20 Ιουνίου 2011

Was ist ΠΑΣΟΚ;

Αναδημοσίευση από Radical Desire

Αυτοί που πάτησαν τα κουμπιά στο διαδίκτυο ποιοι είναι; Είναι το μεσαίο στρώμα που είχατε μια πολιτική συμμαχιών εσείς και εν μέρει η Ν.Δ. για να διασπάσετε την κοινωνική συμμαχία, να φτάσετε εκεί που φτάσατε το συνδικαλιστικό κίνημα [...] Αυτοί οι πρώην σύμμαχοί σας είναι τώρα στις πλατείες και μουτζώνουν και λένε 'κρεμάλα στους 300'". Αλέκα Παπαρήγα, Βουλή των Ελλήνων, 18/6/2011 

Ακόμα και αν ήταν εμπειρικά ψευδής --ακόμα, δηλαδή, και αν η πλειοψηφία των αγανακτισμένων των πλατειών δεν έχει καμία σχέση με απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-- η πιο πάνω πρόταση της ΓΓ του ΚΚΕ είναι ωστόσο θεωρητικά αληθής. Είναι θεωρητικά αληθής γιατί παραπέμπει σε μία εκ των σημαντικών απαντήσεων στο θεμελιώδες ερώτημα --ερώτημα φιλοσοφικής και ιστορικής τάξης με τις αυστηρές έννοιες των όρων-- "τι είναι το ΠΑΣΟΚ;" 

1. Πρώτη απάντηση λοιπόν: το ΠΑΣΟΚ είναι το μόρφωμα εκείνο του οποίου η ιδεολογία ανταποκρίνεται αντικειμενικά στο πνεύμα (με την εγελιανή έννοια του όρου) της μετανεωτερικής μεταπολιτικής, την οποία πρωτοπατεντάρισε στην Ελλάδα ο αξέχαστος Ανδρέας Παπανδρέου· είναι δηλαδή μη ιδεολογία, άρνηση της ιδεολογίας, και άρα επίσης παν-ιδεολογία, ιδεολογική χοάνη τέτοιας δυνητικότητας ώστε να χωράει σχεδόν τα πάντα, από τον τρίτο δρόμο και τον Σαμίρ Αμίν στον αντι-ιμπεριαλισμό του Καντάφι και την PLO, από τον εκσυγχρονισμό Σημίτη στον Μιτεράν και τον Στρως Καν, απ' τον Τάσο Μπιρσίμ και τον Κατσιφάρα στον Μίμη Ανδρουλάκη, από τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου στον Παπαθεμελή, τον Γιώργο Καραμπελιά και τον αρχιπλοίαρχο Ναξάκη. Και συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που είναι ικανό να διαδηλώνει με πάθος ενάντια στον εαυτό του, καθώς και να ανατρέψει τον εαυτό του για να εγκαταστήσει στη θέση του τον εαυτό του. 

