19 Ιουνίου 2013

Η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή με συλλήψεις διαδηλωτών


Σε δεκάδες συλλήψεις και εφόδους σε σπίτια ανθρώπων που κατηγορούνται για την υποκίνηση των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Αγκυρα και το Εσκίσεχιρ, σε ένα νέο γύρο τρομοκρατίας του λαού. Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις μετά την άγρια κρατική καταστολή, συνεχίζονται καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, σε διάφορα σημεία της χώρας στέκονται όρθιοι στις πλατείες, πραγματοποιώντας σιωπηλή διαμαρτυρία, ακολουθώντας το παράδειγμα ενός διαδηλωτή στην Ταξίμ, του Ερντέμ Γκιουντούζ. Εναντίον όσων τον ακολούθησαν κινήθηκε η αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιώντας συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση συνεχίστηκε και χτες.

Η Ενωση Τούρκων Ιατρών έδωσε χτες στη δημοσιότητα τον τελευταίο απολογισμό της κρατικής καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές, από τις 31 Μάη μέχρι και τις 17 Ιούνη, αναφέροντας ότι οι τραυματίες είναι 7.822, εκ των οποίων οι 59 σοβαρά, με έξι να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Εκατό άνθρωποι έχουν τραύματα στο κεφάλι και 11 έχουν χάσει τα μάτια τους, ενώ τρεις διαδηλωτές έχουν επισήμως χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα δε με την ιατροδικαστική έκθεση, επιβεβαιώθηκε ότι ο Ετχέμ Σαρισουλούκ πυροβολήθηκε στο κεφάλι, από απόσταση 4,8 μέτρων, όπως είχε αποτυπωθεί και σε οπτικό υλικό που έδειχνε τον αστυνομικό να τον πυροβολεί.


Το ΚΚ Τουρκίας σε χτεσινή ανακοίνωσή του σχετικά με τις κινητοποιήσεις τονίζει ότι νικητής βγήκε ο λαός και σημειώνει ιδιαίτερα τη σημασία της αντίσταση που ξεκίνησε στις 31 Μάη, με αφορμή το Πάρκο Γκεζί. Ωστόσο, τονίζει ότι προϋπόθεση για να κερδίσει ο τουρκικός λαός το μέλλον του είναι να οργανωθεί. Αναφέρει ότι το ΤΚΡ βοήθησε και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και βγήκε από αυτές με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη και απευθύνει κάλεσμα στο λαό να συσπειρωθεί στις γραμμές του κόμματος.

Χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε εκ νέου την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος πολιτών σε διαδηλώσεις με αφορμή την προσφυγή Κούρδων διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν το 2005.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έκανε λόγο για μία συνωμοσία η οποία είχε εξυφανθεί εναντίον της κυβέρνησης του και απετράπη με τις συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του. Υποστήριξε δε, ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας πέρασαν το τεστ της δημοκρατίας και υποσχέθηκε ενίσχυσή της και αύξηση της δυνατότητας επέμβασής τους. Το ΑΚΡ από την Παρασκευή σχεδιάζει νέες συγκεντρώσεις.

Να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις απαίτησε και ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, με επιχείρημα την αναστολή που προκαλούν στους ξένους επενδυτές και την καταστροφή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

«Ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Στο περιθώριο των όσων λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία, ο Ρ. Ερντογάν συναντήθηκε χτες με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, και τον πρωθυπουργό της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, όπως έγινε γνωστό, με θέμα την κατάσταση στη Συρία και την οργάνωση της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Γάζα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.