7 Αυγούστου 2011

Πάλη για «αστική διακυβέρνηση λαϊκής ανακούφισης» ή για τη λαϊκή εξουσία;

Γράφει ο Στέφανος Κρητικός

Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις και η δράση τους στην υπονόμευση της ανατροπής του καπιταλισμού
ΚΟΥΚΟΣ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα δυναμώνουν οι διάφορες «φωνές» στο λεγόμενο «χώρο της αριστεράς» που προβάλλουν την ανάγκη «μιας μεταπολίτευσης του λαού». «Τι πρέπει, λένε, να επιλύσει και πώς μια μεταπολίτευση του λαού, δηλαδή, μια μεταπολίτευση κατά την οποία ο λαός θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις;». Και απαντούν: «Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, στοιχειώδης λειτουργία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πάταξη της διαπλοκής, περιορισμό της τηλε-δημοκρατίας, να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία και τη σπατάλη, πλήρης διαφάνεια, απαλλαγή από το Μνημόνιο και από όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιό του, νέα συντακτική συνέλευση, διαπραγματεύσεις και επανακαθορισμός της θέσης της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς με πιθανή διενέργεια δημοψηφισμάτων. Ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανατροπή όλου του πολιτικού συστήματος, αλλαγές σε όλα τα τμήματα του πολιτικού κρατικού μηχανισμού που να διασφαλίζουν μια πραγματική και βαθιά δημοκρατία, να ακούγεται η φωνή του λαού, να ζητιέται η γνώμη του σε κρίσιμα ζητήματα, να είναι ενεργός παράγοντας σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και προσανατολισμούς».

Πώς θα γίνουν ολ' αυτά; Η απάντηση που δίνουν είναι: «Το "ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος της υποτέλειας στην τρόικα, της περιορισμένης κυριαρχίας, της επιβολής δυσβάσταχτων μέτρων, για να πληρωθούν τοκογλυφικές συμμορίες" κ.λπ. πρέπει να συνοδευτεί από μια πλατιά αποκάλυψη των όρων και των μέτρων που θα αντικαταστήσουν την κατάσταση αυτή. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζει. Γιατί απαιτεί μια νέα συνείδηση, που δεν οικοδομείται αυθόρμητα και αυτόματα».


Παπαγεωργίου Βασίλης
Και πώς θα οικοδομηθεί η «νέα συνείδηση»; Με το κίνημα, απαντούν, και προσδιορίζουν και με ποιο κίνημα. «Οι πλατείες ζήτησαν και απαίτησαν μια μεταπολίτευση του λαού. Πρόβαλαν στην πρώτη γραμμή το αίτημα "να φύγουν όλοι", πολιτικοί και Μνημόνιο, "να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι", ζήτησαν δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία, πλήρη και άμεση δημοκρατία, κατάργηση του χρέους, ανακούφιση των εργαζόμενων, παραγωγική ανασυγκρότηση και δουλειά για όλους. Μπήκαν σε κίνηση δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που διαδήλωσαν, εκδήλωσαν την οργή τους, συγκρούστηκαν με τις κατασταλτικές δυνάμεις, ξεπέρασαν τον ίδιο τον εαυτό τους κάνοντας πράγματα που πριν από 1-2 χρόνια ούτε θα τα σκέφτονταν καν ("Δεν πληρώνω", Κερατέα κ.λπ.)» (τα αποσπάσματα από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» 24/7/2011). Αυτά από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά υποστηρίζει ως διέξοδο μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική, που περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους (μέσω του λογιστικού ελέγχου του κ.λπ.), την εθνικοποίηση τραπεζών και την επαναφορά στο Δημόσιο πρώην ΔΕΚΟ, την αναδιανομή του εισοδήματος, την απλή αναλογική, απαλλαγή από το Μνημόνιο και από όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιό του, πάλη για απαλλαγή της ΕΕ από το νεοφιλελευθερισμό, να μην περάσει το «Σύμφωνο για το ευρώ», κ.λπ.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Την ίδια ώρα άλλο τμήμα του λεγόμενου χώρου της αριστεράς (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καλεί σε κίνημα και μέτωπο για «έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ». Να τι λένε γι' αυτό:
«"Κίνδυνος" και "καταστροφή" για το λαό δεν είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά η παραμονή σε αυτή την "κρεατομηχανή" των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Αυτά που θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι με την έξοδο από το ευρώ και τη συνολική ρήξη με την ΕΕ, με τη μη αποπληρωμή του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, με την ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των εργαζομένων είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως χάσουν στιγμιαία και απ' αυτά που σίγουρα θα χάσουν προοπτικά εντός ευρώ και ΕΕ.

Να φύγουμε τώρα από τη φυλακή του ευρώ και της ΟΝΕ. Για λαϊκή απειθαρχία και συνολική ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου. Συμπορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιστές με διαφορετική πολιτική καταγωγή και οπτική. Αγωνιστές που παλεύουν για την αποδέσμευση πριν απ' όλα της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών στην πορεία μιας τέτοιας ρήξης. Αγωνιστές που παλεύουν για τη συνολική διάλυση της ΕΕ ως ολοκληρωτικού μορφώματος του κεφαλαίου και αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ. Κοινός μας στόχος είναι μια άλλη διεθνιστική συνεργασία των λαών και των χωρών, με αλληλεγγύη, ισοτιμία και δικαιοσύνη, στη βάση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, στην προοπτική της καθολικής κοινωνικής απελευθέρωσης!

Να μην περάσει το αντιδραστικό "Σύμφωνο για το Ευρώ". Να αποτραπεί η ψήφισή του από το συντονισμένο πανευρωπαϊκό αγώνα των λαών, που μπορεί να γίνει τώρα εφικτός! Να ανατραπεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου και το σάπιο πολιτικό τους σύστημα. Να ανατραπεί από τα κάτω, ως αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης και δυναμικής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση που θα υλοποιεί την ίδια πολιτική!» (εφημερίδα «Πριν» 24/7/2011).

Ο ίδιος χώρος προβάλλει την πολιτική διέξοδο ως εξής:

«Η δικαιολογημένη και διευρυμένη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαϊκού κόσμου, δεν αξίζει να καθηλώνεται σε αδιέξοδες και αντιπολιτικές πρακτικές.
Δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε εκλογίστικες διαχειριστικές λογικές. Αντίθετα, σήμερα είναι αναγκαίο, δυνατό και ρεαλιστικό να ανυψωθεί, σε μαζικό πολιτικό αγώνα για ανατροπή. Να μετασχηματιστεί σε μαζική πολιτική πάλη για την ανατροπή του "μνημονίου διαρκείας", του "μεσοπρόθεσμου", της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής (ΝΔ, συγκυβερνήσεις κ.ά.). Ανατροπή από τη σκοπιά της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και στην προοπτική της εργατικής εξουσίας - εργατικής δημοκρατίας.

Μαζί με τους γνωστούς, πλατιά κατανοητούς, πολιτικούς στόχους (άμεση παύση πληρωμών, διαγραφή του ληστρικού χρέους, κρατικοποίηση τραπεζών χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, έξοδος από ΕΕ κ.ά.) τον ανατρεπτικό πολιτικό αγώνα τον διευκολύνουν και προωθούν και ορισμένοι πολιτικοί στόχοι όπως είναι:
  • Παραδειγματική τιμωρία, κατάσχεση κλεμμένων και δήμευση των περιουσιών όλων όσοι συνέβαλαν στην αρπαγή και διασπάθιση του δημόσιου πλούτου (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί υπάλληλοι, κομματικά στελέχη, επιχειρηματίες κ.ά.).
  • Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Κατάργηση ασυλίας βουλευτών.
  • Αμεση κατάργηση σε όλα τα προνόμια των βουλευτών.
  • Κατάργηση του βουλευτικού μισθού και της βουλευτικής σύνταξης.
  • Κατάργηση της τακτικής και της πρόσθετης εκλογικής επιδότησης των κομμάτων.
  • Να καταργηθούν όλα τα εκλογικά παράβολα.
  • Ισότητα - ισοτιμία της ψήφου με πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. Αύξηση του αριθμού βουλευτών για να υπάρχουν περισσότερα κόμματα μέσα στη Βουλή για γνησιότερη καταγραφή όλων των πολιτικών ρευμάτων και διάδοση πολιτικών προγραμμάτων.
  • Αμεση εκλογή βουλευτών από τους χώρους δουλειάς και σπουδών, από τους δήμους με δυνατότητα ανάκλησής τους.
Η διεκδίκηση αυτών των άμεσων πολιτικών στόχων από το μαζικό λαϊκό κίνημα και την αντικαπιταλιστική, επαναστατική Αριστερά είναι πολλαπλά χρήσιμη. Επικοινωνεί καλύτερα με και μετασχηματίζει βαθύτερα και ποιοτικά τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Προωθεί το συνολικό ανατρεπτικό πολιτικό αγώνα» («Πριν» 17/7/2011).