2. Το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται λοιπόν αυστηρά στην περιγραφή του Μαρξ για τον βοναπαρτικό Σύλλογο της 10ης Δεκέμβρη, πολιτικό μόρφωμα "συναίνεσης" η οποία εξέφραζε όχι την καταφατική οικουμενικότητα αλλά την αρνητική -- τα κοινά σημεία ανάμεσα στα απορρίμματα ή περιττώματα κάθε υπάρχουσας τάξης: "Δίπλα σε παρηκμασμένους ελευθέριους με αμφίβολα μέσα διαβίωσης και εξίσου αμφίβολη καταγωγή, δίπλα σε κατεστραμμένα και φίλα προς την περιπέτεια βλαστάρια της αστικής τάξης, υπήρχαν πλάνητες, απολυμένοι φαντάροι, απελευθερωμένοι φυλακόβιοι, υποστατικοί που την είχαν κοπανήσει, αετονύχηδες, τσαρλατάνοι, lazzaroni, πορτοφολάδες, χαρτοπαίχτες, νταβατζήδες, ιδιοκτήτες πορνείων, αχθοφόροι, επαϊοντες της λογοτεχνίας, οργανοπαίχτες, κουρελοσυλλέκτες, γανωτές και ζητιάνοι—με λίγα λόγια μια ολάκερη άμορφη, αποσαθρωμένη μάζα, που άγεται και φέρεται εδώ και εκεί, και που οι Γάλλοι ονομάζουνε Μποέμ. Από αυτό το συγγενικό στοιχείο σχημάτισε ο Βοναπάρτης τον πυρήνα του Συλλόγου της 10ης Δεκέμβρη. […] Αυτός ο Βοναπάρτης, ο οποίος ορίζει εαυτόν αρχηγό του λούμπεν προλεταριάτου, και ο οποίος μόνος του ανακαλύπτει και πάλι σε μαζική μορφή τα συμφέροντα που ο ίδιος εξυπηρετεί, ο οποίος αναγνωρίζει στα σκουπίδια, τα απομεινάρια και τα περιττώματα όλων των τάξεων τη μόνη τάξη στην οποία μπορεί να βασιστεί απροϋπόθετα, είναι ο αληθινός Βοναπάρτης, ο Βοναπάρτης χωρίς φιοριτούρες". Μόνο που στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, αυτού του εκφραστή του λούμπεν κομματαριάτου, τα περιττώματα δεν είναι πρωτίστως ταξικά, αλλά πρωτίστως ιδεολογικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα είδος νεκροταφείου ιδεολογιών με ατελείωτη χωρητικότητα. Σ' αυτό χωρούν αναμορφωμένοι δεξιοί που θέλησαν να επιβιώσουν της μεταπολίτευσης, αριστεροί αποστάτες και καιροσκόποι που θέλησαν να επιβιώσουν της αριστερής διάσπασης, λυσσασμένοι εθνοσωβινιστές, ρομαντικοί πατριώτες που ανέχονται τον Βελουχιώτη φτάνει να στέκεται δίπλα στον Καραϊσκάκη, στελέχη τραπεζών που διάβασαν Καρυωτάκη, μέλη πολιτιστικών συλλόγων με αλυτρωτικό περιεχόμενο, κομματικοί καριερίστες, εργατοπατέρες, επαγγελματίες γυμνοσάλιαγκες των ΜΜΕ, ευρωλάγνοι που στα νιάτα τους ήταν αντιαμερικανιστές, και ούτω κάθε εξής. Όλοι μαζί συνθέτουν ένα ιδεολογικό ουράνιο τόξο με ένα μόνο χρώμα, το γκρι -- το οποίο, με τα κατάλληλα γυαλιά, εμφανίζεται ως πράσινο.

3. Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν είναι δικομματική, αλλά μονοκομματική: το ΠΑΣΟΚ είναι η αντικειμενική και απαρέγκλιτη ιδεολογικο-πολιτική μορφή αυτής της Ελλάδας, και η ανωμαλία της ύπαρξης της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εξηγηθεί πρώτον, αναγνωρίζοντας στην ΝΔ τον απαραίτητο --εξαιτίας της αμιγώς ακροδεξιάς άμεσης προϊστορίας του τόπου-- ιστορικό διαμεσολαβητή του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, κατανοώντας την χρησιμότητά της ως απαραίτητο διάλειμμα κάθε φορά που αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό ιστορικά σημαίνον αστικό κόμμα της ελληνικής μεταπολίτευσης.

4. Ως κομματικό μόρφωμα, το ΠΑΣΟΚ ομοιάζει έντονα με τον καπιταλισμό με την έννοια ότι όπως αυτός, ενσωματώνει τα πάντα στο διάβα του. Εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως και εκτός καπιταλισμού, βρίσκεται μόνο η άτεγκτα, δογματικά και ακόμη και εμμονικά κομμουνιστική ιδεολογία. Κάθε άλλη ιδεολογική πρόταση η απόχρωση είναι είτε πρώην ΠΑΣΟΚ είτε μέλλον ΠΑΣΟΚ. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα στο οποίο μπορείς να ανήκεις χωρίς να το γνωρίζεις καν. Σήμερα υπάρχουν στην αριστερά πολλοί σφοδροί επικριτές του ΠΑΣΟΚ που είναι ήδη η επόμενη γενιά ιδεολόγων του ΠΑΣΟΚ, γιατί εκφράζουν θέσεις και απόψεις τις οποίες έχει ήδη εκφράσει πολύ πριν από αυτούς το ΠΑΣΟΚ στην μία ή άλλη ιστορική στιγμή της εξέλιξής του.

