. υπευθυνος για την κατασταση στην γαζα οπως και στην ελλαδα ειναι ο καπιταλισμος

   απο την μια ο ισραηλινος ιμπεριααλισμος, ο οποιος καταπιεζει τους αραβες ισραηλινους (υπαρχουν και τετοιοι, ναι) και τον λαο και απο την αλλη υπαρχει η χαμας που ειναι "παιδι" των ισραηλινων που την ενισχυαν απο το 80 απεναντι στον αραφατ και την φαταχ. κατι αντιστοιχο με τον λαντεν και τους αμερικανους στο αφγανισταν. και δεν ειναι καθολου ετσι οπως τα λες οτι σκοτωνουν οτι "υπαρχει". αλλωστε εχει πλεον αποκαλυφθει οτι τους 3 ισραηλινους δεν τους σκοτωσε καν η χαμας και οι ρουκετες που ριχνουν στα τυφλα το μονο που κανουν ειναι εκπαιδευση στα αντιεροπορικα των ισραηλινων. κατι σαν τις μολοτοφ του αναρχικων σε ντουβαρια που προκαλουν επεμβαση των μπατσων.

   ακριβως λοιπον ευθυνονται οι ιδιοι και αυτοι οι ιδιοι ειναι οι καπιταλιστες και το συστημα τους, οι οποιοι εξωθουν στον πολεμο, οταν η ειρηνη τους δεν μπορει να τους μοιρασει την λεια οπως θελουν.

   δεν δινουν λογαριασμο γιατι δε νυπαρχει εργατικο κινημο στο μποι που θα θελαμε για να τους κοψει. αυτο που ξερω ειναι παντως πως το 99 στην γιουγκοσλαβια δεν προχωρησε η χερσαια επιθεση γιατι στο μονο "φιλικο" κρατος που θα μπορουσαν να χρησιμοποιησουν υπηρχαν καποιοι 24/24 και 7/7 που σταματαγαν τρενα, τους εστελναν στην λαχαναγορα, παιζαν ξυλο στον δρομο με νατοικους και σε οποια παραλια προσπαθουσαν να κανουν αποβαση εβλεπαν κοκκινες σημαιες με σφυροδρεπανα.

   απο οργη καλα παμε...

   και εδω φτανουμε στα δυσκολαααα....
   οι πολιτικοι δεν ειναι πολιτικοι χωρις ταξικο προσημο. ειναι πολιτικοι που υπηρετουν τους καπιταλιστες. οι καπιταλιστες δεν σχεδιαζουν χθες για σημερα. σχεδιαζουν το 90 για το 2010. αυτο που εσυ λες μνημονιο, δεν ειναι τιποτα αλλο απο την συνθηκη του μααστριχτ. δεν υπαρχει τιποτα στις δανειακες συμβασεις και στα μνημονια που να μην περιγραφετε εκει και στις λευκες "βιβλους" για υγεια/παιδεια/εργασια του ντελορ. (σοσσιαλιστης ετσι;) το να λες τροικα, πολιτικοι δεν μου λεει κατι. τι ειναι αυτοι; ειναι σαν να μου λες ηρθε ο γιωργος....χαρηκα! τι ειναι αυτος; ποιος τον εφερε; με τι σκοπους;
   ολα αυτα που περιγραφεις δεν ειναι δομικα στοιχεια του προβληματος, ειναι εργαλεια του συστηματος για να διογκωσει το προβλημα που εχεις. και το προβλημα ειναι οτι υπαρχει καπιταλιστικη δομικη κριση και πρεπει να υπαρξει καταστροφη κεφαλαιου για να μπορεσει να ξαναπαρει μπροστα το συστημα τους. στην δικια τους γλωσσα, των καπιταλιστων, κεφαλαιο ειναι και τα εργοστασια και οι μηχανες, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ!

   Διαγραφή
  6. εγω δεν ειμαι συνυπευθυνος! δεν τους εχω ψηφισει ποτε μου ουτε σε καμια πτυχη της ζωης μου απο τα 14 και μετα που αρχισα να "κοβω" δεν εγινα γραναζι της μηχανης τους. ο πρωτος πλυθηντικος δεν δικαιολογειται.