Η σύμπλευση

Αν κάνουμε εκτενείς αναφορές στο πολιτικό πλαίσιο το οποίο προβάλλουν αυτές οι δυνάμεις ως φιλολαϊκή διέξοδο από την οικονομική κρίση του καπιταλισμού στην Ελλάδα, είναι για να κατανοηθεί το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι πολιτικές τους προτάσεις συμπίπτουν, άρα υπάρχει πολιτικό πλαίσιο σύγκλισης.

Αυτό που συνοπτικά μπορεί να καταγραφεί σε άξονες είναι ως εξής: Εκσυγχρονισμοί της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, του αστικού πολιτικού συστήματος, του αστικού κράτους, για να γίνει «δημοκρατικό», θεσμοθέτηση δυνατοτήτων συμμετοχής του λαού με τις λεγόμενες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες για να προωθούνται φιλολαϊκές λύσεις στα προβλήματα και στο επίπεδο της οικονομίας προώθηση ενός κρατικού τομέα τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ, που πάνω του θα ασκείται κοινωνικός έλεγχος, επομένως το κράτος, αν και καπιταλιστικό, θα μπορεί να ασκεί πολιτική ανακούφισης του λαού, με την κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, με αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του λαού. Να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να μην έρθει η ΝΔ. Ως εδώ φτάνει η ανατροπή του αστικού πολιτικού συστήματος που επαγγέλλονται, προβάλλοντάς την μάλιστα ως ριζοσπαστική λύση. Και καλούν το λαϊκό κίνημα σε πάλη γι' αυτή τη διέξοδο ως δική του προοπτική, που μάλιστα μπορεί να ανοίξει το δρόμο μέχρι το σοσιαλισμό, αφού αυτό, σύμφωνα με ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελεί γραμμή συγκέντρωσης δυνάμεων για το σοσιαλισμό!

Τα προβαλλόμενα πολιτικά πλαίσια των δυνάμεων του οπορτουνισμού συνιστούν σοσιαλδημοκρατική πολιτική γραμμή και φαίνεται ξεκάθαρα σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. Για πληρωμή του λεγόμενου νόμιμου χρέους κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για μη πληρωμή του η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής στους διεθνείς οργανισμούς και πάλη για απαλλαγή της ΕΕ από το νεοφιλελευθερισμό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ (στις γραμμές του υπάρχουν δυνάμεις που κάνουν λόγο για έξοδο από την Ευρωζώνη και όχι από την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή), για έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή κάνουν λόγο ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή και σ' αυτό υπάρχουν σημεία σύγκλισης (δραχμή), αφού στο κάλεσμα για το μέτωπο ενάντια στο ευρώ μιλούν αρχικά για έξοδο από την Ευρωζώνη. Βεβαίως, σ' αυτό το ζήτημα διαφοροποιείται ο ΣΥΝ.

Στόχος τους μια αστική κυβέρνηση

Ποιος θα εφαρμόσει αυτό το πολιτικό πλαίσιο - πρόγραμμα; Προφανώς μια κυβέρνηση που θα επιβάλει ο λαός, έτσι θα φέρει τη «νέα μεταπολίτευση».
Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως πολιτικό στόχο «...τη δημιουργία του νέου συνασπισμού εξουσίας που θα... αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας». Δηλαδή, προβάλλει ως διέξοδο μια κυβέρνηση των «αριστερών» και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων, στο έδαφος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας. Κάνουν λόγο για «νέα κοινωνική πλειοψηφία» που περιλαμβάνει δυνάμεις από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης), το Αρμα Πολιτών (Δημαράς), τμήμα του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και τη λαϊκή Δεξιά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ίδιο ζήτημα απαντά ως εξής: «...Μέσα στην όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων και την κρίση του πολιτικού συστήματος, που κάνουν εμφανές το ενδεχόμενο για κατάρρευση κυβερνήσεων υπό το βάρος του λαϊκού παράγοντα, είναι πιθανό να δούμε ένα φάσμα ενδεχομένων από αστικές κυβερνήσεις που να λειτουργούν υπό τον εκβιασμό του λαϊκού κινήματος, αντιφατικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις ταξικής συνεργασίας, πιθανώς και με συμμετοχή κομματιών της Αριστεράς. Φυσικά, η στάση των ταξικών δυνάμεων, του εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς απέναντι σε τέτοιες κυβερνήσεις δεν είναι ίδια με τη στάση απέναντι σε καθαρά αστικές κυβερνήσεις...».

Φαίνεται λοιπόν ότι κυοφορούνται διεργασίες για «αριστερές» συμμαχίες με το παραπάνω, κοινό πλέον, πολιτικό πλαίσιο, ως το πρόγραμμα μιας αστικής κυβέρνησης που θα είναι τάχα φιλολαϊκή, θα την επιβάλει ο λαός και θα μπορεί να την πιέζει με το κίνημά του για να δίνει φιλολαϊκές λύσεις. Που θα εφαρμόζουν εναλλακτική πολιτική στα πλαίσια του καπιταλισμού, δηλαδή στην πραγματικότητα θα δρουν σε όφελος του κεφαλαίου. Ουσιαστικά προβάλλουν ως πολιτική διέξοδο ωφέλιμη για το λαό και εδώ καλούν σε συμμαχία αστικών και «αριστερών» δυνάμεων, μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της μορφής των δεκαετιών του '60 και του '70, της σοσιαλδημοκρατίας, του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους» με εφαρμογή κεϋνσιανής οικονομικής πολιτικής (αναδιανομή πλούτου που θα τονώσει τη ζήτηση και θα βγάλει την οικονομία από την κρίση, αντινεοφιλελευθερισμό τον έλεγαν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης), αλλά ακόμη και αν γίνει πάλι το κεφάλαιο ενισχύει την εξουσία του. Αυταπάτες καλλιεργούν ότι δήθεν μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, παίζοντας το παιχνίδι των κεφαλαιοκρατών.
Αυτή η πολιτική των οπορτουνιστικών δυνάμεων και η διέξοδος που προτείνουν αντιστρατεύονται στην πράξη την πολιτική του ΚΚΕ για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πολιτική κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, γραμμή που αναδεικνύει την ουσιαστική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην ελληνική καπιταλιστική κοινωνία, ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη μια και τους κεφαλαιοκράτες από την άλλη.

Υπονόμευση της ταξικής πολιτικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού

Πράγματι, την ώρα που απαιτείται η μέγιστη δυνατή ταξική ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που πασχίζουν να σωθεί ο καπιταλισμός από την κρίση, με πλαίσιο πάλης την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, πάλη για όξυνση της κρίσης σε βάρος του κεφαλαίου ως την ανατροπή του, αυτοί προτείνουν αλλαγή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με άλλη κυβέρνηση, σε καθεστώς που θα συνεχίζουν να υπάρχουν καπιταλιστές. Μιλούν για αλλαγή διακυβέρνησης χωρίς αλλαγή ιδιοκτησίας. Καλλιεργούν μια επικίνδυνη πολιτική ενσωμάτωσης και χειραγώγησης, αφού θέλουν μια κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται τον καπιταλισμό αλλά θα την αναδείξει το κίνημα, το οποίο μάλιστα θα της επιβάλλει κάθε φορά και τη θέλησή του, ως κυβέρνηση και των αστών και των εργαζομένων. Επομένως, θέλουν και ένα κίνημα που η προοπτική του θα εξαντλείται μέχρι τον ταξικό συμβιβασμό με τους καπιταλιστές, οι οποίοι θα έχουν και την ιδιοκτησία και την εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπερπροβάλλουν ως κίνημα που φέρνει αποτελέσματα όχι το εργατικό κίνημα αλλά τις «πλατείες», το «δεν πληρώνω», την «Κερατέα» κ.λπ. Ενδόμυχα τα αντιπαραθέτουν στο οργανωμένο εργατικό κίνημα, που τάχα είναι αναποτελεσματικό. Ουσιαστικά ωθούν στην υπονόμευση της οργάνωσης της εργατικής τάξης, του λαού, στην υπονόμευση της ανάγκης ενίσχυσης του ταξικού χαρακτήρα του εργατικού κινήματος, επομένως και του περιεχομένου και του προσανατολισμού της ταξικής σύγκρουσης στην πραγματική της αντίθεση, κεφαλαίου - εργασίας.

Να γιατί είναι όρος για την ανάπτυξη της ταξικής πολιτικής πάλης, της αντεπίθεσης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για τη νίκη της εργατικής τάξης, η σταθερή, αταλάντευτη, μόνιμη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με τον οπορτουνισμό και τις δυνάμεις του.

Η ήττα αυτών των πολιτικών θέσεων στη συνείδηση των εργαζομένων είναι όρος ακόμα και για να κάνει βήματα το ταξικό κίνημα στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια.
Ας μην αποπροσανατολίζουν η αντικαπιταλιστική ρητορεία ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η πάλη για έξοδο από την ΕΕ. Με καπιταλισμό τη θέλουν και πάνω σ' αυτό το ζήτημα υπάρχει οξύτατη ενδοαστική διαπάλη. Ούτε βεβαίως τα καλέσματα για «αντιμνημονιακή πάλη», για αναδιαπραγμάτευση, του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα θα ανακουφίσουν το λαό.