5. Η συνολική πολιτική ιστορία της Ελλάδας μετά το 1974 μπορεί να περιγραφεί ως αντικειμενική κίνηση προς την κυοφόρηση, γιγάντωση, διασπορά και οικουμενοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και μετά το ΠΑΣΟΚ, όταν όλα όσα συνέβαλλαν στην διαμόρφωσή του θα έχουν εξαφανιστεί, όταν το νάιλον στο τελευταίο του προεκλογικό σημαιάκι θα έχει ξεθωριάσει, όταν ακόμα κανείς δεν θα θυμάται την ύπαρξη ενός κόμματος που λεγόταν ΠΑΣΟΚ. Θέση πέμπτη λοιπόν: ΠΑΣΟΚ υπήρξε πριν υπάρξει ΠΑΣΟΚ και θα υπάρξει μετά το ΠΑΣΟΚ· το ΠΑΣΟΚ είναι απλώς το μεσοδιάστημα ανάμεσα στο πριν το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ και το μετά το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ.

19 σχόλια:

  1. μεταφρασε τα κιολας...Που απευθυνεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν θα γινει κουμουνισμος στην Ελλαδα ΠΑΣΟΚος θα ειναι η χειροτερη βρισια. Αιντε και ο Τσακ Νορις ΠΑΣΟΚαρα ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτικό και απολαυστικότατο το άρθρο! Μπράβο Giorgo

    Αγαπητέ Ανώνυμε 6.31, βασικά οι 5 θέσεις δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα μεταξύ τους. Αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι ότι ψηφοφόροι, φίλοι, βουλευτές, παρτενέρς και γενικώς παρατρεχάμενοι του ΠΑΣΟΚ, προέρχονται από όλες τις ιδεολογικές κατευθύνσεις και εκπροσωπούν όλες τα τα κοινωνικά στρώματα.

    Η όλη ιστορία περί μεταμοντέρνου ή μετανεωτερικού έχει να κάνει με την περίφημη φιλοσοφία της γαλλικής σχολής της Βερντέν, που διέδωσε τις θεωρίες της αποδόμησης και της απόλυτης υποκειμενικότητας. Δηλαδή όλα είναι σχετικά.

    Είσαι φασίστας ; Εχεις μια θέση στο ΠΑΣΟΚ.
    Είσαι πρώην κομμούνι; Έχεις μια θέση στο ΠΑΣΟΚ.
    Είσαι μέτριος; Εχεις μια θέση στο ΠΑΣΟΚ.
    Είσαι νεοφιλελεύθερος; Εχεις μια θέση στο ΠΑΣΟΚ.
    Είσαι μέχρι τα μπούνια συνδικαλιστής; Έχεις μια θέση στο ΠΑΣΟΚ.
    Είσαι μαλακας; Έχεις μια θέση στο ΠΑΣΟΚ!!!!!

    Αυτό εννοεί, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ του καθαρή ιδέα για την πολιτική του στάση. Είναι ο χαμαιλέων του ελληνικού κομματικού συστήματος που έταξε λαγούς με πετραχείλια στους πάντες για τα πάντα.

    Και η αναφορά της Αλέκας σχετίζεται με το ότι πλέον, επειδή η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε ύψιστο σημείο, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να χαϊδεύει τα αυτάκια ολονών. Παίζει λοιπόν το τελευταίο του χαρτί, το "βαθύ ΠΑΣΟΚ", τους απότοκους και εναπομείναντες από εκείνον τον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ που διέφθειρε το συνδικαλισμό με σιχαμερό τρόπο και βάφτισε τη βαρβαρότητα σοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΨΟΓΟ!! Μπραβο στο παιδι που το εγραψε!!
    Ειχα καιρο να διαβασω κατι τοσο εξυπνο!

