24 Ιανουαρίου 2013

Όταν η αστική προπαγάνδα καταντάει πρόχειρη και γελοία ...


Διαβάσαμε χθες στην "ενημερωτική" σελίδα του Χαντζηνικολάου, μια πετσοκομμένη αναδημοσίευση απο την αμερικάνικη ιστοσελίδα της Huffington Post για την αποτύπωση - τάχα μου - μέσω του Google Earth, των βορειοκορεάτικων στρατοπέδων φυλάκισης και εργασίας.

Ξεκαθαρίζω, πως δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Βόρειας Κορέας και στο εαν ισχύουν ή δεν ισχύουν τα περι στρατοπέδων. Ο σκοπός του άρθρου, είναι να αναδείξει την γελοιότητα της αμερικάνικης προπαγάνδας και την "εθελοντική" αναμετάδοσή της από τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Γράφει λοιπόν το άρθρο
Η Βόρεια Κορέα είναι μια απο τις πιο...μυστικοπαθείς χώρες, αφού ακόμα και η χρήση του διαδικτύου είναι περιορισμένη! 

O διευθυντής όμως της Google, o Eric Schmidt φαίνεται ότι έχει άλλη άποψη και τόλμησε να κάνει ένα ταξίδι στα βάθη της χώρας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής έχει επικρίνει αυτή την "επίσκεψη" αλλά οι ακτιβιστές, έχουν άλλη οπτική.

Πολλοι πιστεύουν ότι η Google θα αποκαλύψει τις φυλακές και τα στρατόπεδα σκληρής εργασίας, στα οποία κρατούνται περισσότερες από 250.000 άνθρωποι. Ένα από αυτά είναι και το στρατόπεδο με το νούμερο 22 και το Google Erath κατάφερε να αποτυπώσει από ψηλά.

Κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει και ανθρώπινα κολαστήρια, αφού μέσα σε αυτά τα στρατόπεδα, ο ένας χτυπάει τον άλλον με μια πέτρα μέχρι θανάτου ενώ οι γυναίκες βιάζονται σε καθημερινή βάση από τους φρουρούς. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1500 άνθρωποι, αναμέσά τους και πολλά παιδιά, χάνουν τη ζωή τους από τον υποσιτισμό.
Και ποιά είναι τα στοιχεία ?


Αυτό


Και αυτό


Όπως σχολιάζει και ένας αναγνώστης του site, "Είναι αυτό που λένε μια εικόνα χιλιες λέξεις".
Θεωρώ πως εαν εξετάσετε πάρα πολύ προσεκτικά τις αεροφωτογραφίες, θα διακρίνετε κάμποσους βορειοκορεάτες κρατούμενους να αλληλοχτυπιούνται με πέτρες, την ώρα που οι φύλακες βιάζουν τις γυναίκες και αφήνουν τα παιδιά να λιμοκτονήσουν. Εγώ δυστυχώς ομολογώ, πως δεν τα κατάφερα ακόμη. Εδώ καλά καλά δεν μπορώ να διακρίνω εαν αυτό που βλέπω είναι κάποιου είδους στρατόπεδο ή εαν είναι μια απλή μονάδα εξόρυξης άνθρακα. Εσείς μήπως μπορείτε να δείτε κάτι παραπάνω ?

Αυτό που δεν μας αναφέρει φυσικά το enikos.gr, αλλά μας λέει το άρθρο της Huffington Post, είναι πως οι "ακτιβιστές", οι οποίοι μας παρείχαν αυτές τις αποκλειστικές εικόνες-ντοκουμέντα, είναι μέλη αμερικάνικων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων των οποίων ο μοναδικός σκοπός ύπαρξης αποτελεί η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Κορέα (!!!). Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια δηλαδή ...

Προσέξτε πως, μέσω του άρθρου, αναδεικνύεται η χρησιμότητα της πολυεθνικής Google, στην καταπολέμηση της παγκόσμιας αδικίας καθώς δεν μας φτάνουν οι χιλιάδες δορυφόροι που απο την δεκαετία του '70 σκανάρουν 40 χρόνια τώρα, σπιθαμή προς σπιθαμή την επιφάνεια του πλανήτη, αλλά θα χρειαστούμε το Google Earth για να αποκαλυφθούν τα "κολαστήρια της Βόρειας Κορέας" !!!