Μονόδρομος για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, η ταξική του ανασύνταξη, καθώς και η συμμαχία του εργατικού κινήματος με το ριζοσπαστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, το ριζοσπαστικό κίνημα της νεολαίας και των γυναικών με γραμμή πάλης που η τελική της έκβαση στοχεύει στη λαϊκή εξουσία - οικονομία.

36 σχόλια:

  1. TI ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΛΛΟ.ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠ'ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.-ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΤΕΣ.ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΩΣ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΟΥΤΕ ΟΞΕΙΑ ΕΞΩ?ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΟΛΑΓΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ.ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις το σχόλιό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε μου Θάνο, όπως θα έχεις διαπιστώσει τα σχόλια είναι ελεύθερα. Δεν ελέγχουμε ούτε "κρατάμε" κάποιο σχόλιο !!! Απο την μεριά μας δημοσιευονται ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ και ΑΜΕΣΑ χωρίς κανέναν έλεγχο.

    Άρα ή δεν το δημοσίευσες το σχόλιο, ή έκανε τα δικά του ο Blogger ... (τα κάνει ορισμένες φορές αυτά).

    Καλό θα ήταν να αποθηκευεις τα σχόλια πριν την αποστολη ή να κάνεις ένα κοπυ πριν το δημοσιευσεις και εαν κολλησει τοτε τραβάς μια νέα επικολληση και ξαναδημοσιευεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το έχω κάνει save και ξαναπροσπάθησα αλλα τίποτα.

    Υπάρχει όριο στις λέξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπου εφαρμόστηκε ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και όχι μόνο, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες κατά τη μετάβαση στον κομμουνισμό, είχαμε τη δημιουργία δικτατοριών, μιας γραφειοκρατικής ελίτ που με βία επέβαλε το φασισμό της και διαιώνιζε και ανακύκλωνε τον εαυτό της.

    Ρωσία, Κίνα, Κούβα... ΠΑΝΤΟΥ φασισμός! Παντού δικτατορίες. Παντού γραφειοκράτες.

    Και τι μας λέει λοιπόν το ΚΚΕ σήμερα??? Μια από τα ίδια! Ε λοιπόν δε σφάξαμε! Επειδή μερικοί από μας εκτός από υποστηρικτές του κομμουνισμού είμαστε και υποστηρικτές της αλήθειας αναζητούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ τρόπο μετάβασης σε κομμουνιστικό οικονομικό σύστημα που δε θα αναπαράγει το σταλινισμό!

    Τι είναι λοιπόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ? Το ΚΚΕ ΧΩΡΙΣ το Στάλιν. Ένα κομμουνιστικό κόμμα, που αναζητά διαφορετικό ΤΡΟΠΟ εφαρμογής και ανάπτυξης του κομμουνισμού! Είναι κομμουνιστές ειλικρινείς με την πραγματικότητα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών! Κάνουν την αυτοκριτική τους! Λένε την αλήθεια! Ψάχνουν, ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ! Δεν είναι οπορτουνιστές όπως μας λες.

    Τι λέει το ΚΚΕ για την Κίνα? Που είναι η αυτοκριτική του για το φασισμό του καθεστώτος? Τις δολοφονίες χιλιάδων εργατών που ζουν ένα μεσαίωνα εργασιακό? Όλων όσων αντιδρούν και αντιστέκονται? ΤΙΠΟΤΑ!

    Τι έχει να πει για την κουβά και τον “ηγέτη” Κάστρο που ΠΑΡΕΔΩΣΕ την ηγεσία της χώρας στον αδερφό του? Τι σκατά δημοκρατία είναι αυτή που φοβάται τη βούληση του λαού?

    Τι έχει να πει το ΚΚΕ για το ότι ο Στάλιν δολοφόνησε ΟΛΑ τα στελέχη που μετείχαν στην Οκτωβριανή επανάσταση και όχι μόνο? Το Μπουχάριν? Τον Τρότσκι, τον αρχηγό του κόκκινου στρατού?
    Που καθάριζε ΟΠΟΙΟΝ διαφωνούσε με το σύστημα που επέβαλε η επανάσταση? Τόσο λαοφιλές ήταν που τρέμαν τις αντίθετες φωνές? Ούτε ο Λένιν δεν τον ήθελε.. το χε γράψει, μην τυχόν και βάλετε αυτόν τον άνθρωπο στην εξουσία, λίγο πριν πεθάνει δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας λέει το ΚΚΕ ότι ανατράπηκε ο κομμουνισμός από τα μέσα!!! Δηλαδή σαν να λέμε μια ωραία πρωία η Αμερική ξύπνησε και ήταν.. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ! Αυτό σημαίνει ανατροπή! Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό? ΟΧΙ βέβαια!

    Όταν έπεσε ο κομμουνισμός στη Σοβιετική ένωση, το ΚΚΣΕ είχε 19 εκατομμύρια μέλη ενεργά! Γιατί δεν έκαναν τίποτα? ΟΛΟΚΛΗΡΗ ανατροπή και δε βγάλαν άχνα? Μπα.. μάλλον το είχαν σιχαθεί ΟΛΟΙ τους το σύστημα αυτό και δε κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι όταν έπεφτε γιατί ΗΘΕΛΑΝ να φύγει.. όχι γιατί κάποιοι τους ανέτρεψαν, ούτε βιαίως, ούτε κρυφά!

    Πώς γίνανε κομμουνιστικές, χώρες όπως η Τσεχία, η Γιουγκοσλαβία, κλπ? Ποίος έδωσε στο Στάλιν το δικαίωμα να κατοχυρώσει στη Ρωσική σφαίρα επιρροής και στον κομμουνισμό αυτά τα κράτη? Μοίραζε τον κόσμο με τους καπιταλιστές, έτσι δεν είναι? Ρωτήθηκαν οι λαοί τους? Το επέλεξαν οι ίδιοι? ΟΧΙ βέβαια! Τους ανάγκασαν, και μη μου πεις για το καλό τους!

    Γιατί το ΚΚΕ έχει επαγγελματικά στελέχη? Θα μου πεις για να κάνουν αγώνα ευκολότερα! Έστω! Και γιατί δεν τα ανακυκλώνει? Γιατί να πάρει σύνταξη η Παπαρήγα σαν επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ? ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ και πόσοι άλλοι με την παραγωγή? Αυτοί ξεχάσαν τι σημαίνει να είσαι εργάτης! Κύριε ήρθες, βοήθησες, πέρασαν και πέντε σου λέω εγώ χρόνια, σπίτι σου τώρα να έρθει κάποιος άλλος. Πίσω στη δουλειά σου.

    Γιατί έτσι χτίζονται η γραφειοκρατίες! Έχει κίνητρο ο άλλος να υποστηρίζει Σταλινικά το γραμματέα ή το κόμμα. ΘΑ ΧΑΣΕΙ το ΒΟΛΕΜΑ ΤΟΥ! Μα δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η γραφειοκρατία υποστηρίζει το Στάλιν! ΟΜΟΙΟΜΑ του συστήματος του είναι και αυτή! Τον εαυτό της αναπαράγει!

    Χρόνια τώρα το ΚΚΕ ότι βρίσκει αριστερά του το χαρακτηρίζει οπορτουνιστικό! Περισσότερο εύκολα συνεργάζεται με τη Δεξιά, παρά με το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ μ-λ, εσωτερικού κλπ.
    ΕΣΕΙΣ έχετε το πρόβλημα όχι οι άλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα ΡΕ να αυτοαποκαλείσε κομμουνιστής και να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ΟΡΙΤΖΙΝΑΛΕ και τους άλλους κάλπικους? Γιατί το λες εσύ? Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να αποκαλείς το Μαρξ και τη θεωρία του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ σου οικόπεδο και ιδιοκτησία δική σου!
    Λες και τη θεωρία της σχετικότητας έχουν δικαίωμα να την επικαλούνται και να την κρίνουν μόνο κάποιοι φυσικοί, όχι όλοι!

    Από που και ως που εσύ είσαι ο κομμουνιστής και οι άλλοι όχι?!?!?

    Αντί να βρείτε κοινό μέτωπο σε ότι τουλάχιστον συμφωνείτε διασπάτε το χώρο της αριστεράς!
    Το σύμπαν καταρρέει και εσείς το χαβά σας, την καρέκλα σας! Δε λέω να κάνετε κοινό κόμμα! Έστω μια συνεργασία κομμάτων, ένα σύμφωνο σε πέντε, δέκα πράγματα! Να ενισχυθεί η δύναμη της αριστεράς σε κάποια πράγματα! Να μπει ένα φρένο, να φοβηθούν έστω και λίγο!

    Μέσα στο ΠΑΣΟΚ που κάνει τα χίλια μύρια υπάρχουν μέτωπα, διαφωνίες αλλά ΔΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΝΕΙΣ! Στο ΚΚΕ άμα πεις κάτι διαφορετικό σε διαγράφουν με τη ΜΙΑ!
    Και για να σε προλάβω, ΔΕ ΜΙΛΑΩ για την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου πρέπει να υπάρχει πειθαρχία κομματική!