    (περιμενω πιτσιρικα -κρατωντας κουταλι με τον ηλιο του Πασοκ- να μου πει "λυγισε το κουταλι"
    Ο Παπατζης με λευκη στολη αρχιτεκτονα να περιμενει χαμογελωντας ειρωνικα αλλα και με συμπαθεια την Παπαρηγα για να τις προσφερει δυο επιλογες κτλ κτλ γιατι ολα αυτα εχουν ξανασυμβει
    SO SAY WE ALL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλεξ-Δεν είναι δικό μου αλλά αναδημοσίευση από το Radical Desire, χθες που δημοσιεύθηκε πραγματικά εντυπωσιάστηκα.
    Τώρα και το ΠΑΣΟΚ, όπως όλος ο κόσμος μεταβάλλεται, η διαφορά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, καταφέρνει να το κάνει με μεγάλη ταχύτητα. Στο να είναι ουσιαστικά μονοκομματική η «μεταπολίτευση» συνετέλεσε η, σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη, προσπάθεια του ιδρυτή του, να ελέγξει τον τύπο, τα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά την κυβέρνηση. Πέτυχε δηλαδή με όλα τα μέσα, πραγματικά μακιαβελικά, την ενότητα των «πάνω», με τους «κάτω». Αυτό το γεγονός συνετέλεσε στο να επανέλθει αν και ξεπουπουλιασμένο το 2007 στην εξουσία σε 2 χρόνια, μόλις και μάλιστα στη πιο δύσκολη εποχή για την ελληνική άρχουσα τάξη τα τελευταία 40-50 χρόνια.

    Από ότι φαίνεται βέβαια, οι κοινωνικές του συμμαχίες, που ήταν στην πραγματικότητα και οι σύμμαχοι της αστικής τάξης στην Ελλάδα, δηλαδή τα καλύτερα αμειβόμενα στρώματα της εργατικής τάξης (που ίσως να μπορούσαμε να τους πούμε και εργατική αριστοκρατία-αν θυμηθούμε τον ορισμό του Ένγκελς για τους συνδικαλισμένους εργάτες, άσχετα που τώρα είχαν τελείως διαφορετική ιστορικά συγκρότηση) και τα μικροαστικά στρώματα της πόλης κύρια (του χωριού μας άφησαν στη στροφή της χιλιετίας σχεδόν πλήρως), άρχισαν να εξαλείφονται. Οι μικροαστοί δέχονται συντριπτικό πλήγμα, μέσα στην κρίση, ενώ τα ψηλότερα στρώματα της εργατικής τάξης, χτυπιούνται από την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού. Η αστική τα΄ξη φυσικά προσπαθεί να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, παρότι το έργο αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και επίπονο. Παρόλα αυτά προσπαθούν να αξιοποιούσουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση, οποιαδήποτε αλλαγή κατάστασης για ενσωμάτωση. Και εδώ είναι ο ρόλος μας να μην τους αφήσουμε να το κάνουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχαχαχα δεν είχα υπόψη μμου την ομιλία Παπαρήγα αλλά μάλλον συμφωνεί 100% σε αυτά που έλεγα παραπάνω... http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/6/2011&id=13586&pageNo=6&direction=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναυδος
    Αν και λίγο καθυστερημένος επιγραμματικά
    Το ΠΑΣΟΚ είναι αστικό κόμμα. Πάντα ήταν. Εκφράζει συγκεκριμένη μερίδα της αστικής τάξης που συγκεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και τον τραπεζικό και χρηματιστηριακό τομέα. Είναι το κόμμα της εκάστοτε ανερχόμενη αστικής τάξης γι αυτό και ξεγελούν τα χαρακτηριστικά του. Τα νέα τζάκια που με την πάροδο του χρόνου γίνονται και παλιά. Πολλοί ξεκίνησαν φτωχοί και έγιναν μεγιστάνες (Κόκκαλης, Σαλας κλπ). Νέο κεφάλαιο που έχει ανάγκη την κρατική προστασία και επιδότηση για να επιβιώσει και να γιγαντωθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άναυδε-κάλλιο αργά παρά ποτέ...
    Κοίτα αυτό που λες για τα ανερχόμενα τμήματα της αστικής τάξης ισχύει 100%, αλλά δεν ήταν ιδια αυτά πάντα εννοώ αυτό με τις νέες τεχνολογίες, αρχικά ήταν τύποι που τους έριχνε "το κακό κράτος της δεξιάς". και αυτό που λες για την κρατική προστασία, δεν είναι απόλυτα σωστό, στην εποχή του ιμπεριαλισμού η σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια μεγαλώνει, τις βάσεις για αυτόν τον εκτεταμένο κρατικό τομέα που αποθέωσε το ΠΑΣΟΚ, τις είχε βάλει η ΕΡΕ του Καραμανλή ήδη από τη δεκαετία του 50.

