19 Ιουνίου 2013

Βραζιλία: Νέες διαδηλώσεις - Στρατιωτική αστυνομία επιστρατεύει η κυβέρνηση


Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν ήταν παρά η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης να ξεχειλίσει για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την αστική τάξη, ενόψει κορυφαίων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (Μουντιάλ, Ολυμπιακοί Αγώνες).

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν και την Τρίτη τους δρόμους του Σάο Πάολο, από όπου δεν έλειψαν ούτε και αυτή τη φορά οι συγκρούσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να κάμψουν τους διαδηλωτές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων, αλλά και γκλομπς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών και τις συλλήψεις περίπου 50 εξ αυτών. Δεν έλειψαν οι προβοκάτσιες και επεισόδια όπως φωτιές και λεηλασίες σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης από κουκουλοφόρους, ενώ ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών επιχείρησε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βραζιλιάνικης εφημερίδας «O globo», να εισβάλει στο δημαρχείο του Σάο Πάολο.
Σύμφωνα με βραζιλιάνικα και διεθνή ΜΜΕ, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, διαδήλωσαν σε πόλεις της Βραζιλίας πάνω από 250.000 διαδηλωτές. Πρόκειται για τις πιο μαζικές διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες στη Βραζιλία, που αν και έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων του Ι. Λούλα και τώρα της Ντ. Ρουσέφ του Κόμματος Εργατών, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.


Με ανακοίνωσή του το Βραζιλιάνικο ΚΚ δηλώνει ότι στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά, να μην είναι μόνο έκφραση αγανάκτησης, αλλά να αναζητήσει τις αιτίες των προβλημάτων και τελικά να συγκρουστεί με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ως τη σοσιαλιστική εξουσία.

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη έως τουλάχιστον τις αρχές Ιούλη, παρά την απόφαση των αρμόδιων αρχών σε 11 πόλεις (μεταξύ των οποίων το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε, το Μανάους, το Νατάλ και η Βικτόρια) να μειώσουν (!) τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που ανέβηκαν κατά περίπου 10% την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Μπροστά σε όλα αυτά και με δεδομένη τη συνέχιση των αγώνων του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών, η κυβέρνηση της προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, ανακοίνωσε σήμερα πως θα ενισχύσει με δυνάμεις του στρατού (!) την ασφάλεια στα μεγάλα στάδια αθλητικών διοργανώσεων πέντε πόλεων (στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και σε Σεαρέ, Μπαχία, Μίνας Ζεράις, Ρίο ντε Τζανέιρο).

Η ίδια προηγουμένως, μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Μπραζίλια, ισχυρίστηκε ότι πήρε το μήνυμα από τις διαδηλώσεις στους δρόμους ενάντια στη διαφθορά, την εγκληματικότητα και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε έργα που δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «ακούει τις φωνές για αλλαγή της κατάστασης».  Υποστήριξε ακόμη ότι η Βραζιλία γίνεται ισχυρότερη με τις «ειρηνικές διαδηλώσεις» και ότι «είναι καλό να βλέπουμε τόσους πολλούς νέους και ενήλικες, παιδιά, γονείς και παππούδες στους δρόμους».

Λίγες ώρες μετά, η Ρουσέφ μετέβη στο Σάο Πάολο όπου είχε συνάντηση με τον προκάτοχό της, Λούλα Ντα Σίλβα, και τον ηγέτη του Κόμματος Εργατών, Ρούι Φαλκάου, για να συζητήσει τη συνέχιση των διαδηλώσεων, για δεύτερη βδομάδα, σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της χώρας. Η Ρουσέφ επέστρεψε τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. 

Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα αιτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων Βραζιλιάνων διαδηλωτών πραγματοποίησαν ομοεθνείς τους, και όχι μόνον, σε 25 πόλεις των Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας.

Πηγή : 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.