    Το ΚΚΕ μας λέει ότι η μόνη λύση είναι ο κομμουνισμός! Χεστήκαμε, το καταλάβαμε! Να σας δώσουμε και συγχαρητήρια για την εμπέδωση της μαρξιστικής λογικής!

    Αυτό που δεν έχει καταλάβει, είναι ότι εκεί ΔΕΝ ΠΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ! Έχει ενδιάμεσα βήματά, ενδιάμεσα στάδια. Το λέει και ο Μαρξ στα γραπτά του αλλά εσείς την καρέκλα!

    ΜΑΡΞ: Ο κομμουνισμός μπορεί να εφαρμοστεί ΜΟΝΟ σε αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη και σε ΠΟΛΛΑ μαζί, ταυτόχρονα
    ΛΕΝΙΝ: Μπορεί να εφαρμοστεί και σε καθυστερημένα κράτη και σε ένα μόνο!
    Τα συμπεράσματα δικά σας για το αν ο μεγάλος διανοητής είχε δίκιο ή όχι!

    Και όπως είπε και ο Μπουχάριν πριν τον εκτελέσουν, ας μη με κρίνουν οι νεώτερες γενιές σκληρά, ο δρόμος ήταν δύσκολος και τον χαράζαμε για πρώτη φορά!

    Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην αριστερά κάθε κάποια χρόνια έχουμε διασπάσεις.. και εσείς από διάσπαση βγήκατε!

    Σύντομα θα έρθει η ώρα της ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗΣ και της ειλικρινούς αριστεράς, που δεν έχει επαγγελματικά στελέχη να βολέψει και θα είναι ΑΠΟ τον λαό για το λαό! Που θα χει κάνει την αυτοκριτική της και θα έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ λύσεις για τις μαύρες σελίδες του κινήματος! Που δε θα βάζει της βρομιές της ιστορίας κάτω από το χαλί!

    Και σε αυτή την αριστερά ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ προσκεκλημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχει οριο στις λεξεις, αλλα αυτο μαλλον το διαπιστωσες : ]]]
    Επισης, οταν δημοσιευεται επιτυχως σχολιο, σου βγαζει μηνυμα!

    Αχ βρε Θανο και συ μες στη ζεστη τον Σταλιν θυμηθηκες..εκτος και αν οι συνειρμοι σε βοηθουν να δροσιζεσαι (Σταλιν--Σιβηρια--κρυο)
    : ]]]]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θάνος: αυτά που γράφεις δυστυχώς είναι υπεραπλούστευση, άρα πολιτική απειρία. Όχι ότι ο καθένας απο μας είναι μαιτρ της πολιτικής, απλώς πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις ολοκληρωμένα και σωστά την πείρα που βγαίνει ιστορικά.
    Ενδιάμεσα στάδια όπως λες, θα υπήρχαν αν ήταν διαφορετικό το επίπεδο του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Έχει περάσει ο αστικός εκσυγχρονισμός κλπ.
    Οι κρίσεις σου είναι πολύ επιφανειακές. Το ότι δεν κούνησε κανένας το δαχτυλάκι του στη Ρωσία είναι διότι δεν είχαν πολιτική πείρα οι μάζες (υπάρχει βεβαίως ευθύνη του ΚΚΣΕ, αλλά μιλάς εντελώς μηδενιστικά). Το σιχάθηκαν; δεν νομίζω, η συντριπτική πλειοψηφία το νοσταλγεί.
    Έχεις πολύ οργή μαζεμένη φίλε και μηδενίζεις τα πάντα. Δεν πάει έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. α, και κάτι άλλο. Επειδή δεν παρακολουθείς όπως φαίνεται τον κομματικό τύπο και τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ, το ΚΚΕ έχει πάρει επίσημα θέση για το τι γίνεται στην Κίνα, δεν είναι σοσιαλισμός εκεί.
    Κι επίσης, ένα κόμμα ποτέ δεν κάνει "αυτο"-κριτική για χάρη άλλου κόμματος. Σιγά μην μιλήσουμε εκ μέρους του ΚΚ Κίνας! Αυτοκριτική σημαίνει κάνω στο κόμμα το δικό μου όχι του αλλουνού!
    Κι αν θες αυτοκριτική, δες πολιτική απόφαση του 18ου συνεδρίου για το σοσιαλισμό http://goo.gl/IQFcS

    Αν θες να προσφέρεις γενικά στο κίνημα και στους σκεπτόμενους όπως λες αριστερούς, δεν χρειάζονται ειρωνίες και ρηχές προσεγγίσεις. Πρέπει να είσαι καλά διαβασμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΠΛΑ,ΜΠΛΑ,ΜΠΛΑ ΡΟΔΑΝΙ.ΤΟ ΚΚΕ ΕΔΩΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΡΗΞΕΙΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΡΙΝ ΞΑΜΟΛΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ.ΚΑΙ ΤΑ (ΡΕ)ΑΛΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΟΧΙ ΣΕ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΕ θα κάνεις αυτοκριτική για το ΚΚΣΕ? Την πορεία του, τις επιλογές του και τόσα άλλα που το αφορούν? Δηλαδή εσύ ως ΚΚΕ δεν είχες ΚΑΜΙΑ σχέση μαζί του στην ιστορική σου διαδρομή? Δεν το υποστήριξες? Δεν υποστηρίχτηκες από αυτό? Δεν υποστήριξες στρατηγικές επιλογές του?
    Είναι σαν να μας λες, ε δε θα απολογηθώ και για τους φίλους μου! Λυπάμαι δε πάει έτσι! Απλή κοινή λογική!

    Όσο για τα ΡΕ, δε θα μου υποδείξεις εσύ το ύφος μου, όταν θρασύτατα ΧΩΡΙΣ κανένα στοιχείο, φτάνεις στο σημείο να διαστρεβλώνεις απόψεις και θέσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σκοπό να το παρουσιάζεις οπορτουνιστικό!
    ΕΣΥ προσβάλλεις κόσμο και μάλιστα βάναυσα και ΠΡΟΣΤΥΧΑ! Με ψέμματα και περισσή υποκρισία!

    Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

    Η ουσία είναι ότι δεν έχετε να απαντήσετε σε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που σας έθεσα, και έθεσα πολλά, οπότε σταματήστε να υποκρίνεστε τους άγιους και κάντε και καμιά αυτοκριτική!

    Άκου ροδάνι η γλώσσα! Σα το ριζοσπάστη άρχισες να βρίζεις και συ. Θα σας γίνει συνήθεια στο τέλος!

    Το 18 συνέδριο φίλε μου το χω διαβάσει. Αν θυμάσαι ο Ριζοσπάστης είχε πουλήσει τρελά φύλλα τότε, απόδειξη ότι ο κόσμος όχι μόνο του ΚΚΕ περίμενε να δει τι έχει να πει για τον πρώην σοσιαλισμό και όχι μόνο.

    Περιττό να σου πω ότι εκτός από το ότι καθυστέρησε υπερβολικά να βγει, απογοήτευσε τα μέγιστα, αφού εκτός από κουκούλωμα και δικαιολόγηση όλων των ανωμαλιών του συστήματος, δεν έκανε ούτε αυτοκριτική, ούτε έθεσε νέους στόχους, αλλαγή πλεύσης, πορείας σε κάτι καινούριο.
    Επίσης, πουθενά μέσα στο κείμενο δεν αναφέρετε στην Κίνα, και δεν είναι μόνο αυτή έτσι?

    Αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι θα ενισχυθεί από την εξαθλίωση του κοσμάκη, πλανάτε πλάνην οικτράν. Μόνο η ακροδεξιά θα ενισχυθεί, τίποτε περισσότερο. Το σύστημα βοηθάει λόγω της κυρίαρχης θέσης του στο χώρο της αριστεράς η οποία δε θα κρατήσει για πολύ, θυμηθείτε το!

    Η κριτική σκέψη, είναι το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει, τίποτα άλλο.

    Δεν επικαλούμαι πολιτική παιδεία βαθιά AlexD, αλλά δε χρειάζεται και τέτοια για να διαπιστώσει κανείς τα κενά στη λογική και στο λόγω του ΚΚΕ, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να τα παραβλέψω και σύντομα δε θα μπορείτε ούτε εσείς, γιατί τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ΑΠΑΙΤΟΥΝ απαντήσεις! Ο κόσμος δε θα σταματήσει να ρωτάει, ούτε θα πειστεί από πασαλείμματα ή τη μούγκα κάποιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λέει ο λαός μας: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια !
    Καλά το λέει !
    Με δυο λόγια, η αλήθεια είναι ότι:
    - Ο οπορτουνισμός, όπως κι αν αυτός εκφραστεί, αποτελεί ανάχωμα στην ταξική ριζοσπαστικοποίηση του λαού, λειτουργεί στην τελική ως αντισοσιαλιστική - αντικομμουνιστική δύναμη.

    Τα "επιχειρήματα" που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε ανασύροντας παλαιοαντικομμουνιστικές πραχτικές, είτε βάζοντας μπροστά προσωπικές αναφορές που βασίζονται σε χαλκευμένα στοιχεία, είτε εδράζονται σε χονδροειδή ψέματα, δείχνει την αδυναμία τους να πατήσουν στην πραγματικότητα.
    Μάλλον δεν θέλουν να τη δουν αυτήν.