    Το ΠΑΣΟΚ, είχε το ρόλο της ενσωμάτωσης των αγώνων δύο γενιών, από τις οποίες η μία πήρε και τα όπλα ενάντια στο αστικό κράτος. Επίσης δημιούργησε πλατιές συμμαχίες που η αστική τάξη πάντα χρειάζεται για να κυβερνά (γενικά τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μπορούν να το κάνουν αυτό καλύτερα). Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του ήταν συνδεμένος με το δεύτερο αλλά και αυτό που λες, μια εναλλακτική ψευτοπρόοδος-να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επιχειρηματική έκφραση είναι ακριβώς αυτά τα τμήματα της αστικής τάξης που λες...

    αυτά όλα πολύ πρόχειρα...το θέμα θέλει πολύ συζήτηση κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρειτε και το παλιο βιβλιο του μετεπειτα "ανανηψαντος" Νικου Κοτζια
    "ο τριτος δρομος" του ΠΑΣΟΚ

    οπου περιπου το προσομοιαζει με την ανοδο του ναζισμου τη δεκαετια του 30

    ΛΕΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΑΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΡΟΜΟ....
    ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΡΠΩΦΟΡΗΣΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΝΙΣΧΥΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΊΩΣΕΙΣ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λέων- Το έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο βιβλίο, το έχω κοζάρει σε βιβλιοθήκες αλλά δεν μπήκα στο κόπο ακομα να το διαβάσω... εν καιρώ...

    Θόδωρε- Κοίτα ο τρίτος δρόμος δεν εμφανίστηκε έτσι. Τρίτος δρόμος που έλεγε το παλιό ΠΑΣΟΚ, σήμαινε ένα δρόμο αναπτυξης άλλο από τον καπιταλσιμό της δύσης αλλά και από τον ορθόδοξο μαρξιστικό (άσχετά πως εφαρμοζόταν τότε). Αυτό που λες θα μπορούσε να είναι ο Κευνσιανισμός που άρχισε να έρχεται στην επικαιρότητα από το μεσοπόλεμο, αλά ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ, δεν έλεγε αυτό τότε (άσχετα που όλα τα βιβλία των παλιών ΠΑΣΟΚων καθηγητών στα πανεπιστήμια στάζουν μέλι με τον Κέυνς).

    Στο μύθο του τρίτου δρόμου, σημαντικό ρόλο παίζανε οι σοβιετικοί θεωρητικοί.
    1. Υπήρχε η άποψη τότε ότι όλος ο κσόμςο είναι εξαρτώμενος από τις ΗΠΑ.

    2. Δινόταν η δυνατότητα στις μη ανεπτυγμένες χώρες να γίνουν χώρες με "σοσιαλιστικό προσανατολισμό", δηλαδή κάτι ενδιάμεσο σε καπιταλισμό και σοσιαλισμό

    3. Σε μεγάλο βαθμό κάτι τέτοιοι γινόταν και με βάση τηη εξωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ.

