6 Ιουλίου 2014

40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»: Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων

Στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, θα γίνουν οι εκδηλώσεις κορύφωσης 
του Φεστιβάλ στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη

Της Βαγγελιώς Κυριαζίδου*

Με τις πετυχημένες φεστιβαλικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν αυτόν το μήνα σε όλη τη χώρα, με ένα μεγάλο άνοιγμα της παρέμβασης της ΚΝΕ σε χώρους που ζει, δουλεύει, μορφώνεται και διασκεδάζει η νεολαία, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Ήταν 14 Αυγούστου του 1975, ένα χρόνο μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όταν ανακοινώθηκε η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Από τότε το Φεστιβάλ «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας την Ιστορία της ΚΝΕ, ανοίγοντας δρόμους για να πάει η φωνή του ΚΚΕ πιο πλατιά, με μαζικούς όρους, στους μαθητές, στους φοιτητές, στους νέους εργάτες και την αυριανή τους βάρδια, στις γυναίκες, στις μικρότερες ηλικίες. Με κάθε καιρό, στις καμπές και τις στροφές της ταξικής πάλης, σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ.

Γι' αυτό και για την ΚΝΕ αυτά τα 40 χρόνια Φεστιβάλ δεν αποτελούν απλά μια επέτειο ή αναπόληση, μια μουσειακή αναβίωση, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία για να προβάλουμε τα στοιχεία αυτά που καταξίωσαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στα μάτια, στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί η δυναμική, το κύρος, η αξία του Φεστιβάλ που ως σήμερα διατηρεί, δεν μπορεί παρά να προκύπτουν απ' τον ίδιο το χαρακτήρα του, ως Φεστιβάλ της ΚΝΕ, της Νεολαίας του ΚΚΕ.


Γι' αυτό και είναι κατοχυρωμένος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός με βαθιές ρίζες και γερά κλαδιά, που απλώνονται προς το μέλλον. Γιατί προβάλλει ό,τι πιο νέο, πιο πρωτοπόρο και ωραίο έχει να δώσει η ανθρωπότητα, που δεν είναι άλλο από το αναγκαίο της εποχής μας, την ανατροπή της παλιάς κοινωνίας και την πάλη για τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και των σύγχρονων δικαιωμάτων, το σοσιαλισμό. Με σταθερή πυξίδα, για να φτιάξουμε τον κόσμο «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», βαδίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και μαζί τους το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ έχει μια μακρά επιτυχημένη πορεία, ενώ παράλληλα διαρκώς ανανεώνεται, εμπλουτίζεται, βελτιώνεται, κρατώντας όμως αναλλοίωτα όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό. Χτίζεται με μοναδικά «υλικά», απ' την «αρχή» ως το «τέλος» του - απ' το σχεδιασμό, την προπαγάνδιση, τη διακίνηση του κουπονιού ενίσχυσης, τη λειτουργία του - με την εθελοντική προσφορά, το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, την έμπνευση, την οργανωμένη δουλειά και την προσφορά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Προβάλλει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Είναι η ζωή έτσι όπως την ονειρευόμαστε και για την οποία παλεύουμε, έχει το χρώμα της αλήθειας, της νιότης και του δίκιου. Το κόκκινο. Εχει την υπογραφή του Κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Αυτή είναι η συνταγή που πετυχαίνει με μαχητικότητα και με αγωνιστικό πείσμα να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες, όλα τα εμπόδια. Μόνο έτσι καταφέρνεις και μετατρέπεις εγκαταλειμμένους στην τύχη τους χώρους, μέχρι και σκουπιδότοπους, όχι μονάχα σε χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ, αλλά να τους αλλάζεις ολοκληρωτικά. Μόνο έτσι συνδυάζονται οι πιο ριζοσπαστικές - πρωτοπόρες ιδέες και πολιτικές θέσεις, τα μεγαλύτερα ιδανικά και αξίες με τη στρατευμένη, την προοδευτική τέχνη, σμίγουν μεγάλοι δημιουργοί, πρωτοπόροι καλλιτέχνες της εποχής τους με τους νέους και νεότερους δημιουργούς, συναντιούνται όλα τα είδη κι οι μορφές της Τέχνης.