    Οι συνεχείς αναφορές σε παρελθούσες καταστάσεις και πρόσωπα, δεν έχουν άλλο σκοπό, παρά να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή συμπεριφορά των οπορτουνιστών του σήμερα !
    Σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα κλπ., η συμπόρευση των οπορτουνιστών με το ΠΑΣΟΚ και άλλους διαχειριστές του καπταλιστικού συστήματος είναι τόσο κραυγαλέα, που αντί να απολογηθούν γι αυτή, αναλίσκονται σε παρελθοντολογία - φαίνεται ότι αυτή "πιάνει" στους ομοϊδεάτες τους !

    Για τους οπορτουνιστές ισχύει το γνωστό:
    - Ο καθείς εφ ω ετάχθει !
    (κι αυτοί έχουν από καιρό τώρα ταχθεί με τον καπιταλισμό) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ελα ρε θανο, για πες μας λιγο, δωσε μας τα φωτα σου! για να διαστρεβλωσεις θεσεις καποιου πρεπει καταρχην να ΕΧΕΙ θεσεις συγκεκριμενες. αυτα σε οτι εχει σχεση με την υποτιθεμενη διαστρεβλωση της ανταρσυα. τωρα να σου πω οτι διαβασα ολα τα σεντονια που εχεις ανεβασει θα ειναι ψεματα. σας εχω στο ΣΜΤ και σας ακουω εκει. για να ερθεις λοιπον να κανεις οποιαδηποτε κριτικη στο κομμα, θα την κανεις αφου πρωτα αποφασισεις τι εισαι ποιον εκπροσωπεις ποια γραμμη εχεις κτλ. καληνυχτα και καλη τυχη στην μακαριοτητα της αλλοπροσαλης (ειτε απο αγνοια, ειτε απλα απο προδοσια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και για να επανερθω για το ποιον των συνιστωσων της ανταρσυα, να θυμιθω τι εκαναν το 95 στο πολυτεχνειο που σαν αλλοι αρτεμηδες ματσεοι :) κοβανε βολτες και προς τιμην τους χωρις κουκουλες(sic) δινανε συντροφους στους ασφαλιτες βλασοπουλαιους με εναν παραλιγο νεκρο και πολλους μηνες νοσοκομειο και πολλους αλλους επισης στα νοσοκομεια. οταν βγαλετε τις παρωπιδες και το αντικκε μενος τοτε ελατε για διαλογο. αλλα ξεχασα ειναι λογικο να εχεις κομπλεξ οταν πηγες για κομα και εφιαξες παρεα, ενω αυτος που πηγες να διαλυσεις με χαφιεδικες τακτικες μανιαδακη ειναι εκει που ειναι με ολες τις αδυναμιες του ενω εσυ εισαι στην γκρουπα σου και διυλιζεις τον κονοπα για να την πεις σε κανα κνιτη! ουστ ρε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με αφορμή την αναφορά στον οπορτουνισμό και δη στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήλπιζα σε γόνιμο διάλογο, ότι τουλάχιστον θα έπαιρνα κάποιες απαντήσεις, γιατί αυτές είναι ΠΟΛΥ σοβαρές κατηγορίες, όσα ανέφερα δηλαδή. Δε θα τα έγραφα αυτά αλλιώς.

    Τώρα ξέρω και κάτι για εσάς. Θα παραμείνω απλώς θεατής – παρατηρητής αυτής της ιστοσελίδας, τουλάχιστον στην ανάλυση του τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να γίνει συμφωνούμε. Στο ΠΩΣ πρέπει να γίνει αυτό διαφωνούμε κάθετα απ' ότι βλέπω. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί.

    Εύχομαι καλό αγώνα και καλή συνέχεια σε αυτό που κάνετε παιδιά. Δε θα σας ενοχλήσω άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΘΑΝΟ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΙΣ ΜΟΣΧΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΕΙΔΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΑΜΑ ΣΤΑ ΛΗΘΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΕΖΟΦ ΚΑΙ Ο ΚΑΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΤΣΙΣΤΙΚΟΥ - ΖΙΝΟΒΙΕΦΙΚΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΕΖΟΦ ΝΟΜΙΖΩ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΒΑΚΑΝΤΕ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.

    ΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΚΣΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΩΤΑΝ ΕΝΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΓΙΑΤΙ ΑΜΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ (ΘΥΜΙΣΟΥ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ).
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. THANOS. γόνιμο διάλογο με αυτό το ποτάμι ασύνδετων νοημάτων, απερίσκεπτης παπαγαλίας ρηχών αναλύσεων της μισής γραμμής έκαστη, ΔΕΝ πρόκειται να έχεις. Τώρα, το τι θα ήθελες εσύ να είναι το ΚΚΕ στην θέση του ΚΚΕ αυτό είναι δικό σου θέμα, η απάντηση υπάρχει μέσα σου. Είναι ξεκάθαρο ότι για πολλά από αυτά που είπες χωρις να σκεφτείς αρκετά, το κκε έχει δωσει απαντήσεις και προτασεις τις οποίες προφανως αγνοείς. Εαν δεν τις αγνοείς τότε προφανώς δεν τις κατανόησες. Εάν τις γνωρίζεις και τις κατανόησες τότς προφανώς είσαι μακριά από την λογική του. Εάν είσαι μακριά τότε άδικα χτυπιέσαι, γιατι το ΚΚΕ πορείες με την ΓΣΕΕ δεν κάνει και ενδοσυστημικές λύσεις/ανακουφίσεις δεν προτείνει. Έχουνε λιώσει τα τυπογραφεία να τυπώνουν για την Λαϊκή εξουσία - Λαϊκή Οικονομία. Ξεκίνα από εκεί. Και μετά σκέψου για τα στάδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Thanos να σου πω κατι? αν θες το λαμβανεις υπ οψην σου.
    Εγω λεω να σχολιαζεις οποτε θες και να μην μενεις απλα αναγνωστης. Εξ αλλου ετσι γινεται η ζυμωση και η διαπαλη σε ιδεολογικο επιπεδο. Και για σενα και για μενα και για ολους.

    Προτιμω να βλεπω σχολιαστες που διαφωνουν με αυτα που γραφω/ουμε, παρα συνεχεια σχολια του στυλ "Manny εισαι γαματη/ος, καλα τα λες κτλ".
    Εκτος του οτι το controversy εχει την πλακα του και το ενδιαφερον του, ετσι βλεπεις οτι διαβαζει και καποιος κοσμος που ΔΕΝ συμφωνει με αυτα που λες, οχι ολα δλδ, και εμενα προσωπικα με ευχαριστει αυτο. Αλλιως θα ανοιγα μια πριβε σελιδα, θα την εστελνα σε 5-10 φιλους ή/και ομοϊδεατες και θα αλληλοαποθεωνομασταν.

    Αν καποιος χρηστης ειναι αγενης μαζι μου επειδη διαφωνει, το πιο πιθανο ειναι να του απαντησω αναλογα. Αυτα που γραφεις εγω δεν τα βλεπω ως τετοια. Απλα διαφωνεις με καποια πραγματα, καποια καλως καποια κακως, δεν στεκομαι σε αυτο. No big deal, anyway.

    Τεσπα κανε ο,τι θες : ]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρε φίλε Θάνο, μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαίνουμε. Διάβασε αν έχεις την καλωσύνη, την απόφαση του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό -όλη να τη διαβάσεις όμως!- και θα βρείς μέσα και αυτοκριτική του ΚΚΕ για τον εαυτό του στα χρόνια της περεστρόικα, και κριτική για το ΚΚΣΕ στη φάση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.
    Αμα δεν έχεις διαβάσει αυτή την επεξεργασία που έχει κάνει το ΚΚΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, που πήρε μέρος δηλαδή το 80% δηλαδή των μελών του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ, τζάμπα συζητάμε.
    Μιλάς με εμπάθεια για το ΚΚΕ χωρίς να έχεις διαβάσει τις επίσημες επεξεργασίες και ανακοινώσεις, τις οποίες τις έχει δημοσιεύσει ενώπιων όλου του λαού, δεν έκρυψε τίποτα. Με λίγα λόγια έχεις υιοθετήσει τα πάντα, έχεις καταπιεί μασημένη τροφή του ταξικού αντιπάλου, και μιλάς με απαξίωση.
    Διάβασε λίγο ρε φίλε, ειλικρινά. Και μετά πες ό,τι θες. Αυτά που λές είναι παιδαριώδη , το καταλαβαίνεις αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή ο καλόπιστος ομιλητής ή ο εμπαθής αντιΚΚΕς. Αν η συζήτηση είναι δόκιμη, το αποδεικνύει ο καθένας σε κάθε του σχόλιο.
    Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ



    Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ - Για το Σοσιαλισμό

    18-22 ΦΛΕΒΑΡΗ 2009 - KKE ισχυρό - 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης

    EKTIMHΣH THΣ ΣTAΣHΣ TOY KKE


    30. Tο 14ο Συνέδριο του KKE (1991) και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1995 στάθηκαν αυτοκριτικά στα εξής: Δεν αποφύγαμε ως Kόμμα την εξιδανίκευση και τον εξωραϊσμό του σοσιαλισμού, όπως οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα. Yποτιμήσαμε τα προβλήματα που διαπιστώναμε, αποδίδοντάς τα κυρίως σε αντικειμενικούς παράγοντες, τα δικαιολογούσαμε ως προβλήματα ανάπτυξης του σοσιαλισμού, πράγμα που αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
    H δυνατότητά μας να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα περιορίστηκε από το γεγονός ότι και το Kόμμα μας δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στην ανάγκη να κατακτά τη θεωρητική του επάρκεια, να προωθεί τη δημιουργική μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας μας, να αξιοποιεί την πλούσια πείρα της ταξικής, επαναστατικής πάλης, να συμβάλλει δηλαδή και με τις δικές του δυνάμεις στη δημιουργική ανάπτυξη των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες. Σε μεγάλο βαθμό ως Kόμμα υιοθετήσαμε λανθασμένες θεωρητικές εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές του KKΣE.
    Προσαρμοστήκαμε και ανεχτήκαμε την τυπικότητα των σχέσεων που εμφανίστηκε ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, την άκριτη υιοθέτηση θέσεων του KKΣE σε θέματα θεωρίας και ιδεολογίας. Aπό την εμπειρία μας αυτή βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο σεβασμός στην πείρα των άλλων κομμάτων πρέπει να συνδυάζεται με την αντικειμενική κρίση της πολιτικής και πρακτικής τους, με τη συντροφική κριτική σε λάθη και την αντίθεση σε παρεκκλίσεις.
    H Συνδιάσκεψη του 1995 έκανε κριτική στο γεγονός ότι το Kόμμα μας δέχτηκε άκριτα την πολιτική της περεστρόικα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πολιτική μεταρρυθμίσεων προς όφελος του σοσιαλισμού. Tο γεγονός αυτό αντανακλούσε και την ενδυνάμωση του οπορτουνισμού στις γραμμές του Kόμματος εκείνη την περίοδο.
    H κριτική αντιμετώπιση της στάσης του KKE απέναντι στη σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν απαξιώνει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι το Kόμμα μας, με συνείδηση του διεθνιστικού του χαρακτήρα, σε όλη την πορεία του υπερασπίστηκε τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στον 20ό αιώνα, ακόμα και με τη ζωή χιλιάδων μελών και στελεχών του. Πρόβαλε με μαχητικότητα την προσφορά του σοσιαλισμού. H υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος στον 20ό αιώνα ήταν και είναι συνειδητή επιλογή του Kόμματός μας και πριν και σήμερα που μεσολάβησαν οι αρνητικές εξελίξεις.
    Tο KKE δεν πέρασε με το πλευρό αυτών των δυνάμεων, που, προερχόμενες από το κομμουνιστικό κίνημα, στο όνομα της κριτικής στην EΣΣΔ και τις υπόλοιπες χώρες, οδηγήθηκαν στο μηδενισμό, στην άρνηση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα τους, στην υιοθέτηση της προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού, ούτε αναθεώρησε τη στάση υπεράσπισης, παρά τις αδυναμίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΟΚ θα το μελετήσω.. σιγά σιγά όμως γιατι είναι και πολλά!

    Συγνώμη για το ειρωνικό ύφος σε κάποια σχόλια, αντέδρασα συναισθηματικά γιατι αισθάνθηκα ότι με προσβάλλανε.

    Άλλωστε σε ένα ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο θέση έχει μόνο η ηρεμία και το επιχείρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπάρχει κάποιο θέμα με τα σχόλια; Γιατί πατάω συνέχεια "δημοσίευση" και δεν το βγάζει; Κάνω κάτι λάθος, πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέγεθος κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια χαρα τα καταφερες περαστικε!

    Εκει που λεει υποβολη σχολιου ως, πρεπει να διαλεξεις το σωστο.
    Πχ ανωνυμος, αν θελεις να σχολιασεις ανωνυμα

    Ονομα διευθυνση/url αν θελεις να βαλεις καποιο ονομα

    google αν εχεις λογοριασμο στον blogger ktl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρωτάω γιατί το πραγματικό μου σχόλιο δεν το δημοσιεύει! Είναι θέμα μεγέθους; Αν είναι να το κόψω σε κομμάτια, αλλά τι κείμενο δέχεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κάποιες ερωτήσεις στο Στέφανο (και όποιον πιστό φυσικά :) ), που μου καρφώθηκαν διαβάζοντας το κείμενό του:

    1. Γράφει:
    "...για απαλλαγή της ΕΕ από το νεοφιλελευθερισμό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ (στις γραμμές του υπάρχουν δυνάμεις που κάνουν λόγο για έξοδο από την Ευρωζώνη και όχι από την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή), για έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή κάνουν λόγο ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή και σ' αυτό υπάρχουν σημεία σύγκλισης (δραχμή)"

    Δηλαδή να υποθέσω ότι όταν το ΚΚΕ λέει να βγούμε από την ΕΕ δεν περιλαμβάνει την επιστροφή στην δραχμή;
    Θέλει να βγούμε από την ΕΕ...διατηρώντας το ευρώ;
    Εξυπνακίστικη ερώτηση θα μου πείτε.
    ΣΥΜΦΩΝΩ, αλλά η ερώτηση θέλει απλά να δείξει τον εξυπνακίστικο χαρακτήρα της επιχειρηματολογίας του Ριζοσπάστη και τίποτε παραπάνω. Πίσω από λεκτικά ουσιαστικά τεχνάσματα ο Στέφανος επιχειρεί να μην απαντήσει στην ουσία, αλλά να εφεύρει διαφωνίες ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν.

    2. Διαβάστε εδώ:
    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=3476185&publDate=25/7/2006
    Δεν είναι τίποτε περίεργο, είναι απλά μία στήριξη του Ριζοσπάστη στον Τσάβες και φυσικά δεν είναι η μόνη. Εύκολα μπορεί να δει κανείς ότι ο Ριζοσπάστης θεωρεί θετική εξέλιξη την κυβέρνηση του Τσάβες.

    Και φυσικά ρωτώ: Η κυβέρνηση του Τσάβες είναι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση; Όταν το ΚΚΕ μιλά για "λαϊκή εξουσία" εννοεί κάτι τέτοιο; Ή μήπως τα σχήματα που εφαρμόζονται στην Βενεζουέλα ή στην Βολιβία ή στον Ισημερινό κλπ. δεν είναι κατάλληλα για την Ελλάδα; Είναι φυσικά κι αυτό μία άποψη συζητήσιμη, όμως θα πρέπει να αιτιολογηθεί. Θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι διαφορές και οι ομοιότητες, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες, για να μην μπερδευόμαστε και να μην δημιουργούμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε πρόβλημα να στηρίξουμε οτιδήποτε, αρκεί να είναι σε μια απόσταση...ασφαλείας από εμάς!

    3. Λέει το πρόγραμμα του ΚΚΕ:
    "Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.
    Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.
    Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας."
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και ρωτώ: Αυτή η κυβέρνηση των "αντιμονοπωλιακών/αντιμπεριαλιστικών δυνάμεων", που θα "στοχεύει στην στην ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ του λαού", δεν θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση που θα επιδιώξει την
    - Απαγόρευση των απολύσεων.
    - Πάγωμα και μειώσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
    - Πάγωμα των επιτοκίων και των χρεών για στεγαστικά δάνεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών.
    - Καμιά ενίσχυση στις τράπεζες – να αυξηθούν οι δαπάνες για υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
    - Δημόσιο τραπεζικό σύστημα με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, ενάντια στον αντιλαϊκό ρόλο ιδιωτικών και «κρατικών» τραπεζών.
    (Τα σημεία είναι από το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
    ???

    Αυτή η κυβέρνηση που θα είναι "ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις", δεν θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση που θα μας βγάλει π.χ. από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

    ΓΙΑΤΙ λοιπόν αυτά που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφοροι άλλοι είναι απλά..."Εκσυγχρονισμοί της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, του αστικού πολιτικού συστήματος, του αστικού κράτους, για να γίνει «δημοκρατικό»";;;
    ΓΙΑΤΙ το ΚΚΕ δεν βάζει την δική του αντιπρόταση που να εξαλείφει όσα στοιχεία θεωρεί οπορτουνιστικά/βολονταριστικά/διαλυτικά κλπ; (Τέτοια σημεία μπορεί όλες οι προτάσεις να έχουν, δεν είναι απαραίτητα εκ του πονηρού.)