    4. Ο όρος είχε έρθει από τον αραβικό εθνικισμό, που υποτίθεται ότι θα έκανε τον αραβικό σοσιαλισμό, περιπτώσεις σαν τα κόμματα Μπααθ, το κόμμα των Νάσσερ, Σαντάτ, Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, τον Καντάφι κτλ Υπήρχε θεωρητική ανάλυση που έλεγε ότι ακόμα και τα μικροαστικά στρώματα είχαν το ρόλο πρωτοπορίας (!!!!!!!!!!) σε μια επενάσταση τέτοια (αυτά από τους σοβιετικούς)

    όπως καταλαβαίνεις τέτοιες μυθολογίες τις χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ, και για όσους δεν ξέρουν, όταν γινόταν τα γεγονότα στην Πολωνία (οι πρώτες πράξεις της αντεπανάστασης), το ΠΑΣΟΚ, στήριζε τον Γιαρουζέλσκι,ενάντια στους αντεπαναστάτες της "Αλληλεγγύης". Ενίσχυε τις εμπορικές σχέσεις με την ανατολική ευρώπη. Ο Κόκκαλής, δεν έγινε μάγκας τυχαία, αλλά τότε στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και DDR (έχω ακούσει και άλλα σχετικά με κριτική που μας γινόταν για την τότε στάση μας προς το ΠΑΣΟΚ-που δεν ηταν και πολύ αρνητική όλη την περίοδο τουλάχιστον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό που προσπαθεί να πιάσει και το άρθρο από όσο καταλαβαίνω είναι η ικανότητα ελιγμων του ΠΑΣΟΚ, να αξιοποιεί ότιδήποτε προς συμφέρον της αστικής τάξης φυσικά, για αυτό και όλες οι κατά καιρούς ιδεολογικές του εκφάνσεις (τρίτος δρόμος, εκσυγχρονισμός, συμμετοχική δημοκρατία κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναυδος
    Αν και το θέμα είναι μάλλον εκτός συγκυρίας

    Οι σοβιετικοί δεν είχαν τίποτε να κάνουν με τη θεωρία του Τρίτου δρόμου. Οι ρίζες της είναι μαοικές (η θεωρία των 3 κόσμων του ΜΤΤ) που δημιούργησαν τη σχολή της εξάρτησης (Σ. Αμιν, Σ. Μπετελεμ κλπ). Συνοπτικά έλεγαν ότι υπήρχε τρίτος δρόμος μεταξύ του υπαρκτού σοσιαλισμού και του δυτικού (κατ΄ αυτούς καπιταλισμού) Στην ουσία ήταν η θεωρία της αστικής τάξης των πρώην αποικιών.

    Η θεωρία αυτή ήταν βαθύτατα αντι-σοβιετική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άναυδε- έτσι που το λες δίκιο έχεις. Αλλά πολλά από αυτά ήταν και αποτελέσματα της σοβιετικής σκέψης, αυτά που λέω απόπάνω. Εκεί που φτιάχτηκαν αυτά τα ιδεολογήματα ήταν πιο πολύ στο ψάξιμο για συμμαχίες στις πρώην αποικιοκρατικές χώρες. Να πλασάσουν δηλαδή τις αστικές τάξεις εκεί ως εξαρτημένες, μικροαστικές κτλ-ακόμα και να πιστέψουν τις διακηρύξεις περί σοσιαλισμού που βγάζανε (αλλιώς πως εξηγείται αυτό για τη σοσιαλιστική προοπτική με πρωτοπορία τους μικροαστούς; Το συγκεκριμένο το έχω διαβάσει στο βιβλίο του Tareq Ismael-The communist movemetn in the Arab World, που μπορεί θεωρητικά να έμπαζε αλλά κατέγραφε τα γεγονότα τουλάχιστον). Και είναι χαρακτηριστική και η παρακμή των εκεί ΚΚ, μετά από αυτά, πχ δεν ξέρω αν γνωρίζεις αλλά το ΚΚ ΑΙγύπτου διαλύθηκε στο κόμμα του Νάσσερ με παρότρυνση των Σοβιετικών, το 1965, και ανασυστάθηκε μόνο με την εποχή Σαντάτ, που τα σπάσανε με τους Σοβιετικούς. Περίπου το ίδιο δεν συμβαίνει ακόμα στη Συρία πχ;Ασχετα που έχουν αλλάξει οι εποχές.

