25 Ιουνίου 2013

Συγκυβέρνηση: Φορολογεί ό,τι κινείται και αναπνέει


Φορολογούν επιδόματα τυφλότητας, ανεργίας, 
επικίνδυνης εργασίας και το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, 
ενώ την ίδια στιγμή μοιράζουν εκατοντάδες δισ. στις τράπεζες
Φορολογικό αμόκ έχει καταβάλει τη συγκυβέρνηση, η οποία, την ώρα της ορκωμοσίας του νέου κυβερνητικού σχήματος, προωθεί, χωρίς αιδώ,μέτρα φορολόγησης ακόμα καικοινωνικών επιδομάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, επικίνδυνης εργασίας και ανεργίας, το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, καθώς και επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγρότες, αλλά και τα επιδόματα αναπηρίας, όταν ο ενδιαφερόμενος έχει αναπηρία μικρότερη του ...80%!

Αυξάνεται επίσης ως και 100% το «τέλος επιτηδεύματος» για 900.000 επαγγελματίες.

Αυτή τη βδομάδα εξάλλου αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για το ΦΑΠ του 2011 και 2012, ενώ μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Ιούλη έρχεται και η «λυπητερή» της πρώτης δόσης του 2013, για το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα, αν θα ισχύσει και αυτή η μείωση του 15% που είχε δεσμευτεί η συγκυβέρνηση, καθώς η δέσμευση–εμπαιγμός προσκρούει στις αντιρρήσεις της τρόικας...

Οι άρρωστοι εγκέφαλοι της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Οικονομικών φορολογούν ό,τι κινείται και ό,τι αναπνέει, προκειμένου εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ, που αποκτήθηκαν το 2012 και φορολογούνται φέτος, εκτός από φόρο εισοδήματος να καταβάλουν και «εισφορά αλληλεγγύης».


Πρόκειται για το φόρο που επιβάλλεται από το 2011 από την κυβέρνηση Παπαδήμου (υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος), σύμφωνα με τον οποίο, εισοδήματα 12.000-20.000 θα πληρώνουν επιπλέον χαράτσι με συντελεστή 1%. Εισοδήματα 20.000-50.000 με συντελεστή 2%, εισοδήματα 50.000-100.00 με 3% κλπ.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κάθε είδους επιδόματα, αποζημιώσεις, τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ θα αναγράφονται υποχρεωτικά σε ειδικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του εντύπου Ε1, με στόχο, αθροιζόμενα με τυχόν άλλα εισοδήματα του φορολογούμενου, αν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ, να φορολογηθούν εξτρά με την «εισφορά αλληλεγγύης».

Κυριολεκτικά πρόκειται για την αριθμητική της ντροπής και του αίσχους, καθώς τη στιγμή που υποκριτικά δηλώνουν ότι δεν θα ληφθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, την ίδια στιγμή φορολογούν τα επιδόματα τυφλότητας, ανεργίας, επικίνδυνης εργασίας και το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων... Έχουμε μπροστά μας μια αδίσταχτη και επικίνδυνη συγκυβέρνηση, η οποία από τη μία μοιράζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε χρεοκοπημένες τράπεζες και από την άλλη ληστεύει τον ελληνικό λαό με κάθε τρόπο.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων αυτοτελώς φορολογουμένων, ώστε να υπαχθούν στην εισφορά αλληλεγγύης.

 • Οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης.
 • Οι συντάξεις και τα επιδόματα στις πολύτεκνες μητέρες.
 • Οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών.
 • Οι τόκοι εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου.

Υποχρεωτική όμως είναι και η αναγραφή εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο, προκειμένου να επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Πρόκειται για:

 • Το ΕΚΑΣ.
 • Το επίδομα ανεργίας.
 • Οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις για γεωργική δραστηριότητα.

Η φορολογική επιδρομή όμως επεκτείνεται και στους 900.000 επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν διπλάσιο «τέλος επιτηδεύματος». Ειδικότερα:

 • Όλες οι επιχειρήσεις - εκτός των ατομικών και των ελεύθερων επαγγελματιών - που εδρεύουν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων θα πληρώσουν φέτος 1.000 ευρώ, αντί 500 ευρώ που πλήρωσαν πέρσι.
 • Επιχειρήσεις με έδρα πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 200.000 κατοίκων θα πληρώσουν 800 ευρώ, αντί 400 ευρώ που πλήρωσαν το 2012.
 • Ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επιχειρηματίες θα καταβάλουν φέτος 650 ευρώ, αντί 400 ευρώ πέρσι.

2 σχόλια:

 1. οι μικροαστοι αντεχουν και αλλο στιψιμο, οι εργατες ομως τι κανουν?

  Τασος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν τους πεις εργατες μπορει και να παρεξηγηθουν, ελπιζουν οτι θα γινουν μικροαστοι και σαν πρωτο βημα ψηφιζουν τα ιδια κομματα με αυτους, αλλα παντα θα χανουν γιατι εξ ορισμου πρεπει να ειναι παντα περισσοτεροι απο τις αλλες ταξεις. Οταν καταλαβουν τι δυναμη εχουν και τι κοινωνια μπορουν να δημιουργησουν αν ειναι αυτοι στο τιμονι θα γινει ομως χαμος... Περιμενω με ανυπομονησια και κανω οτι μπορω για να γινει πιο γρηγορα.Μακαρι να το ζησω.
  νκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.