    Θα μου πείτε το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάτσει να διαπραγματευτεί ως ίσος προς ίσιο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα μ-λ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ, έτσι είναι!
    Δεν μπορεί να γίνονται γελοιότητες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, το κίνημα να μπει στο μπάγκο του χασάπη και να μοιράζονται βουλευτές σαν να ήταν ψωμάκια. Όμως από την άλλη το ΚΚΕ θα πρέπει να σκεφτεί ότι για να γίνει από κόμμα κίνημα, για να διαμορφώσει δηλαδή συνθήκες κομμουνιστικού ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Ελλάδα, θα πρέπει κάπως να ανοιχτεί και στην "άλλη" αριστερά (που στο κάτω-κάτω μέσα από το ΚΚΕ και τα λάθη του ξεπήδησε μέσα στα τελευταία 40 χρόνια...) γιατί σαν ΧΩΡΟΙ δεν έχουν και τόσο μεγάλη διαφορά όσο έχει π.χ. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το ΚΚΕ στενά.

    Ο οπορτουνισμός υπάρχει, συμφωνώ.
    Είναι επικίνδυνος, συμφωνώ διπλά.
    -Όμως ο οπορτουνισμός (ΚΑΙ ο μικροαστισμός) είναι μέσα κι έξω από το κόμμα.
    -Είναι απόρροια ΚΑΙ των τεράστιων λαθών του κόμματος.
    -Δεν είναι κάτι συμπαγές.
    -Θα κληθεί έτσι κι αλλιώς να το αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κι έξω από το "φρούριο", μέσα στην κοινωνία.

    Όλα αυτά λοιπόν plus το γεγονός ότι το σύστημα αν ξεμπερδέψει με την κοινωνία δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με απομονωμένα οχυρά που κρατούν Θερμοπύλες, ίσως θα έπρεπε να κάνουν το ΚΚΕ να ξανασκεφτεί ορισμένα πράγματα. Στο κάτω-κάτω ο ΥΠΑΡΚΤΟΣ κίνδυνος για το κόμμα δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται.

    Όμως αν ηττηθεί η κοινωνία, αν ο κόσμος συνθλιβεί κάτω από την ιμπεριαλιστική μπότα, ο κίνδυνος θα γιγαντωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ περαστικέ, λες:
    "Όμως από την άλλη το ΚΚΕ θα πρέπει να σκεφτεί ότι για να γίνει από κόμμα κίνημα, για να διαμορφώσει δηλαδή συνθήκες κομμουνιστικού ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Ελλάδα".

    Διανοείσαι τι χρειάζεται για να γίνει αυτο; Εσύ πιστεύεις ότι αν αύριο το πρωί όλη η αριστερά ΚΚΕ, Ανταρσύα, κκε-μλ, ναρ, δημαρ και δεν ξέρω γω τι άλλο κάνουνε μια συμμαχία νομίζεις ότι θα διαμορφωθεί κομμουνιστικό κίνημα;

    Η κοινωνική θεωρία του 20ου αιώνα, αγαπητέ, μας διδάσκει ότι κίνημα συνιστά μια συλλογικότητα που διακατέχεται από κοινούς στόχους ανάμεσα στα μέλη της, καθορισμένα σε πολιτικό λόγο αιτήματα και συγκεκριμένη τακτική, αλλά και φαντασιακή συνειδητοποίηση της ενότητάς της.

    Πού βλέπεις εσύ την προοπτική για ένα τέτοιο κίνημα από Έλληνες πολίτες; Έχω ξαναγράψει σε παλαιότερα σχόλια: ο κόσμος ακόμα νοσταλγεί το μικροαστικό όνειρο της Ελλάδας του 2004. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του οτι η κρίση θα τον πάρει ξώφαλτσα. Αναζητά σα σπαστικό μοτερ Μεσσίες που θα φέρουν τη λύσει απορρίπτοντας οποιαδήποτε πρόταση που διατυπώνεται με πολιτική γλώσσα γιατί νόμιζει ότι με το να απορρίπτει όλα τα κόμματα θα τον ακούσει κάποιος.

    Αν θες την ταπεινή μου άποψη, ο κόσμος είναι απαίδευτος, πολιτικά ευνουχισμένος και παραδομένος στα μικροαστικά του κόμπλεξ. Γι' αυτό και ο αριστερίζον οπορτουνισμός του πάει γάντι: είναι υπάλληλος όχι εργάτης. ΓΙ' αυτό δεν γουστάρει το ΚΚΕ. Άποψή μου. Γουστάρει ευφάνταστες λέξεις όπως προοπτική, πρόοδος, ανάπτυξη και γι' αυτό άφησε το 25% να ψηφίσει το ΓΑΠ. Η μικροαστική λογική του "λιγότερο κακού", λες και δοκίμασαν ποτέ κάτι άλλο.

    Διανοείσαι λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργήσεις πολιτική ή/και ταξική συνείδηση σε μια μάζα αποβλακωμένη από το Μέγκα τσάνελ; Διανοείσαι πόσο χρόνο και πόση προσπάθεια χρειάζεται για να πείσεις τον υπάλληλο των 900 ευρώ (πολλά λέω) ότι ανήκει στην εργατική τάξη και να πάψει να νομίζει ότι ειναι στέλεχος στην εταιρεία που δουλεύει; (αν δουλευει).

    Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί το ΚΚΕ δεν επιθυμεί να θρέψει τις φρούδες ελπίδες της μάζας για μια εφήμερη σοσιαλδημοκρατία;

    Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη στρατηγική: τη λαϊκή οικονομία πέρα και έξω από ΚΑΘΕ αστικοδημοκρατική δομή. Δεν αρκούν οι ομοιότητες που έχει στην τακτική του με τα άλλα αριστερά κόμματα για να συμμαχήσει μαζί τους.

    Να σου πω κάτι, συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή σου για τον ξύλινο λόγο του ΚΚΕ, και ούτε πιστεύω πως είναι αλάνθαστο ή ότι έχει κάνει πλήρη κριτική στο παρελθόν. Αλλά σημασία για μένα έχει το παρόν και η ουσία της πολιτικής κουλτούρας του: είναι ειλικρινές, είναι αγωνιστικό, είναι έντιμο και φωνάζει.

    Κουράστηκα να ακούω ανθρώπους να βλέπουν οχτακόσια ψεγάδια στα μικρά κόμματα (δε λέω για σένα) ή στην Αριστερά και να πάνε μετα να ψηφίζουν δικομματισμό ή να αφήνουν άλλους να ψηφίζουν γι' αυτούς.

    Και βρίσκουν κάτι ευφάνταστα πράματα να κατηγορήσουν, ότι η Αλέκα έχει τα παιδιά της στο κολλέγιο, ή ότι η Τυποεκδοτική κάνει περικοπές.
    Ξαφνικά απέκτησαν συνειδήση του τι θα πει άψογο αριστερό κόμμα και βρήκαν να απαιτήσουν από το ΚΚΕ να είναι τέτοιο, να απολογηθεί για την Κίνα και την ΕΣΣΔ (ναι η Αλέκα κυβερνά στο Πεκίνο και η μάνα της στο Λένινγκραντ επί Μπρέζνιεφ) χωρίς να κοιτάνε τα μούτρα τους και ενόσω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν καταξεσκίσει και κατακλέψει αμύθητο κοινωνικό πλούτο, λεηλατήσει το δημόσιο τομέα και ισοπεδώσει κάθε έννοια ορθόδοξου νεοφιλελευθερισμού (ούτε καπιταλισμό της "προκοπης" δεν μπορούν να εφαρμόσουν).

    Αμε στα κομμάτια λοιπόν με τις συμμαχίες και τα κοινά μέτωπα. Γιατί δεν δίνετε λοιπόν το "καλό παράδειγμα" πρώτοι, ενωθείτε συριζαίοι, ναραιοι, ανταρσυαιοι, δημαραιοι γραμματείς και φαρισαίοι χτίστε τη μεγάλη και τρανή αριστερά που ονειρεύεστε και κάντε το ΚΚΕ να μοιάζει με ξεχασμένο ψηφοδέλτιο. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ε μα πια.

    Συγνώμη για τις όποιες ειρωνείες, περιμένω σοβαρή απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ευστοχο το σχολιο του περαστικου σχετικα με την φιλολαικη κυβερνηση.απο την μια το κκε(και ορθως κανει) κατακρινει τις αυταπατες των ανταρσυα και συριζα για τετοιου ειδους κυβερνησεις αλλα και το ιδιο το κκε,με ελαφρως διαφορετικη διατυπωση,εκφραζει την ελπιδα και την γνωμη οτι μπορει να δημιουργηθει μια τετοια κυβερνηση!!