    Παρεπιπτόντως τον Σ. Αμίν το ΠΑΣΟΚ, τον είχε κάνει ευρέως γνωστό, το βιβλίο του για την παγκόσμια συσσώρευση, το έχω δει σε όλες τις δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ακόμα και στη βιβλιοθήκη του στρατοπέδου της Αυλώνας! Τυχαίο; Ο πρόλογος ήταν γραμμένος από τον φοβερό θεωρητικό Α. Παπανδρέου χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναυδος
    @Giorgos

    Το ΚΚΑ ήταν παράνομο στα χρόνια του Νασερ και πολλοί κομμουνιστές πέθαναν στις αιγυπτιακές φυλακές μετά από βασανιστήρια. Δεν έχω υπόψη μου το βιβλίο στο οποίο αναφέρεσαι αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι το ΚΚΑ πέρασε από πολλές διασπάσεις.

    Η ΕΣΣΔ ενίσχυε με κάθε τρόπο τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των αποικιών. Η στήριξη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί λάθος άσχετα αν σε πολλές περιπτώσεις τα καθεστώτα αυτά μετατράπηκαν σε υπηρέτες του αμερ. ιμπεριαλισμού. Η παρουσία του σοσιαλιστικού στρατοπέδου (τότε) μπορούσε να οδηγήσει σε μία τακτική μετώπου που εκ των υστέρων σήμερα θεωρείται λάθος. Στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό κάθε σύμμαχος ήταν πολύτιμος άσχετα με τις βρωμιές του στο εσωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άναυδε-όντως το ΚΚ Αιγύπτου ήταν παράνομο και είχε διασπάσεις, παρόλα αυτα υπήρχε αυτή η λογική του μετώπου (όχι μόνο σε αυτή τη χώρα), με τέτοιο τρόπο που προτάθηκε στους αιγύπτιους κομμουνιστές ο λικβινταρισμός. Τώρα κρίνοντας λέμε λάθος, βέβαια, μπορεί να το δικαιολογούσαμε τότε. Ρε καταλαβαίνω πως το βάζεις άδικο δεν έχεις. Το θέμα είναι ότι για να δικαιολογηθούν αυτές οι συμμαχίες έγιναν ιδεολογικές παραχωρήσεις... Αν θες μπορείς να μου στείλεις email για περαιτέρω :D, αν θες μπορώ να σου στείλω και το βιβλίο αυτό (το καλό είναι ότι έχει ντοκουμέντα, αλλά καταγράφει και την ιστορία -όχι τόσο η ανάλυση- θέλει διάβασμα πίσω από τις γραμμές, από τον συγγεκριμένο έχω και ένα που καταγράφει την ιστορία του ΚΚ Ιράκ και την σημερινή ιδεολογική και οργανωτική του παρακμή, προδοσία, αλλά δεν το έχω πειράξει για την ώρα, για Αίγυπτο έχω και άλλο υλικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αναυδος
    εχεις δικιο οτι ο 3ος δρομος ηταν Μαοικων εφευρεση ,μια και το 75-78 "υπηρετησα" στο Μαοικο ΕΚΚΕ ,το οποιο με την ανοδο του ΠΑΣΟΚ εξαφανιστηκε λογω μαζικης προσχωρησης στον 3ο δρομο του Αντρεα!
    Ετσι φτασαμε στις πορειες του ΠΑΣΟΚ 81-85 στο Πολυτεχνειο να ταλαιπωρουνται τα αυτια και το μυαλο μας απο το συνθημα: 'ΟΥΤΕ ΝΑΤΟ ,ΟΥΤΕ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ,ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ" κλπ
    και η κυβερνηση σου να ειναι με τα ΜΠΟΥΝΙΑ στο ΝΑΤΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.