Αξιοσημείωτο επίσης απο την μεριά μας είναι το γεγονός, πως η διοχέτευση τέτοιας αισχρής αστικής προπαγάνδας στην κοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο ... δεν είναι πλέον αναγκαίο στις μέρες μας να συνοδεύεται από την απαραίτητη στοιχειοθέτηση, ακόμα και την χαλκευμένη ή παραποιημένη όπως μας παρουσίαζαν σε παλαιότερες διαξασμένες μέρες. Σήμερα αρκεί μια αεροφωτογραφία από τα 1.025 πόδια.

Όπως για παράδειγμα αυτή.


Όπου δεν μπορούμε φυσικά να διακρίνουμε τους βασανισμούς των πολιτικών κρατουμένων, αλλά ευτυχώς υπάρχουν εκαντοντάδες αναφορές, φωτογραφίες και μαρτυρίες για την κατάσταση επι του εδάφους. Η αεροφωτογραφία είναι απο το Guantanamo Bay, όπου περιέργως δεν έχουν θέση οι αμερικάνικες μη κυβερνητικές οργανώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα.

Υ.Γ.
Ποιά είναι άραγε αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα ?
Συμπεριλαμβάνονται σε αυτά η διατροφή, η στέγαση, η παιδεία, η υγεία, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός ? Και εαν ναι, τι έχουν να πουν οι αμερικάνικες ΜΚΟ, για τα "μέτρα λιτότητας" και την μαζική κλοπή των παραπάνω ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εφαρμόζουν όλα τα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου ?

6 σχόλια:

  1. Αν προσεξεις με μεγαλη σχολαστικοτητα θα δεις οτι οι εγαταστασεις ειναι τοποθετημενες λαθος συμφωνα με το Φενγκ Σουι, αυτο απο μονο του ειναι αρκετο για να καταλαβει καποιος την απανθρωπια και την αγριοτητα των βορεοκορεατων, και ταυτοχρονα την κακογουστια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν τίποτα links, για να δούμε ή να διαβάσουμε κάτι για την Β. Κορέα? Και εννοείται, όχι αστικής προπαγάνδας sites... Προσπάθησα να βρω παλιότερα κάποιο video που να δείχνει καθημερινές εικόνες από εκεί, αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι αξιόλογο. Ευχαριστω εκ των προτέρων για οτιφήποτε με διαφωτίσει.

    satanxmachina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με μια απλή αναζήτηση στο youtube θα βρείς μερικά και μάλιστα αμερικάνικα!Εδώ ένα http://www.youtube.com/watch?v=czK6dSRIxZs

      Διαγραφή
    2. http://www.korea-dpr.com/index.html

      Διαγραφή
  3. Με πλούσιο υλικό και ντοκιμαντερ:
    http://redkorea.wordpress.com/

    Προτείνω το "A State of mind" για το μαζικό αθλητισμό. Παρα πολύ καλό.
    http://redkorea.wordpress.com/2010/08/12/a-state-of-mind-2004/΄

    Επίσης ενα μικρότερο με τη μέρα μιας εργάτριας σε εργοστάσιο παλτών. Είναι σε 4 μέρη , το πρώτο εδω:
    http://www.youtube.com/watch?v=NIRjJGZa4oQ

    Είναι τουλάχιστον άξιο έρευνας το ζήτημα του εργατικού ελέγχου όπως θα δείτε και στο βίντεο.

    Και για να μην ξεχνιόμαστε, σε ένα ριμεικ μιας αλησμόνητης ταινίας του 1984:
    http://www.imdb.com/title/tt1234719/

    Έτσι για μην ξεχνάτε να φοβάστε και να μισείτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να και ενα της Αννας Καττη
    http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16764:kim-giongk-il-o-tsak-noris-tis-anatolis&catid=70:cult&Itemid=104

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.