    ευστοχο και το σχολιο του αλεξ περι ενοτητας.η εκτος κκε αριστερα,απο την στιγμη που ειναι η ιδια χιλιοδιασπασμενη,και απο την στιγμη που ακομα και οι ενωσεις που εχουν γινει(συριζα,ανταρσυα)δειχνουν πολλα σημαδια εχθροτητας μεταξυ συνιστωσων καθως και ενωση μονο για μεγαλυτερα ποσοστα,ειναι αστειο να λεμε οτι το κκε δυναμιτιζει την ενοτητα.αλλωστε το κκε ειναι το συντριπτικα μεγαλυτερο κομματι της κομμουνιστικης αριστερας,και αν καποιο κομμα δεν ειναι σεχταριστικο ειναι σιγουρα το κκε.οταν ενωνεις 10 γκρουπες μεταξυ τους(βλεπε ανταρσυα) δεν κανεις κομμα ή οργανωση απλα κανεις μια μεγαλυτερη γκρουπα.επισης,και το γεγονος οτι συνεχιζουν να χιλιοδιασπωνται και μετα την αποχωρηση απ το κκε(βλεπε τα μ-λ,την αραν/αρας,το σεκ/δεα/κοκκινο κλπ) δειχνει οτι δεν ειναι μονο το κκε το προβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "...πιστεύεις ότι αν αύριο το πρωί όλη η αριστερά ΚΚΕ, Ανταρσύα, κκε-μλ, ναρ, δημαρ και δεν ξέρω γω τι άλλο κάνουνε μια συμμαχία νομίζεις ότι θα διαμορφωθεί κομμουνιστικό κίνημα;"

    Για μένα Alex οι συμμαχίες δεν έχουν τον χαρακτήρα του "αύριο το πρωί" καλούμε τα κανάλια και τους ανακοινώνουμε το νέο, ολοκαίνουριο, λαμπερό σχήμα που μπορεί να μην ξέρει τι του γίνεται και τι θέλει, αλλά είναι νέο, ψηλό, με πράσινα μάτια...μπλαμπλαμπλα....
    Οι συμμαχίες που θέλω εγώ είναι πολύ πιο χαμηλών τόνων, όμως είναι ουσιαστικές, γιατί δεν χτίζονται για να συμπληρώσουμε το 0.1% που χρειάζεται για να υπερβούμε το...ψυχολογικό φράγμα του 10% (λέμε τώρα)

    Για μένα π.χ. Alex είναι μια μορφή συμμαχίας η κριτική σου να είναι συντροφική. Για μένα είναι συμμαχία η κριτική σου/μου/του να μην ψάχνει να βρει διαφωνίες ή στραβοπατήματα αλλά να επικεντρώνεται στην ουσία και να θέτει ως κριτήριο την πραγματικότητα. Όταν π.χ. στο κείμενο που διαβάσαμε δηλώνεται η...δραχμή ως το κοινό σημείο του "οπορτουνισμού", είναι λίγο αστείο και δεν υποδηλώνει διαφωνία, υποδηλώνει αγωνία για διαχωρισμό. Είναι διαφορετικό πράγμα.

    Από εκεί και πέρα στο λέω ευθέως, για μένα θα ήταν ευχής έργο να ήταν δυνατή η δημιουργία ενός μετώπου με επικεφαλής κάποια προσωπικότητα που θα διεκδικήσει με άλλους όρους την εξουσία. Δεν είναι ώριμη η κατάσταση; Οκ, μπορεί και να μην είναι, εμένα δεν μ' αρέσει να τραβάω πράγματα από τα μαλλιά.
    Όμως δεν υπάρχει μόνο το "όλα" και το "τίποτα", ούτε μπορεί να πει κανείς ότι σε βάθος χρόνου η εξουσία θα πέσει στα χέρια του ΚΚΕ σαν ώριμο φρούτο. Αυτές οι θεωρίες δεν αφορούν τα εργατικά κόμματα, αφορούν μόνο τα αστικά.
    (συνεχίζεται -σαν το Φώσκολο νοιώθω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. (συνέχεια)
    Κι εκεί είναι που μιλώ για κομμουνιστικό κίνημα.
    Η Ελλάδα σε ένα πράγμα είναι τυχερή: Στο ότι (χάρις και το ΚΚΕ) το θέμα του σοσιαλισμού (έστω σαν κουβέντα) παραμένει ανοιχτό. Δεν είναι τυχαίος ο βαθμός της ενασχόλησης των αστικών φυλλάδων με την ιστορία, τον εμφύλιο, το Στάλιν, τον Πλουμπίδη κλπ. κλπ. Αν δεν παρέμεναν ανοιχτά κάποια θέματα, αυτά θα κουβεντιάζονταν μόνο στα αμφιθέατρα συγκρούσεις κορυφής...πανεπιστημιακών. Δεν θα "εκλαϊκεύονταν" κάθε Κυριακή από το Βήμα και την Καθημερινή.

    Είναι ευκαιρία λοιπόν και με βάση το κλίμα που δημιουργείται η κουβέντα αυτή να διευρυνθεί και κυρίως να μπει με άλλους όρους. Κι ένα κίνημα (αντίθετα από ένα κόμμα) δεν έχει μόνο μία γραμμή. Μπορεί η ενότητα με την πάλη να συνδυαστούν, όμως χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα. Η διαδικασία δεν είναι μόνο για να πάρει κάποιος 5 ψήφους παραπάνω. Είναι για να αποκατασταθεί η σχέση τάξης-πολιτικής εκπροσώπησης-κόμματος που με τα παραμύθια και τις απατεωνιές του δικομματισμού και της μικροαστικής ιδεολογίας είχε διαταραχθεί σοβαρά: Για δεκαετίες τώρα η εργατική τάξη, οι μισθωτοί γενικότερα, αναγνώριζαν τον εαυτό τους όχι ως εργάτες, αλλά ως...υποψήφιους μικρομεσαίους.

    Ναι, δεν έχεις άδικο: Ο κόσμος σήμερα νοσταλγεί την περίοδο που μπορούσε να ονειρεύεται και να σχεδιάζει την ζωή του ως μικρομεσαίος. Θα ήταν και δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μέσα σε 1 χρόνο η κοινωνία θα φορούσε την τραγιάσκα του Λένιν. Όμως αυτό το υλικό έχεις. Με τον τρόπο που μιλάς είναι σαν να θέλεις να αλλάξεις τους κατοίκους αυτής της χώρας, να τους αντικαταστήσεις με κάτι...καλύτερο! Αυτό δεν γίνεται όπως καταλαβαίνεις.
    Δεν είπα πάντως εγώ ότι το ΚΚΕ ή όποιος άλλος πρέπει να χαϊδέψει αυτά τα όνειρα. Είπα ουσιαστικά ότι πρέπει να του δημιουργήσει άλλα.
    Και γι αυτά τα "άλλα" το κίνημα, η ΚΙΝΗΣΗ να το βάλω αλλιώς και η προοπτική, είναι απαραίτητα.

    Υγ: Δεν με χαλάς με αυτά που λες για την εξωκοινοβουλευτική. Γνωρίζω τα χάλια της πολύ καλύτερα από σένα. Το θέμα όμως δεν είναι ο ένας να εντοπίζει τα χάλια του άλλου και να τα αναδεικνύει. Οι καιροί άλλα περιμένουν από εμάς και το πιστεύω αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. είναι εντελώς γελοίο το άρθρο και η χαζομάρα του φαίνεται από τον τίτλο.
    «αστική διακυβέρνηση λαϊκής ανακούφισης»
    το σημαινόμενο αυτής της φράσης δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα. είναι απραγματοποίητο. αντικειμενικά. δεν χρειάζεται να είσαι στέλεχος της ανταρσύα για να το καταλάβεις.
    το κκε και πάλι κυνηγάει ανεμόμυλους για να δικαιολογήσει το σεχταρισμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΕΧΤΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΩΞΕΙΣ;
    ΠΟΥ ΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ;
    ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥ;
    ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ;
    ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ;
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. περιμενω απαντηση σχετικα με την τρομακτικη ομοιοτητα μεταξυ της λαικης κυβερνησης που θα ανακουφισει κλπ,και του μοντελου της ''αριστερης'' κυβερνησης του συριζα,ή της εκβιαζομενης απ τον ανταρσυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν θα έχει καταργήσει και ανατρέψει στην πράξη τις σημερινές εργασιακές, χρηματοεμπορευματικές σχέσεις και διεργασίες ας πούμε; Το έχεις σκεφτεί αυτό; Δηλαδή τις καπιταλιστικές με μια λέξη, αυτές που γεννούν και τις ανισότητες και την εκμετάλευση αλλά και τις φούσκες και κρίσεις με μαθηματική ακρίβεια και επαναληψιμότητα.
    Το να ευαγγελίζεσαι μια φιλολαϊκή κυβέρνηση χωρις να διασαφηνίζεις την ρήξη με τις δομές αυτές και την αλλαγή πλεύσης είναι η μεγαλύτερη υποκρισία, εάν όχι ασχετίλα ή εξάρτηση ή οπορτουνισμός. Το να ευαγγελίζεσαι την "εθνικοποίηση" των πόρων και μέσων παραγωγής χωρίς να θέτεις ως ζήτημα το κόψιμο των ομφάλιων λώρων του κεφαλαίου από τον κρατικό κορβανά, αλλά και από την εξουσία που αυτό διαθέτει είναι όχι απλά ουτοπία, είναι Φρουτοπία.
    Αντιλαμβάνεσαι πιστεύω ότι για να "εθνικοποιηθεί" πχ η Τράπεζα Ελλάδος θα πρέπει να χυθεί αίμα. Εάν όχι, είσαι αφελής. Άν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, τότε πόσο ανεύθυνο είναι να παλεύουμε για την γιγάντωση των κινημάτων θέτοντας κοντόφθαλμες λογικές; Να χυθεί αίμα χωρίς την πλήρη ανατροπή των καπιταλιστικών δομών;
    Δυο καρπούζια σε μια μασχάλη.. u know.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.