   ενα αλλο βασικο δομικο προβλημα ειναι οτι η λυση δεν προκειται ποτε να ερθει ψηφιζοντας. οι εκλογες ειναι καθε 4 χρονια ή οποτε το συστημα κρινει οτι μπορει να χειραγωγισει καλυτερα τον κοσμο για να διαιωνιστει. επομενος καλη η ψηφος, αλλα θελει και κανα λιωσιμο παπουτσιου στον δρομο (sic). καταλαβαινεις φανταζομαι τι εννοω, μην το κανω 50αρακια.
   το κομματα εκτος διαπλοκης σηκωνει πολυ μα παρα πολυ κουβεντα και για να μην μιλαω στον βροντο καλο θα ηταν να ελεγες ποιο κομμα εκτος διαπλοκης ψηφιζεις γιατι αυτη η κουβεντα εχει πολλα απο πισω της.

   Διαγραφή
  7. Ακούω μερικές φορές ότι οι μόνοι εκτός διαπλοκής είναι οι φιλελεύθεροι (Μάνος κλπ), ότι είναι οι μόνοι με ιδέες, που τα λένε όπως είναι αλλά δεν τους ψηφίζουν γιατί πάνε κόντρα στο κατεστημένο και μόνο με αυτούς θα γίνει δουλειά κλπ αλλά εμένα κάτι δε μου κολλάει.

   Διαγραφή
  8. πρεπει απλα να κανεις πλακα ετσι;

   Διαγραφή
  9. Όχι, απλώς λέω κάτι που έχω ακούσει

   Διαγραφή
  10. ο μονος που θα μπορουσε να ισχυριστει κατι τετοιο ειναι μονο ο μανος και αυτο σε δημοσια κουβεντα που το κανουν ολοι.
   η φιλη μας απο πανω αλλου το παει

   Διαγραφή
 2. Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερή που διάλεξες την ιατρική και θα βγάλεις κανα φράγκο θες να πεις. Όχι ότι διάλεξες ιατρική για να βοηθήσεις τον κοσμάκι όπως ας πούμε αυτόν που ψοφάει στη χώρα μας επειδή επιτέλους μπήκε φραγμός στην σπατάλη (βλ. Άδωνης) ή για να βοηθήσεις τίποτα παιδιά όπως αυτά τα μούλικα στην Παλαιστίνη (χάρηκες με το βιντεάκι των φασιστών πες την αλήθεια ε?). Μαλακίες θα λέμε τώρα? Σου εύχομαι ολόψυχα καλά κέρδη και μακριά από τέτοιους διδάκτορες. Μπορεί να κολλήσεις τίποτα και δε λέει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το προβλημα ειναι αν ειναι ο Μοττας διδακτορας;
  Σε κατι απο αυτα που λεει επι της ουσιας διαφωνεις Σουλιτσα;

  Και επισης αντιφασκεις
  απο τη μια προσβαλεσαι που ο Μοττας μας, σας, τους αποκαλει ηλιθιους(αληθεια σε ποιο σημειο του αρθρου το αντεληφθης αυτο θα ηθελα να ξερω)

  Και απο την αλλη λες

  "Τους πολιτικούς όμως δεν τους φύτεψαν στις
  εκάστοτε κυβερνήσεις.
  Εμείς τους ψηφίσαμε, άρα είμαστε συνυπεύθυνοι."

  Δηλαδη κατηγορεις αμεσα τους υπολοιπους οπως κατηγορεις τον Μοττα οτι το κανει, που δεν το κανει.

  Στα υπολοιπα δεν χρειαζεται να επαναλαβω τα οσα σου ειπε ο μοντεστο που με εκφραζουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τωρα αν για το ηλιθιε αναφερεσε τον τιτλο του αρθρου να σε παραπεμψω να δεις οτι ειναι παραφραση μιας εκφρασης που εχει διατυπωθει με διαφορους τροπους
  http://sarantakos.wordpress.com/2011/09/15/mpogiopoulos/

  Τωρα αν εσεις εκει στην ιατρικη ειστε τοσο ευθικτοι που τα λογοπαιγνια δεν τα σηκωνετε... τι να σου πω, ολες οι υπολοιπες επιστημες σηκωνουν τα χερια ψηλα

  Παντως το αρθρο μονο για ηλιθιο δεν περνα τον αναγνωστη, αντιθετα ειναι γραμμενο ω σαν να απευθυνεται σε σκεπτομενα ατομα και οχι σε ζωα. Αυτα απο μενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. https://www.youtube.com/watch?v=wr9dMNbYmb4

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.