Βάζουμε τον πήχη ψηλά

Φέτος, που συμπληρώνονται τα 40 χρόνια απ' όταν πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», είμαστε πιο ώριμοι και σίγουροι γι' αυτό. Ολο το πλούσιο αυτό φορτίο δίνει έμπνευση, κουράγιο και δύναμη σ' όσους δε σκύβουν, σ' όσους αναμετρώνται με τον καιρό να 'ναι κόντρα, σ' όσους παλεύουν ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Φέτος, λοιπόν, βάζουμε τον πήχη ψηλά, ώστε το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να σηματοδοτήσει ένα ακόμα βήμα μπροστά, ώστε όλο το πρόγραμμά του και η ίδια η προετοιμασία του να είναι η αρχή για να περάσει το Φεστιβάλ σε μια ανώτερη ποιότητα, μέσα από μορφές επικοινωνίας, συμμετοχής και συσπείρωσης νέων, με πολύμορφη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα που να δένονται και πιο εύστοχα με το πολιτικό περιεχόμενο. Για να δυναμώσει το μορφωτικό - πολιτιστικό ρεύμα ακόμα πιο αποφασιστικά στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, στους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων.

Όλη η φεστιβαλική δραστηριότητα, που αγκαλιάζει απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα, θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη με τις κεντρικές εκδηλώσεις του στις πρωτεύουσες των νομών και βέβαια στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη.

Εκεί που έχοντας ως μέσο τα τραγούδια, τις μουσικές και τις εικόνες, θα θίξουμε θέματα από την επικαιρότητα, όπως το αφιέρωμα για τους μετανάστες, θα αναδείξουμε το έργο μεγάλων δημιουργών και καλλιτεχνών, όπως το αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι και την εκδήλωση για τον Γιώργη Βαρλάμο, θα αναδείξουμε με μια μεγάλη συναυλία τη 40χρονη διαδρομή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Φιλοδοξούμε μάλιστα μετά από πολλά χρόνια, τις μέρες που θα προηγηθούν του Φεστιβάλ, στις αρχές Σεπτέμβρη, να φιλοξενήσουμε σε ξεχωριστές εκδηλώσεις το θέατρο, τον κινηματογράφο, όπως και νέους δημιουργούς της μουσικής σκηνής. Μαζί βέβαια με το αθλητικό camp, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται με επιτυχία πριν την κορύφωση του Φεστιβάλ.

Φιλοδοξούμε, επίσης, με εκθέσεις, ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ, διαγωνισμό φωτογραφίας και αφίσας, ηχογράφηση με νέες ενορχηστρώσεις τραγουδιών που συνδέθηκαν με το Φεστιβάλ σε όλη του την πορεία και, ακόμα, με την παρουσίαση των έργων που συμμετείχαν στο κάλεσμα για νέα δημιουργία με θέμα την κρίση, να αναδείξουμε ότι το Φεστιβάλ έχει όχι μόνο ένα πλούσιο παρελθόν, αλλά, πολύ περισσότερο, και παρόν και μέλλον που θα συμβάλουμε όλοι για να δημιουργήσουμε.

Συνεχίζουμε...

Τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ θα τα γιορτάσουμε όπως τους «πρέπει». Δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις, πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειές μας για να συζητήσουμε με χιλιάδες νέους, για να είναι περισσότεροι όσοι θα επισκεφθούν, θα βοηθήσουν, θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ. Για να είναι οι εκδηλώσεις του ομορφότερες, αρτιότερες, πλουσιότερες, να αντανακλούν όλη τη ζωντάνια και τις παρακαταθήκες των 39 προηγούμενων Φεστιβάλ μας!

Τιμάμε και γιορτάζουμε τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, δίνοντας τη μάχη για να δημιουργήσουμε και να δυναμώσουμε δεσμούς με τους νέους εργάτες, ανέργους, σπουδαστές και μαθητές, για να φτάσει σε ακόμα περισσότερους νέους η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ωστε να είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης μαζί με το Κόμμα μας, για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων!

* Η Βαγγελιώ Κυριαζίδου είναι μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.